Photobucket

boerenblog

maandag, juni 27, 2011

Interessante reis melkveehouders Gistel

Beste leden,


Op vrijdag 1 juli a.s. nodigen we jullie uit voor

onze jaarlijkse studiereis van de kring melkvee Gistel.

We bezoeken 3 innoverende bedrijven in Geel en Hove.

8u stipt : Vertrek bij Mortier Agri, oprit Autostrade in Gistel

Bezoek aan Diamant holsteins van de fam. Op 't Roodt in Geel. Hier worden 160

koeien gemolken met een productie van 10.426 L/koe. 2 jaar gelden werd een

nieuwe stal gebouwd met volle vloeren, zandligboxen, volledig open zijkanten en 3

melkrobots. Op het dak liggen zonnepanelen. Door automatisatie zijn er geen

vreemde arbeidskrachten.

Bezoek aan L.V. Van der Perre- Van Laer in Geel. De 2 schoonbroers melken 1,3

miljoen liter melk met 150 koeien. De echtgenote's werken buitenshuis. Melk- en

jongvee blijft het jaarrond op stal, alle veldwerk doen ze zelf met machine's uit de

machinering. Melken gebeurt in de 2 x 8 visgraat.

Bezoek aan het bedrijf van fam. De Bondridder in Hove. Deze nietlandbouwerszoon

begon 8 jaar gelden met melkvee. 4 robots melken er 220

koeien. Geen luxe stallen, rendabiliteit is wat hier telt. Sinds kort is er een pocketvergister

in gebruik van Biolectric. Uit de drijfmest wordt jaarlijks 55.000 kwh

electriciteit geproduceerd. Een sterling motor zet het gas om in energie, het

digistaat gaat naar de mestsilo. De ammoniakale N in de mest wordt omgezet naar

nitrische N, dus snelwerkend.

22u : Terug in Gistel

Wil je met een enthousiaste groep deze 3 goeie bedrijven bezoeken ?

Bel dan naar Patrick Devreese, 0498/75.18.83

of mail naar devreese.patrick@belgacom.net en stort

daarna € 35 op rek 748-5030787-82

Voor deze prijs krijg je warm middagmaal, drank, belegd broodje en een

ontspannende en innoverende dag !

Wij aanvaarden inschrijvingen tot de bus vol zit.

Vriendelijke groeten

van het bestuur :

vrijdag, juni 24, 2011

"Ferme Festival" op Baliehof te Jabbeke

Zondag is het dus zover.
Dan openen wij de deuren van de boerderij voor het cultuurfestival in samenwerking met 10 andere boerderijen onder de vleugels van de vzw http://www.westvlaamsehoeveproducten.be/ .
Alle deelnemers kan je vinden  op http://www.fermesfestival.org/
Er is vast wel eentje in je buurt.
Rode draad doorheen het hele gebeuren is dat het doorgaat op een actieve boerderij, dat er duidelijk cultuur elementen aan bod komen, en dat het allemaal heel kindvriendelijk is.

Hierbij nog eens ons programma overlopen:

“Ferme Festival”: een bruisende culturele activiteit op de boerderij
Op zondag 26 juni 2011 openen 10 boerderijen in West Vlaanderen hun deuren voor een nieuwe bruisende culturele activiteit.
In een gezamelijke organisatie brengen zij cultuur onder vorm van vertellers, zangers, cabaret en entertainment, elk individueel verweven met de activiteiten op die boerderij. Een boeiend evenement!
Ook Baliehof te Jabbeke doet enthousiast mee met volgende activiteiten:
ü  Doorlopende ontdekkingstocht in kaasmakerij en kaasrijping
ü  Doorlopende streekproducten en activiteitenmarkt (op het rond punt)
ü  Doorlopende expo “kunst in Metaal”, Hubert Moeyaert uit Snellegem
ü  Doorlopende video compilatie Baliehof, vroeger en nu, voor klein en groot
ü  Verteller GadJoJoe met zijn woonwagen met alle attributen
ü  Yves Bondue, accordeonist én zanger
ü  “Farm Art” workshops: (kunst)werken met materialen van op de boerderij

          
  Verteller GaJoJoe          Kunst in Metaal             Yves Bondue

Wij zijn 26 juni de hele dag open van 10 tot 18 u, verzorgen rondleidingen met uitleg en ook onze hoevewinkel is die dag open voor vrije aankoop. Weer of geen weer, er is plaats genoeg in onze ontvangstruimte met voldoende sanitaire faciliteiten.
Als kers op de taart kunnen wij u melden dat wij een exclusieve overeenkomst afgesloten hebben met PicturePower die op deze dag doorlopend foto’s zal nemen van de aanwezigen en de artiesten, daarna kan u ze vrijblijvend bekijken op hun website en eventueel doorsturen naar uw Facebook-pagina.

Nog even meedoen met de  spaar-actie van de WestVlaamse Hoeveproducten.
Onze spaaractie loopt stilaan op zijn eind. Wij hebben echter een probleem(pje). Wij hebben nog heel wat koeltassen in voorraad. Daarom geven wij voor de laatste dag op zondag 26 juni dubbele stempels op uw spaarkaart .
De koeltas is gemaakt van stevig canvas met diverse opbergvakken en zal met zijn knalgele kleur zeker opvallen aan het strand of op de pic-nic. Uiteraard kan u hem ook zo gebruiken als vervoerbox voor gekoelde producten en ijs, liefst van de hoeve natuurlijk …

donderdag, juni 23, 2011

Nieuw Dagboek voor Boer & Tuinder:

Ik mocht nog eens een Dagboek schrijven voor Boer & Tuinder:

Stieren zijn beter dan koeien.

Stieren zijn beter dan koeien.


Ik heb al enkele maanden een abonnement op het weekblad Trends. Daarin kan je iets lezen over binnen- en buitenlandse politiek, over businessmodellen en managerskwaliteiten, over geld beleggen en geld uitgeven. Met wat aandacht (maar zonder persoonlijke acties!) volg ik ook de “Money-talk”, waarin advies wordt gegeven over het spelen op de beurs. Steevast wordt in deze rubriek gewezen op de mogelijke grote winsten die kunnen behaald worden bij het beleggen in (landbouw)grondstoffen. Grappig is wel dat men een stijgende beurswaarde aanduidt als “stieren”, bij dalende waardes heeft men het over “koeien”. Belangrijke indicatoren zijn: de olieprijs, het zuig-effect van China, de weersvoorspellingen in de hele wereld, het politieke klimaat, de voedselveiligheid. Er worden grote momenteel grote winsten voorspeld in de voedselkolom, en er wordt sterk aangeraden om nu te investeren in toeleveringsfirma’s voor zaaigoed, machines, bouwstoffen, of bij de afnemers van granen, vlees of groenten. Er moeten steeds meer monden gevoed worden, elke maand 100 miljoen meer hoorde ik verleden week, en landbouwgrond wordt steeds schaarser, of droger. Er is één enkele ontbrekende schakel in heel dit winst-gebeuren: het werk van de hand van de landbouwer wordt nooit vernoemd, wel alle schakels voor en na de boer. Niemand heeft interesse om te investeren, te werken en te incasseren als een boer. Een duidelijk signaal naar de politieke wereld om dit te (willen) zien.

Verleden week was ik op het jubileumfeest van de bedrijfsadvisering melkveehouderij. Deze dienst in het POVLT van de Provincie West Vlaanderen geeft onpartijdige voorlichting en advies over voederen, bemesten, zaaien, vruchtbaarheid. Niet minder dan 11 eminente sprekers passeerden de revue en in de zaal zaten 150 toehoorders, waaronder veel boeren, maar ook veel andere “collega”-adviseurs. In de pauze, net toen het panel over melkprijs, economie en toekomst na melkquotum zou beginnen, zag ik enkele niet-boeren de zaal verlaten. Misschien moesten zij dringend weg omdat hun bedrijfswagen niet meer verzekerd is de vrijdagnamiddag na 16 uur ofwel snappen zij de relatie praktijkboeren en economie niet zo goed?

Gisteren was ik in een vergadering van onze veeverbeterings organisatie. De bedoeling is dat we daar ons gedacht gaan zeggen wat de organisatie voor ons moet doen, en niet omgekeerd. Daar is zowat de plaats waar we het meest praten over stieren en koeien en niemand neemt een blad voor de mond als het gaat over embryo’s, sperma, inseminatie en bevruchten. Wij hebben daar zelfs mensen in dienst die specialist zijn in het beoordelen van mooie benen en goedgevulde boezems. Ik hoorde daar ook wat nieuwe termen: “flirting teats, kissing teats en crossing teats”. Vooral robotboeren hechten daar veel belang aan. Zo hebben we eens iets anders om over te spreken dan grond, mest en tractoren.

Zondag is er een cultuurdag op onze boerderij met als speciale gasten een fantastische verteller en een virtuoze accordeonist, met daarnaast een tentoonstelling met kunst-in-metaal, gemaakt van oude landbouwvoorwerpen. Deze organisatie gebeurt onder de vleugels van de provinciale dienst voor landbouwverbreding en is gelijklopend op 10 boerderijen doorheen West Vlaanderen. Alweer een uitdaging die wij niet uit de weg gaan. Toevallig was ik ook deze week met een medewerkster van de Groene Zorg op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding op onze boerderij voor een jongvolwassene met autisme. Ik ben blij dat we samen iets gevonden hebben waarin hij vrijwel helemaal zelfstandig kan werken. Het is niet meer zo logisch op onze moderne boerderijen, taken zijn meestal kort en afgelijnd en we werken met dure technologische machines. Onzichtbaar voor de buitenwereld zijn wij vele uren bezig met administratie en management. Een plotse herstelling kan zich opdringen. Allemaal situaties waarin je moeilijk zo’n minderbegaafde persoon rond je kan hebben of zinvol aan het werk kan zetten. Het is ook goed dat het provinciebestuur daar oog voor heeft, en dat zij daarvoor mensen als Els wil aanstellen om dit te begeleiden. Zij volgt ons bedrijf al een hele tijd vanaf de zijlijn, maar regelmatig komen wij elkaar wel eens tegen in het landelijke vergadercircuit. Toen we na het administratieve gedeelte nog wat zaten na te babbelen liet zij zich ontvallen dat wij als boerderij nu alweer lid zijn van een nieuw netwerk, namelijk de Groene Zorg(boerderij). Inderdaad, zo’n dingen komen zomaar op ons af en ik heb lang de boot afgehouden, ook wel vanwege het onbekende, maar nu willen wij het wel eens proberen.



Luc Callemeyn