Photobucket

woensdag, augustus 08, 2007

Dorsende boeren van veld geplukt wegens 'nachtlawaai'

In de Brugse deelgemeente Zwankendamme heeft de politie zondagavond boeren van hun erf gehaald omdat ze tot 's avonds laat graan aan het dorsen waren.
Een buurtbewoner vond dat er sprake was van nachtlawaai.
Tal van boeren waren zondagavond nog tot 's nachts in de weer op hun velden om de tarwe binnen te halen. Het was een race tegen de klok, want de weersvoorspellers hadden regen aangekondigd voor maandagmorgen. En bij regen kan er niet gedorst worden en lijdt de tarwe schade.
Ook landbouwers Patrick Vande Pitte, Urbain Dierickx en Frank Vercruysse waren zondag tot laat bezig, maar zij werden plots van hun veld gehaald door de politie.
"Twee agenten kwamen ons vertellen dat we onmiddellijk moesten ophouden", zegt Arlette Verbauwen, de vrouw van Patrick Vande Pitte, in Het Nieuwsblad. "We waren net de balen stro aan het opladen. Blijkbaar hadden we te veel lawaai gemaakt en had iemand de politie gebeld".
Ook Frank Vercruysse kreeg een politieverbod om nog voort te werken. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", zegt hij. "Blijkbaar zijn de mensen niet meer verdraagzaam genoeg om het geluid van de landbouwtuigen te verdragen en hebben ze er geen begrip voor dat wij een heel moeilijke zomer meemaken".
De boeren namen contact op met Brugse schepen Bernard De Cuyper (CD&V). Die pleit voor wat meer tolerantie tegenover de landbouwers. "Ik heb de burgemeester gevraagd dat de politie zich wat verdraagzamer zou opstellen", zegt hij. "Het zijn erg moeilijke oogstomstandigheden dit jaar en de omwonenden moeten ook beseffen dat ze in landbouwgebied wonen. Nu werden machines stilgelegd tot maandagmorgen en toen begon het te regenen. Wetende dat ieder uur van cruciaal belang is en en dat de kostelijke oogstmachines per uur worden afgeschreven is dit een lelijke streep door de rekening van de betrokken landbouwers maar ook van de loonwerker".
'Ik had nog een kwartiertje werk, maar ik moest absoluut ophouden van de politie', zegt Vercruysse. "Het kost me nu minstens een halve dag werk voor ik het stro weer van het veld kan halen. Ook de opbrengst zal met de helft zakken. En als het weer nog een week slecht blijft, blijft er helemaal niets meer over", luidt het.(KS)

Lees het volledig artikel over het nachtlawaai bij VILT

Kijk ook naar het filmpje op ZoomIn.TV

.

Labels: , ,

5 Comments:

At woensdag, augustus 08, 2007, Anonymous Els en Rob schreef...

Ongelooflijk toch, die burgers tegenwoordig.

We roepen om een verdraagzame wereld, maar in onze eigen achtertuin mag er niets gebeuren, of de politie staat al aan de deur.

Wij moeten geen graan dorsen, maar leefden zondag gewoon al uit medeleven in volle stress mee met onze collega boeren.

Omdat we naar een feest moesten, waren we niet thuis, anders ben ik ervan overtuigd dat m’n vent een hele dag mee stro was gaan laden met de loonwerker.

Els

 
At woensdag, augustus 08, 2007, Anonymous Menck schreef...

De onverdraagzaamheid rukt met rasse schreden op. Hier wordt echt nog maar es een staaltje van pure verzuring ten beste gegeven. Een boer van zijn veld plukken: komaan zeg! Tien jaar geleden zou zoiets nog totaal ondenkbaar zijn geweest.
Seffens begin ik ook nog te schermen met 'vroeger was alles beter'. Je zou voor minder...

 
At woensdag, augustus 08, 2007, Anonymous Annemie schreef...

Het is niet mogelijk dat zoiets kan! Ik woon op de buiten in een doodlopend straatje, temidden de stukken. Zondagnacht was er ook een landbouwer aan het werk tot omstreeks 2u in de morgen. Daar ga je toch niet om morren! Het hoort erbij - bij het plattelandsleven. Als de boeren in het hoogseizoen bezig zijn op het land geeft mij dat zelfs een gevoel van rust - dat alles is zoals het hoort te zijn!

 
At woensdag, augustus 08, 2007, Anonymous Klaas schreef...

Mensen zijn vergeten van waar hun eten komen.
Ik ben juist thuis van een maand canada, bij veel winkels staan er borden 'farmers feed the cities', zouden ook moeten inlassen hier in belgie vind ik

 
At donderdag, augustus 09, 2007, Anonymous Anoniem schreef...

Als boer moet je het volgende zeggen: Kent u de landbouwwetten wel goed? Ja zullen de gebuur en de politie zeggen maar ze kennen er de ballen van.

De WET zegt : Als je ergens op een partij begint VOOR 10.00 mag je de werkzaamheden op die partij verderzetten tot het werk beeindigd is.

Dus moet men zeker 1 regel in acht nemen namelijk om uiterlijk om 9u59 op het land staan met de tractor om het eerste voer stro beginnen op te laden.

Triestig hoor dat we in zo'n wereld zijn beland me moelukke gebuurs

 

Een reactie posten

<< Home