Photobucket

boerenblog

dinsdag, september 22, 2009

Fransen zijn altijd een ietsiepietsie heviger dan de Noorderlingen.

Toch in hun melk-acties ...

zaterdag, september 19, 2009

Dagboeken

Het werd nog eens tijd om eens wat schrijfsels van de Dagboekschrijvers te plaatsen op www.mijndagboeken.wordpress.com

Ik was een beetje achter, waarvoor mijn excuses

Ondertussen mocht ik er zelf ook nog eentje schrijven, u kan het lezen hieronder:

Adembenemend
Op een mooie zomerse zondagavond was ik eens bezig aan de paperassen. Dat is niet zo verwonderlijk, tijdens de week zijn we druk aan het werk en dan worden al die enveloppen en papieren al vlug op een stapel gelegd. Zo nam ik ook een brief ter hand van de Mestbank. Weer ergens een toelichting om iets te doen wat we niet graag doen dacht ik. Ik ben niet erg schrikachtig meer, maar toen ik de inhoud van die brief aan het lezen was moet mij een wel erg hoorbare zucht ontsnapt zijn. Krista kwam zelfs vanuit de zetel kijken wat er scheelde. En dat was niet van de poes! Er werd mij een heffing opgelegd die ongeveer 10.000 euro te hoog was omdat ik niet genoeg aan de mestverwerkingsplicht had voldaan … in 2006!
Vele jaren geleden hadden wij als gemengd bedrijf nog varkens op de boerderij. Omdat ons hart meer bij de koeien lag dan bij de varkens hebben wij toen onze stallen verhuurd aan een zeugenhouder die zo met zijn eigen biggen een gesloten bedrijf maakte. Een sanitaire ideale droom dus. Maar toen de mestwetgeving opkwam besloten wij dat de eigenaar van de varkens ook eigenaar van de mest moest worden en zorgen voor de (betalende) mestafzet. Plots kwam echter minister Dua op de proppen die het nodig vond om mestrechten toe te wijzen aan personen, en dat vonden wij in ons geval natuurlijk niet zo juist. In volledige samenspraak met de huurder van onze stallen hebben wij toen die mestrechten op ons laten zetten, maar daarmee beschouwde men ons als overnemer uit een groot bedrijf en zo erfden wij de besmetting van de mestverwerkingsplicht. Ondertussen hebben wij al lang geen varkens meer hier, het andere bedrijf is ook al grotendeels afgebouwd, maar de heffing blijft bestaan. Al vier jaar op rij betaalden wij daar een boete voor van ongeveer 1900 euro, maar dit jaar was men er op de administratie van de Mestbank in geslaagd om ons een verkeerde berekening voor te schotelen van bijna 10.000 euro te hoog. Een mens zou van minder verschieten. Onnodig te zeggen dat dit in deze moeilijke tijden in de landbouw bijzonder ongelegen komt. Maar hoe is het eigenlijk zover kunnen komen dat iemand daar in de Mestbank (enkele tientallen?) verkeerde aangiftes verstuurd heeft? De wegen van de Mestbank zijn ondoorgrondelijk en ik zal het allicht nooit weten.
Toen ik deze heffing kreeg werd het mij gelijk bijna zwart voor de ogen. Eigenlijk dacht ik dat ik door de nieuwe reglementering van die heffing af was. Ik wist al dat die van vroeger 5 jaar ging lopen. En ik dacht dat die ten einde was. Met deze nieuwe heffing dacht ik dat ik nu misschien een nieuwe cyclus ingezet had van 5 jaar. De hoge heffing was dus van 2006. Ik wist al dat ik ook in 2007 en 2008 niet voldoende mest had verwerkt (gewoon omdat ik dat niet verplicht was) dus zag ik dat cijfer van de heffing al vermenigvuldigen met een factor 3. Meteen begon ik aan mezelf te twijfelen over mijn capaciteiten als manager van mijn bedrijf. Had ik iets over het hoofd gezien? Iets verkeerd ingeschat? En zou een stommiteit mij uiteindelijk misschien wel 50.000 euro gaan kosten? Allemaal vragen die mij die avond te binnen schoten. Later bedacht ik wat een minder sterke persoonlijkheid had kunnen doen als hij bijvoorbeeld die avond langs de loods zou lopen en daar een touw zien liggen …. En dat allemaal door een fout van de Mestbank. Boeren vandaag lopen (financieel) op de toppen van de tenen, en voor een administratieve fout aan Mestbank, Sanitel of premies worden zij gestraft met 500 of 5000 euro, het lijkt wel een willekeur. Ik vraag mij af als die verantwoordelijke van de Mestbank voor zijn onbedachte daad zal aangesproken worden? Of misschien zal het zijn chef nooit opvallen.
In ieder geval was ik er nog niet van af. In eerste instantie wilde ik mij tot een bekende politieker wenden die hier en daar wel wat te zeggen heeft. Daarna dacht ik mij een gerenomeerde advokaat aan te schaffen. Eentje die de rechtbank zou binnenstormen en die zou zeggen: “Luistert eens hier jongens, zo zit dat, en maakt dat eens gauw in orde”. Niets van dat alles, ik legde mijn geval uit aan de dienst die ook mijn mestbank aangiftes verzorgt, en die kon mij vertellen dat de Mestbank toegaf een fout te hebben gemaakt. Daarna maakt ik een afspraak met de verantwoordelijke van die dienst heffingen. Er was inderdaad een fout gemaakt, zo vertelde hij. Ik moest nu maar een bezwaar indienen. Ik zuchtte weer. Ik moest dus een bezwaar indienen dat mij handenvol geld zou kosten, terwijl de Mestbank al wist dat ze zelf in de fout waren . Ik ben nogal voor simpele oplossingen, dus stelde ik voor om mij gewoon een nieuwe, juiste heffing te bezorgen, en die vorige, zand erover. Ja, maar dat kon niet want eens een heffing uitgeschreven was moest die ook geïnd worden. Administratie!! Ik mocht dat bezwaar ook zelf en in mijn eigen woorden doen en dat heb ik dan op grond van de eerder medegedeelde gegevens zo goed en zo kwaad mogelijk gedaan.
Nog even de adem inhouden tot er een antwoord komt.

Luc Callemeyn

zaterdag, september 12, 2009

Opendeur bij Filip Callemeyn voor twintigste verjaardag Bekegemse foie gras


Opendeur voor twintigste verjaardag Bekegemse foie gras:

De plaatselijke streekspecialiteit 'Bekegemse foie gras' viert haar twintigste verjaardag. Reden genoeg voor een opendeur, vinden de veehouders Filip Callemeyn en Veerle Van Dousselaere. Zondag zijn er op het bedrijf videomontages te zien en kan je het productieproces volgen.
"We startten met 50 ganzenkuikentjes en dat zijn er intussen 10.000", vertelt het koppel.

Filip Callemeyn was negentien jaar oud, toen hij na zijn studies op de landbouwschool op stage ging in de Drôme in Frankrijk. Daar leerde hij werken met konijnen, een specialiteit die hij in Vlaanderen wilde uitbouwen. "Toen bleek dat de kweek van konijnen op industriële schaal problemen veroorzaakte, besloot ik te kiezen voor foie gras. Op hetzelfde bedrijf in Frankrijk had ik daar ook kennis mee gemaakt", zegt Filip Callemeyn in Het Laatste Nieuws.

Filip en Veerle kweken hun kuikens op dezelfde plaats als ze het eindproduct verwerken. "We hebben het volledige proces zelf in handen. Dat is vrij uitzonderlijk, want zelfs in Frankrijk verloopt het veelal gespreid", luidt het. Een deel van de verkoop is bestemd voor particulieren, de rest gaat naar horecazaken in heel West-Vlaanderen en naar de groothandel, die de producten in het hele land verspreidt.

De productie van foie gras is een bezigheid die al jaren gecontesteerd wordt dierenwelzijnsorganisaties. Filip Callemeyn herinnert zich dat Gaia tien jaar geleden kwam actievoeren in zijn straat. "We kregen reclame over heel het land, onbetaalbaar gewoon", lacht de veehouder. Erger voor hem was de dioxinecrisis, toen zijn bedrijf drie weken geblokkeerd werd.

Meer info : http://www.bekegemsefoiegras.be/folder.pdf

vrijdag, september 11, 2009

Boer @ work

Boerenstebuiten ging filmen bij melkveehouder Marc Legrand uit Zandvoorde Zonnebeke
Marc vertelt volop over de opbouw van zijn bedrijf en zijn passie, een mooie melkkoe:
http://www.boerenstebuiten.be/video/boerwork-marc-legrand

Maar ook zoon Laurens Legrand heeft het over zijn visie op de toekomst
http://www.boerenstebuiten.be/video/boerwork-marc-legrand#videolink

donderdag, september 10, 2009

Provinciale melkveeprijskamp op de Agromarkt te Gistel op 12 september 2009

CRV Gewestelijke Vereniging BRUGGE-KORTRIJK


Uitnodiging naar onze provinciale melkvee prijskamp
zaterdag 12 september vanaf 12u30
AGRO-MARKT GISTEL


Uw gewestelijk bestuur heeft de eer en het genoegen u uit te nodigen naar de provinciale prijskamp te Gistel op zaterdag 12 september ’09.
Dit koeienspektakel vindt plaats op de terreinen van de Agro-Markt te Gistel
(Rochesterlaan 5).
U kan hier de mooiste melkkoeien van West-Vlaanderen bewonderen.

Er zijn aparte prijskampen voor roodbont en zwartbont en dit voor:

 Gekalfde vaarzen

 Jonge koeien tot een leeftijd van 5 jaar

 Koeien vanaf een leeftijd van 5 jaar

In ieder van deze leeftijdscategorieën wordt een kampioene gekozen.

Verder is voorzien:

 Een reeks bedrijfsloten van 3 dieren (ZB en RB dooreen)

 Kampioenschap voor de koe met de mooiste uier per ras (minimum 2 maal gekalfd)

 Uit de verkozen kampioenes kiest de jury een Algemeen Kampioene.

De jury bestaat :
- Ron Oostvogels
- Vincent Van Dongen

Namens het gewestelijk bestuur, heten wij u als toeschouwer of als deelnemer in ieder geval van harte welkom te Gistel!


Jan Wallays voorzitter
Luc Callemeyn ondervoorzitter
Daniël Vermeire secretaris

woensdag, september 09, 2009

Het werkje van deze namiddag: stro hakselen.

Bekijk alvast de video:



Stro hakselen voor de droge koeien,
eerst balen stro gekocht,
die in een rij voor de hakselaar geplaatst,
touwen er uit en dan de hakselaar voorzichtig vooruitlaten rijden.
Het gemalen stro in een silagewagen geblazen en dan door afdraaien in de loods gelost tussen muren en andere balen stro.

22.000 kg in 3 uur.
Kostprijs van dit gehakselde stro aangekocht en gehakseld : ongeveer 77€ per ton + BTW.
Loonwerker van dienst: Patrick Stroo, Zuienkerke Houtave

De droge koeien krijgen een rantsoen met ongeveer 20 kg maïs, beetje voordroog, wat droogstandsmineralen en dat vul ik aan met een gelijk volume aan stro. Dit wordt met de bak van de verreiker gemengd in de sleufsilo en dan voor de droge koeien gebracht.

Van dit gehakseld stro durf ik ook een 200 à 300 gr per koe en per dag te geven aan de melkgevende koeien voor een goede penswerking.