Photobucket

dinsdag, augustus 01, 2006

Haar eerste keer.

Omdat wij hier in de vakantie een paar loslopende jonge dochters hebben deinzen wij er niet voor terug om ze nu en dan in het werk te steken.
Ja, aan de loods hebben ze al wat kunnen helpen, en ook in de melkverwerking is nu en dan een nuttige activiteit te vinden.
Een week of twee geleden kwam ik op het lumineuze idee om onze oudste dochter Lies (bijna 16) maar eens te laten werken met de traktor en de weidebloter (machine om de verdorde toppen van het gras af te maaien zodat het gras opnieuw uitschiet en de koeien weer smakelijk voer hebben). Sarah had de dag voordien al een beetje rondjes gereden, voor enkele verdere weiden had ik een dame met iets meer ervaring in gedachten.
Zo mocht ze eerst twee weiden doen, en daarna verleggen en dichter naar 't hof komen met de traktor en de weidebloter.
Plots kwam ze me zeggen dat de traktor het nog wel goed deed, maar de machine draaide niet meer.
Niks speciaal gehoord, het werkte gewoonweg niet .
Bleek dat ze na het verleggen van weide verder was blijven rijden met volle gas, en dat ze dan de half-hydrolische aftakas had ingeschakeld. Dat wil dus zeggen dat 65 pK van nul naar volle kracht werd overgebracht op de cardan. Omdat de weidebloter een machine is met een zekere traagheid is het aanbevolen om die zeer langzaam op toeren te laten komen, en hier was juist het tegenovergestelde gebeurd. Tja, en dat had ik haar niet helemaal uitgelegd.
Na contact met de traktor-hersteller komen we tot de conclusie dat waarschijnlijk de tandwielen van de aandrijfas inwendig zullen afgebroken zijn.
Dat betekent dat de traktor middendoor moet gedemonteerd worden om die assen te kunnen bereiken. Een prognose van 1500 à 2000 € kosten wordt vooropgesteld.
Kinderarbeid loont niet, zeggen ze dan.

Een alternatief zou zijn om op zoek te gaan naar een goede tweedehands, onder andere bij Machine Finder, ofwel een geheel nieuwe.

Mijn oud beestje was dan ook al 22 jaar en heeft dan ook al 13.000 uur op de teller. Jammer van die schade, we konden nog jaren verder! Ik ben er dan ook nog niet uit wat we zullen doen, maar zo (zonder cardan) kan het toch niet verder.

2 Comments:

At dinsdag, augustus 01, 2006, Anonymous Anoniem schreef...

Arme Lies! Dat is andere koek dan 'dunne olie'! Durft ze nog wel op de trekker of mag ze niet meer? Lees volgende week in Boerderij het artikel over vrouwen op de trekker!

Groet van Alida

 
At woensdag, augustus 02, 2006, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Dag Alida,
er is geen kwestie van "durf", het werk dat voorvalt moet gewoon gedaan worden. Daarbij, in haar ogen heefgt ze niet beseft wat ze verkeerd deed. Ondertussen heeft ze wel al enthousiast weer met de verreiker gewerkt.
Dus dat durven zal wel geen probleem zijn.
Luc

 

Een reactie posten

<< Home