Photobucket

donderdag, januari 10, 2008

Over everzwijnen en ganzen schade in Noord West Vlaanderen.

West-Vlaams provincieraadslid Bernard De Cuyper (CD&V) suggereert in een brief aan provinciegouverneur Paul Breyne de inzet van een helikopter met warmtecamera in de strijd tegen de everzwijnenplaag in de bossen rond Brugge.
De Cuyper houdt zijn pleidooi nadat begin januari een wagen op de E40 Brussel-Oostende in Loppem 's nachts inreed op een groep wilde everzwijnen.
De wagen is onherstelbaar beschadigd.
De Cuyper vreest nieuwe ongevallen en nog meer schade aan landbouwgewassen.

Meer »

Ook over de ganzenplaag schreef Bernard De Cuyper een pikant persbericht:

Natuurpunt wenst heer en meester te worden over het ganse polderlandschap.

Omdat de ganzenschade elk jaar toeneemt in en rond de Oostkustpolder zoeken de landbouwers middelen om deze dieren van hun akkers weg te houden. De oppervlakte graslanden binnen het 380 ha ‘natuurgebied’ van de Uikerkse Polders zijn sterk verminderd door de talrijke uitgestrekte waterpartijen die er weelderig kunstmatig werden gecreëerd. Daarnaast is het weinige grasland die in ‘het natuurgebied’ overblijft zo arm aan voedingswaarde dat de ganzen zich gaan tegoed doen op de omliggende akkers in het ‘landbouwgebied’ van Uitkerke, Zuienkerke en Brugge-Noord. Net als in Vlissegem, Damme en Knokke-Heist. Hele velden wintertarwe worden er kaalgevreten. Om de dieren af te schrikken plaatsen landbouwers ondermeer een afgedankte auto midden op het veld. Op vandaag lijkt het een succesformule. vzw Natuurpunt Blankenberge en vogelbescherming Vlaanderen moeien zich en vinden deze maatregel niet eerlijk. Ze vinden dat ganzen wegjagen van de akkers de dieren verzwakt en hun conditie erop achteruit gaat. Ze eisen dat deze voertuigen van de velden verdwijnen en dat de landbouwers de ganzen moeten toelaten.
Hun bemoeizucht gaat zelfs zo ver dat ze eisen dat de akkerlanden in de brede omgeving van het landbouwgebied herschapen worden in weilanden tot eer en glorie van nog meer ganzen! De kwakkel die Natuurpunt verspreidt: “de schade aan akkergewassen is tot stand gekomen door het omploegen van permanent grasland”. Voor iedereen die met de landbouw vertrouwd is, weet dat dit belachelijk is gezien de randvoorwaarden van MTR, waarbij het areaal grasland reeds jaren is beschermd. Hun achterliggende strategie is duidelijk. Ze willen heer en meester worden over het hele polderlandschap. En de boer wordt het er beu gemaakt. Natuurpunt heeft dan nog het lef om zichzelf regelmatig een prijs toe te kennen voor hun goede samenwerking met de landbouw (?) Enkel zij zijn de oorzaak van de toenemende polarisering tussen landbouw en natuur.
Welke andere economische sector zou verdragen dat zijn producten schade wordt berokkend zonder dat er vergoeding tegenover staat? Hebben de landbouwers niet de plicht hun akkers en gewassen te beschermen?
We weten dat er enorme budgetten worden voorzien voor natuur. Hopelijk vindt de overheid een fractie van dergelijk budget om de ganzenschade te vergoeden.
De landbouwers stellen al hun hoop op de positieve ingesteldheid van de nieuwe Minister voor Leefmilieu Hilde Crevits. Ze heeft beloofd dat er binnen kort, vanuit de Vlaamse overheid, een uitvoeringsbesluit wordt geactiveerd om de schade te vergoeden. Hopelijk kan de schade van deze winter mee in aanmerking worden genomen. Volgens de ontwerptekst moet de landbouwer bewijzen dat hij alles in het werk heeft gesteld om de schade te voorkomen door voldoende afweermiddelen te gebruiken. Waarover maakt Natuurpunt zich dan druk? Maar ik durf er een ‘gans’ op verwedden dat Natuurpunt ook hier een onderliggende agenda op nahoudt. Ze zullen als compensatie gebiedsuitbreiding opeisen!
Stop met het verder ontvreemden van gronden aan de landbouw! Indien de overheid landbouwgrond verder als restgebied beschouwt, wordt dit de grootste miskleun van deze eeuw! Geef de landbouwers een eerlijke vergoeding en zij worden de beste natuurverzorgers en garanderen ze ons verder van voedsel én energie!

Bernard De Cuyper, uit Brugge Assebroek
Provincieraadslid, Schepen Stad Brugge

1 Comments:

At zondag, april 01, 2012, Anonymous Anoniem schreef...

Jammer dat je als grondeigenaar je moet laten commanderen van al die natuurorganisaties. Boeren in Vlaanderen begint hoe langer hoe meer te stinken door al die regels opgemaakt door die lui. In Nederland en Frankrijk mag er op ganzen gejaagd worden. Waarom hier niet?

 

Een reactie posten

<< Home