Photobucket

donderdag, januari 10, 2008

Een nieuwe verpakkingsmachine op Baliehof Zuivelboerderij.


Op het Baliehof gebruiken wij sedert oktober 2007 een nieuwe machine voor het verpakken van karnemelk.


Vroeger waren de voorgevormde zakjes in gebruik van de firma Ternois Plastique uit Frankrijk.
Deze hadden een kostprijs van 3 Bfr per liter (0,75 €ct), zonder machinekosten, zonder uurloon voor verpakken.
Een geoefende verpakker kon er ongeveer 200 liter per uur mee verwerken.

De nieuwe machine werd geleverd door Pacotex uit Loppem (in de vroegere gebouwen van Packo), ook voor de service werden een aantal vitale onderdelen dubbel aangekocht (piston, motor, reductiekast, t°regeling, lasbalkjes...).
De oorsprong van de machine is China, er werden enkele aanpassingen aangebracht (bij Pacotex en bij firma Co en Co)) in functie van voedselveiligheid en automatisatie.Er wordt vertrokken van plastiek op rol, die wordt over een "schouder" getrokken zodat de plastiek vooraan dubbelgevouwen wordt.
Daarna wordt de plastiek verticaal gelast.


Via een pistonpomp wordt dan 1 liter gepompt in de plastiek huls, er wordt een datum opgeprint, en via een horizontale las wordt de zak weer dichtgemaakt.
Het proces is continu.
De zakken zijn zeer sterk, je mag er met volle gewicht met de voet op staan.
De werksnelheid (toerental) is regelbaar, ook de temperaturen van de lasbalken.
Er is centrale smering en ontsmetting van de plastiek film via UV licht.
De machine staat op wielen, de afmetingen zijn ongeveer 120 x 80 x 200 cm.


Het gewicht is 400 kg.
Er is een volledige plexi omkasting vooraan waar de bewegende delen zitten in het melkgedeelte, de rest van de machine is inox omkast.
De reiniging vraagt geen speciale bewerkingen, er wordt een CIP (Clean In Place) cyclus gevolgd van voorspoelen lauw water, daarna hoofdspoelen heet water (90° gewarmd in pasteur), daarna naspoelen koud water, en de laatste liters koud water zijn ontsmetting en blijven in de machine en circuit staan.
Bij constant doorwerken met 2 personen wordt gemakkelijk een capaciteit gehaald van 20-22 liter per minuut.(=1200 liter per uur). Eén persoon neemt de zakjes van de machine en legt ze in bakken, de 2de persoon zorgt voor het plaatsen van de bakken en allerhande kontrole van de machine.
Door het volledig gesloten circuit en de UV ontsmetting wordt een hogere voedselveiligheid gehaald, zodat de houdbaarheidsdatum verlengd werd tot 1 maand na verpakken.
De kostprijs van de verpakkingsfilm is nu 1 Bfr/liter (0,25 €ct). (excl machinekosten)
Ik heb er een paar filmpjes van gemaakt, zo kan je de machine zien werken.


Bij Filmpje 1 over het verpakken zelf moet je vooral eens letten op het klokje dat aan de machine hangt, per 1 minuut is een plastiek bak gevuld met 20 zakken karnemelk.

Het Filmpje 2 toont hoe de plastiek film vand e rol over de schouder getrokken wordt, en zo in het midden over elkaar komt te liggen om dicht te lassen.

In Filmpje 3 krijg je een beeld van de eenvoudige draaiende delen in de achterkant van de machine. Let ook op het (blauwe) uv licht.

1 Comments:

At vrijdag, januari 11, 2008, Anonymous Lieven schreef...

Hallo Luc,

doet heel erg denken op het werk waar we groenten in zakken verpakken. Denk dat het bij ons wel ietsjes rapper gaat :-).
Is idd wel gemakkelijk en hygienisch. Is enkel beetje miserie als het bij het steken van een nieuwe rol folie hij plots in 2 scheurt. Maar mss heb je dit ook al ondervonden :-).

groeten,

Lieven

 

Een reactie posten

<< Home