Paarden gestorven na eten van jacobskruiskruid
In Adinkerke zijn al enkele paarden gestorven en in natuurdomein Cabour moest een Shetlandpony eraan geloven, schrijft Het Nieuwsblad.
Vorige week deed de Nederlandse landbouworganisatie LTO nog een dringende oproep aan gemeenten, provincies en natuurbeheerders om de opmars van de plant te stoppen.
Het natuurdomein Cabour is eigendom van de intercommunale IWVA. Het wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Dat laat de duinweiden begrazen door achttien shetlanders en een kudde schapen. "Sinds één van de pony's enkele jaren geleden de geest gaf, laten we regelmatig het bloed van de dieren onderzoeken", zegt Norbert Desiere, bestuurder van IWVA. "Dat onderzoek toonde aan dat bij alle paarden en pony's die in de ANB-natuurgebieden langs de kust grazen, ongeveer tachtig procent te kampen had met leveraandoening".
"Moederkoorn - een schimmel op gras - kan de oorzaak zijn, maar wellicht is het jakobskruiskruid de boosdoener. Dit jaar is zijn aanwezigheid in de streek zowat vertienvoudigd. Sommige weiden in Adinkerke lijken wel zonnebloemvelden. Een droge periode gevolgd door een natte heeft waarschijnlijk een grote uitzaaiing van de plant veroorzaakt", zegt Norbert Desiere. "Intussen hebben ook al enkele privé-personen in Adinkerke paarden verloren door een vergiftiging via jakobskruiskruid".
De Veurnse veearts Yves Scheirlynck stelde een voedselsupplement samen op basis van een plantenextract dat de aftakeling van de lever stabiliseert.
Foto van www.kruiskruid.nl
Meer bij VILT»
Lees ook de beschrijving en de giftigheid.
1 Comments:
Mijn paard heeft jacobskruiskruid gegeten. Ik ben benieuwd naar het voedselsupplement dat de afbraak van de lever stabilissert.
Waar kan ik info krijgen? groet van Els
info@aktant.nl
Een reactie posten
<< Home