Photobucket

boerenblog

donderdag, februari 28, 2008

Nieuw Dagboek voor Boer en Tuinder

Het Dagboek voor deze week is van de hand van Carine Cornu uit Oudenburg.
Over het ervaren van en de gevolgen van "Een avondje stappen"
Lees maar op www.mijndagboeken.wordpress.com

GAIA verzet zich tegen slachting kalfje Lisa

De dierenrechtenorganisatie GAIA en de uitbaters van het dierenpark Brielmeersen in Deinze verzetten zich tegen het voornemen van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) om het kalfje Lisa te doden.
Vorige week werd het kalfje uit de Leie van de verdrinkingsdood gered.
Geen oormerk
Het dier werd opgevangen in het dierenpark Brielmeersen. Het FAVV besliste om het kalfje af te maken, omdat het geen oormerk heeft en de ouderdieren niet kunnen getraceerd worden.
"We smeken om Lisa in leven te laten en zullen ons uit alle macht verzetten tegen de zinloze moord op een weerloos dier'", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.
"Bureaucratische moord"
De parkbeheerder verzekerde dat het kalf niet in de voedselketen zal terechtkomen, maar op het domein kan blijven. Daarom vraagt GAIA het FAVV het kalfje te laten leven. "Als het FAVV zijn zin blind en hardvochtig doorvoert, zullen we ons lijfelijk verzetten tegen deze bureaucratische moord", dreigt Vandenbosch. (belga/gb)


En wat dacht je, ja hoor, het kalf heeft het gehaald want:

Gered kalf mag blijven leven
Het kalf Lisa dat de brandweer van Deinze uit de Leie in Zulte redde, mag van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dan toch blijven leven.
Dat meldt GAIA.
Het recreatiedomein De Brielmeersen in Deinze ving het kalfje op. Doordat het echter geen oormerk had en de eigenaar niet kon worden opgespoord, moest het kalf worden geslacht.
Het FAVV besliste nu dat het dier, dat de naam Lisa kreeg, mag blijven leven in het recreatiedomein, op voorwaarde dat het nooit verkocht wordt en niet in de voedselketen terecht komt. (belga/sam)

Is de wet dan niet gelijk voor alle mensen /kalveren??????
Probeer dit maar eens als boer, als je één dag te laat bent met het aanbrengen van de oormerken krijg je meteen een torenhoge boete.
Wie zegt dat het kalf geen drager is van BSE, van TBC, van brucellose, van mond en klauwzeer?

Hoera, België op zijn Belgiest.

Blauwtong.

22/02 'Blauwtong wordt inheemse ziekte in Noord-Europa'
De dierenziekte blauwtong wordt een inheemse ziekte in Noord-Europa. Dat is het besluit van een gezamenlijke studie van de universiteit van Namen (FUNDP) en de universiteit van Luik (ULg). De volledige resultaten worden vrijdagavond voorgesteld in Luik. Professor Claude Saegerman (ULg) besluit dat blauwtong een inheemse ziekte wordt na analyses van de knutten, een kleine muggensoort, die de ziekte overbrengen. Volgens cijfers van het Voedselagentschap waren er vorig jaar in totaal 6.870 blauwtonghaarden in België. Rundveehouderijen werden het zwaarst getroffen, na schapenhouderijen. In 2006 werden 695 bedrijven getroffen door blauwtong. De studie beschouwt het bestaan van blauwtong bij schapen als verontrustend. Voornamelijk door het risico op genetische mutatie van het virus dreigt een versterking van de kwaadaardigheid van het virus. Blauwtong kwam vroeger enkel voor in de streek rond de Middellandse Zee, maar dan onder een andere vorm.

Het duurzaamste bedrijf van Nederland en Vlaanderen.

Familie Scheper-Haveman wint CRV-Duurzaamheidstrofee
De eerste editie van de CRV-Duurzaamheidstrofee is gewonnen door de familie Scheper-Haveman.
Het bedrijf uit het Drentse Fluitenberg wint daarmee tienduizend euro.
De drie andere genomineerden, melkveebedrijf Bosgoed uit Denekamp, de familie Liebrecht uit Rossum en Sint-Maartenshove met melkveehouder Ignace Poignie uit Koolskamp ontvangen een geldprijs van duizend euro.

De jury omschrijft het bedrijf van de familie Scheper-Haveman als een jong opstartend bedrijf dat niets toegeeft op het gebied van koecomfort.
Juryvoorzitter Peter Broeckx: ‘Een zandstal voor de droge koeien, rubberen vloeren en een potstal voor de close-up koeien tonen deze strategie overduidelijk aan. Bovendien neemt het bedrijf een open houding aan tegenover de omgeving en de maatschappij, wat zich niet alleen uit door het logementverhuur op de boerderij, maar nog duidelijker door de glazen wand in de voorgevel van de nieuwe stal, een symbolisch venster op het bedrijf en de maatschappij.’

De uitreiking voor het meest duurzame melkveebedrijf van Nederland en Vlaanderen vond donderdagmiddag 28 februari plaats tijdens het CRV-jaarcongres in Gorinchem.

Zie ook website www.veeteelt.nl

Het bedrijf St. Maartenshove is als enige Vlaamse deelnemer dus niet de eind-overwinnaar geworden, maar Ignace en Hilde Poignie verklaren zelf dat ze zich de morele Vlaamse overwinnaar voelen, en de ervaring om het allemaal mee te maken is een echte verrijking geweest.
Na een administratieve selectie in Nederland en Vlaanderen naar het meest duurzame bedrijf werden een 700-tal bedrijven aangeschreven met de vraag om zichzelf kandidaat te stellen.
Eeen 300-tal onder hen hadden er geen probleem mee om zich grondig te laten doorlichten door een zeer deskundige jury, en uiteinelijk werden vier bedrijven geselecteerd voor de eindronde, waaronder St Maartenshove.
Een hartelijke proficiat aan de winnaars, en aan alle deelnemers.

zondag, februari 24, 2008

OPA in de Boerderij.

Gelukkig, alles is weer bij het oude, Opa uit de gevangenis, geen boze boeren achter hem aan, zelfs geen gillende boer-zoekt-vrouw diva's op zoek naar de ideale man.

Alles weer rustig?

Photobucket

Opa is een stripfiguurtje uit het agrarisch weekblad Boerderij, en is van de hand van Herman Roozen.

Boete oormerkverlies flink verlaagd
Shovel met uitschuifbare arm
Voorronde Championsleague Veebeoordelen
Yes! De oerman is terug!
Weer een bedrijf in problemen
Criminele organisaties
dansende JCB-trekkers

De administratieve vereenvoudiging in de landbouw is een feit (of niet?).

In de voorbije weken kregen wij van de administratie Mestbank en van de Administratie Land en Tuinbouw een viertal zendingen:

Eentje met de resultaten van de meting van het nitraatresidu in mijn bodem en de gevolgen die daaraan zullen verbonden zijn,(27 gram)

Een grote envelop van de Mestbank met het aangifteformulier mestproductie en mestafzet, en ook de wateraangifte, met uitgebreide uitleg (209 gram)

Blijkbaar kon het niet anders, maar in een afzonderlijke zending kregen wij de perceelsregistratie met ook weer veel uitleg (261 gram)

En tot slot een zeer zware envelop met de verzamelaanvraag voor het aanvragen van de steunaanvraag voor EU compensaties voor de marktverordeningen die men heeft heeft ingesteld om de prijzen van landbouwproducten (vertrekkende bij de boer) laag te houden. Inhoud: aanvraagformulier, fotoplannen met percelen, en een BOEK full color met uitleg van niet minder dan 140 bladzijden (samen 527 gram)

onmogelijk te volgen uitleg bij de administratie van de Mestbank

Alles samen dus fanmail ontvangen ter waarde van 1147 gram papier, waarbij die brave zielen denken dat wij dat allemaal kunnen gelezen krijgen, foutloos kunnen invullen, en een paar jaar later bij controle nog steeds kunnen vertellen wat wij ingevuld hebben.

Al deze brieven zijn verstuurd naar tienduizenden landbouwers, die ze allemaal op vastgestelde data aangetekend moeten terugsturen. De Post vaart er wel bij!

Administratieve vereenvoudiging?
Dan zijn ze ons toch wel vergeten hoor !

Voor wie mocht twijfelen aan de goeie bedoelingen van de Mestbank en zijn ondersteunende en sensibiliserende werking (hoe schoon het ook moge klinken) neemt best eens inzage in de 27 soorten administratieve boetes die kunnen opgelegd worden.
En dit onverminderd een strafrechterlijke vervolging, een verdubbeling van de boetes bij recidivisten én een mogelijke korting van 5 % op de toeslagrechten.

Promotie voor melk en kaas (het moet niet altijd de beste kaas van het Baliehof zijn)






















donderdag, februari 21, 2008

Nieuw Dagboek voor Boer en Tuinder

De Mestbank.
Ik denk dat wij er niet vlug over zullen uitgeschreven zijn.
Deze week nog kreeg ik een brief van hen, met één blad persoonlijke bedrijfsinformatie (bemestingsregimes per perceel), met daarbij een waslijst aan informatie over het goed toepassen van het mestdecreet en dergelijke.
En als dit nu nog eens in een handige gids verpakt zat, maar neen, dubbelgevouwen hard papier in een formaat waarin niemand die kan bewaren en rustig doorlezen of iets opzoeken.

Inside informatie leert me dat dergelijke brieven aan alle klanten van de Mestbank worden gestuurd.
Ongeveer 40.000, om het af te ronden.

Dagboekschrijfster Sofie Vansteelandt kreeg ook wat fanmail van de Mestbank.
Het is haar bijzonder slecht bevallen.

Pas op , mestbank ambtenaren, een kwaaie vrouw is er .... waard
U leest er alles van op www.mijndagboeken.wordpress.com

woensdag, februari 20, 2008

Prachtig voorjaarsweer vandaag

Een boer leeft nog het meest van al met de seizoenen.
Zo was het vandaag prachtig weer (eigenlijk al enkele dagen), de mestkelder stond vol, we mochten al uitrijden van verleden week zaterdag, dus werd de loonwerker besteld om het grasland te komen bemesten.
Mijn loonwerker komt met een traktor van 155 pK, daarachter een Dezwaef mestton van 16.000 liter, en aan die mestton een injecteur van 6 meter.
Op die manier word de mest zo dicht mogelijk tegen het groeiende gras op de grond gelegd, eigenlijk wordt er eerst een sleufje getrokken van ongeveer 2 cm diep, en daarin wordt de mest afgelegd. De benutting door het gras is ideaal, zo dicht bij de wortels, de geurhinder is minimaal.
De capaciteit is ongeveer 30.000 liter per uur.
Voordat we beginnen uit te voeren wordt de mest gemixt (jaja, echt!), bij mij is dit met een Eisele Brouwers stuwmixer, speciaal voor kanaalsysteem (136 meter lang)

In de Gemeneweide (dit is de driehoek aan de splitsing van de autostrades te Jabbeke, gaande naar Oostende en naar Veurne, ja, daar aan de Rijkswachtpost) waren er deze winter delfwerken uitgevoerd in de grachten, en de kraanman had er niet beter op gevonden om dat op mijn gras te gooien. Dat lag daar in een lange rij op ongeveer 5 meter van de gracht.
Ik heb mijn dubbele banden gemonteerd aan de traktor, mijn bak van de verreiker eraan gehangen, en zo heb ik dit naar de laagte geduwd. Dit liep niet allemaal van een leien dakje, ik moest één en ander forceren, ook over de losse delfspecie rijden, en zo kwamnen mijn wielen helemaal vol te zitten met deze glibberige specie.
Na het werk moesten de wielen gekuist worden, en één van de eenvoudigste manieren is om dat "los" te rijden op hoge snelheid in de weide.
U had het moeten zien, traktor gelanceerd, schakelen tot hoogste versnelling, en dan al hobbelend over het gras (beetje vliegend eigenlijk, bij momenten denk ik dat de voorwielen soms wel 5 meter ver van de grond waren, hij was een beetje te licht op de neus, en in de bak zat nog een 1000 kg aarde, en de bak weegt ook 1000 kg).
Verstand op nul dus, en rijen maar.
Ik kreeg het er niet allemaal uit, de bak aan de straat afgezet, en nogmaals de weide op.
Dan nog eens langs een verlaten weg eens goed gelanceerd, uiteindelijk kon ik wel zo de baan op.
Met de verreiker de bak weer gaan ophalen, de vastzittende aarde uitkiepen.
Traktor en dubbele banden afspuiten, alles weer netjes

vrijdag, februari 15, 2008

OPA in de Boerderij.

Woedende boeren die OPA kwalijk nemen dat hij zogezegd lid is van de Partij vooor de Dieren.
Het zal je maar overkomen.
Gelukkig is hij nu van die overlast velost.
Denkt OPA ....

Photobucket

Het stripfiguurtje OPA wordt getekend door Herman Roozen, en staat elke week paginagroot in het landbouw weekblad Boerderij.

Hoofdpunten van de Boerderij Nieuwsbrief van deze week:

Achtergronden over mestuitrijregels in dossier Bemesting
Veel animo tankmelkonderzoek blauwtong
Professionele mollenvanger in actie
Aanleg van een groot mestbassin
Marianne Thiemes partij fataal weggestemd
Vroeg voorjaar
Grenzeloze groei in Rusland

donderdag, februari 14, 2008

Nieuw Dagboek voor Boer en Tuinder

Ik voel mij een beetje op mijn nest gepakt.
Verleden week vrijdag ging ik naar de informatie-avond van SBB (ja, mét receptie) over NER-D en premierechten en BAS en ik kwam een beetje (eigenlijk nogel) depri naar huis.
Had het mijn beurt geweest om een Dagboek te schrijven voor Boer&Tuinder, dan was het vast en zeker daarover geweest. Alles wat op je lever ligt eruitspuwen zegt onze Hoofdredacteur soms.
Amaai, dit keer zou een gewoon bord niet groot genoeg geweest zijn.
Ik had zelfs al een titel in gedachten "Vluchten kan niet meer ..."


Maar zie, collega melkveehouder Marcel Heylen is daar ook geweest op zo'n vergadering en is al even gestresst thuisgekomen als ik, en heeft dit pakkend verwoordt in een nieuw dagboek op http://www.mijndagboeken.wordpress.com/
met als titel "boeren met een enkelband"
Ben je akkoord of niet akkoord, kruip dan maar even in de pen bij de "commentaren".

Totaalspektakel van de Jozefienen "a lover's dream" te Brugge.

Om de vijf jaar is er in de Valkaart in Oostkamp een Totaalspektakel, georganiseerd door leraars en leerlingen van de Jozefienen in Brugge.
Twee van onze dochters zitten daar op school en internaat.
Sofie had graag dat Totaalspectakel ook eens willen zien, dus zijn we daar gisteravond naar toe getrokken.
We zagen een wervelende show met "kleuren" als rodedraad door heen het programma.
Werkelijk alle moderne media kwamen aan bod, video, audio, zang, dans, ritmiek, gedichten, sketches. Ik vond dat de show ten zeerste "af" was, en ik durf van mezelf te zeggen dat ik (vroeger) al veel zulke shows heb gezien en meegewerkt.
Proficiat aan alle medespelers en leraars-begeleiders(een 120-tal)

zie ook een artikel in Het Nieuwsblad

Nocturne van Het Brugse Ommeland

Maandagavond was er de Nocturne voor het Brugse Ommeland.

Dit is een soort van (Nieuwjaars)receptie die georganiseerd wordt door Westtoer (toerisme West Vlaanderen). Daarop worden zowat alle medewerkers en deelnemers uitgenodigd die te maken hebben met projecten die uitgevoerd worden onder de vleugels van de Provinciale Projectmedewerkers.
Een hele mondvol, er zijn altijd héél veel genodigden, en meestal is het ongeveer hetzelfde publiek dat er op af komt elk jaar. Veel uitbaters van toeristische infrastructuur van de kust tot in de stad, maar ook traditioneel veel uitbaters van hoevetorisme en vervaardigers van hoeveproducten.

Ook een (goede) traditie is dat de hapjes tijdens de receptie klaargemaakt worden door traiteur Deldycke uit Brugge, en de ingrediënten zijn steevast "producten van bij ons", dus ook veel hoeveproducten.

De locatie voor dit jaar was in de Hellegathoeve, een gerestaureerde historische hoeve (jaar 1717) op de rand van Zerkegem en Ettelgem.
In de prachtige gerestaureerde schuur bevindt zich een oude stoommachine die helemaal in staat van werking werd hersteld door eigenaar Kris Vandekeere, hij heeft een passie voor al wat draait en voor mechaniek..


Veel schoon volk dus op die receptie, en omdat wij deze keer van niet ver moesten komen zijn we ... maar wat langer gebleven. (Verleden jaar Tielt, daarvoor in Beernem, ....).
Bedoeling was om de deuren te helpen sluiten, we hebben heel hard ons best gedaan, maar het is ons niet gelukt. We hebben nog wat dappere jeugdigen aldaar moeten achterlaten.

En 's morgen ben ik met zo'n kop naar de melkstand gelopen om de koeien te melken.

zondag, februari 10, 2008

Onze wakkere bakker steekt al zijn energie in zijn brood.

Op zondagmorgen hebben wij hier ten huize de vaste gewoonte om boterkoeken te halen bij de bakker.
Een beetje ritueel eigenlijk, en het feit dat we gisteren bij de buurman uitgenodigd waren en daar een exquise maaltijd in x gangen werden aangeboden veranderde daar niks aan.

Krista dus voor dat ze naar de markt trok op weg naar de bakker.
Het dichtste is ver genoeg, dus naar de bakker in Zerkegem: met vakantie, gesloten.
Dan naar Roksem: jaarlijkse vakantie: gesloten.
Dan maar in de andere richting, Jabbeke, Dorpsstraat: gesloten.
In Jabbeke aan de kerk was het gelukkig open,
.....achter in de rij aansluiten aub.

De bakkers klagen steen en been over hun werk en het feit dat ze geen bakkersgasten vinden.

Mijn advies: geef de boffer een brood, maar de klager heeft geen nood !

Controle voor I K M

Verleden week werd op ons bedrijf de tweejaarlijkse uitgebreide IKM controle gehouden.
Het betreft de controle op Integrale Kwaliteitsbewaking van de Melk.

De controle door de keuringsfirma SGS behelst een administratief luik waarin alle documenten moeten voorgelegd worden die van betekenis kunnen zijn bij het uitvoeren van de Goede Praktijk op het melkveebedrijf.
Anderzijds is er de visuele controle in tanklokaal, melkstand, rundveestal en voederopslag.

Als afsluiting kregen wij deze week per post ons Certificaat dat aanduid dat er geen opmerkingen waren.

Photobucket

Het volledig lastenboek van IKM kan je hier inkijken

Binnenkort hogere vleesprijzen door een groot tekort aan biefstuk?

Gezien op Belg.be :

Over een maand groot tekort aan biefstuk Voorlopig mag er geen Braziliaans rundvlees (vorig jaar nog goed voor tweederde van de import) de Europese Unie meer binnen. Op 31 januari stelde de Europese Commissie een tijdelijke importstop in wegens problemen met de traceerbaarheid van het vlees. Ook vindt de Commissie dat er onvoldoende garanties zijn tegen de dierziekte mond- en klauwzeer, reden waarom eerder rundvlees uit drie zuidelijke Braziliaanse provincies (goed voor 60% van de Braziliaanse export) de Europese Gemeenschap niet meer binnen geraakte. In Brazilië, wereldwijd de grootste exporteur van rundvlees, wordt 10 miljoen ton rundvlees geproduceerd. De 27 Europese lidstaten produceren samen 8 miljoen ton. Met die productie is de EU niet meer in staat om te voorzien in haar eigen consumptie. De EU wordt dan ook behoorlijk bevoorraad met Braziliaans rundvlees. Zo bestaat de Duitse rundvleesconsumptie voor 25 procent uit Braziliaans rundvlees en op de Britse markt is 1 op 3 kilo rundvlees van Braziliaanse oorsprong. De Belgische positie is echter uniek. Onze rundvleesconsumptie blijft gebaseerd op de eigen wit-blauw dikbil. In eerste instantie komen vooral onze buurlanden komen in de problemen. Maar landen zoals Frankrijk en Italië zullen meer aanspraak maken op Belgisch rundvlees, zodat de prijs stijgt. Dan komt de prijs van varkensvlees onder druk, waarna een grotere vraag naar witvlees zal ontstaan. In de magazijnen van vleesgroothandelaars ligt het bevroren Braziliaanse rundvlees echter hoog opgestapeld. Er kan geleverd worden tot maart, maar dan komen de leveranciers van rundvlees in de problemen. Vanaf maart, het begin van het horecaseizoen, zal de strijd om vlees echt losbarsten. Guido Van Peeterssen.
Datum: 2008-02-09 17:39:32
Auteur: GuidoVP

zaterdag, februari 09, 2008

OPA in de Boerderij.

De strip van Opa op 5 febr uit de Boerderij

Photobucket

vrijdag, februari 08, 2008

Nieuw Dagboek voor Boer en Tuinder

Het Dagboek voor deze week is van Kris Van der Velpen , hij woont in Moenbeek-Wersbeek en is enthousiast fruitteler, met peren (vooral) en appelen .
U kan zijn (promotie) verhaal over zijn fruit streek lezen op www.mijndagboeken.wordpress.com

donderdag, februari 07, 2008

Forum artikel : vegetarisch eten redt de wereld niet.

06 feb 2008
Marianne Thieme van de Partij Voor de Dieren in Nederland stelt dat vlees eten net zo slecht voor het klimaat is als autorijden of vliegen.
Wat een onzin, stelt Jan Goudriaan, emeritus hoogleraar Universiteit Wageningen.

Vlees eten is niet goed, vindt de Partij voor de Dieren. Wat jammer dat er een oneigenlijk argument tegen vlees eten bij wordt gehaald. De documentaire Meat the truth tracht consument én producent van vlees wijs te maken dat eten van vlees minstens zo’n groot klimaatseffect zou hebben als rijden met de auto. Op de bijbehorende website wordt er een indrukwekkende lijst wetenschappelijke ondersteunende instanties bij gehaald en een zogeheten factsheet lijkt het bewijs te leveren. Nu zijn sommige beweringen op de website wel juist. Inderdaad is wereldwijd sprake van sterke toename van de vleesconsumptie. De meeste beweringen zijn echter misleidend en sommige zelfs onjuist, zoals die over het veronderstelde absurd hoge watergebruik voor vleesconsumptie. Veeteelt legt beslag op 78 procent van alle landbouwgrond op de wereld, heeft men gevonden in een FAO-rapport uit 2006. Gekoppeld aan de bewering dat de omzetting van plantaardig eiwit naar dierlijk eiwit een slecht rendement heeft, lijkt de conclusie duidelijk: de mensheid offert schandalig veel grond op voor het eten van vlees. Het gros van de begraasde gebieden in grote delen van de wereld is echter onbruikbaar voor akkerbouw, zodat begrazing de enige vorm van landbouw is die daar mogelijk is.Gelukkig dus dat we gebruik kunnen maken van het vermogen van koeien, schapen en geiten om slecht verteerbaar gras om te zetten in hoogwaardig eiwitrijk vlees en eiwitrijke melk. Die omzetting is moeilijk: runderen hebben vier magen nodig en moeten herkauwen. Dan is het ook begrijpelijk dat voor 1 kilo vlees gemiddeld 10 kilo voer nodig is. Ik wil niet bestrijden dat een vleesmaaltijd meer landbouwgrond vraagt dan een vegetarisch menu maar het verschil is niet zo groot als gesuggereerd wordt. Natuurlijk kunnen we meer mensen voeden als we in plaats van vlees wat meer vegetarisch eten, maar dat is niet het enige waar we landbouwgrond mee vrij kunnen maken. Even komt de gedachte bij mij op aan de plantages voor koffie, thee, druiven en andere zaken die het leven veraangenamen, maar dat stelt niets voor in vergelijking met de echte ruimtevreter die er aan komt: groene energie uit biomassa. .
Nu het andere punt: de broeikasgassen. De veeteeltsector wereldwijd zou verantwoordelijk zijn voor 18 procent van de totale emissies, 9 procent in de vorm van CO2, en 9 procent in de vorm van methaan en lachgas. Nu zijn methaan en lachgas wel krachtige broeikasgassen, maar bedenk dat dit geldt per kilo en dat de methaan- en lachgasconcentraties in de atmosfeer 200 en 1.000 maal lager zijn dan die van CO2. CO2 is dus het belangrijkste. Bovendien zijn natuurlijke emissies van methaan uit moerassen en lachgas uit de oceanen vele malen groter dan die uit rundvee en grasland. Maar het meest treffend is nog dat de methaanconcentratie in de atmosfeer sinds 2000 helemaal niet meer stijgt! Voor zover het methaan en lachgas betreft is het echt niet nodig om bezorgd te zijn over de rol van de veeteeltsector.
Dan de CO2-emissie zelf: het hoge getal in Meat the truth is verkregen door de emissie als gevolg van ontbossing in de tropen geheel aan veeteelt toe te schrijven. De emissies als gevolg van kunstmestfabricage, grondbewerking en transport zijn in vergelijking hiermee te verwaarlozen. Voor deze directe processen alleen vinden we een broeikasbijdrage die maar 3 procent is van de hoeveelheid die in het factsheet wordt genoemd. De zorg over ontbossing is wel iets waar men een wezenlijk punt heeft. Betwijfeld mag echter worden of de Nederlandse vleesconsumptie hiervoor verantwoordelijk is. Rekenen we de CO2-emissie door ontbossing geheel toe aan veeteelt, dan komen we voor de Nederlandse vleesconsumptie op een waarde van maar 37 procent van die in het factsheet. Toch lijkt me dat we bij de oorzaken van ontbossing eerder moeten denken aan het hardhout voor bouw en meubilair, de ethanol voor autobrandstof, de palmolie voor groene energie en de landhonger van een groeiende bevolking.
De FAO-publicatie, waar veel gegevens uit zijn gehaald, benadrukt hoe onzeker de gegevens zijn en hoe groot de marges. Dit voorbehoud is in het factsheet verdwenen en als er brede marges zijn, wordt toegerekend naar de gewenste uitkomst.
De conclusie moet zijn dat het klimaatseffect van vlees eten klein is vergeleken met het effect van autorijden en zeker met dat van vliegen.
Een vegetarische maaltijd kan dit niet compenseren.

Deze opinie verscheen vorige week in Trouw

Lees reacties in AGD (6)

Bron: AGD

Voor U gelezen:

Welkom bij het centrale aanspreekpunt voor mestverwerking in Vlaanderen.
Het VCM is een samenwerkingsverband tussen de overheid en het bedrijfsleven.
Via deze website geven wij u een overzicht van alle actuele informatie over mestverwerking

Het VCM is het centrale aanspreekpunt voor mestverwerking in Vlaanderen.
Als samenwerkingsverband en intermediair tussen de overheid en het bedrijfsleven vervult het VCM een coördinerende rol tussen beide.

Ontstaan
Het VCM is opgericht in 1996 als feitelijke vereniging. Sinds 2003 heeft het VCM een vzw-statuut en is het verder uitgegroeid tot een breed platform inzake mestverwerking. Meer info

Leden
Het VCM is het samenwerkingsverband en intermediair tussen de overheid en de bedrijfswereld en telt hierbij zowel leden van het Vlaamse Gewest, de Vlaamse Provincies als de privé-sector.Meer info

Doelstellingen
Een prioritaire taak van het VCM is om zowel de bedrijfswereld als de overheid te informeren, te ondersteunen en te laten samenwerken zodat voldoende duurzame mestverwerking in Vlaanderen gerealiseerd wordt.Meer info

Op deze site kan u bijvoorbeeld al zien welke installaties op vandaag al mest verwerken, hoe ver ze staan in hun ontwikkeling en (niet onbelangrijk) wie er op vandaag nog mest kan aanvaarden, en welke mest.
De vergunde mestverwerkingsinstallaties die kunnen verwerken voor derden.

woensdag, februari 06, 2008

De boer die ploegt voort ....

Het is hier wat kalm geweest op deze blog.
Niks aan te doen, het was hier anders in bedrijf en gezin wel druk genoeg.
Zaterdag was er het jaarlijkse Boerenfeest in onze gemeenschapszaal Sarkoheem te Zerkegem, en dit al voor de 50ste keer. Een jubileum dus. Ja, 50 jaar geleden was het echt nog niet evident dat de mannen en de vrouwen samen gingen feesten (onder toeziend oog van mijnheer pastoor).
Mijn vader, sinds enkele jaren ere-voorzitter Landelijke Gilde Zerkegem schetste wat historie en anekdotes uit de voorbije jaren. Op ons Boerenfeest wordt niet meer gedanst na de maaltijd ( 70 aanwezigen, en velen al méér dan pensioenleeftijd), maar een gezellig samenzijn is ook goed.
Rond de klok van 02.00 uur vonden wij het welletjes, er moet immers 's anderendaags 's morgens ook nog gemolken worden.

Zondag was er de jaarlijkse Algemene Vergadering van ons VRV gewest, dit werd uitgebreid naar een gezinsactiviteit met kinderanimatie en een onderhoudende babbel door VLIF specialist Dhr Ir Danny Persyn. Hij gaf ons heel wat tips mee voor uitbreidingen in de melkveehouderij in Vlaanderen, wat nog kan met subsidies en wat niet. Veel bijgeleerd.
Ook de manier waarop spreker het geheel naar voor bracht gaf ons nog eens het besef dat er écht nog ambtenaren zijn in de landbouwadmistratie die voor de boer willen vechten.
Het verplichte stautaire gedeelte met activiteiten en kastoestand werd opgevolgd door Voorzitter Noël Van Leeuwe die ons iets bijbracht over het reilen en zeilen in de grote CRV structuur. Gelukkig was de veilingzaal van REO Roeselare de gedroomde locatie om al dat moois te presenteren.
CRV (CR Delta en VRV) staan ook voor duurzaamheid, en we konden ook kennis maken met de aller duurzaamste bedrijven van Vlaanderen en Nederland gedurende een filmpje over elk bedrijf, daarna konden we stemmen (beetje chauvinisme mocht ook wel).
Vermeldenswaardig is nog dat er nog altijd (elke dag opnieuw?) kan gestemd worden op http://www.veeteelt.nl/ .
Doen aub ! , je helpt er Ignace en Hilde uit Koolskamp mee verder.
Daarna was het hoge tijd voor lekkere belegde broodjes met een blonde Leffe, en ijs en mousse als dessert.

Maandag hadden we een studie uitstap naar Nederland op programma staan. Veel details kan ik er (nog) niet over geven, toch wel even zeggen dat we overal zeer gastvrij werden ontvangen, dat we vele sloten koffie hebben gedronken, en zeer veel nuttige en informatieve gesprekken hebben gehad.
Even een tipje van de sluier oplichten?
We zijn geweest bij Berta, Coen, Henry, Joppe, Kees, Kees, Kees, Kees, Lidy, Marja, Nico, Piet, Piet, Sjors, Sjoukje en Tomas en nog enkele vriendelijke mensen (in alfabetische volgorde). We zijn daar eens blijven overnachten, toch waren we blij om na al dat babbelen en autorijden weer thuis te zijn.
O, ik vergeet nog Charlotje (onze GPS madam), zonder haar waren we daar gegarandeerd niet overal vlekkeloos doorgekomen.
En vandaag moest nog een aanpassing gebeuren aan een batch-pasteur door installateur Gino Annys, ondertussen werd de electriciteit in de nieuwe loods ook aangesloten (lag al lang klaar).

Jaja, de boer ploegt voort, ook al zie je het niet altijd.

Voor de rappe (en voor de slimme ...)

Loop je al een tijdje rond met een innovatief idee dat land en tuinbouw kan aanbelangen?

Nog drie weken en de Innovatiecampagne zit er weer op. Je hebt dus nog 20 dagen om je plannen op papier te zetten en op te sturen. Enkel zo maak je kans om 3.000 euro te winnen.
Na 29 februari is het helaas weer 2 jaar wachten om je ideeën ten gelde te kunnen maken.
Om een reële kans te maken om te winnen hoeven je ideeën geen uitvindingen van wereldformaat zijn. Liefst leveren ze wel een meerwaarde aan bestaande land- en tuinbouwactiviteiten.
Wat bij ons telt, is niet zozeer wat je doet, maar wel hoe je het doet.
Een idee is een vertrekpunt, maar de ontwikkeling ervan is minstens even belangrijk.
Vaak kan je een bestaande technologie of idee op een erg originele manier uitwerken op jouw bedrijf.
Om deel te nemen aan de Innovatiecampagne hoef je enkel voor 29 februari je idee kort te beschrijven en in te zenden. Als we je plan ontvangen hebben, nemen wij – na afsluiting van de inschrijvingen – contact met je op.
Deelnemen kan
via de website www.innovatiesteunpunt.be ,
via e-mail info@innovatiesteunpunt.be ,
via fax 016 28 61 29 of
met een brief naar Diestsevest 40, 3000 Leuven.

Energiedrankjes slecht voor hart en hoge bloeddruk"

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de bloeddruk en het hartritme van gezonde volwassen personen stijgen na het drinken van twee blikjes Red Bull, een populaire energiedrank.
De onderzoekers raden personen met een hoge bloeddruk en hartaandoeningen aan om energiedrankjes te mijden tot er meer onderzoek is gedaan naar die drankjes.
Het resultaat van de studie staat samengevat in Test-Gezondheid.


De onderzoekers van de Wayne University stelden vast dat twee blikjes Red Bull de bloeddruk en het hartritme van gezonde volwassen personen deed stijgen. Dat geldt wellicht ook voor andere drankjes met dezelfde samenstelling. De meeste drankjes bevatten immers veel cafeïne en taurine, bestanddelen die de bloeddruk en de hartfunctie beïnvloeden. Voor gezonde mensen levert die toename in bloeddruk en/of hartritme geen wezenlijk gevaar op, maar personen die last hebben van een hoge bloeddruk of een hartaandoening wordt dus aangeraden energiedrankjes te mijden.(KS)

Bron: Belga
Eerdere berichtgeving over 'gezonde' dranken:
8/12/07: Gezondheidsdrankjes minder onschuldig dan gedacht? Bron: VILT

Tien jaar geleden fuseerden KB, Cera en ABB


Tien jaar geleden zag de eerste 'grote bankenfusie' in België het levenslicht:
de Kredietbank kondigde op 30 januari 1998 de samensmelting aan met de coöperatieve instelling Cera Bank en de verzekeraars ABB (Assurantiën Belgische Boerenbond) en Fidelitas (de verzekeringstak van KB-hoofdaandeelhouder Almanij).
We moeten erkennen dat de operatie een van de meest succesvolle in de bankwereld van de laatste decennia is geweest, schrijft De Tijd.
KBC telt intussen 50.000 personeelsleden, en is op de beurs 32,5 miljard euro waard.
Meer bij VILT»

zaterdag, februari 02, 2008

2008 - Het jaar van de golf. Wablief ???

Globalisering, vrije markt, stijgende wereldbevolking, hogere welvaart, klimaatverandering, nieuwe ziektes en plagen, hoge energieprijzen, biobrandstoffen en biomassa … de landbouwsector zit in woelig water.
De Europese vaste baai is er niet meer.
Markten zijn wereldmarkten en worden gekenmerkt door ‘volatiele’ (op en neergaande) prijzen.

Surfen op hoge golven vergt behendigheid.
De Japanse vissers van Katsushika Hokusia (1760-1849) legden het gezamenlijk aan boord met hun Heilige Berg als ijkpunt.
Hoe kijken de landbouw, de toelevering en de verwerkende industrie tegen die grote golven aan? Via een artikelenreeks trachten we hier een klare kijk op te krijgen.
Hoger marktevenwicht is realistisch, grotere prijsschommelingen ook (januari 2008)
Er was zelfs in de algemene media in 2007 bijzonder veel te doen over de gestegen melkprijzen.
We starten daarom deze nieuwe reeks met de zuivelindustrie.
Boeren hoeven niet bang te zijn, ze kunnen surfen
Weinig sectoren hebben het zo moeilijk als de varkenshouderij.
Toch zijn er - gelukkig - heel wat stakeholders die blijven geloven in een toekomst voor de Vlaamse varkenshouderij.
Een van hen is Ludo Dobbels.

Gezien op www.boerenbond.be
.

vrijdag, februari 01, 2008

OPA in de Boerderij.

Opa moest naar de cel omdat hij bij de burgemeester op bezoek ging met (toevallig een jachtgeweer in de hand.
Van Beusekom komt hem ophalen, net op het moment dat hij de politie everklaart een grote vriend te zijn van dieren-rechten-activiste Marianne Thieme.

Gelukkig is hij weer goed thuis geraakt ....


Photobucket

Het stripfiguurtje OPA wordt getekend door Herman Roozen, en staat elke week paginagroot in het landbouw weekblad Boerderij.

Hoofdpunten van de Boerderij Nieuwsbrief:
De goedkope voerrobot
Boer zoekt vrouw is nu rauwer
Meer plaats rond de melkrobot
Een Italiaan van 90.000€

Aan alle Vlaamse vleesproducerende boeren

GROTE AKTIE !



Actie : Dierlijke sector in nood!


De dierlijke sector verkeert in nood.
Hoge voeder-, mazout- en andere kosten tegenover matig tot dalende vleesprijzen.
Dit zowel bij varkens, rundvee en braadkippen.
Daarom een actie.
Nu dinsdag 5 februari om 9.15u aan het slachthuis van Anderlecht.
In Café La Tourelle is er een overleg tussen versnijderijen en distributeurs over de prijszetting. Versnijderijen komen elke week samen met de distributie om te onderhandelen over de prijs van stukken van het varken. Daarbij trekken ze altijd de prijs naar beneden, hoe goed of slecht het ook gaat in de sector.
Ook de verwerkende sector begint dus te voelen dat het zo niet meer verder kan. De boer moet toch in leven kunnen blijven.
Na een telefoontje met een van de mensen, blijkt dat er volgende week dinsdag 5 februari om 10u aan het slachthuis van Anderlecht weer zo'n overleg is gepland. Dit gebeurt gewoon in een café, tijd om er ons eens bij te zetten.
Op dit moment ziet de distributie (vooral Renmans) niet dat er problemen zijn en ze reageren dan maar dat de verwerking maar wat minder aan de boer moet geven.
Dit kan gewoon niet meer.
Wil jij daar iets aan doen?
Indien ja, probeer dan wat volk warm te maken (voor zover dat nodig zou zijn) om daar volgende week bij te zijn.
Graag reactie,
Zo brengen we de winkelketens aan hun hoofd dat er wel degelijk een probleem is, en zullen we ook de pers bereiken.

De actie is ludiek.

Een varken roept “help mij, ik heb honger, want mijn baasje heeft geen geld”.
We presenteren de grafiek van de kosten en opbrengsten voor een varkenshouder en hoe groot het gat is. Daarnaast ook spandoeken en slogans.
Kom af en breng wat actiemateriaal mee.
Slogans, toeters of andere lawaaimakende dingen zijn zeker welkom.
Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden.

Zeg het voort.

We spreken af om :
7.30u aan Super GB-Alma in Geel
7.45u aan carpool Lummen, afrit 26 van de E314
7.45u aan carpool Sint-Job-in-‘t-Goor
8.00u aan carpool Aalter
8.20u aan carpool Wetteren
9.15 u aan slachthuis Anderlecht (Rue Ropsy Chaudronstraat 24)

Meer info:
Joachim Kerckhove
Vrijgestelde Groene Kring West Vlaanderen
joachim.kerckhove@groenekring.be
0473/ 499 508
of
0479 29 42 78 – Pieter Van Oost,
nationaal voorzitter Groene Kring

De successerie" Katarakt " gratis aanbieden aan buitenlandse TV stations?

"Verkoop van Katarakt in buitenland is complexe zaak"

"Wij zijn zeer gecharmeerd door het voorstel van gouverneur Stevaert om de omroeprechten van 'Katarakt' af te kopen van de VRT," zegt woordvoerster Diane Waumans.
"Principieel kan dat, al is het een complexe zaak".
De gouverneur wil de serie gratis of toch voor een zeer zachte prijs aanbieden aan buitenlandse stations en de doorverkooprechten voor Limburgse rekening nemen.

Meer »

Nieuw Dagboek voor Boer en Tuinder

Het Dagboek van deze week in Boer & Tuinder is van de hand van Bernadette Jonckheere.
Samen met haar man Bernard heeft ze een groenten en kalkoenenbedrijf in de Westhoek.

U kan het Dagboek nu inkijken op www.mijndagboeken.wordpress.com