Photobucket

zondag, augustus 05, 2007

Update: mond en klauwzeer.

Mond-en klauwzeervirus lijkt op labovirus

LONDEN - Het mond- en klauwzeervirus dat op een boerderij in Normandy (Groot-Brittannië) werd ontdekt, lijkt zeer sterk op een stam die in een laboratorium in de buurt voor onderzoek werd gebruikt. Dat meldt het Britse ministerie van Milieu zaterdagavond.

Het is niet duidelijk of het virus dat de besmetting heeft veroorzaakt, ook daadwerkelijk uit het laboratorium afkomstig is, aldus het ministerie. svh

Aldus een artikel in De Standaard

04/08 FAVV controleert invoer uit GB na uitbraak mond- en klauwzeer
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) controleert zaterdag of er invoer heeft plaatsgevonden van levende dieren tussen Groot-Brittannie en ons land. Het Voedselagentschap neemt deze beslissing naar aanleiding van de uitbraak van mond- en klauwzeer (MZK) op een runderbedrijf in Engeland.
Dat zei Pascal Houbaert van het Voedselagentschap.
"Een aantal experts komen in de loop van de dag samen om de invoer van levende dieren uit Groot-Brittannië na te gaan", aldus Houbaert. Het gaat dan om de import van runderen, varkens, maar vooral om schapen.

Indien een Belgisch bedrijf levende dieren uit Groot-Brittannië ingevoerd heeft, gaat het FAVV ter plaatse om een controle uit te voeren en worden de dieren gecontroleerd op de ziekte. "De ziektetekenen van mond- en klauwzeer kunnen snel zichtbaar zijn, maar het kan ook een aantal weken duren", weet Houbaert.

De veehouders en dierenartsen moeten volgens Houbaert waakzaam zijn en bij de minste twijfel het FAVV verwittigen. "Sinds de vorige uitbraak van mond- en klauwzeer bestaan nog maatregelen van algemene aard die hun nut bewijzen", aldus Houbaert.

De laatste uitbraak van MZK in Europa was in 2001. De ziekte richtte toen grote schade aan.

Dit schreef Gazet van Antwerpen

1 Comments:

At zondag, augustus 05, 2007, Anonymous Anoniem schreef...

Dat bericht heb ik gisterenavond laat nog gelezen op de BBC online... Voor mij is dat allemaal moeilijke materie. Ik hoop alleen dat de ziekte binnen de perken blijft en niet zo erg wordt als vorige keer! In GB waren dat hallucinante beelden om te verwerken...Laat iedere landbouwer en/of veehouder daarvan gespaard blijven, waar ter wereld dan ook!

 

Een reactie posten

<< Home