Photobucket

zondag, november 11, 2007

Koe 80 heeft een probleem

VRT-journalist Dirk Barrez (51) heeft ruim 50 televisiereportages en elf boeken op zijn actief, waaronder vier bestsellers die het tot de top-10 schopten in ons land.
Hij maakte een ophefmakende dubbeluitzending over de Bende van Nijvel, maar evengoed pronkt een bekroonde documentaire over het spanningsveld tussen boeren en groenen op zijn palmares.
Rode draad doorheen de carrière van Barrez is zijn passie voor de globaliserende wereld, die hem naar zowat alle continenten voerde.
“En wie rondreist in arme landen, komt onvermijdelijk in contact met heel veel boeren”.

Wat hem na talloze gesprekken met landbouwers over de hele wereld het meest is bijgebleven? “Met hun grond en productiemiddelen genoten zelfs de armste boeren in Afrika vroeger een flinke portie autonomie. Ze hadden greep op hun bestaan en waren in die zin vrije mensen. De voorbije decennia is die vrijheid vrijwel totaal verloren gegaan als gevolg van de wurgende omhelzing door de multinationals van input en output. Leveranciers zoals Monsanto verhogen hun prijzen, terwijl afnemers zoals Wal-Mart ze verlagen. Alle slogans over maatschappelijk verantwoord ondernemen ten spijt, blijven de boeren doodgekust en platgewalst achter”.

Deze vaststelling lag Barrez zodanig op de maag dat hij er een boek over schreef, met koe 80 als symbool voor de tredmolen van de schaalvergroting.


“De industriële landbouw kiepert de zwakkere boeren overboord. Altijd opnieuw blijken er nog zwakkere landbouwers te zijn die eruit moeten. Maar zijn de overblijvers dan de sterkeren? Hartstochtelijk storten ze zich op de vrijgekomen grond, ze lenen zich te pletter om meer opbrengsten te realiseren, gooien zich op de export, alleen maar om vast te stellen dat ze nog altijd zwak zijn”.

Barrez Dirk, Koe 80 heeft een probleem (video te downloaden)
boek, 2007, 254 p. + DVD 52', 25 euro
25.00 EUR

Bron: VILT

Kijk ook op www.detijdloopt.be

1 Comments:

At maandag, november 12, 2007, Anonymous Anoniem schreef...

als het zo lees op de site van globalsociety dan zijn de europese boeren met hun bekende graan en melkoverschotten weer de schuld van alles, hoewel er geen overschotten meer zijn ( tenzij dat je een zelfvoorzieningsgraad voor melk van 102% ( overschot dus 2% ) te veel vind)

 

Een reactie posten

<< Home