Photobucket

boerenblog

vrijdag, mei 30, 2008

Nieuw Dagboek voor Boer & Tuinder

Ik maakte maandagavond mijn nieuwste Dagboek voor Boer & Tuinder.

Ik dacht, laat ik maar eens schrijven over de ongekende macht die de boerenstand heeft doordat zij een factor beheren die eigenlijk bij alle mensen zou kunnen voelbaar zijn, namelijk de voeding en de beschikbaarheid ervan.
Dus ik maakte een attractieve titel: "De ochtendploeg heeft het werk neergelegd"

Verdorie, het lijkt wel of alle boeren van noordelijk europa dat Dagboek al in previeuw hebben meegelezen, want ik had nog maar amper gedaan met typen of de rellen braken los, en van Noord Duitsland over Nederland tot zelfs een beetje in België is een melk-oorlog uitgebroken met diverse acties en het lijkt er sterk op dat de situatie nog verder zal escaleren, het zou me niks verwonderen als zelfs andere sectoren ook niet zouden meedoen.

Net zoals ik beschreef in Mijn Dagboek, blijkbaar.
http://www.mijndagboeken.wordpress.com/

Nooit eerder zat ik zo kort op de actualiteit met mijn dagboek als deze week.

dinsdag, mei 27, 2008

Nieuw Dagboek voor Boer & Tuinder

De laatste Dagboeken die gepubliceerd werden in Boer & Tuinder krijg je hier even op een rijtje:

Johan Schollier had het verleden week over "de Algemeene Landbouw-opneeming", met een verwijzing naar de hedendaags meitelling die een waardeloos onderdeel vormt van de hedendaagse administratie.

Pierre Michels doet eerst zijn landwerk in het zonnige Frankrijk, Picardië, en verhuist dan al zijn materiaal om in Grammene zijn gronden te bewerken. U krijgt het verhaal onder de titel "Mijn seizoens-trek"

Bij Sofie Vansteelandt worden de kinderen groeter, en met de Opendeurdag van de Landbouwschool is een beslissing genomen die hen zal tekenen voor de rest van hun leven.

U leest er alles over op www.mijndagboeken.wordpress.com

Opa in de Boerderij

Na de drukke voorjaarsperiode is er weer wat tijd om eens de strips van Opa hier te plaatsen.
U krijgt er meteen enkele tesamen, en eigenlijk passen ze wel bij elkaar.

Opa heeft nog steeds problemen om de gewoonten van zijn stagairs op de boerderij te begrijpen.:

Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket

Het stripfiguurtje Opa staat elke week in het Agrarische weekblad Boerderij en is van de hand van tekenaar Herman Roozen

maandag, mei 26, 2008

Koop op de hoeve – spaar het milieu

West-Vlaamse hoeveproducenten samen in de bres voor het milieu

Aandacht voor het milieu en herbruikbaar verpakkingsmateriaal is een actueel thema. De vzw West- Vlaamse Hoeveproducten wil hier op inspelen en tegelijk ook promotie voeren voor hun hoeveproducten. Door dit te combineren met een spaaractie kunnen de deelnemende producenten ook iets aanbieden naar de klanten toe.

U wordt dus dubbel beloond! Want hoeveproducten zijn lekkere, verse producten.
En bij aankoop van 2,5€ ontvangt u een stempel. Met een volle stempelkaart (twv 50€) hebt u recht op een herbruikbare draagtas; 2 spaarkaarten + 3€ kunnen ingeruild worden voor een handige plooibox. Beide van goede kwaliteit, in trendy kleuren en zéér gebruiksvriendelijk.

Spaar dus mee!
Zo draagt korte ketenverkoop ook zijn steentje bij tot een beter milieu.


De actie start in mei en loopt tot november (of zolang de voorraad strekt). Meer info op www.onthaalopdeboerderij.be of T 051 51 93 55.

donderdag, mei 15, 2008

Nest presenteert de 15e editie van Hof en HuisVan vrijdag 16 mei tot en met zondag 18 mei

Open van 10u tot 18u.

Beste,
Binnenkort is het unieke domein van het Kasteel d'Aertrycke in Torhout weer het centrum van alles wat met tuin, lifestyle, koken, interieurdecoratie, kunst, wellness te maken heeft. Meer dan 190 exposanten en demonstranten zetten voor deze feestelijke 15e editie hun beste beentje voor.
Wil je meer te weten komen over:
het wervelende activiteitenprogramma?
de bloembinders Chris Van Sweevelt, Christine Demeyer en Els Van Cauteren en hen aan het werk zien?
de koks Felix Alen, Jeroen De Pauw, Angelo Rosseel, Rudi De Coster en Pieter Van den Heuvel die komen koken in de demotent?
één van de vele dagdemo's? Tadelakt, kalkverf op meubelen zetten, een kunstenares aan het schilderspaneel bezig zien, kalligrafie, strobouw, quilten, vilten, je kunt het allemaal komen bekijken in de demotenten.
bij wie je je lievelingsplanten kunt kopen? Of meer nieuwtjes te weten komen?
Op de website www.hofenhuis.be kan je alles vinden over de tuindagen die plaatsvinden van vrijdag 16 mei tot en met zondag 18 mei 2008, telkens van 10u tot 18u.
De beurs heeft een aantal schitterende nieuwe zaken:
een nieuwe collectie tuinmeubelen in steigerhout
de primeur van een nieuwe collectie tuinmeubelen uit Denemarken
de primeur van de buitenkeuken van DPS uit Roeselare
een enorm aanbod thee van Bon Thé Divine
de unieke handtassen van Une Perle en Plus
de schitterende tuinornamenten van Acqua et Giardini
… geef toe, met meer dan 40 compleet nieuwe exposanten wordt dit weer een trendzettende beurs!
Surf naar www.hofenhuis.be en je vindt alle info over de komende tuindagen op het fantastische domein van Kasteel d'Aertrycke. Maar, bezoek vooral bovenstaande website, want jij en je partner kunnen dan immers de beurs bezoeken aan het voordeeltarief van € 6. Daar bovenop maak je kans op de tuinstoel van The Bear Chair ter waarde van € 349!
algemene inkom: € 8
jongeren (12 j - 18 j) en
60+: € 7 kinderen: gratis
Parking is GRATIS(Honden aan de leiband toegestaan)
Adres: Kasteel d'Aertrycke Zeeweg 42 8820 Torhout

dinsdag, mei 13, 2008

Vierde reeks van Boer zkt Vrouw uit startblokken


Natuurlijk is het toeval, maar het is voor de makers van de vierde reeks van 'Boer Zkt Vrouw' wel fijn meegenomen dat één van de deelnemers door het leven gaat als Kurt Rogiers.

Niet als de slechterik uit Sara, maar als de 36-jarige melkveehouder uit Tessenderlo.

Acht boeren en twee boerinnen willen vanaf vanavond via het populaire vtm-programma het grote liefdesgeluk vinden.

Het zijn vlotte boeren. Of leuke boerinnen. En allemaal energieke, dynamische ondernemers, die hun hart hebben verloren aan de landbouw, maar nog niet aan een levenspartner. Ze variëren in leeftijd, van de piepjonge 20-jarige tot de wat bezadigdere 43-er. Ze hebben allemaal een eigen bedrijf, een eigen verhaal en hetzelfde dilemma: hun passie delen met een partner. Daarom willen ze via 'Boer Zkt Vrouw' een maatje voor het leven vinden, een partner voor goede en kwade tijden, een levensgezel die hen begrijpt en respect heeft voor hun droom, die ze stilaan in werkelijkheid omzetten.

Geen gemakkelijke opdracht, zo bewezen de vorige jaargangen van 'Boer Zkt. Vrouw'. Tot op vandaag sloeg cupido wel al een paar keer toe, maar niet fanatiek. Toch willen de boeren en boerinnen hun kans wagen.

Geïnteresseerde vrouwen en mannen kunnen vanaf vandaag een persoonlijke brief met twee recente foto's sturen naar: Boer Zkt Vrouw, postbus 400, 1800 Vilvoorde of mailen naar boerzoektvrouw@vtm.be.

De vijf vrijgezellen met de meeste brieven mogen verder op pad.

Meer informatie: VTM, 20.35u


DINA TERSAGO GEEFT COMMENTAAR OP DE KANDIDATEN

Kurt Rogiers (36)

Melkvee, mestvarkens en akkerbouw in Tessenderlo

‘Kurt heeft al veel meegemaakt. Hij is gescheiden en beseft wat belangrijk is in het leven. Het is een warme, lieve man met twee jonge kindjes, die hij doodgraag ziet. Het beste bewijs daarvan is dat hij een melkrobot heeft gekocht die zijn koeien automatisch melkt. Alleen maar opdat hij meer bij zijn kinderen kan zijn. Hij hoopt iemand te leren kennen die samen met hem dat gezin wil vervolledigen. Als hij nu al zoveel tijd maakt voor zijn kinderen, zal hij dat voor een vrouw ook wel doen'.


Lode Schillemans (43)

Gesloten mestveefokbedrijf in Postel

‘Lode is de oudste van de hoop, maar toen ik met hem een ritje maakte op zijn quad, werd hij plots weer een kleine bengel. Ik heb echt doodsangsten uitgestaan, zo hard en gevaarlijk als hij reed. Grappig was dat. Hij vindt het doodjammer dat hij zijn werk en zijn huis met niemand kan delen. Ik doe dit heel graag, zei hij, maar voor wie? Het is zoveel mooier als je weet voor wie je het doet. Hij vindt zijn huis veel killer sinds zijn vrouw weg is. Hij mist de warmte van een vrouwelijke aanwezigheid heel erg'.


Marie-Harry Willems (23)

Vleesveebedrijf in Asse

‘Marie-Harry is voor mij wellicht de meest uitzonderlijke verschijning in het programma. Een heel volwassen en wijs meisje dat Romaanse filologie heeft gestudeerd. Ze is niet wereldvreemd: ze zit nog op kot in Leuven en gaat uit. Maar ik vind het straf dat ze ervoor kiest om tóch te blijven boeren. Dat heeft er bij haar altijd ingezeten en het is er ook niet uitgegaan. Ja, ik was onder de indruk van dit aangename, lieve en intelligente meisje'.


Sandy Van Den Bossche (26)

Melkkoeien in Buggenhout

‘Sandy heeft een knap verhaal. Toen haar vader om vier uur ’s nachts overleed, wist zij dat om zes uur de koeien gemolken moesten worden. Ze heeft van het ene op het andere moment beslist: het leven gaat verder. Ze heeft de boerderij met melkkoeien draaiende gehouden. Ze is goedlachs en weet wat ze wil. Zij is de moederkloek in huis, die de leiding neemt. Een lieve, warme vrouw. Ik vind het ongelooflijk wat zij doet'.


Wim Suenens (24)

Akkerbouw, melk- en vleeskoeien in Lennik

‘Wim is het prototype van de echte, gezonde boer, met blozende kaakjes. Hij is een boer in hart en nieren. Wilde het al van kindsbeen af worden. Wim heeft een goede inborst. Hij zegt wat hij denkt, ook al komt dat soms wat kwetsend over. Hij zal er geen doekjes rond winden. Zijn moeder hoopt van ganser harte dat hij iemand vindt die ook graag wil boeren, want Wim neemt het levenswerk van zijn ouders over'.


Olivier Smets (22)

Melkvee en akkerbouw in Ravels

‘Net zoals Marie-Harry nog zo’n straf verhaal. Olivier heeft hotelschool gestudeerd en zelfs stage gelopen in het toprestaurant De Karmeliet. Hij kan ongelooflijk goed koken, is een gediplomeerd sommelier. En toch heeft hij beslist: ik wil boeren. Zoals bij Marie-Harry: het zit in je bloed en het gaat er blijkbaar niet meer uit. Olivier heeft dus een pluspunt: wie voor hem schrijft, weet dat ze een boer heeft die lekker kan koken'.


Filip Boulliard (29)

Vleeskuikenskwekerij in Houtvenne

‘Filip was heel zenuwachtig in het begin. Hij is een beetje verlegen en onzeker, maar als hij wat losser komt... Toen ik zei: ik heb hier al een paar lekkere kippen zien rondlopen in uw bedrijf, zei hij plots: ik zoek ook een lekkere kip. Een vrouw, bedoelde hij. Af en toe kwam hij heel pittig uit de hoek. Hij heeft iets heel schattigs. Hij runt het vleeskuikensbedrijf met zijn broer en zijn vader. Zijn moeder overleed zeven jaar geleden'.


Frederik Dewaghtere (20)

Varkens, legkippen en akkerbouw in Hooglede

Frederik is de jongste. Echt een benjamin, maar wel met een heel goede inborst. Toen ik vroeg of hij niet liever nog wat wilde fladderen, zei hij: nee, ik wil een serieuze relatie, om samen iets uit te bouwen. Dat valt mij op bij al die boeren: ze nemen leven en werk echt serieus. Ze stappen op een jonge leeftijd in een bedrijf, ze zijn echt bezig met de toekomst van dat bedrijf en gefocust op het vinden van een goed vrouwke dat hun passie kan delen, om samen gelukkig te worden'.


Gunther Van Doorslaer (33)

Boom- en perkplantenkwekerij in Meise

‘Gunther is iemand die beseft dat hij meer van het leven moet genieten. Hij heeft zijn bedrijf van nul uit de grond gestampt en is heel ambitieus. Maar dat is tegelijk ook de reden voor het feit dat de twee lange relaties die hij had, kapot zijn gegaan. Hij was nooit thuis. Hij realiseert zich nu dat hij meer moet investeren in een relatie. De jacuzzi in de tuin staat er in elk geval al. Nog een pluspunt: hij heeft tijd voor vakantie. Koeien kan je nooit alleen laten, bomen en planten wel'.


Jan Lamberts (35)

Mestvarkens, schapen en aardappelenteelt in Londerzeel

‘Wat opvalt, is dat Jan heel erg begaan is met de hygiëne in zijn bedrijf. Jan is nog maar eens het bewijs van het feit dat de boeren van nu niet meer de boeren van vroeger zijn. Het is niet dat viesvuile beroep met stront overal. Jan is heel gedreven en sociaal. Hij is al de vierde generatie in het bedrijf. Hij heeft er sinds 1999 de leiding. Rechtuit en draait niet rond de pot'.


Lees meer in VILT
Bekijk de video trailer
Of volg alles op de website van Boer zoekt vrouw

vrijdag, mei 09, 2008

Boerderij in de stad Brugge


In mei leggen alle vogels hun ei.

Het Groene Kring ei van de maand mei is naar jaarlijkse traditie Boerderij in de stad. Om interne ruzie tussen de vijf Vlaamse provincies te vermijden bestaat er een beurtrol. Dit brengt ons dit jaar naar West- Vlaanderen en meer specifiek naar het centrum van de West-Vlaamse provincie: De stad Brugge. Dit jaar organiseren we dus Boerderij in Brugge of
afgekort BIB.

Welkom op de grote markt

Boerderij in Brugge zal net als alle andere jaren opnieuw een openbaring zijn voor meer dan 1000 leerlingen van het kleuter en lager onderwijs in en rond Brugge. West-Vlaamse Groene Kringers zouden geen echte West-Vlamingen zijn mochten zij niet meer willen doen dan de anderen jaren. En daar zijn zij dan ook in gelukt. Door intensief samen te werken met de provincie West-Vlaanderen en de stad Brugge wordt Boerderij in de stad voor het eerst in zijn geschiedenis een tweedaagse.

Één dag staat vooral in het teken van de schoolgaande jeugd.

Dag twee is voor iedereen met wat vrije tijd en interesse in de hedendaagse landen tuinbouw. Wij verwelkomen iedereen op de grote markt van Brugge.

Op vrijdag 9 mei stellen we onze Boerderij open vanaf 8u30 tot 18uur. Alle ingeschreven scholen krijgen een geleide rondleiding langsheen de verschillende onderdelen van onze boerderij. Het ruime publiek kan constant een wandeling maken door de boerderij.
Op zaterdag 10 mei verwelkomen wij opnieuw iedereen vanaf 8u30 tot 18uur op de boerderij. Van Bruggeling tot toevallige toerist, onze boerderij zal voor iedereen een verrijking zijn. Op deze dag kan u ook een bezoekje brengen aan het Provinciaal Hof waar een tentoonstelling zal lopen over Leader+ Brugse Ommeland. Sedert 2003 loopt in het Brugse Ommeland een Europees
programma met als opzet de verbetering van de leefkwaliteit op het platteland; dit door in te zetten op een duurzame landbouw.
De realisaties van 5 jaar werking worden op rijtje gezet.
Dus, iedereen welkom op "Boerderij in de Stad Brugge"

zaterdag, mei 03, 2008

Dit zal wel een SPAMMER zijn zeker?

Dit zat vanmiddag in mijn mailbox, in de spam-map.
Het was niet aan mij persoonlijk geadresseerd, maar wel aan een ander adres.
Ik beschouw dit als SPAM en raad iedereen af om daar op te klikken, de link is trouwens ook veranderd.

i-Business Banking™
Important Announcement:
At the nearest time your online banking services will be upgraded with a great new look, easier navigation, improved online help and enhancements to several services.
Click the link mentioned below and follow the instructions in order the changes to come into force on May 4, 2008 automatically:
www.aktiveetion.ebenking bla bla bla -sirvises.com
Use this Secure Key to access the system: 3B877**********471
You may use copy/paste.
This is an automated message.

Please, do not reply.

i-Business Banking Administration

Nieuw Dagboek voor Boer & Tuinder

Het Dagboek voor deze week voor Boer & Tuinder is van de hand van Henk Van Beek, teler van vaste (sier)planten.
Hij legt ons zijn afzetstrategie uit, bestaande uit een vaste en zekere afzet, en dan dump op de markt.
Wel interessant!
www.mijndagboeken.wordpress.com