Photobucket

woensdag, juni 04, 2008

Boer installeert geautomatiseerd kruispunt voor koeien en wandelaars

Landbouwer Jozef Decock uit Deerlijk wil nabij zijn melkveestal een automatisch werkend kruispunt creëren voor zijn melkvee en de wandelaars op de voetweg. Decock is zijn melkveebedrijf aan het moderniseren. In die mate zelfs dat de koeien 'automatisch' een paar keer per dag naar de stal komen om in een nieuwe nog te plaatsen melkrobot gemolken te worden.
Er is één probleem: er ligt een voetweg tussen de weide en de stallen. Daarvoor wil hij een kruispunt met slagbomen installeren dat automatisch werkt als zijn koeien de voetweg over willen.
De gemeenteraad keurde het systeem goed en de realisatie komt er tegen het voorjaar van 2009. Decock: "Het al dan niet automatiseren van het kruispunt was essentieel voor de nieuwe manier van koeien melken. De dieren komen zelf naar de stal om zich te laten melken. In principe krijgen zij met het systeem op het kruispunt met de voetweg altijd doorgang, tenzij er wandelaars of fietsers naderen".
Vanop 200 meter, uit beide richtingen, is er een detectie van wandelaars of fietsers. Zijn of haar snelheid wordt gemeten en tegen het moment dat hij of zij bij het kruispunt komt, zijn de kleine slagbomen omhoog. Daarna gaan de slagbomen weer dicht en kunnen de koeien weer vrij over het kruispunt.
"Wij hebben 12 hectare weiland aan de andere zijde van de voetweg. De melkkoeien kunnen zo zelf naar de robot in de stal stappen".
(KS)Bron: Het Nieuwsblad

1 Comments:

At donderdag, juni 05, 2008, Anonymous klaas schreef...

Zou het niet veel simpelder zijn moest hij ipv slagbomen gewoon rooster leggen (gewoon ijzeren baren met spleten van 10cm breed). Zoals ze in Nederland veel doen. Dat zal een stuk goedkoper zijn.

 

Een reactie posten

<< Home