Photobucket

boerenblog

maandag, januari 28, 2008

Studiedag Vakgroep Melkvee West Vlaanderen

Studiedag Vakgroep Melkvee West Vlaanderen:

Melken in een nieuwe realiteit

Toen waren er geen zekerheden meer…

Een beetje droogte extra en historisch lage wereldzuivelvoorraden en plots zorgt de groei in zuivelconsumptie ervoor dat de groei in productie niet meer kan volgen met onvoorspelde maar zeer hoge prijzen tot gevolg, niet alleen voor ons eindproduct, ook voor onze grondstoffen, een volledig nieuwe situatie dus, met nieuwe uitdagingen. Hoe pakken we ze aan?
Energie uit hernieuwbare bronnen is de toekomst voor de landbouw of net de grootste concurrent voor grond voor de klassieke voedselproductie? Bio-energie, een kans of een bedreiging voor de Vlaamse Melkveehouderij?
WTO komt misschien nooit tot conclusies, maar de Europese Unie wil wel al restituties en heffingen afschaffen of verminderen. Kan de Vlaamse melkveehouderij zonder in 2013?
Boerenbond heeft een nieuwe ondervoorzitter, wat kan de organisatie en hijzelf betekenen voor de melkveehouderij in Vlaanderen?
Is de huidige melkprijs een goede? Of kan het nog beter? En hoe krijgen we/houden we de beste melkprijs? Een debat met verschillende spelers aan producentenkant


Programma:
10.00u: Inleiding door vakgroepvoorzitter Steven Rammant
10.15u: “Bio-energie uitdaging of bedreiging?” door prof. Wim Soetaert, Ugent
11.15u: “Kan Vlaamse melkveehouderij zonder exportrestituties en importheffingen?” door Pieter Verhelst, Ugent
12.30u: Warm middagmaal
14.00u: “Boerenbond als belangenbehartiger voor de Vlaamse melkveehouderij” door Piet Vanthemsche, ondervoorzitter Boerenbond
14.30u: “Hoe halen we de beste melkprijs?” debat met Piet Vanthemsche (Boerenbond), Guido Veys (Milcobel) en Bernd Jacobs (Belgian Dairy Board)
16.00u: einde


Dinsdag 29 januari 2008

in Cafetaria Reo Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101, Roeselare


Info: Jan Halewijck

"Boer en politiek"-mopje

Verhofstadt en de boer
Een oude boertje rijdt in het donker met zijn fiets over een oude kasseiweg naar huis.
Hij stoot tegen een steen en valt.
In de verte duikt er een grote wagen op. Die houdt halt.
Groot is de verbazing van de boer als premier Verhofstadt uit de wagen stapt. Hij helpt het boertje weer op zijn fiets.
"Awel, mijnheer de minister", zegt de boer, "ik zou u willen bedanken".
"Kom bij mij thuis eens een tas koffie drinken".
Verhofstadt heeft wel wat beters te doen en zegt: "Nee, dat kan ik niet aanvaarden. Maar weet je wat? Als het de volgende keer verkiezingen zijn, denk dan eens aan mij in het stemhokje".
Het boertje schudt zijn hoofd:
"Dat zal niet gaan mijnheer", zegt hij.
"En waarom niet?" vraagt Verhofstadt.
Waarop het boertje: "Ik ben misschien wel op mijn gat gevallen, maar toch niet op mijne kop"!
(hier gezien)

zaterdag, januari 26, 2008

OPA in de Boerderij.

Hierbij de strip van de belevenissen van Opa in de Boerderij

Photobucket

Het stripfiguurtje OPA wordt getekend door Herman Roozen, en staat elke week paginagroot in het landbouw weekblad Boerderij.

Hoofdpunten van de Boerderij Nieuwsbrief:
Dé uitvinding: kieminfecties via melkstel voorkomen
Boer stopt ruim een half miljoen euro in grond
Traktor pulling in Zwolle.
Plantenresten van korrelmaïs als strooisel

vrijdag, januari 25, 2008

Nieuw Dagboek voor Boer en Tuinder

Het Dagboek voor deze week is van de hand van Gerard Cools uit Roeselare.
Na een lange afwezigheid als Dagboekschrijver durf ik wel te stellen dat de pittige inhoud van dit Dagboek rechtevenredig is met de tijd die hij genomen heeft om zijn ei uit te broeden.

Veel leesgenot op www.mijndagboeken.wordpress.com

donderdag, januari 24, 2008

Tentoonstelling Supermarkt Europa

Politici van zes Europese landen ondertekenen in 1957 het Verdrag van Rome, het vertrekpunt van de Europese Unie. Zij hebben één vredevol en welvarend Europa voor ogen. De motor van deze samenwerking is het landbouwbeleid.

50 jaar Europees landbouwbeleid
Met de voedselschaarste en hongerwinters van de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen willen ze de productie van levensmiddelen veilig stellen. Een redelijke prijs voor de consument en een goed inkomen voor de boeren zijn belangrijk. Al in de jaren zestig slaagt de landbouw in die missie, met overproductie tot gevolg. Europa is een super-markt geworden. Vanaf de jaren tachtig en vooral negentig verschuift de nadruk van kwantiteit naar kwaliteit en worden duurzaamheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid sleutelbegrippen.

Interactieve tentoonstelling
"Supermarkt Europa" is een gratis en interactieve tentoonstelling, opgezet in een fictieve supermarkt. Vijftig producten in de rekken vertellen de evolutie van landbouw en voeding tijdens de voorbije halve eeuw. Vijftig foto’s en persdocumenten bieden inzicht in het Europees landbouwbeleid. Door je lievelingsproducten te scannen kun je bovendien ontdekken welk type consument je bent.

De initiatiefnemers
“Supermarkt Europa” opent de deuren naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het Verdrag van Rome en de start van het Europese landbouwbeleid. Het is een initiatief van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Nederland) en het beleidsdomein Landbouw en Visserij (Vlaanderen), uitgevoerd door het Centrum Agrarische Geschiedenis (Leuven).

Magazine
Meer informatie over de geschiedenis van “Supermarkt Europa” en de evolutie van vijftig jaar Europese landbouw en voeding vind je in onderstaand magazine. Aan de hand van vijftig producten wordt dit boeiende verhaal op een toegankelijke manier verteld. Dit magazine kun je ook gratis afhalen op beide tentoonstellingslocaties.

Folder en magazine hier te downloaden:
- Folder, Pdf formaat (klik hier )
- Magazine, Pdf formaat (klik hier )

Gratis infosessie voor SBB-klanten

medegedeeld:
De administratieve verplichtingen in uw sector wegen steeds zwaarder.
Het voorjaar van 2008 belooft op dit vlak geen verbetering, integendeel. Het nieuwe mestdecreet vertaalt zich in een nieuwe aangifte, de invloed van de NER’s zal zich stilaan laten voelen en met het BAS hervormt de Vlaamse overheid de subsidiëring voor bedrijfseconomisch advies. Ook het belang van een correcte en tijdige mestaangifte en verzamelaanvraag neemt toe. Om onze klanten snel en grondig te informeren over deze wijzigingen en nieuwigheden hebben wij een nieuwe reeks van infosessies georganiseerd.
Waarom mag u deze infosessies niet missen?
Omdat u er veel meer te weten komt dan enkel de nieuwe reglementering. Wij geven u ook de nodige praktische informatie mee zodat u de juiste beslissingen kan nemen voor úw bedrijf. Volgende onderwerpen komen aan bod:

Mestaangifte en derogatie
Voorjaar 2008 moet u in een uitgebreide mestaangifte een aantal belangrijke nieuwigheden melden aan de VLM. Ook de derogatie verloopt niet zonder administratieve rompslomp. Op de infosessies hoort u niet alleen de administratieve kant van het verhaal. Wij belichten ook de mogelijke knelpunten en de optimalisatiemogelijkheden in de praktijk.

MTR en de verzamelaanvraag
De MTR-aangifte zal in 2008 vergelijkbaar zijn met de verzamelaanvraag van 2007. Er zijn zelfs een aantal vereenvoudigingen ingevoerd. Een aantal wijzigingen zullen zich vooral vanaf 2009 laten voelen. Wij geven u op de infosessies een aantal tips om uw bedrijfsvoering nu al af te stemmen op de nieuwe situatie.

BAS, meer advies voor minder geld
De introductie van het nieuwe bedrijfsadviessysteem door de Vlaamse overheid was voor ons de aanleiding om een nieuw begeleidingstraject op te zetten waarmee wij u niet alleen een bredere begeleiding kunnen aanbieden, maar deze ook kunnen organiseren aan bijzonder interessante voorwaarden. Wij stellen u dit op de infosessie graag voor.

Data en locaties: zie website SBB

België versus Nederland game

Op dit moment woedt er online de strijd der Nederlanden.
Verdedig de landsgrenzen en speel mee met dit gratis spel dat verspreidt wordt door Placemet.
Spelers maken kans op de nieuwste populaire game titels en een Fujitsu Siemens Amilo Xi 2528; dé ideale machine om op topsnelheid te gamen en het bekijken van films.
Zie www.strijdderlagelanden.be

Stond in Scarlet Magazine

Bureaucratie funest voor agrarisch natuurbeheer in Nederland

Boeren staken natuurbeheer als gevolg van de bureaucratie, meldt het NRC Handelsblad.
Na zes jaar natuurbeheer blijkt eenderde van de boeren te zijn gestopt met agrarisch natuurbeheer. Veel veehouders zijn bang dat ze subsidie moeten terugbetalen. Uit cijfers van de Dienst Regelingen leidt de krant af dat (agrarisch) natuurbeheerders in drie jaar tijd 7,6 miljoen subsidie moesten terugbetalen en 2 miljoen euro aan boetes kregen.
Jan Huizing, directeur uitvoering van de Dienst Regelingen, zegt in de NRC dat de dienst soepel is geweest, en desondanks 5.000 sancties oplegde. Hij beaamt dat de gedetailleerde regelgeving uitvoering onmogelijk maakt.
auteur: Roel Leferink

Lees ook de reacties (5)

Stond in AGD


Afdrukken

AGRO-EXPO 2008 in volle voorbereiding .

Het bekende Landbouwsalon , AGRO-EXPO Vlaanderen , vierde vorig jaar , met een belangrijk colloqium , haar 25 jarig bestaan. Slotspreker was de landbouwkabinetchef
van de Minister-President Leterme

Agro-Expo Vl. slaagt er steeds in , een interessante en belangrijke tentoonstelling voor land- en tuinbouw te organiseren ;,Het inrichtend Comité,bestaande uit verantwoordelijken uit de verschillende sectoren , besteedt heel wat aandacht aan informatie naar het land-en tuinboouwpubliek zelf , maar hecht anderzijds ook veel belang aan de promotie van de land- en tuinbouwproducten .

Zo werden in het verleden verschillende wedstrijden ingericht voor tuinbouwproducenten ,
werd tweemaal een prei-award uitgereikt , naast wedstrijden voor bloemkool , vastkokende aardappel en de fine-fleur van een promotiewedstrijd de gedroogde ham uit Vlaanderen ,
die met Superano en Ganda ham , heel wat bekende buitenlandse namen achter zich lieten

Voor 2008 is Agro-Expo op zoek naar de ‘Courgette-teler ‘ van het jaar.
Het aanbod van de Courgette teelt voor de versmarkt is meer dan verdubbeld sedert 2000 , terwijl de aanvoer voor diepvriessector het nog beter deed.

28 vlaamse bedrijven schreven zich voor deze wedstrijd . Zij werden onderverdeeld in 2 categoriën , zij die leveren voor de versmarkt: de Flandria-Courgette ; en zij die leveren aan de diepvriesnijverheid .
De beoordeling gebeurt ter plaatse op het bedrijf zelf ;,De jury bekijkt de teeltopvolging volgens de Goede Agrarische Praktijk , naast de kennis van de teler en zijn inbreng voor het goede imago van de land- en tuinbouwsector.

Om de courgette te promoten en nieuwe recepten voor te stellen komt er eveneens een Culinaire Wedstrijd voor Courgette , voor hobbykoks ,onder het motto ‘Zuiderse producten van bij ons ‘. .

Op Agro-Expo 2008 komt ‘ een Courgette straat’ met een Courgette-stand , voorbeelden van bereidingen met Courgette . de winnende recepten van de culinaire wedstrijd . Verder de courgette-zaadhuizen en de firma’s , die bij de productie van courgette te maken hebben .

Meer info: agro.expo@skynet.be
Agro Expo gaat door op zaterdag zondag en maandag 26 - 27 - 28 januari in de Hallen Schiervelde, gelegen aan de ring te Roeselare (beetje verder dan REO veiling)

woensdag, januari 23, 2008

(Dagboek) Herinneringen, aan zoveel mooie dingen …

Dit is een historisch Dagboek, beste lezer, en u mag het meemaken.
Dit is mijn vijfentwintigste in de rij.
Jaja, de tijd gaat snel.
Ik zal niet meer herhalen wat ik al allemaal heb neergeschreven, daar zijn andere plaatsen voor (vb. op Internet) om dat terug te vinden. Ik blik echter tevreden terug naar de voorbije periode. Het was leuk om voor u te schrijven, en nog leuker om heel af en toe een reactie te horen.De laatste Dagboeken krijg ik echter wat tegenwind. Ik schreef over Portugal, volgens mij te warm en te droog, en nog een paar opmerkingen, en kort daarna leek het wel of ik heel agrarisch geëmigreerd Portugal op mijn dak kreeg. Daarna plaatste ik de boer als actieve marktkramer, en ik schreef ook over de melkprijs en de melkfabrieken, juist toen er wat rumoer rond bepaalde acties was in Aalter. Ach, wat was ik veel te braaf, zei men me toen, ik moest rebelser zijn, meer op mijn strepen staan, een voorbeeld voor de sector. Mijn oren ja. Als ik schrijf over de afnemer van mijn hoofdproduct en leverancier van mijn hoofdinkomen, dan wil ik dat wel met respect blijven doen, zodat ik nog iedereen in de ogen kan kijken.En toen ik over “project zoekt boer” schreef heb ik allicht enkele wenkbrauwen laten fronsen, evengoed kreeg ik van betrokkenen uit verwante sectoren te horen dat ik alles correct had beschreven.
Maar goed, een Nieuw Jaar, een nieuwe start.
Ik heb me voorgenomen om niet meer zuur te schrijven.Vanaf nu kijk ik alleen maar naar de mooie dingen.Zo had ik het geluk (?) om dit weekend eens mijn overvolle dossierkast te kuisen.Kijk, het maakte mij zeer blij om een hele hoop papier te ruimen en naar het containerpark te brengen.
Mestbankaangiftes vanaf begin de jaren ’90, vergunningen die allang niet meer geldig zijn, Sanitel papieren voor varkens die ik allang niet meer heb, of voor runderen die allang verkocht zijn naar de Mc Donalds, een bezwaarschrift tegen een natuurgebied in onze gemeente dat er uiteindelijk niet gekomen is.
Kilo’s papier heb ik zo uit die dossierkast gehaald. Burenregelingen die ik al zeven jaar spaar tegen dat niemand ze komt bekijken, toelichtingen bij de premieaanvraag van 80 bladzijden die nog nooit iemand heeft ingekeken, projectaanvragen die me de helft van mijn grijs haar hebben bezorgd.Het was met groot plezier dat ik eindelijk ook de heffing mestverwerking heb kunnen weggooien, het heeft me 4 jaar lang ongeveer 1900€ (per jaar) gekost aan boete, terwijl ik al mijn mest correct had afgezet, maar ja, zo maakte ik Vera Dua ook blij, en dus iedereen tevreden, ook Natuurpunt en andere goeroes die de centen hebben opgesoupeerd.
Ik heb ook wat muffe wetteksten weggegooid, onder andere over het produceren, verpakken, bewaren, verkopen van hoeveproducten, maar het mag geen naam hebben, een hoopje van amper 10 cm waar Boudewijn en Albert II met de glimlach hun naam hebben ondergezet. Wees maar gerust, ik heb ze nooit gelezen.
Al jaren spaar ik offertes, bestelbonnen, ontledingen, voederrantsoenen, perceelsfiches, graskalenders, sproeistof toepassingen. Het zou je ooit als boer maar eens kunnen overkomen dat iemand stroomafwaarts een claim naar je toestuurt. Het was een heel mooie verzameling, maar toen ik er ooit een andere boer naar vroeg had hij precies hetzelfde. Ik die dacht dat ik iets unieks had.
Naast enkele plannen over een Aquafinproject om riolen te leggen door onze weiden en landerijen (met gratis overstort van de gemeente) vond ik hier ook nog enkele akten van de notaris, zo met een lintje eraan. Even doorsnuisteren bracht aan het licht dat er wel meer akten van lening tussen zitten dan andere, maar het goede nieuws is dat van de meeste al het grootste deel van hun looptijd is verstreken. Het bezorgde mij een grote smile op het gezicht.
Meer problemen had ik met de Identificatiekaart, overeenkomst met de dierenarts, landbouwtelling en provincie belastingen. Waar leg je dat eigenlijk. Tenslotte heb ik ze met de ogen dicht weer in een la geduwd waar ze al jaren liggen te liggen, geen mens die er ooit naar vraagt. Maar betalen moet je wel.
Kortom, ik heb een prachtig weekend achter de rug.
Zoveel mooie herinneringen die bij me opkwamen, maar, laat ons duidelijk zijn, wel nadat ik al die muffe dossiers weer opgesloten heb, toen voelde ik me pas goed.
Ik heb toen een kloek besluit genomen.
Na vijfentwintig Dagboeken is het goed geweest.
Daarom doe ik , met toestemming van de redactie, nog eens een potje van vijfentwintig erbij.

zondag, januari 20, 2008

Hiep hiep hoera (2)

Ik heb voor u nog 2 heuglijke nieuwtjes:

1) de irritante reklaampjes zijn weer weg vanaf de bovenkant van deze blog.
Beschouw het als een experiment, en bij deze is dit experiment dan ook afgelopen.
De andere verwijzingen bovenaan dit blog blijven voorlopig wel staan.
Laat het een hulpmiddel zijn voor wie het kan gebruiken (probeer het eens)

2) binnen enkele uren komt hier de 100.000 ste bezoeker binnengewandeld (dit kan je zien door even naar beneden te scrollen en te kijken in de sidebar, daar staan het aantal bezoekers visueel voorgesteld)
Welkom nummer Honderd Duizend.
Stel je eens voor, kom je hier vaak, of is het "je eerste keer" ?

Nuttige berichten.

In mijn mailbox was ik wat berichten uit VILT aan het verwijderen, ik kwam dit nog tegen wat ik u niet wil onthouden:

"Boeren hebben getoond dat met hen te praten valt"
Meer dan zeshonderd West-Vlaamse boeren namen in Roeselare afscheid van Hedwig Kerckhove, die elf jaar provinciaal voorzitter van Boerenbond was in de belangrijkste landbouwprovincie van het land. "Het was af en toe een woelige periode, maar het voorbije decennium zag ik vooral het imago van de land- en tuinbouw ten goede keren waarbij duidelijk werd dat met boeren valt te praten", zei Kerckhove tijdens zijn afscheidsrede. Wie Kerckhove opvolgt als provinciaal voorzitter is nog niet gekend.
Meer »

Twist over geruimde gracht in Uitkerkse Polder
Natuurpunt is niet te spreken over het ruimen van een gracht door het Polderbestuur in de Uitkerkse Polder. "Het Polderbestuur volgt de wettelijke bepalingen niet en lapt het goede nabuurschap aan zijn laars", zegt Dirk Content van Natuurpunt. "Eind september werd op verzoek van een landbouwer een sloot geruimd. Wettelijk moet het baggerslip gelijkmatig verdeeld en verspreid worden binnen de vijf meter over beide oevers. Maar de toegang tot de achterliggende weide is volledig versperd". Het Polderbestuur weerlegt de aantijgingen.
Meer »

Vlarem-beperkingen voor boeren in kustzone verdwijnen
Om het toerisme in de kustzone te beschermen, golden in het verleden extra strenge verbods- en afstandsregels voor landbouwbedrijven in deze regio. Die beperkingen zijn weggevallen in de nieuwe Vlaremreglementering. "Maar het is belangrijk dat we alle mogelijke bronnen van geurhinder verder onder controle houden. Daarom zijn we in overleg met de sector op zoek naar een aangepaste mestuitrijregeling", aldus minister Hilde Crevits in de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement.
Meer »

Mega-koeienstal op komst in Kampenhout
Wie in het noorden van de provincie Antwerpen van Kalmthout naar Essen rijdt, denkt misschien dat er een onderkomen voor de nieuwe Airbus wordt gebouwd, zo sterk valt de constructie op die er in sneltempo verrijst. Niks vliegtuigen, het wordt een gewone, zij het dan opvallend grote, koeienstal voor 240 koeien. Een landschapsprijs zal de stal niet krijgen, maar de glazen voorgevel is toch origineel, schrijft de Gazet van Antwerpen.
Meer »

Argentijns vlees bezorgt ABS zure oprispingen
Door de hoge voederkosten kijken de Europese veehouders met een aanzwellend gevoel van onbehagen naar de overzeese grondstoffen waarvan ze verstoken blijven omdat ze genetisch gemanipuleerd zijn. "Als Europa zijn huidige ggo-politiek handhaaft, moet een halt toegeroepen worden aan de invoer van vlees uit derde landen dat op basis van gemodificeerd voeder tot stand is gekomen", stelt ABS-voorzitter Camiel Adriaens. "En de consument moet de prijs leren kennen van ggo-vrije producten".
Meer »

Melk straks opnieuw een beetje goedkoper?Voor een pak melk steeg de prijs in de supermarkt van 44 naar 62 eurocent het voorbije jaar. Voor 2008 is er beterschap in zicht, schrijft De Morgen. "De prijs die aan de onafhankelijke boeren wordt betaald voor een liter melk is nu gedaald van 40 naar 29 eurocent per liter", zegt Eddy Leloup van Boerenbond. "In de VS en Nieuw-Zeeland is de melkproductie de laatste maanden gestegen". Of deze evolutie ook tot lagere melkprijzen leidt in de winkelrekken is nog maar de vraag. "De prijs zal in eerste instantie stabiliseren".
Meer »

Hoogtevrees bezorgt koeien stress bij het melken
Veel veedeskundigen dachten tot voor kort dat koeien nauwelijks diepte kunnen zien. Hun ogen, toch al niet goed, zouden daarvoor niet op de goede plek in hun kop zitten. Dat koeien hoogtevrees hebben, is relevant omdat bij veel melkapparatuur sprake is van abrupte hoogteverschillen tot een meter, zodat degene die de melkmachine bedient gemakkelijk bij de uiers zou kunnen. Die hoogteverschillen leveren stress op voor de te melken koe, schrijven Australische en Nieuw-Zeelandse onderzoekers in de Jorunal of Comparative Psychology. Meer »

Kathleen Hens is de "slimste boerin" van Vlaanderen

za 19/01/08 - In een spannende finale van de Eén-quiz "1 jaar gratis" heeft toiletjuffrouw Nathalie De Greve nipt verloren van landbouwster Kathleen Hens. De knelpuntberoepen van de VDAB deden De Greve de das om.
In de finale stonden nog nooit zoveel vrouwen: drie. Kathleen Hens, Elke Van Dermijnsbrugge en Nathalie De Greve speelden samen met Camiel Desoete, een gepensioneerde man van 71, de finale.
Daarin werd het pas na de laatste quizvraag duidelijk wie de vuurproef zou spelen en wie direct voor de meer-of-mindervraag doorging. Hens stootte meteen door, De Greve en Desoete speelden de vuurproef. De 23-jarige toiletjuffrouw wist met gemak de naam van het wetenschappelijke maandblad dat in België en Nederland verschijnt: EOS.
De Greve moest echter het onderspit delven in de meer-of-mindervraag. Zij gokte dat er volgens de VDAB 23 knelpuntberoepen zijn. "Dat zijn er meer", dacht Kathleen Hens. En zij kreeg gelijk. Er zijn 193 knelpuntberoepen.

Kathleen Hens mag 1 jaar gratis leven. Zij wint 68.183,04 euro, het nettojaarloon van de meest verdienende van de 16 quizkandidaten. "Dank u", stamelde Hens toen ze de bankkaart uit handen van Katja Retsin kreeg.



zaterdag, januari 19, 2008

Duurzaamheidstrofee

De familie Ignace en Hilde Poignie uit Koolskamp is geslecteerd uit honderden bedrijven om in de laatste selectie van 4 Vlaamse en Nederlandse melkveehouders mee te dingen naar de titel van het Meest Duurzame bedrijf uit het CRV werkgebied.

Een greep uit het artikel in Veeteelt, waarin het hele bedrijf Sint-Maartenshove wordt beschreven:

Special CRV Duurzaamheidstrofee

Ingebouwd tussen groentetelers en kassen is uitbreiden voor Ignace
Poignie lastig. Hij zoekt het in een lagere kostprijs en het opwekken
van eigen energie. Daarbij noemt hij ook het laag vreemd vermogen
duurzaam. ‘Van zwaar investeren wordt mijn inkomen niet hoger.’


Al bij het naar de boerderij rijden
vallen ze op: de drie rijen zonnepanelen
die op het dak van de ligboxenstal
liggen. Ze glinsteren in de zon, terwijl ze
wachten op voldoende licht om het bedrijf
van elektriciteit te voorzien en de
overmaat aan stroom zelfs terug te leveren
aan de energiemaatschappij. ‘April
2007 hadden we een goede maand’,
vertelt Ignace Poignie uit het Vlaamse
Koolskamp over de panelen die nu een
jaar op het dak liggen. ‘Toen was er veel
zon. Aan het eind van de dag zagen we
na het melken en het werk in de stal op
de stroommeter dat we nog meer geld
verdiend hebben.’

Lees meer bij Veeteelt

Bekijk de video over het bedrijf

Walter

Voor deze zondag heb ik nog eens een liedjestekstje voor je.
Is het vrolijk of niet?
Loopt het goed af?
Een ietwat bizarre tekst van Jan De Wilde


Walter, de ballade van een goudvis
Jan De Wilde

Walter was heel tenger toen hij op de wereld kwam
Hij bestond praktisch enkel uit wat benen
Wat roosblauw rimpelig vel en een veel te grote kop
Z'n moeder durfde hem bijna niet spenen

Maar na veel nachten zonder slaap, veel zorgen en geduld
Werd Walter al wat sterker en op zeven
Was ie een doodgewone knaap, een beetje bleek misschien
Met het vooruitzicht op een onopvallend leven

Walter zat soms urenlang in het kippenhok
Of soms op de knieën van z'n vader
Die zong in falset 'zalig zijn de zuiveren van hart'
Ze zullen tot de Heer worden verzameld

Z'n vader hoogstwaarschijnlijk zelf een zuivere van hart
Werd enkele jaren later ook verzameld
Hij deed net een uitval naar een zilveruitje op z'n bord
't Was gewoon maar een breuk van de hartader

Walter's oom vond hem een baantje bij de Brabantbank
Hij deed z'n paperassenwerk voorbeeldig
De directeur zei van hem 'Walter is een flinke kracht'
Maar om het ver te schoppen wat te melig

Z'n vrienden schimpten 'heb jij wel eens ooit een vrouw gehad'
Hij glimlachte onzeker en verlegen
Kom zaterdag na achten eens met ons mee naar de stad
Hij zei niet ja en sprak ze ook niet tegen

Op zaterdag na achten klom Walter reeds in bed
Terwijl het buiten naar jasmijnen geurde
Regelde z'n wekker, sloeg z'n bijbel op en las
Wat indertijd met Habakuk gebeurde

Toen nam de Brabantbank een nieuwe hulpboekhouder aan
Saskia was mooi en heel gewillig
Ze had vreemde lichte ogen, ze was jong, ze was niet dom
Ze liet Walter helemaal niet onverschillig

De eerste keer dat ie haar vroeg zei Saskia 'misschien'
Ze vond hem saaier dan een dooie goudvis
De tweede keer keek Saskia heel ernstig en zei ja
Een mens moet zich toch vestigen voor hij koud is

Met een anjer in z'n knoopsgat liep Walter naar z'n werk
Liep zachtjes fluitend door de straten
De deur stond op een kier, hij trok zich eventjes terug
Ze waren over Saskia aan 't praten

'Arme stomme Walter' zei de hoofdboekhouder traag
Je zou hem best niet op dat feestje vragen
Jezus jezus, deed er één, wat heb ik in die laan
Een pret gehad met Saskia in m'n wagen

Walter stond weer buiten, staarde in de zon
Heer, in wie moet ik nog geloven
Het zoemde in z'n schedel, het antwoord kwam terstond
Bestemmeling is onbekend hierboven

De mensen lachten toen hij zei 'Heer, wat moet ik doen'
Hij hoorde niets, hij leek wel in extase
Het antwoord kwam dit keer van de affiches aan de muur
Z'n ogen lazen vaag 'houd goed uw Pasen'

Walter liet een advertentie plaatsen in de krant
'k Verklaar dat ik geen schulden zal betalen
Die Saskia gemaakt heeft daar ik 't echtelijke dak
Verlaten heb, getekend W. De Schrale

Walter keerde nooit terug naar de Brabantbank
Hij leerde eigenhandig kleiwerk draaien
Z'n kleren stonken, maar hij zei 'de vogelen des velds'
Ze ploegen niet, ze zaaien noch ze maaien

Hij leeft nu van z'n beeldhouwwerk, maakt Saskia's van klei
Ze lijken allemaal wel heel tevreden
'k Ben de alpha en de omega, bromt ie zacht in zichzelf
'k Heb de sleutels van de toekomst en het heden

Voor een ideetje van de melodie: "klik"

Zin en onzin van de argumentenstrijd rond bio


Op posters in biowinkels pronkt een grijsaard met zijn blozende wangen en likken kinderen gretig hun bord leeg.
De boodschap is onuitgesproken maar duidelijk: bio is evident voor de bewuste consument, die meer wil betalen voor zijn voedsel.
Een consument heeft weinig zekerheden, de meerwaarde van bio is er een van.
Tot, boem paukenslag, twee weken geleden.
De resultaten van een Gentse literatuurstudie treffen de biosector in het hart, en het davert tot ver erbuiten.
De Standaard maakte een uitvoerige analyse van de argumentenstrijd.
De Gentse onderzoekers heranalyseerden de betrouwbaarste bestaande studies over bio en concluderen onder meer dat biolandbouw (voorlopig) niet kan beweren dat hij 'gezondere' producten oplevert dan conventionele landbouw en evenmin dat zijn producten 'veiliger' zijn.

Die geladen woorden zwart op wit ontkennen, met veel wetenschappelijke ernst en geattesteerd door een rist professoren en onderzoekers, lijkt zoveel als de grond onder de bio vandaan halen.
Bio voelt zich opnieuw in het hoekje geduwd, dat het allemaal een kwestie van geloof is, iets voor mensen die ook in de winter sandalen met sokken dragen en die yoga volgen.
Parlementslid Vera Dua (Groen), ooit minister van Landbouw en promotor van bio, liet woensdag in het Vlaams Parlement boos doorschemeren dat er een complot speelt, van de traditionele landbouw tegen de biosector. Zulke paranoia spreekt voor het grote ongeloof over de resultaten. In de biosector betwijfelt niemand dat bio 'gezonder' is.
Alleen: wat heet 'gezond'?
De paranoia is des te ironischer omdat de Vlaamse overheid de studie zelf had aangevraagd bij de Universiteit Gent, in de stille hoop dat ze de wetenschappelijke verwarring zou ophelderen en zou besluiten dat bio echt, in de taal van de harde chemie, onweerlegbaar 'gezonder' is.
Lees verder:
Zin en onzin rond de argumentenstrijd rond bio.

Maar lees ook:
Eerdere berichtgeving over de studie over de meerwaarde van bio:
17/1/08: Dua maakt brandhout van studie over meerwaarde bio
14/1/08: Onderzoek naar meerwaarde bio krijgt wind van voren
5/1/08: "Bio groenten lijken niet gezonder of veiliger"
Wilt u het volledig verslag inkijken van het onderzoek?Dat kan.
U vindt de link hier: Project "Meerwaarde bio"?
Berichtgeving stond bij VILT

vrijdag, januari 18, 2008

De strip van OPA in de Boerderij.

De strip van OPA uit de Boerderij van 15 januari.
Dit is de eerste die ik u kan presenteren.

Photobucket

Het stripfiguurtje OPA wordt getekend door Herman Roozen, en staat elke week paginagroot in het landbouw weekblad Boerderij.

Hoofdpunten van de Boerderij Nieuwsbrief:
Hulp bij koemanagement is beursnoviteit op Agromek
Nieuw leven voor Eicher-trekker
Mestschuifrobot zonder sensoren
Dikke pech met kraan

Bruce Springsteen koopt Limburgs paard

Bruce Springsteen heeft een Limburgs paard gekocht voor zijn 16-jarige dochter Jessica.
De ruin Vornado van den Hoendrik is een rechtstreekse afstammeling van het legendarische springpaard Darco, werd opgeleid in Eksel en Rapertingen en kwam via een omweg langs Nieuw- Zeeland in de stallen van de Amerikaanse artiest terecht.
Officieel heet het paard Vornado van den Hoendrik.
De ruin werd gefokt door Roger Custers uit Eksel en op driejarige leeftijd gekocht door Luk Knaepen uit Rapertingen-Hasselt. “Lang heb ik niet getwijfeld om het te kopen”, zegt Knaepen. “Vornado had heel goede papieren: Darco was zijn vader en hij had een heel goede moederlijn. Dat is nog geen garantie dat de afstammelingen ook toppaarden zijn, maar toen ik Vornado voor het eerst zag, wist ik ‘die wil ik wel in mijn stal’.”Knaepen heeft het paard vier jaar lang opgeleid en het was zijn dochter Shana die met Vornado op jumpings de aandacht trok van paardenhandelaren Rik Martens en Chris Brems. Dat duo verkocht het paard aan een groep Nieuw- Zeelandse geldschieters rond olympisch ruiter Daniel Meech.Eind 2007 verhuisde het dier uiteindelijk naar de stallen van Bruce Springsteen.
“Het doet me weinig dat het paard nu eigendom is van Bruce Springsteen”, zegt Knaepen. “In de periode dat ik het verkocht heb, had ik ongeveer twintig paarden. Als handelaar heb je niet zo’n band met de dieren als andere paardenliefhebbers. Vornado was een heel goed paard, maar het bleef een handelsproduct.”Ook inkoper-verkoper Rik Martens van Tip-Top Horses is niet echt onder de indruk. “Het is altijd leuk als een bekende naam gelinkt wordt aan een van de paarden die je verhandelt, maar uitzonderlijk is het niet. Tegenwoordig zijn veel rijke mensen bezig met paarden zoals de New Yorkse burgemeester Bloomberg of tennisster Martina Hingis. Ik weet niet hoeveel Springsteen uiteindelijk betaald heeft, maar ik gok op een bedrag tussen 500.000 en 1 miljoen euro.”Zou best kunnen, want eerst hadden Bruce Springsteen en zijn vrouw Patti Scialfa een deal met de Amerikaanse topruiter Todd Minikus voor het paard Pavarotti. Kostprijs: 580.000 euro. Omdat dat paard over water weigerde te springen, zag Springsteen van de koop af. Minikus daagde de zanger voor de rechtbank en kreeg een schadevergoeding van 130.000 euro.

Bron GvA

donderdag, januari 17, 2008

Dagboek 25 Herinneringen, aan zoveel mooie dingen ....

Voor het boerenweekblad Boer & Tuinder maakte ik weer een nieuw Dagboek.

U kan het morgen lezen in uw favoriete weekblad, of u kan het, als beste vrienden ondereen, nu al bekijken op
www.mijndagboeken.wordpress.com


Mijn inspiratie haalde ik bij het bekende liedje van Marva.

Herinneringen, aan zoveel mooie dingen.

Herinneringen
Aan zoveel mooie dingen
Dwalen dag en nacht
voortdurend door m'n geest
'k Zie ieder straaltje
Elke hoek, ieder plaatsje
Daar waar ik eens met jou
gelukkig ben geweest

Een zomerland
Een kleine haven
Een wandeling hand in hand
Langs het goudgele strand
Een regendag
Een kille avond
Een vaarwel in de kou
Dat is al wat me rest uit die tijd met jou

Het is voorbij
Het kon niet duren
Dat wisten jij en ik
Reeds voor alles begon
Maar ik beleef
Die mooie uren
Weer in iedere droom
Want dan is er geen paar
dichterbij elkaar

Herinneringen
Aan zoveel mooie dingen
'k Zie ieder straaltje
Elke hoek, ieder plaatsje

woensdag, januari 16, 2008

Extranet AFSCA/FAVV

Extranet AFSCA/FAVV

Ik heb een zeer mooie deal kunnen afsluiten.

Vanaf eind deze week komt deze heer hier wekelijks op bezoek, waarbij u op een ludieke manier zijn wedervaren kunt ontdekken.

Hij is oud (onbestemde leeftijd), eigenwijs, zorgzaam, maar vooral zeer begaan met wat leeft in land- en tuinbouw. Hij loopt vaak in 7 sloten tegelijk, maar uiteindelijk komt alles toch weer op z'n pootjes terecht. Al denkt zijn familie daar soms anders over!

Opa is de naam van de fictieve hoofdpersoon uit de gelijknamige strip in Boerderij (weekblad), opgericht in 1915.
Opa is een wat ouderwetse boer die samen met zijn zoon en schoondochter, hun zoon Thijs met zijn vrouw Loes op de boerderij woont. Opa levert meestal veel kritiek, moppert vaak, wat hem niet in dank wordt afgenomen. Verder helpt hij ook mee op de boerderij, die eerst van hem was. Opa is weduwnaar, al is zijn vrouw nooit in de strips voorgekomen. Opa woont in het fictieve plaatsje Bovenscheveen, praat graag met zijn collega-boeren, en gaat op vakantie met de dokter. Ook speelt Opa op de dorpsschool voor Sinterklaas.

Vanaf eind deze week dus ook exclusief op Boerenblog,

Met zeer veel dank aan Boerderij. en Herman Roozen

Labels:

dinsdag, januari 15, 2008

Vrouwen, het is me toch wat ....

Uit de mailbox:
Dit moet je even lezen !

Het superras

Een man en een vrouw kijken televisie, wanneer de vrouw plots zegt:'Ik ben moe en het wordt laat, ik denk dat ik maar eens ga slapen.'
Ze gaat naar de keuken om het ontbijt voor morgenvroeg voor te bereiden, spoelt alle popcorn schaaltjes uit, neemt vlees uit de diepvries voor het avondeten morgen, controleert of er nog cornflakes zijn, vult de suikerpot, legt lepels en zet schaaltjes op de tafel en zet de koffie klaar voor morgenvroeg.
Dan stopt ze de was in de droger, een nieuwe was in de machine, strijkt een hemd en naait er een knoop aan.
Ze ruimt de kranten en het kaartenspel dat nog op tafel ligt op en legt het telefoonboek op zijn plaats.
Ze maakt de wasmanden leeg en legt de handdoeken gespreid om te drogen.
Ze geeuwt, rekt zich uit, en wanneer ze richting badkamer gaat, stopt ze bij het bureau, schrijft een briefje voor de leraar van haar zoon, legt er geld bij en neemt een boek mee dat op een stoel lag.
Ze tekent een feestkaartje voor een vriend, schrijft er het adres op en plakt er een postzegel op.
Daarnaast maakt ze ook nog haar boodschappenlijstje.
Ze legt de kaart en het briefje naast haar tas en schrijft nog 3 dingen op het briefje die ze morgen nog moet doen.
Ze gaat naar de badkamer, brengt een nachtcrème op haar gezicht aan,poetst haar tanden en doet haar nagels.
Haar man zegt: 'Ik dacht dat je ging slapen!''
Ja ga ik ook.'antwoordt ze.
Ze vult de schaal met water voor de hond en zet de kat buiten, controleert of alle deuren dicht zijn.
Ze loopt nog eens langs de kamers van de kinderen, geeft een hoest pastille aan het kind dat hoest, vervangt een lamp, legt de sokken in de wasmand en praat nog even met één van de grotere kinderen dat nog zijn huiswerk maakt.
Eenmaal in de slaapkamer stelt ze de wekker in en legt haar kleding voor morgen klaar.
Terwijl ze dit doet, zet haar man de televisie af en zegt doodleuk:'Ik ga ook slapen'.
Hij gaat naar de slaapkamer, stapt in bed slaapt.

Doet dit alles je denken aan iemand die je kent???
Bovendien moet ze altijd mooi en sexy zijn, altijd lachen en goed gezind zijn en zeker niet chagrijnig!
Zo zie je maar wat voor een SUPERRAS wij vrouwen zijn!
Stuur dit door naar 5 uitzonderlijke vrouwen, dit zal hen doenglimlachen.

Stuur dit ook naar de mannen zodat ook zij het beseffen.

zaterdag, januari 12, 2008

Reisverslag naar USA naar de Van Bakel bedrijven.

In 2006 heeft Alexander nog een periode voor ons de koeien gemolken als vervangboer op ons bedrijf.
In 2007 heeft Frederick nog een periode voor ons de koeien gemolken als vervangboer op ons bedrijf.
Eind vorig jaar zijn deze 2 jongelui op reis geweest naar een aantal Van Bakel melkveebedrijven in de USA.


U kan de mooie fotoreeks hier bekijken als diamontage , o.a. met de opbouw van een unieke 100-stands carroussel melkstand.

donderdag, januari 10, 2008

Hiep Hiep Hoera

Deze blog, de werldvermaarde Boerenblog (al zeg ik het zelf) is net twee jaar oud geworden.

De meeste kindjes kunnen op deze leeftijd al aardig op hun eigen stappen, zo ook Boerenblog.


En net rond deze dagen zal ook de 100.000 ste bezoeker (jawel, honderd-duizend) hier zijn intrede doen.


Champagne!

Hoeveel keer bent u hier in de afgelopen 2 jaar langsgeweest?
(Bijna) elke dag
Elke week
Zo nu en dan ...
Vertel het eens in de comments, u zal daar ook kunnen lezen waar en wanneer er voor deze 2de verjaardag een mega-feest gegeven wordt.

"Mannen met een buikje leven langer"

Een blijde boodschap in deze weken van overmatig eten: een beetje vet om het middel kan geen kwaad, althans niet bij 55-plussers.
En zeker niet bij mannen: bij hen is mager zijn juist een risico.
Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.
Betere voeding, minder roken en betere behandelingsmethoden van dodelijke hart- en vaatziekten zorgen ervoor dat mensen met overgewicht veel langer blijven leven in vergelijking met decennia geleden.

Meer »

En ik begon mij al zorgen te maken .....

Over everzwijnen en ganzen schade in Noord West Vlaanderen.

West-Vlaams provincieraadslid Bernard De Cuyper (CD&V) suggereert in een brief aan provinciegouverneur Paul Breyne de inzet van een helikopter met warmtecamera in de strijd tegen de everzwijnenplaag in de bossen rond Brugge.
De Cuyper houdt zijn pleidooi nadat begin januari een wagen op de E40 Brussel-Oostende in Loppem 's nachts inreed op een groep wilde everzwijnen.
De wagen is onherstelbaar beschadigd.
De Cuyper vreest nieuwe ongevallen en nog meer schade aan landbouwgewassen.

Meer »

Ook over de ganzenplaag schreef Bernard De Cuyper een pikant persbericht:

Natuurpunt wenst heer en meester te worden over het ganse polderlandschap.

Omdat de ganzenschade elk jaar toeneemt in en rond de Oostkustpolder zoeken de landbouwers middelen om deze dieren van hun akkers weg te houden. De oppervlakte graslanden binnen het 380 ha ‘natuurgebied’ van de Uikerkse Polders zijn sterk verminderd door de talrijke uitgestrekte waterpartijen die er weelderig kunstmatig werden gecreëerd. Daarnaast is het weinige grasland die in ‘het natuurgebied’ overblijft zo arm aan voedingswaarde dat de ganzen zich gaan tegoed doen op de omliggende akkers in het ‘landbouwgebied’ van Uitkerke, Zuienkerke en Brugge-Noord. Net als in Vlissegem, Damme en Knokke-Heist. Hele velden wintertarwe worden er kaalgevreten. Om de dieren af te schrikken plaatsen landbouwers ondermeer een afgedankte auto midden op het veld. Op vandaag lijkt het een succesformule. vzw Natuurpunt Blankenberge en vogelbescherming Vlaanderen moeien zich en vinden deze maatregel niet eerlijk. Ze vinden dat ganzen wegjagen van de akkers de dieren verzwakt en hun conditie erop achteruit gaat. Ze eisen dat deze voertuigen van de velden verdwijnen en dat de landbouwers de ganzen moeten toelaten.
Hun bemoeizucht gaat zelfs zo ver dat ze eisen dat de akkerlanden in de brede omgeving van het landbouwgebied herschapen worden in weilanden tot eer en glorie van nog meer ganzen! De kwakkel die Natuurpunt verspreidt: “de schade aan akkergewassen is tot stand gekomen door het omploegen van permanent grasland”. Voor iedereen die met de landbouw vertrouwd is, weet dat dit belachelijk is gezien de randvoorwaarden van MTR, waarbij het areaal grasland reeds jaren is beschermd. Hun achterliggende strategie is duidelijk. Ze willen heer en meester worden over het hele polderlandschap. En de boer wordt het er beu gemaakt. Natuurpunt heeft dan nog het lef om zichzelf regelmatig een prijs toe te kennen voor hun goede samenwerking met de landbouw (?) Enkel zij zijn de oorzaak van de toenemende polarisering tussen landbouw en natuur.
Welke andere economische sector zou verdragen dat zijn producten schade wordt berokkend zonder dat er vergoeding tegenover staat? Hebben de landbouwers niet de plicht hun akkers en gewassen te beschermen?
We weten dat er enorme budgetten worden voorzien voor natuur. Hopelijk vindt de overheid een fractie van dergelijk budget om de ganzenschade te vergoeden.
De landbouwers stellen al hun hoop op de positieve ingesteldheid van de nieuwe Minister voor Leefmilieu Hilde Crevits. Ze heeft beloofd dat er binnen kort, vanuit de Vlaamse overheid, een uitvoeringsbesluit wordt geactiveerd om de schade te vergoeden. Hopelijk kan de schade van deze winter mee in aanmerking worden genomen. Volgens de ontwerptekst moet de landbouwer bewijzen dat hij alles in het werk heeft gesteld om de schade te voorkomen door voldoende afweermiddelen te gebruiken. Waarover maakt Natuurpunt zich dan druk? Maar ik durf er een ‘gans’ op verwedden dat Natuurpunt ook hier een onderliggende agenda op nahoudt. Ze zullen als compensatie gebiedsuitbreiding opeisen!
Stop met het verder ontvreemden van gronden aan de landbouw! Indien de overheid landbouwgrond verder als restgebied beschouwt, wordt dit de grootste miskleun van deze eeuw! Geef de landbouwers een eerlijke vergoeding en zij worden de beste natuurverzorgers en garanderen ze ons verder van voedsel én energie!

Bernard De Cuyper, uit Brugge Assebroek
Provincieraadslid, Schepen Stad Brugge

Nieuwe cursussen voor hoevezuivel

Bericht van project Hoeveproducten Brugse Ommeland en Westhoek Provincie West-Vlaanderen

Beste zuivelproducenten,

In het PCLT te Roeselare wordt volgende week de basiscursus zuivelproducten georganiseerd.

Een aanrader, zowel voor mensen die nog geen vooropleiding kregen als voor mensen die hun kennis willen opfrissen!!

Zelf bereiden van zuivelproducten en roomijs, Basiscursus op 14, 15, 16/1 en 21, 22/1.

Contactgegevens:

PCLT-Roeselare: Tel 051/24 58 84 - Fax 051/24 23 68 of pclt@skynet.be


Inschrijven nog steeds mogelijk!

200 Picanol-mensen ziek na nieuwjaarsbijeenkomst

IEPER -

Een tweehonderdtal mensen die zondag aanwezig waren op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Ieperse weefgetouwenproducent Picanol, zijn achteraf ziek geworden.
Er met de catering iets mis is gelopen.
De bijeenkomst was in Bellewaerde-park.

En dit is geen grap, want mijn schoonbroer was erbij.

Een nieuwe verpakkingsmachine op Baliehof Zuivelboerderij.


Op het Baliehof gebruiken wij sedert oktober 2007 een nieuwe machine voor het verpakken van karnemelk.


Vroeger waren de voorgevormde zakjes in gebruik van de firma Ternois Plastique uit Frankrijk.
Deze hadden een kostprijs van 3 Bfr per liter (0,75 €ct), zonder machinekosten, zonder uurloon voor verpakken.
Een geoefende verpakker kon er ongeveer 200 liter per uur mee verwerken.

De nieuwe machine werd geleverd door Pacotex uit Loppem (in de vroegere gebouwen van Packo), ook voor de service werden een aantal vitale onderdelen dubbel aangekocht (piston, motor, reductiekast, t°regeling, lasbalkjes...).
De oorsprong van de machine is China, er werden enkele aanpassingen aangebracht (bij Pacotex en bij firma Co en Co)) in functie van voedselveiligheid en automatisatie.



Er wordt vertrokken van plastiek op rol, die wordt over een "schouder" getrokken zodat de plastiek vooraan dubbelgevouwen wordt.
Daarna wordt de plastiek verticaal gelast.


Via een pistonpomp wordt dan 1 liter gepompt in de plastiek huls, er wordt een datum opgeprint, en via een horizontale las wordt de zak weer dichtgemaakt.




Het proces is continu.
De zakken zijn zeer sterk, je mag er met volle gewicht met de voet op staan.
De werksnelheid (toerental) is regelbaar, ook de temperaturen van de lasbalken.
Er is centrale smering en ontsmetting van de plastiek film via UV licht.
De machine staat op wielen, de afmetingen zijn ongeveer 120 x 80 x 200 cm.


Het gewicht is 400 kg.
Er is een volledige plexi omkasting vooraan waar de bewegende delen zitten in het melkgedeelte, de rest van de machine is inox omkast.
De reiniging vraagt geen speciale bewerkingen, er wordt een CIP (Clean In Place) cyclus gevolgd van voorspoelen lauw water, daarna hoofdspoelen heet water (90° gewarmd in pasteur), daarna naspoelen koud water, en de laatste liters koud water zijn ontsmetting en blijven in de machine en circuit staan.
Bij constant doorwerken met 2 personen wordt gemakkelijk een capaciteit gehaald van 20-22 liter per minuut.(=1200 liter per uur). Eén persoon neemt de zakjes van de machine en legt ze in bakken, de 2de persoon zorgt voor het plaatsen van de bakken en allerhande kontrole van de machine.
Door het volledig gesloten circuit en de UV ontsmetting wordt een hogere voedselveiligheid gehaald, zodat de houdbaarheidsdatum verlengd werd tot 1 maand na verpakken.
De kostprijs van de verpakkingsfilm is nu 1 Bfr/liter (0,25 €ct). (excl machinekosten)




Ik heb er een paar filmpjes van gemaakt, zo kan je de machine zien werken.


Bij Filmpje 1 over het verpakken zelf moet je vooral eens letten op het klokje dat aan de machine hangt, per 1 minuut is een plastiek bak gevuld met 20 zakken karnemelk.

Het Filmpje 2 toont hoe de plastiek film vand e rol over de schouder getrokken wordt, en zo in het midden over elkaar komt te liggen om dicht te lassen.

In Filmpje 3 krijg je een beeld van de eenvoudige draaiende delen in de achterkant van de machine. Let ook op het (blauwe) uv licht.

Nieuw Dagboek voor Boer en Tuinder

Het Dagboek voor deze week komt van onze collega die in Frankrijk boert.
Hij is met vrouw en 2 zonen (groot) akkerbouwer in Bray sur Somme, Picardië, maar hij laat ons deze week even proeven van zijn enthousiaste plannen om multifunctioneler te gaan worden.
U kan het vanaf vrijdag lezen op http://www.mijndagboeken.wordpress.com/

Veel plezier ermee.

maandag, januari 07, 2008

SMS-en op Oudejaarsavond

Verleden week kreeg ik een SMS-je van een persoon, met de welbekende boodschap"call me back-ik heb geen belkrediet meer-Tempo"
Omdat ik niemand ken die met Tempo belt, en ook nog op een kaart, en die mij er wil van verwittigen dat ik zou moeten terugbellen, heb ik besloten om het bericht te verwijderen zonder te openen.
Het had wel eens een soortement virusbericht kunnen zijn.
Ik deed dat aan de keukentafel, met tekst en uitleg, terwijl onze kinderen erbij zaten.
Ze moesten er hard om lachen.
Die ouderwetse papa toch.
Dergelijke berichtjes, ze waren het heel gewoon.
En een virus erin? Toch heel onwaarschijnlijk ?!?
Ik herhaalde, als er zelfs maar 2 of 5 % kans was dat er een virus achter verscholen zat, dat ik dat risico niet wilde nemen.
En wat zag ik daarnet tussen de krantenkoppen van Belg.be?

Gevaarlijke sms-jes op Oudejaarsavond


Gevaarlijke SMS'jes tijdens oudejaarsrecord
Antivirus bedrijf Avira waarschuwt voor een nieuwjaars SMS die als doel heeft om persoonlijke gegevens te ontfrutselen of gebruikers op kosten te jagen. De drie grote GSM operatoren hebben zich niet alleen voorbereid op een nieuw sms record tijdens de overgang van oud naar nieuw. Ook zij waarschuwen de consument voor een nieuw risico. Zo kunnen kostenbesparende WAP surfprogramma's worden aangeboden die gebruikers juist meer geld gaan kosten of worden zonder dat gebruikers het in de gaten hebben virussen geïnstalleerd. Voor Base, Proximus en Mobistar is het echter de stortvloed aan digitale nieuwjaarswensen, die de grote uitdaging wordt, ook omdat er meer klanten zijn bijgekomen. Naar schatting zullen tussen 47 en 55 miljoen sms'jes verzonden worden tijdens de oudejaarsnacht. Toch hebben de gsm-operatoren er vertrouwen in. Zo heeft Proximus vijf in plaats van vier SMS centrales. De operatoren hebben ook de capaciteit van hun netwerken uitgebreid.
Woordvoerder Tjark Auerbach van Avira waarschuwt echter voor een grotere bedreiging. Mobiele bellers zijn op oudejaarsavond minder alert, waardoor ze sneller geneigd zijn om op een link in een sms of mms te klikken, omdat ze nieuwjaarswensen verwachten. Avira waarschuwt daarom voor nieuwjaarswensen per sms, die ontvangers op kosten kunnen jagen, of hen persoonlijke gegevens kunnen ontfutselen. Wie berichtjes van onbekenden ontvangt wordt verzocht ze niet te openen. Achter een groot deel van deze berichten kan immers een duur betaalnummer schuilgaan.
Wie via een sms of een telefoontje contact zou zoeken met de verzender om diens identiteit te achterhalen, mag een gepeperde telefoonrekening verwachten. Andere potentieel gevaarlijke berichten zouden dan weer kostenbesparende surfprogramma's voor mobieltjes aanbieden, die in werkelijkheid juist extra geld kosten.
Daarbuiten zijn er heel wat SMS’jes en MMS'jes in omloop die virussen installeren op je GSM.
Datum: 2007-12-31 18:08:59
Auteur: GuidoVP

zondag, januari 06, 2008

De kleine Johanna

Zus was blij op het Nieuwjaarsfeest bij mijn ouders dat ze iets had teruggevonden van meer dan 20 jaar geleden.
De tekst van Huisje Weltevree. Door Henk Elsink.
Wij speelden dit als toneeltje met de gewestraad van KLJ op Kultuurfeest, als tussenstukje.
Alle bijgeluiden staan tussen haakjes en klein aangegeven.
Jammer genoeg kan ik geen filmpje of geluid erbij geven.
vroeger stond het wel op youtube, vandaag onvindbaar.
Zus dacht dat ik een gat in de lucht zou springen van blijheid dat ik deze tekst nog eens terugzag, kwestie van nostalgie aan lang vervlogen tijden.
Nee hoor, ik ken deze tekst bijna letterlijk van buiten, mét alle nodige intonaties en achtergrondgeluiden.

In een huisje op de heide
Zat een grijze oude vrouw
Daar heel stilletjes te schrijden
Wat het lot haar zengen brouw,
eh brouwen zeng,
wat het lot haar brengen zou

Haar dochtertje had haar verlaten
En woonde in een hier van plezuis,
pluis van, huis van plezier
En lonkte de mannen op straten
En ging er dan zwier aan de zwaar, eh zwaar aan de zwier
En al zei de moeder met geween
Johanna, laat mij niet alleen

Tom nu kerug,
Kom nu terug
Kom nu terug, kleine Johanna
Kom nu terug, jeine Klojanna,
kleine Johanna
Het is vergeten, het is boorvij,
voorbij
Kleine Johanna, kom weer bij mij

Als de avond is gevallen
(licht uit)
En het o zo donker wordt
Maar toch ook niet al te donker
Tranen schieten haar tekort (revolverschoten)
Als morgen de dag weer aan zal breken
(brekend glas)
Tevergeefs wacht zij op telefoon
(telefoon gaat, verwondering)
En zij smeekt al vele weken
Is dit nu mijn oordse laan, eh aardse loon
Daar zit ze verlaten en alleen
En werpt een blik door het venster heen (geluid van blik)

refrain:
Kom nu terug, kleine Johanna
Kom nu terug, kleine Johanna
Het is vergeten, het is voorbij
Kleine Johanna, kom weer bij mij

Als het worstnacht is gekerden
Als het Kerstnacht is geworden
En de kerkklok twaalven slaat
telt mee (Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen, tien, elf)
(klok slaat maar 11 keer)
En de kerkklok elven,
(klok slaat nog eens)
twaalven slaat
Zit zij voor twee lege borden
Een voor de vis,
een voor de graat
Dan klopt er iemand aan haar deurtje (bel gaat ipv kloppen)
Dan belt er iemand aan haar deurtje
(er wordt geklopt ipv bellen)
Dan klopt en belt er iemand aan haar deurtje
Zij denkt wie zal dit nu wel zijn
Maar dan ruikt zij reeds het odeurtje
En door het sneeuwgordijn
En met een jand vol provimand, (niet goed)
Johanna is weer in het land

Ze is weer terug, kleine Johanna
Op noeders mestje,
eh op moeders nestje
Op de oude steeg
en het huisje op de heide heet voortaan
Heesje Weltevrui...
Welte Huisjevro...
Freusje Heutebreu...
Bruisje Huite...
Huise...
Sneu...
Sneetje Smorrebrot
Szszsz... (Hoe heet dat rotding nou?)
Euh o ja,
Huisje Weltevree

zaterdag, januari 05, 2008

De Ronde van Vlaanderen van Piet Vanthemsche

Als nieuwe Ondervoorzitter van Boerenbond is Piet Vanthemsche het land rondgetrokken om de agrarische eigenheden van elke provincie te ontdekken.

Kijk hier voor het verslag van het bezoek aan:

Provincie Limburg

Provincie Antwerpen

Provincie West Vlaanderen

Provincie Oost Vlaanderen

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Oost België

De pdf's zijn eerder al verschenen als artikels in Boer&Tuinder, u kan de Ronde van Vlaanderen van de ondervoorzitter ook hier bekijken.

Landbouwleven op Internet.

Ook Landbouwleven kon niet achterblijven als nieuwsmedium die nu, naast de paieren versie, ook voorzien is van een Internetversie.
U vindt er naast de belangrijkste hoofdpunten van Landbouwleven ook het editoriaal van de hoofdredacteur.
Het is ook mogelijk via deze weg de kleine aankondigingen voor verkoop van occasie materiaal door te geven.

Kijk hier op de site van www.Landbouwleven.be

Er is ook een filmpje van de week, deze week een stuntteam met traktoren mét frontlader. Best spectaculair, tot de Politie ertussen komt.

Stoort het u?

Stoort dit u, die reclamehokjes?
Of vindt u het nuttig?

vrijdag, januari 04, 2008

Blauwtong veroorzaakt 38 miljoen schade

De Vlaamse veehouders hebben in 2007 38 miljoen euro schade geleden door de blauwtongepidemie.
Dat meldt de voorzitter van de Boerenbond, Noël Devisch, in Boer en Tuinder.

Lagere productiviteit
De schade in de rundveehouderij bedroeg 33 miljoen euro en in de schapenhouderij 5 miljoen euro. De veehouders leden niet alleen schade door sterfte of veeartsenijkosten, maar ook door een lagere productiviteit en de noodzaak om productiedieren vervroegd te vervangen.

Erkennen als ramp
Devisch herhaalt zijn oproep tot federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle om blauwtong als landbouwramp te erkennen en een passende vergoeding voor de getroffen bedrijven uit te betalen. "Het gaat wel degelijk om een uitzonderlijk gegeven", aldus Devisch.

Bestrijden met vaccinatie
Daarnaast is er dringend nood aan een goed bestrijdingsprogramma gebaseerd op vaccinatie. "Het is duidelijk dat blauwtong niet zomaar zal verdwijnen", aldus de Boerenbondvoorzitter.

6.598 haarden
Sinds het eerste geval in Anwerpen in de zomer van 2007 zijn er in heel België 6.598 blauwtonghaarden vastgesteld, zo blijkt uit cijfers op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
(belga/eb)
Gezien in De Morgen.

donderdag, januari 03, 2008

Nieuw Dagboek voor Boer en Tuinder

Het nieuwste Dagboek voor Boer & Tuinder is van de hand van Johan Schollier, melkveehouder in Oost Vlaanderen.
U kan het lezen vanaf vrijdag op www.mijndagboeken.wordpress.com

't Is were zoverre ....

Deze tekst blijkt als mail een ware rage te zijn op Internet.
Ik mocht hem vandaag niet minder dan 3 keer ontvangen.

Bedankt Alexander en Katrien en Geert.

’t Is were zoverre
de deure van 2008 stoat ip a gerre
een hèèl nieuw joar
voe te leven met malkoar
liefde in ’t ménage tussen de vint en de vrouwe
en is ter ol è keer miserie of de liefde in de rouwe
smiet olleszins met gin meubels moar zet j’ip ne stoel
en laat het moar overwaaien da rottig gevoel
va oe da je ’t ook kèèrt of oe da je ’t ook droait,
’t is dedju toch stille woar dat ’t nooit een kir woait.
Zie je momenteel nog nie van ‘t straote
gèn paniek, t’ is ip da vlak noois nie te loate
want wa zeggen ol die tupperware demonstranten
os ze geconfronteerd worden met under kalanten
‘ een dikken, een krommen, een schelen of een dulle
ip ieder potje .... past er een ulle’.
Moar ‘kwillen ook nog teen en ‘t ander wenschen :
‘k wenschen junder wa da ’k zelve betrachte,
bie dage un bitje werk, en ruste by nachte.
Aj oenger hét, een bete brood;
A ’t den dust u kwelt, geen watersnood;
gin schulden teware daj dat efnan kunt
betalen met gepaste munt.
En heel ’t joar , lik of dat goat en stoat,
geen pijn noch smerte
aan je tanden of an ’t herte.

Kortom, ‘k wensche joen ’t beste voe ‘t noaste joare
En ‘k gon ‘t doabie loaten voe vandejare.



En als .ppt (powerpoint), even het programmatje laten uitvoeren, en alles loopt vanzelf.

't Is were zoverre (klik)

2008 : Gedaan met zoenen!

Deze tekst heb ik verleden jaar begin januari met veel plezier gelezen én onthouden bij Cursief Huigje

Oudejaarsavond, ergens in een verlaten hoek in Vlaanderen …
twintig man en vrouw vieren samen oudejaars …
de sprankelende aperitief met ‘warme en koude hapjes’ is terecht gekomen in de man en in de vrouw …
één tante heeft haar bakkes lichtjes verbrand …
het betekent wel dat in het eerstvolgend uur het erg stil is vanuit die hoek …
één nonkel is erin geslaagd om één warm hapje te laten verdrinken in zijn fluitglas …
of hoe warm in één seconde weer koud kan worden …
Drie tantes én één jonge dame zitten al met rooie kaken mee te kakelen.

De avond is nog jong maar het babbelwater heeft al zijn gevolgen.
Gelukkig wordt het voorgerecht geserveerd.
Buiten het omvergooien van een glas Chablis én dat door de op-één-na oudste nonkel verloopt die gang relatief rustig.
De klok wijst ondertussen al 22u45 aan.
Tijd voor de hoofdvogel oftewel hoofdschotel. Efkes zijn de gasten de heilige hubertus indachtig wanneer een opgevulde fazant wordt geserveerd. Natuurlijk met aangepaste wijnen.
Even traditioneel wordt de Bordeaux geproefd door die nonkel die er in principe het meest van kent én die met veel bravoure eerst zijn lange neus in het glas steekt, het glas in beroering brengt (en daarbij bijna zorgt voor rode vlekken op het schoonste tafellaken) én dan in één vloeiende beweging de godendrank in zijn mond verspreidt. Vervolgens heel even fronzend nadenkt om dan de historische woorden uitspreekt naar iedereen die met bijna-open-mond staat te kijken naar hem: ‘Het is goed’.
Meteen het signaal voor de ober in dienst om alle glazen verder vol te schenken met de Supérieur.
En dan nadert het uur der waarheid met rasse schreden. Het muziekprogramma op Eén wordt ietsie luider gezet zodat de huiskamer niet zal missen hoe Katja straks begint af te tellen.
Maar voor het zover is, gebeurt het onverwachts.
Enkele tantes, nonkels, nichten en neven verlaten even de tafel, zoeken respectievelijk de handtassen (of sacochen) en wintervesten op om kort nadien weer aan de feestdis te verschijnen, gewapend met een mobieltje oftewel gsm.
In totaal zijn er 6 Nokia’s, 3 Alcatels, 1 Motorola en 1 Ericson aanwezig.

Alle toestellen worden kort vóór middernacht in aanslag genomen. En dan begint Felicé af te tellen, de laatste seconden van het jaar zijn er … nog even en het is tijd om elkaar een gelukkig jaar te wensen.
Oma en opa alsook een paar gsm-loze gasten maken zich klaar om de wensen en de zoenen in ontvangst te nemen. Vooral opa kijkt er erg naar uit om het vrouwelijk schoon drie keer te kussen.

Drie … twee … één …NIEUWJAAR !

Terwijl het vuurwerk knalt op het televisiescherm, staan oma en opa er verweesd bij.
Tantes, nonkels en alle kleinkinderen hebben geen tijd om een gelukkig nieuw jaar te wensen.
Allen zijn druk in de weer om met hun gsm te pogen nieuwjaarswensen te versturen.
Vaak lukt dat niet – het spitsuur namelijk!-

En zo gebeurt het dat pas 25 minuten na middernacht opa zijn lang verhoopte kussen krijgt.
Helaas niet van iedereen … want …
Iedereen spurt terug naar de tafel als daar tot ruim 01.00 uur bijna ononderbroken de verschillende gsm’s een kakofonie van ringtones en bieps of biepen uitspuwen.
Allemaal signalen dat er één of meerdere berichtjes gearriveerd zijn.

Opa gaat slapen.
Hij droomt van schone vrouwen.

Bedankt Bart voor de toestemming van publiceren van deze mooie tekst.

woensdag, januari 02, 2008

Wat lag er onder de Kerstboom?

In ons gezin en in onze familie hebben wij een lange traditie van pakjes delen.

Rond Kerstavond deden we dit hier in gezinsverband, en van de kinderen kreeg ik: een tandenborstel, twee tubes tandpasta, een stukje anti-stress zeep (hint-hint?), een scheurkalender van Marec, en van Krista tot mijn grote verrrassing een pda (palmtop) van HP, dienende om het vruchtbaarheidsprogramma van de koeien beter te kunnen opvolgen.
Dit is em, de HP iPAQ hx 2100

Photobucket

Het blijkt toch wel bijzonder nuttig te zijn om met je vrouw samen de koeien te melken, en te bespreken wat er allemaal te zien was op Agribex. Zo had ik met geuren en kleuren uitgelegd met welk product Agrovisie daar stond op zijn stand, en welke promoties er waren. Zo werd deze pda helemaal gratis gegeven aan de veehouders, als ze toch tenminste voor 500 € aan programma's aankochten. Beetje bedrieglijke reclame, en ik had mijn boerin verteld er niet te willen op ingaan. Er waren immers voor enorme grote sommen veevoeders gekocht in het najaar, en tegen Nieuwjaar is dat gewoonlijk nog niet verteerd in de geldbeurs.
Achter mijn rug had Krista toch wel contact opgenomen met Jan, en zo lag deze pda zondagavond met enige vertraging dan toch onder de Kerstboom, inclusief programmatie van alle koeien en gegevens er al in.
Ondertussen is dan ook het programma "graslandmanagement" besteld, naast het volledig Unifarm programma dat ik nu al heb lopen voor de koeien.

Ik heb wel plechtig moeten beloven er niet op te Mailen, te Bloggen of te Forummen.

It's a deal!

Gisteren was het Nieuwjaar, en dat wordt gevierd bij mijn ouders, gevolgd door een gigantische lotjestrek van alle groten en kinderen boven de 12 jaar.
Ik kon nog volgende zaken mee naar huis nemen: een bon voor bowling + steengrill te St Andries en een degelijke snoeischaar van Felco (hint-hint van opa om een beetje meer de struiken en takken in te korten?).
En ontelbare schotels lekker eten, klaargemaakt door alle familieleden.
Te veel van het goede, maar wel zeer lekker en zeer gezellig.

De duurzaamste boeren uit Nederland en Vlaanderen.

Van Hilde, de vrouw van Ignace Poignie kreeg ik volgend bericht, dat ik u niet wil onthouden:

Luc,
Begin december stond er een artikel in LandbouwLeven (en op Boerenblog) over CR-Delta die een duurzaamheids-trofee uitreikt.
Ook op de site van CR-Delta valt het te lezen onder de rubriek nieuws
(CR-Delta is de overkoepelende firma voor VRV = Vlaamse Rundvee-Vereniging, waar wij stieradvies van krijgen, zij voeren de melkcontroles uit en wij kopen er stiersperma aan voor kunstmatige inseminatie.)
750 melkveehouders kregen een enquete opgestuurd.

230 kregen ze ingevuld terug,
waaruit een jury 4 bedrijven nomineerde.
Wij zijn de enige Belg van het 4tal, de andere bedrijven zijn Nederlanders. Wat houdt dat nu in?
Wel we winnen al zeker 1000 euro !!!

Na een reportage, waarvoor ze ons al contacteerden, zal de jury en het publiek op een van die vier moeten stemmen om nog eens 10 000 euro te winnen.
De jury bestaat uit Peter Broeckx, ondervoorzitter van de Belgische Boerenbond en voorzitter van VLAM, de stichting die de Vlaamse landbouw promoot,
Theo Van de Berg : voormalig kwaliteitsmanager en secretaris comissie Ethiek bij CR-Delta,
Lubbert van Dellen : marktdirecteur Agro en Accon - AVM,
Bert de Lange : voormalig hoofdredacteur Veeteelt,
Nils Spaans : Europees melkveehouder van het jaar 2006 en

Tine van Werven ; dierenarts aan de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht.

De jury beslist over 50% van de stemmen, het publiek zal via een videoreportage op internet moeten stemmen.
We waren zelf al heel verrast uit die voorselectie te komen en hopen de jury te kunnen overtuigen op ons te stemmen.

Ik denk dat onze laatste investeringen die we moesten vermelden daar voor een stuk tussen zitten :
-zonnepanelen voor electriciteit,

-warmte recuperatie uit de melk voor warm water te verkrijgen en
-de aankoop van aandelen in een windmolen.

Hoe het stemmen en de opnames hier zullen verlopen, we zien wel en houden jullie op de hoogte.
Duimen maar dat alle Belgische boeren op ons nu gaan stemmen


Hilde.

Reken maar van yess!
.