Photobucket

zondag, juli 19, 2009

melkprijsprobleem

melkprijsprobleem: "'Kern van melkprijsprobleem is overproductie in VS'
'Het huidige overschot van 15 procent in de Amerikaanse melkproductie is één van de belangrijkste factoren voor de lage melkprijs. De financiële, en later de economische crisis, heeft de zaken versneld'. Dat zegt agroconsultant Filip Jamart in Het Belang van Limburg. In 2004 heeft Jamart een eigen consultancybureau voor de melkveehouderij opgericht.


'Met de 21 eurocent per kilo die onze melkveehouders momenteel krijgen, zitten we nog een heel eind beneden hun kostprijs van 27 tot 29 eurocent. Een ietwat melkveehouder met tachtig koeien lijdt daardoor zo'n 4.000 tot 5.000 euro verlies per maand. Maar in de VS is de situatie nog een stuk erger. Daar kijken de grote boeren immers aan tegen verliezen die oplopen tot 120.000 dollar per dag', vertelt Jamart.
De kern van het probleem bevindt zich volgens de melkveespecialist trouwens ook aan de andere kant van de oceaan. 'De Amerikaanse melkveebedrijven groeiden tot voor kort aan een gemiddeld tempo van 4,6 procent per jaar, tot fabrieken met duizenden koeien. Om die snelle groei te financieren, werd niet alleen beroep gedaan op klassieke bankkredieten, maar ook privé-investeerders sprongen bij'."

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home