Photobucket

dinsdag, september 11, 2007

Blauwtong ook aderlating voor rundveehouders

De blauwtongziekte die vooral bij schapen in heel Vlaanderen een hoog sterftecijfer veroorzaakt, dreigt ook voor rundveehouders een catastrofe te worden.
Dat zegt de Zwevegemse veehouder Xavier Renard, die samen met vader Alain een landbouwbedrijf met zo'n negentig runderen leidt.
Zij dringen aan op de snelle ontwikkeling van een vaccin.
"We zitten met de handen in het haar, maar kunnen er niets tegen doen", zuchten ze in Het Laatste Nieuws.

Het blauwtongvirus bij herkauwers begon in augustus aan een opmars in Vlaanderen. Het aantal ziektehaarden steeg ondertussen al boven de tweeduizend en dat is al ruim drie keer zoveel in vergelijking met vorig jaar. Vooral bij schapen veroorzaakt het virus hoge koorts, verlies van eetlust, verminderde weerstand en zelfs de dood. "Maar ook veel runderen worden getroffen", vertelt Xavier Renard. "Koeien krijgen korsten op de neus en zijn lusteloos. Dieren die net hebben gekalfd, zijn het meest kwetsbaar. Door de verminderde weerstand krijgen ze af te rekenen met ontstekingen aan de baarmoeder, de uiers, enzovoort".
Net zoals de schapenhouders staan de rundveehouders vrij machteloos. "Een prikje met een koortswerend middel toedienen of de dieren wat bijvoederen is het enige dat we kunnen doen", zegt Renard.
"De koeien besproeien met insecticide tegen muggen die de ziekte overdragen, helpt nauwelijks, want de muggen prikken op de plaatsen met de dunste huid rond de ogen, en op de uiers waar insecticide niet kan inwerken".

"Voor de variant van het virus in Vlaanderen is er nog geen vaccin", verduidelijkt Inge Jooris van het Voedselagentschap meteen. "We maken ons sterk dat het vaccin er tegen volgend jaar wél zal zijn". Voor de rundveehouders betekent het virus intussen een flinke streep door de rekening. "Met de melk of het vlees van de dieren is alles in orde", zegt Xavier Renard. "Maar de melkproductie daalt, na herstel is de kans op onvruchtbaarheid groter, de veterinaire kosten stijgen en de stierenselectie wordt in de war gestuurd".(KS)

Het bericht stond in VILT

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home