Photobucket

boerenblog

donderdag, juni 25, 2009

Een bijna-ramp vermeden.

Nog voor wij vertrokken voor onze studiereis naar Amerika had ik mij voorgenomen om dit keer geen reisverslag te schrijven. Neen en neen. De vorige keer had ik daar tot een maand nadien nog aan bezig geweest en nu kan dat niet meer. Ik heb nog andere dingen te doen.
Maar dan ben je op reis, en dan komt één van de Marc's mij alstublieft vragen of ik toch niet per bedrijf een paar eenvoudige zinnetjes zou kunnen neerschrijven.
Ik kon dat dus niet weigeren.
Ik doe het niet voor de mensen die meewaren, ik ben van gedacht dat dezen maar goed genoeg moesten opletten zodat ze later kunnen vertellen aan vrienden of familie wat ze gezien hebben.
Ik doe het ook niet voor de mensen die niet mee waren. Zij hebben de keuze gemaakt om niet mee te gaan, en dat is het. Misschien nemen zij wel een volgende gelegenheid te baat om nog eens naar daar te trekken.
Maar ik doe het wel voor onze 2 sympathieke organisators Marc & Marc en de ongelooflijke hoeveelheid werk die ze er in hebben gestoken, hun enthousiasme en hun durf om dit alles te organiseren en tot de laatste minuut de situatie koelbloedig overheersen.
Daarom heb ik toch ja gezegd om een Reisverslag op te maken, maar enkel en alleen met de voorwaarde dat ik dit zou kunnen opmaken gedurende de reis, en niet meer erna. Zo mocht ik van Johan G. zijn laptop lenen gedurende de reis en was ik enkele uren op de bus bezig met typen. Geen probleem hoor, we zijn toch ongeveer 6000 km onderweg geweest, dus waren wij het landschap wel al gewoon.
Zo was ik ook nog aan het werk op het vliegtuig tot de maaltijd kwam (daarna slapen), en op de bus van Amsterdam naar Ieper. Tot ik een verwittiging kreeg dat de laptop bijna uitging vanwege lage batterij, toen heb ik mijn werk opgeslagen op mijn usb-stick, en inderdaad, na 5 minuten viel de laptop uit.
Thuis gekomen wilde ik het document op de usb-stick openen, en dat lukte niet, ik had blijkbaar alleen een snelkoppeling opgeslagen.
Maar Johan G. meldde mij ook dat na mijn laatste gebruik de laptop niet meer wilde opstarten. Zo was ik enkele dag in het ongewisse of ik ooit nog mijn document zou terugzien. Daar stond ik dan met al bijna 20 blz getypt.
Een paar keer geïnformeerd bij Johan, en eindelijk kon hij me vertellen dat het toch goed afgelopen was, en dan kon hij mij het document doorsturen.
Oef, toch nog gelukt, anders was ik zeker niet herbegonnen, en was er géén reisverslag.

Dus nu ben ik nog wat aan het verbeteren, en binnen enkele dagen krijgt u wel wat meer nieuws.

maandag, juni 22, 2009

Boerenorganisaties maken eerste balans op van protest

Boerenorganisaties maken eerste balans op van protest


Moeten de melkveehouders tevreden zijn met de studieopdracht die de Europese regeringsleiders toevertrouwd hebben aan de Europese Commissie? Het ABS spreekt van een "eerste stap" en de Dutch Dairymen Board heeft het over een "klein succes". Bij Boerenbond luidt het dat ook stille belangenbehartiging resultaat oplevert.


De European Milk Board, initiatiefnemer van de betoging die donderdag en vrijdag Brussel op stelten zette, mag met relatieve tevredenheid terugblikken op de manifestatie. Er kwamen naar schatting een drieduizendtal boeren opdagen uit diverse landen, de melkprijzen staan weer bovenaan op de Europese agenda en het aantal incidenten bleef beperkt.

De organisatie wil druk blijven zetten op de beleidsmakers en zal daarom ook deelnemen aan de boerenbetoging van Copa die maandag plaatsvindt in Luxemburg. In Wallonië konden sommige landbouwers zolang niet wachten en dus zetten ze zaterdag hun acties voor een correcte melkprijs gewoon voort.

In Bergen trok een honderdtal landbouwers zaterdagochtend vroeg naar de woonst van PS-voorzitter Elio Di Rupo. Daarna blokkeerden ze de toegang tot de autosnelweg en hielden ze acties aan grote winkelketens. In Frameries brachten landbouwers een bezoek aan cdH-minister Catherine Fonck. Die beloofde de bekommernissen van de landbouwers over te maken aan cdH-voorzitster Joëlle Milquet. Ook in Eupen en Verviers waren er acties tegen de lage melkprijs. Heel wat supermarkten moesten de deuren noodgedwongen sluiten.

De eisen van de betogende boeren blijven dezelfde: een flexibele quotumregeling en een daling van de melkquota in heel Europa met vijf procent. Bij Boerenbond, waar men ervan overtuigd is dat dergelijke maatregelen geen verhoging van de melkprijs zullen opleveren, is men er gerust in dat het onderzoek van de Europese Commissie in opdracht van de Raad er niet toe zal leiden dat het huidige zuivelbeleid teruggedraaid wordt.

"De Commissie mag een marktanalyse maken en voorstellen lanceren om de markten te stabiliseren, maar dan wel binnen het kader van de 'health check'. Dit betekent concreet dat niet aan de zachte landing van de melkquota mag geraakt worden", preciseert Boerenbond-medewerker Pieter Verhelst.

De komende dagen wil Boerenbond vooral benadrukken dat niet alleen de melkveehouderij in crisis verkeert. In Boer&Tuinder merkt voorzitter Piet Vanthemsche op dat de problemen in sectoren zoals de witloofteelt wat dreigen te verdwijnen tussen de plooien van het geweld van de andere sectoren, met name de melkvee- en varkenshouderij. "Witlooftelers werken echter ook hard, ze hebben ook grote problemen en hebben dus ook recht op verdediging".

Tijdens de betoging in Luxemburg zal alvast gepleit worden voor een specifiek Europees herstelplan voor de hele land- en tuinbouwsector.

bron eigen verslaggeving VILT

20/06/2009

zaterdag, juni 20, 2009

Betoging te Brussel





woensdag, juni 17, 2009

Nieuw Dagboek voor Boer & Tuinder

Zo, er is een nieuw Dagboek op komst over onze reis naar Amerika met Westhoek Holsteins.
Omdat u allen mijn beste vriendjes bent kan u het nu al lezen:
Het land van hoop en glorie?

veel leesplezier.

Foto's en een verslagje zullen elders en in de toekomst wel volgen, even geduld.

dinsdag, juni 16, 2009

Boeren nemen de lage prijzen niet langer !







Er is een traktorencollone van 450 tractoren op weg van Polen

Er komen tractoren van Frankrijk

voor allen die met deze tractoractie willen meedoen op 18 juni

Vanuit West Vlaanderen:

Diksmuide 7u contactpersoon Vancoppenolle Joêl 0495523582
Gistel 7u contactpersoon Passchyn Eddy 0476426485
om aan te sluiten te Tielt om 8u15

voor wie anders gaat, afspraak 13 u aan Justus Lipsiusgebouw Wetstraat 175
10u43 trein Oostende-Brugge(ong 11u) - Brussel centraal en de metro naar station Maalbeek

Boeren nemen de lage prijzen niet langer !

Er is een traktorencollone van 450 tractoren op weg van Polen
Er komen tractoren van Frankrijk

voor allen die met deze tractoractie willen meedoen op 18 juni

West Vlaanderen:
Diksmuide 7u contactpersoon Vancoppenolle Joêl 0495523582
Gistel 7u contactpersoon Passchyn Eddy 0476426485
om aan te sluiten te Tielt om 8u15

voor wie anders gaat, afspraak 13 u aan Justus Lipsiusgebouw Wetstraat 175
10u43 trein Oostende-Brugge(ong 11u) - Brussel centraal en de metro naar station Maalbeek