Photobucket

zaterdag, juli 04, 2009

Boerin wint wedstrijd Q-Music met karnemelkcocktail

Melkveehoudster Heidi Van Belleghem uit Hooglede is met een drankje op basis van karnemelk in de prijzen gevallen in de cocktailwedstrijd van de radiozender Q-Music. Haar ‘Milky Way’ op basis van karnemelk, Triple Sec en crème de banane kon de jury het meest bekoren en werd uitgeroepen tot Q-cocktail van de zomer.
In juni riep de radiozender zijn luisteraars op om massaal recepten in te zenden voor lekkere cocktails. Het lekkerste brouwsel zou niet alleen als Q-cocktail op de kaart komen van het Q-Beach House in Oostende vanwaar de zender de hele zomer live uitzendt, de winnaar kreeg in datzelfde Beach House ook een gepersonaliseerde barkruk en elke dag 5 gratis cocktails.
“Het was net op de dag dat de Europese boeren in Brussel demonstreerden tegen de historisch lage melkprijzen dat ik de oproep voor de cocktailwedstrijd hoorde”, zegt Heidi Van Belleghem die naar eigen zeggen fan is van Q-Music. “Nu had ik een tijdje geleden van vrienden een recept gekregen van een cocktail op basis van karnemelk. Het leek mij de ideale gelegenheid om mijn collega-melkveehouders wat morele steun te geven”, vertelt ze.
Tot haar verbazing wist de jury het drankje al evenzeer te appreciëren, zodat zij als winnares uit de bus kwam. Haar drankje is vrij simpel te maken: een derde karnemelk, een derde triple sec en een derde crème de banane. “Je hoeft het enkel nog goed te mengen en koel te serveren in een longdrinkglas. Sommigen proberen het ook met gewone melk, maar dan gaat die combinatie van zoet en zuur voor een stuk verloren”, legt de melkveehoudster uit.
Heidi runt samen met haar man Stefaan Deman een klein melkveebedrijf in Hooglede. “We hebben het bedrijf in 2005 van mijn schoonouders overgenomen. Het telt 11 hectare en 35 stuks melkvee. Eigenlijk is het te klein om echt rendabel te zijn, zeker bij de huidige melkprijzen. Daarom werkt mijn man nog halftijds bij een loonwerkbedrijf”.De verkiezing van haar cocktail ‘Milky Way’ tot Q-cocktail komt bovenop het akkoord dat de Vlaamse landbouworganisaties donderdag bereikten met de distributie waardoor de melkveeboeren een toeslag van 2 cent per liter krijgen. “Alle hulp is welkom, maar daarmee zijn we niet uit de problemen”, reageert Heidi. “De toeslag is dus maar een magere troost, maar goed, je bent bezig en je moet voortdoen. Hopen op een betere tijd… en intussen af en toe een karnemelkcocktail drinken”, voegt ze er lachend aan toe.

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home