Photobucket

woensdag, april 15, 2009

Al die mooie verkiezingsborden .....

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) eist "dringend" duidelijkheid over de plaatsing van verkiezingsborden. In principe zijn politici verplicht om een bouwvergunning aan te vragen als ze campagne willen voeren in natuur- en landbouwgebied. Volgens minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen is het echter onmogelijk om alle vergunningen uit te reiken.


Binnenkort zullen de verkiezingsborden weer als paddestoelen uit de grond verrijzen, ook in landbouwgebied. "De borden mogen echter niet zomaar overal neergepoot worden", waarschuwt Xavier Buijs van de VVSG. "Binnen bepaalde afmetingen mag een bord vrij geplaatst worden in privétuinen, de bebouwde kom en industriegebied. Een vergunning is verplicht in alle andere gebieden, zoals open velden en weiden, tenzij de borden vlakbij een boerderij staan".

Op het openbaar domein is het in principe zelfs verboden om borden te plaatsen, en dat is ook het geval langs snel- en gewestwegen. De steden en gemeenten kunnen bovendien hun eigen, strengere eisen opleggen. "De maatregel geldt van drie maanden vóór de verkiezingen tot twee weken erna, wanneer alle borden verwijderd moeten zijn", zegt Buijs.

Politici blijken niet altijd op de hoogte te zijn van de reglementering. Anderen geven eerlijk toe dat ze die wel kennen, maar er gewoon hun laars aan lappen. "In de praktijk wordt een vergunningsaanvraag zelden of nooit ingediend", aldus de VVSG. Op het kabinet van minister Van Mechelen luidt het dat bouwvergunningen voor verkiezingen "geen prioriteit" zijn. De verkiezingsperiode is slechts tijdelijk en bovendien is het in de praktijk onmogelijk om alle overtredingen vast te stellen, klinkt de redenering.

 

bron Het Laatste Nieuws

14/04/2009

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home