Photobucket

zondag, augustus 19, 2007

Informatiecampagne Mestbank

Eind augustus start de Mestbank, in samenwerking met de Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO) van het Departement Landbouw en Visserij, een grootschalige informatiecampagne voor de rundveehouders.

Tijdens 15 voorlichtingsnamiddagen, verspreid over heel Vlaanderen, zullen de veranderingen die het nieuwe mestdecreet voor de rundveehouders met zich meebrengt, toegelicht worden.Alle rundveehouders zullen hiervoor persoonlijk een uitnodiging ontvangen.
In het overzicht hieronder staan de data en locaties van de voorlichtingsvergaderingen vermeld die in de verschillende Vlaamse provincies zullen plaatsvinden.
Alle voorlichtingsvergaderingen zullen starten om 13.30 uur en eindigen om 16.00 uur.
Ma. 27/08 Salons Mimosa, Eeklo
Di. 28/08 Parochiezaal Ten Aard, Geel
Woe. 29/08 PIBO Tongeren
Do. 30/08 Salons Montovani, Oudenaarde
Do. 30/08 REO-veiling, Roeselare
Vrij. 31/08 OC Gruitrode, Meeuwen-Gruitrode
Vrij. 31/08 VLM-auditorium, Brugge
Ma. 03/09 Stadsschouwburg, Ieper
Woe. 05/09 Hotel Beveren, Beveren
Vrij. 07/09 De Kat, Ophasselt (Geraardsbergen)
Ma. 10/09 Provinciaal Vormingscentrum Malle, Oostmalle
Ma. 10/09 Veiling BRAVA, Asse
Woe. 12/09 De Kring, Bekkevoort
Don. 13/09 PC Het Kruispunt, Diksmuide
Ma. 17/09 Europahal, Tielt

De sprekers van de Mestbank zullen op deze voorlichtingsvergaderingen meer uitleg geven over stikstofverliezen, de berekening van het voederrantsoen van melkkoeien, de omrekeningswijze van de diergegevens van Sanitel, de berekening van de netto-uitscheiding van runderen en de berekening van bemesting door beweiden.
Dirk Coomans en Geert Rombouts van ADLO zullen toelichting geven over ruwvoederwinning in het nieuwe mestdecreet.
Voor deze informatiecampagne heeft de Mestbank een informatiebundel samengesteld. Deze bundel is bedoeld als hulpmiddel voor de landbouwers en bestaat uit de onderstaande documenten.

"Normen 2007": een overzicht van de uitscheidingscijfers per diersoort, de bemestingsnormen en de uitrijbepalingen
Kaartje "Uitrijperiode": een overzicht van de uitrijperiode en de aanwendingswijze van meststoffen in zakformaat
"Stikstofverliezen": een overzicht per diersoort van de stikstofverliezen uit stal en opslag
"Voederrantsoenen bij melkkoeien": info over de berekening van het voederrantsoen van melkkoeien en de invloed ervan op de uitscheidingscijfers
"Bepaling gemiddelde rundveebezetting op basis van SANITEL": informatie over hoe de Mestbank de gemiddelde rundveebezetting voor uw bedrijf bepaalt op basis van de SANITEL-gegevens.
"Berekenen van de netto-uitscheiding van runderen": uitleg over hoe u zelf de netto-uitscheiding van runderen kan berekenen.
"Berekening van de bemesting door beweiden": uitleg over hoe u de bemesting door beweiding met runderen in rekening kan brengen.
"Uitscheiding en beweiding door rundvee – Voorbeelden": aan de hand van enkele volledig uitgewerkte voorbeelden wordt de uitleg en de informatie uit de voorgaande folders verder verduidelijkt.

Tijdens de infonamiddagen zal meer uitleg gegeven worden bij deze informatiebundel.
Deze folders kunnen echter ook vooraf op de provinciale diensten van de Mestbank worden aangevraagd en zullen op de voorlichtingsvergaderingen zelf beschikbaar zijn.

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home