Photobucket

woensdag, februari 06, 2008

De boer die ploegt voort ....

Het is hier wat kalm geweest op deze blog.
Niks aan te doen, het was hier anders in bedrijf en gezin wel druk genoeg.
Zaterdag was er het jaarlijkse Boerenfeest in onze gemeenschapszaal Sarkoheem te Zerkegem, en dit al voor de 50ste keer. Een jubileum dus. Ja, 50 jaar geleden was het echt nog niet evident dat de mannen en de vrouwen samen gingen feesten (onder toeziend oog van mijnheer pastoor).
Mijn vader, sinds enkele jaren ere-voorzitter Landelijke Gilde Zerkegem schetste wat historie en anekdotes uit de voorbije jaren. Op ons Boerenfeest wordt niet meer gedanst na de maaltijd ( 70 aanwezigen, en velen al méér dan pensioenleeftijd), maar een gezellig samenzijn is ook goed.
Rond de klok van 02.00 uur vonden wij het welletjes, er moet immers 's anderendaags 's morgens ook nog gemolken worden.

Zondag was er de jaarlijkse Algemene Vergadering van ons VRV gewest, dit werd uitgebreid naar een gezinsactiviteit met kinderanimatie en een onderhoudende babbel door VLIF specialist Dhr Ir Danny Persyn. Hij gaf ons heel wat tips mee voor uitbreidingen in de melkveehouderij in Vlaanderen, wat nog kan met subsidies en wat niet. Veel bijgeleerd.
Ook de manier waarop spreker het geheel naar voor bracht gaf ons nog eens het besef dat er écht nog ambtenaren zijn in de landbouwadmistratie die voor de boer willen vechten.
Het verplichte stautaire gedeelte met activiteiten en kastoestand werd opgevolgd door Voorzitter Noël Van Leeuwe die ons iets bijbracht over het reilen en zeilen in de grote CRV structuur. Gelukkig was de veilingzaal van REO Roeselare de gedroomde locatie om al dat moois te presenteren.
CRV (CR Delta en VRV) staan ook voor duurzaamheid, en we konden ook kennis maken met de aller duurzaamste bedrijven van Vlaanderen en Nederland gedurende een filmpje over elk bedrijf, daarna konden we stemmen (beetje chauvinisme mocht ook wel).
Vermeldenswaardig is nog dat er nog altijd (elke dag opnieuw?) kan gestemd worden op http://www.veeteelt.nl/ .
Doen aub ! , je helpt er Ignace en Hilde uit Koolskamp mee verder.
Daarna was het hoge tijd voor lekkere belegde broodjes met een blonde Leffe, en ijs en mousse als dessert.

Maandag hadden we een studie uitstap naar Nederland op programma staan. Veel details kan ik er (nog) niet over geven, toch wel even zeggen dat we overal zeer gastvrij werden ontvangen, dat we vele sloten koffie hebben gedronken, en zeer veel nuttige en informatieve gesprekken hebben gehad.
Even een tipje van de sluier oplichten?
We zijn geweest bij Berta, Coen, Henry, Joppe, Kees, Kees, Kees, Kees, Lidy, Marja, Nico, Piet, Piet, Sjors, Sjoukje en Tomas en nog enkele vriendelijke mensen (in alfabetische volgorde). We zijn daar eens blijven overnachten, toch waren we blij om na al dat babbelen en autorijden weer thuis te zijn.
O, ik vergeet nog Charlotje (onze GPS madam), zonder haar waren we daar gegarandeerd niet overal vlekkeloos doorgekomen.
En vandaag moest nog een aanpassing gebeuren aan een batch-pasteur door installateur Gino Annys, ondertussen werd de electriciteit in de nieuwe loods ook aangesloten (lag al lang klaar).

Jaja, de boer ploegt voort, ook al zie je het niet altijd.

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home