Photobucket

boerenblog

woensdag, april 29, 2009

De Windhaan staat weer op de kerketoren van Zerkegem

En bij de kijklustigen staat oma ook op het filmpje

maandag, april 27, 2009

Stier wou een koetje vangen!

Op een vroege ochtend om halfzes kwam ik op deze toestand:






Ja, da's nie om mee te lachen!


woensdag, april 22, 2009

OPA in de Boerderij

Opa gaat op zoek naar de eerste kievits eieren.
Opa is het vaste stripfiguurtje in het Nederlandse agrarische weekblas Boerderij en is van de hand van Herman Roozen.



dinsdag, april 21, 2009

Lifestylebeurs en Tuinbeurs op Landgoed Pulhof te Wijnegem


Lifestylebeurs wordt schitterend

De lifestylebeurs staat helemaal voor je klaar! Van vrijdag 24 tot zondag 26 april kom je in het Landgoed Pulhof te Wijnegem in contact met in totaal 145 exposanten en demonstraties van het magazine Nest. 

Exposanten in het kasteel

Bij deze editie gooit het kasteel nu ook haar poorten open. Een vijftal exposanten exposeren in dit unieke kader, de 140 andere staan in het kasteelpark. Terwijl je van de standen geniet, heb je het voorrecht om voor het eerst in het kasteel te zijn.

Leuke primeurs!

Op de lifestylebeurs kunnen we jullie een aantal echte primeurs presenteren. Eén van de primeurs past helemaal bij de sfeer. Bij dit weer komen ze immers weer buiten: de cabrio’s. Audi lanceert net nu de nieuweAudi A5 cabrio, een pracht van een auto en die kun je voor het eerst komen bewonderen op het binnenplein van kasteel. Wedden dat je ogen te kort komt?

Nest presenteert een wervelend demonstratieprogramma!

Elke dag beleef je een aantal verschillende demonstraties. Nest zocht binnen elk segment van hun magazine een aantal toppers en we zijn dan ook fier om topkoks Frank Fol en Felix Alen te presenteren en ook de floristen Lies Martens, Franky Bollingh, Pierre Verwilghen en Veerle Welvis om er maar enkele te noemen. Ook De Zilveren Beer is aanwezig en heeft het over antiek. Daarnaast zijn een aantal decorateurs aanwezig die schildertechnieken demonstreren.  Bekijk hier het volledige Nest overzicht.

Ruim aanbod!

Op de lifestylebeurs kom je in contact met meer dan 145 exposanten en specialisten. 

Het aanbod is top! Bekijk hier alle exposanten.

Praktisch:

Voor alle verdere info verwijzen we graag naar de site.
Nu niet vrij? Noteer dan nu al de komende editie in je agenda: vrijdag 25 tot zondag 27 september 2009.

donderdag, april 16, 2009

Innovatie of creativiteit.

Mijn jongste Dagboek voor Boer & Tuinder kan u hier lezen: 


Innovatie of creativiteit. 

Vorige zomer en deze winter konden we deelnemen aan een reeks van activiteiten van het Innovatiesteunpunt. Daarbij een bemerking: om halfacht ’s avonds een vergadering beginnen, is voor mij als creatieve en hardwerkende mens veel te vroeg. Ik was dus nu en dan wel eens te laat. 

Het bezoek aan het heftruckbedrijf Thermote & Vanhalst (boerenzonen!) heb ik gemist, maar even later waren wij er wel bij voor een bezoek aan Gandaham. Met één tussenstap evolueert men van een anoniem goedkoop bulkproduct (varkenshesp) tot een delicatesse met merknaam – met daarbij heel veel toegevoegde waarde. De bedrijfsleider is niet bang om wat aangeboden kansen uit te proberen, ook al horen die niet meteen tot zijn eigen productengamma. Een derde bezoek aan het Distributiecentrum van Colruyt was over heel de lijn adembenemend. Het bedrijf heeft een enorm logistiek apparaat ter beschikking, om honderden tonnen van het fijnste voedsel op de juiste plaats te krijgen. Het indrukwekkendst was de gerobotiseerde inrichting voor groenten en fruit, die de kisten sorteerde die van de veiling kwamen en ze geheel geautomatiseerd opnieuw samenbracht per winkel volgens bestelbon. Van het gegeven dat al dat voedsel eerst primair door boerenhanden is voortgebracht, is nog weinig herkenbaar. En zeker van een eerlijke prijs is niets te merken. In hun verkooppraatje gaan ze wel uit van vaste en langdurende relaties, maar dat weerhoudt hen er niet van om te proberen hun marge te vergroten door te knibbelen op de inkoopprijzen. Onze verkoopprijzen dus. 

Deze winter werden ook enkele vergaderingen georganiseerd met daarbij als centrale thema ‘Hoe kunnen we de aankoper het beste verleiden?’ Zo konden we luisteren naar Fons van Dyck, die ons inzicht bracht in de consument en zijn boek Het merk mens voorstelde. Daarna was er een sessie over het ontwikkelen van een sterk merk en de daarbij horende administratieve hindernissen. Een volgende vergadering met spreker Johan Lambrecht behandelde de strategie en missie van het bedrijf. 

Enkele rode draden heb ik alvast onthouden. Vooreerst moet een bedrijf authentiek zijn. Dat wil zeggen dat het geen probleem is om te vertellen dat je hetgene wat je (goed) doet al jaren zo doet. Successen in het verleden geven de beste voorspelling van  succes in de toekomst. Never change a winning team. Daarbij is het ook belangrijk dat een bedrijf een vastgelegde missie heeft, die aangeeft waar het naartoe wil in de toekomst en waar het voor staat. Elke medewerker moet die missie uitstralen. Bepaal een doel en ga er recht op af. Zijsprongetjes zijn toegelaten, zolang ze de oorspronkelijke missie niet in gevaar brengen.

 

Hoe meer ik naar dergelijke voordrachten luister, hoe meer ik besef dat wij met zijn allen geweldig goed bezig zijn. Wij boeren zijn toch authentiek? Wij werken al generaties op een bedrijf dat onze voorouders moeizaam opgebouwd hebben. Een boer herken je van op afstand, dat zie je, dat hoor je, en in het slechtste geval ruik je het. We zijn bereid om vast te pakken en we zijn voor 100 procent begaan met ons beroep. De meesten kunnen bijna over niks anders praten. We hebben een duidelijke missie, want we hebben al lang voor ogen wat we willen en gaan tot het uiterste, zelfs als het niet eens zeker is dat er geldelijk gewin aan te pas zal komen.

In heel de reeks van voordrachten heb ik echter het meest bewondering gekregen voor de sector van de siertelers. Zij moeten al drie jaar van tevoren kunnen inschatten wat de markttendensen zullen zijn naar vorm, kleur en aantallen. Vervolgens moeten ze stekken uitplanten, nieuwe ziekten leren bestrijden en een persoonlijke vorm aan hun planten geven. Daarna moet er verkocht worden en moeten ze geheel volgens eigen inzicht een eerlijke prijs bepalen en zichzelf verzekeren dat ze met een betrouwbare handelaar in zee gaan. Een internationale visie is hierbij zelfs onontbeerlijk. Siertelers ontwikkelen zelf hun planten, kruisen en experimenteren en moeten zelfs soms patenten aanvragen op hun creaties, anders is er concurrentie door de buren of zelfs de Chinezen. Heel iets anders dan de melk-, runder-, varkens-, kippen- en akkerbouwsector, die meestal bulkproducten voortbrengen en prijsnemend zijn.

 Bij het woord ‘Innovatie’ denkt men meestal aan iets geheel nieuws. Na vele jaren Innovatiesteunpunt van de Boerenbond is het mij duidelijk geworden dat het creëren van een nieuwe landbouwtak niet meteen voor het grijpen ligt. Er is echter een veelheid van gebieden die kunnen doorontwikkelen. Hoofdzaak is dat je heel veel creativiteit aan de dag legt bij de aangeboden kansen. En die zijn er elke dag, we moeten de ogen open houden voor elke nieuwe ontwikkeling. Daarbij moeten we niet kijken ‘wat’ een ander doet, maar ‘hoe’ hij het doet.

Een oud-leraar zei ooit (in het West-Vlaams): “Het geld ligt achter straate, maar je moet het willen en kunnen zien en je moet je bukken om het op te rapen.”

 

Luc Callemeyn

woensdag, april 15, 2009

Al die mooie verkiezingsborden .....

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) eist "dringend" duidelijkheid over de plaatsing van verkiezingsborden. In principe zijn politici verplicht om een bouwvergunning aan te vragen als ze campagne willen voeren in natuur- en landbouwgebied. Volgens minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen is het echter onmogelijk om alle vergunningen uit te reiken.


Binnenkort zullen de verkiezingsborden weer als paddestoelen uit de grond verrijzen, ook in landbouwgebied. "De borden mogen echter niet zomaar overal neergepoot worden", waarschuwt Xavier Buijs van de VVSG. "Binnen bepaalde afmetingen mag een bord vrij geplaatst worden in privétuinen, de bebouwde kom en industriegebied. Een vergunning is verplicht in alle andere gebieden, zoals open velden en weiden, tenzij de borden vlakbij een boerderij staan".

Op het openbaar domein is het in principe zelfs verboden om borden te plaatsen, en dat is ook het geval langs snel- en gewestwegen. De steden en gemeenten kunnen bovendien hun eigen, strengere eisen opleggen. "De maatregel geldt van drie maanden vóór de verkiezingen tot twee weken erna, wanneer alle borden verwijderd moeten zijn", zegt Buijs.

Politici blijken niet altijd op de hoogte te zijn van de reglementering. Anderen geven eerlijk toe dat ze die wel kennen, maar er gewoon hun laars aan lappen. "In de praktijk wordt een vergunningsaanvraag zelden of nooit ingediend", aldus de VVSG. Op het kabinet van minister Van Mechelen luidt het dat bouwvergunningen voor verkiezingen "geen prioriteit" zijn. De verkiezingsperiode is slechts tijdelijk en bovendien is het in de praktijk onmogelijk om alle overtredingen vast te stellen, klinkt de redenering.

 

bron Het Laatste Nieuws

14/04/2009

donderdag, april 09, 2009

"Boer zkt Vrouw" gaat weer opzoek naar kandidaten.

Oproep

Op deze Valentijnsdag, hét feest van alle geliefden, zijn we blij u te kunnen melden dat VTM in het najaar een nieuwe reeks van ‘Boer zkt. Vrouw’ op de buis wil brengen en daarom terug op zoek gaat naar single boeren en alleenstaande boerinnen die naar een relatie verlangen. 

Vind je het als landbouwer moeilijk om een leuke partner te vinden die ook houdt van een leven op de boerderij? 
Ben je op zoek naar misschien wel de ware liefde?

Ken je een leuke boer of boerin in je omgeving of familie die een fijne partner verdient? 

Stuur dan alle gegevens door naar onderstaande adressen. Wie weet brengt ‘Boer zkt. Vrouw’ de boer of de boerin tot bij die ene ware…



Schrijven kan naar: 

Boer zkt. Vrouw 
Postbus 400 
1800 Vilvoorde 1 


of via e-mail: 
boerzoektvrouw@vtm.be 

Een echografie

'k Had al zo'n voorgevoel, maar voor de zekerheid hebben we toch door Dr Dirk Gantois met de scanner een echografie laten uitvoeren, en het resultaat: drie maanden ver. 
Het worden spannende tijden in oktober!