Photobucket

woensdag, juli 29, 2009

HLN Meeste gezondheidsdrankjes zijn bedrog (948440)

HLN Lekker Eten - Meeste gezondheidsdrankjes zijn bedrog (948440):

"Meeste gezondheidsdrankjes zijn bedrog"

Drankjes die je weerstand verhogen of yoghurt die je darmflora bevordert, de lijst van 'superfoods' die tal van gezondheidsvoordelen beloven is lang.
Maar meer dan 50 van deze producten lossen hun verwachtingen niet in, dat blijkt recent Europees onderzoek.
Bedrog
De Europese wet is streng wat deze 'superfoods betreft'.
Fabrikanten moeten de gezondheidsvoordelen die zij toeschrijven aan producten moeten kunnen waarmaken.
Daarom bestudeerde Europese onderzoekers 66 producten of ingrediënten die beloven wonderen te verrichten voor je gezondheid. Daaruit bleek dat consumenten massaal bedrogen worden door tal van producenten, 50 'superfoods' lossen hun beweringen namelijk niet in.
De onderzoekers plannen nog 4.000 andere producten te inspecteren. Veenbessensap en theeFabrikant Ocean Spray zegt dat zijn veenbessensap vrouwen beschermt tegen infecties aan de urinewegen. De producent baseert zich hiervoor op tal van 'onafhankelijke' onderzoeken. Maar de onderzoekers konden dit weerleggen.
Lipton black tea deed een aanvraag aan de European Food Safety Authority (EFSA) om reclame te mogen maken dat het drankje je alerter maakt. Maar ze kregen een negatief advies omdat dit niet waar bleek te zijn.
Probiotica
Door het onderzoek hebben ondermeer Nestle en Unilever bepaalde beweringen over producten nu ingetrokken, zodat ze niet meer getest moeten worden. Zij eisen wel dat de regels omtrent 'superfoods' minder streng worden.
Ook Danone, één van de grootste producenten van probiotische yoghurts, zegt zijn producten niet meer laten testen door Europese instanties. Jaarlijks worden 480 miljoen flesjes van Actimel verkocht en 640 miljoen potjes Activia, deze bevat een microbe die je darmflora zou verbeteren. Maar onderzoekers weerlegden al de beweringen van gelijkaardige producten. Een woordvoerder van Danone: "Hoewel de onderzoekers beweren dat onze producten hun verwachtingen niet inlossen, bewezen studies die we zelf uitvoerden dat we wel gelijk hebben."
Professor Tim Lang: "Deze revolutie had veel eerder moeten gebeuren, consumenten werden al veel te lang bedrogen door fabrikanten van voedingsmiddelen." (ep)

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home