Photobucket

boerenblog

vrijdag, november 30, 2007

Bekende boeren laten licht schijnen over beter imago

Uit een onderzoek van de Gentse universiteit in opdracht van VILT blijkt dat het imago van de landbouw beter scoort in vergelijking met de vorige enquêtes in 2002 en 1997.
Het Laatste Nieuws ging bij bekende boeren te rade voor een verklaring. "Tien jaar geleden trokken de landbouwers sneller de straat op om te betogen en dat was niet goed voor ons imago",

Bekende boeren geven hun visie: Wim Leroy, Kris Brusselmans, Wilfried Verdoodt,

Lees ook:
Land- en tuinbouw herovert plaats in samenleving
Negen op de tien Vlamingen bewonderen landbouwers en beseffen dat alleen goede managers een landbouwbedrijf kunnen runnen. Dat blijkt uit een nieuwe imagostudie van de Universiteit Gent in opdracht van VILT. In vergelijking met eerdere studies uit 1997 en 2002 zet het imago van de Vlaamse land- en tuinbouw een stap vooruit. Vooral inzake milieuthema's scoren de landbouwers opmerkelijk beter dan in het verleden. Meer »

'Red onze polder' uit Knokke tevreden met publicatie hoogleraar

De actiegroep 'Red onze polder' is opgetogen met de recente publicatie van de Nederlandse hoogleraar Verschuuren rond de ontpoldering van Het Zwin. De conclusie luidt dat de ontpoldering van Het Zwin niet gelinkt kan worden aan de verdere verdieping van de Schelde. "De natuur in de Westerschelde kan niet op orde gebracht worden door het Zwin uit te breiden. Daarvoor is de afstand tussen de Schelde en Het Zwin te ver". De landbouwers in de Willem-Leopoldpolder zijn gekant tegen de ontpoldering. Daardoor zou 120 tot 180 hectare van de 240 hectare poldergrond worden omgezet in natuur.'Red onze polder' is het eens met de stelling van Verschuuren. "De uitbreiding van het Zwin en de ontpoldering van de Willem-Leopoldpolder worden maar al te graag gekoppeld aan de uitdieping van de Schelde vanwege de ruime financiële middelen die het Scheldedossier voorziet. Maar wat heeft het Zwin in godsnaam met de Schelde te maken?", vraagt Katleen Lanckriet zich af.De actiegroep startte een petitie tegen de ontpoldering. Vlaanderen wil de polder teruggeven aan de zee. De polder ligt in het verlengde van Het Zwin en is volgens ambtenaren een prima terrein om Het Zwin te vergroten. Het zou de beste oplossing zijn om de verzanding van Het Zwin tegen te gaan. 'Red onze polder' denkt daar anders over en voert daarvoor diverse argumenten aan, waaronder de overlevingskansen voor de lokale landbouw.(KS)
Bron: Het Laatste Nieuws
Eerdere berichtgeving over de Willem-Leopoldpolder:
28/4/07: 7.500 handtekeningen voor behoud Willem-Leopoldpolder

woensdag, november 28, 2007

Met de klas op bezoek op de boerderij.

Het was gisteren ook weer druk met de klasbezoeken aan de boerderij.
Wij hadden dan Juf Natacha van het vijfde leerjaar uit de Basisschool Zedelgem-Dorp op bezoek.
Een heel aandachtig en luisterend publiek, dankzij de vriendelijke juf en de helpende ouders.

Let ook nog maar eens op hun "hygiëne-petjes" met opschrift "Melk, en je kan tegen een stootje", ons bezorgd door de VLAM in het kader van het project melk4kids (gefinancierd door alle melkveehouders)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Klasbezoek aan de boerderij.

Het is druk met de klasbezoeken aan de boerderij.
Verleden week kwam hier Juf Annemie met het derde kleuter van de Basisschool Zedelgem-Dorp.


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

zondag, november 25, 2007

'Boeren Bouwen aan het Landschap (BOBOL)'

Het Interreg IIIa-project BOBOL (Boeren Bouwen aan het Landschap ), een samenwerking tussen de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland loopt binnenkort op zijn einde.

De missie van dit project was de verdere ontwikkeling van een kwaliteitsvol landschap, door te zorgen voor het behoud en het herstel van regiospecifieke landschapselementen (fauna en flora, dijken en boerderijen).

Omdat de agrarische sector een grote impact heeft op dit landschap vormden de land- en tuinbouwers de belangrijkste doelgroep van het project. We vonden het dan ook erg belangrijk deze op de slotmanifestatie uit te nodigen.

Aan de hand van verschillende bezoeken aan landbouwbedrijven en voordrachten over de grens heen zal met trots de resultaten van het BOBOL-project aan een breed publiek kenbaar gemaakt worden.

Café De Vrede/Zaal Carina - 8340 Moerkerke, Damme

dinsdag 4 december 2007

Bijkomende praktische informatie
Alle praktische informatie vind je terug in de uitnodiging (zie onderaan deze pagina). Deelname is gratis, inschrijven is noodzakelijk via onderstaande antwoordkaart.

Documenten
Uitnodiging slotmanifestatie BOBOL - 4/12/2007[pdf, 584kb]

De computer in het Westvlaams.

Al eens geleerd hoe je een computer moet behandelen in het Westvlaams?
Dan is deze cursus Windows 98 misschien wel iets voor u.

Bekijk het filmpje "Ruutte 98"
Vooral rond 01.30 min zit er een duidelijke onderliggende boodschap ...

zaterdag, november 24, 2007

Demosessie afvulmachines

Activiteit voor hoevezuivelaars.

Wat?
Er werd gezocht naar leveranciers die een divers systeem kunnen aanbieden dat zowel vloeistoffen (zoals melk), als viskeuzere producten (zoals yoghurt en pudding), als producten met vaste deeltjes (zoals rijstpap) kunnen afvullen mits kleine wijzigingen (zoals het veranderen van pomp). Ook informatie in verband met sealmachines kan u van deze leveranciers krijgen. Deze voormiddag biedt u dus ook de kans om kennis te maken met leveranciers die actief zijn in het verpakkingsgebeuren.
Programma
8u30 Ontvangst
8u45 Video nieuw afvulsysteem karnemelk Baliehof
9u00 Leverancier Alpaco – voorstelling afvulsysteem Serac
10u00 Leverancier Seamco – voorstelling afvulsysteem Universal
10u45 Pauze
11u00 Leverancier Imvertec: voorstelling afvulsysteem Telfafill
11u30 Leverancier Imvertec: demo afvulsysteem Telfafill (pilootfabriek)
12u30 Einde
Wanneer en waar?
Maandagvoormiddag 26 november 8u30 - 12u30 op de ILVO Eenheid Technologie en Voeding te Melle
Kostprijs?€ 5 voor hoeveproducenten en € 10 voor KMO's
Organisatie en inschrijvingen?TAD Hoevezuivel, Pack4Food en KVLV-Agra Steunpunt Hoeveproducten
Inschrijven kan ten laatste op 19 november op het secretariaat van de ILVO-Eenheid Technologie en Voeding, tel: 09 272 30 00 of via e-mail naar Isabel De Boosere;
een informatiefolder met invulblad voor de fax kan u hier vinden.
Meer informatie kan u bekomen op tel. 09 272 30 62

donderdag, november 22, 2007

In memoriam: meester Duhamel

Ik zat bij hem in de klas gedurende mijn eerste vier leerjaren.

Kinderen die ziek werden van Kempens hoeve-ijs werden besmet door HUS

Vijf kinderen die half september wekenlang in het ziekenhuis lagen nadat ze in het Kempense Mol hoeve-ijs hadden gegeten, zijn het slachtoffer geworden van een incidentele puntbesmetting veroorzaakt door het hemolytisch uremisch syndroom (HUS).
Dat zegt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) donderdag aan het persagentschap Belga na bijkomende analyse van het hele productieproces van het ijs.
HUS is een relatief recente ziekte en komt vrij uitzonderlijk voor.
"De oorzaak zit meestal in een besmetting met een toxinehoudende bacterie. In het merendeel van de gevallen wordt de infectie veroorzaakt door de inname van besmet rundvlees of contact met runderen die drager zijn van de bacterie", verklaart Dr Koen De Schrijver, gezondheidsinspecteur van de Vlaamse Gemeenschap.

De ijstaart die de kinderen aten, bleek besmet met deze bacterie. Onderzoek heeft nu aangetoond dat de meest waarschijnlijke verklaring voor de contaminatie de "na-besmetting" van het ijs was, volgens het FAVV waarschijnlijk door een persoon die direct of indirect contact had met gecontamineerde runderen of rundermest. Bij de runderen in kwestie werd het kenmerkende micro-organisme aangetroffen.
In stalen die genomen werden van het ijs werden geen pathogene micro-organismen aangetroffen.
De extra controle van het FAVV van het volledige productieproces ter plaatse bij de hoevezuivelproducent bevestigt dat de hoeve haar ijs zorgvuldig maakte.
"We willen bezoekers aan gelijkaardige hoeves erop wijzen aandacht te hebben voor hun handhygiëne", zegt Inge Joorisen, FAVV-woordvoerster.
"Vermits we met levend vee te maken hebben en specifieke flora, moeten ook bezoekers een aantal specifieke maatregelen in acht te nemen", aldus nog Jooris.
In totaal werden door het incident een twintigtal kinderen ziek. De meesten onder hen kregen ernstige en bloederige diarree. Vijf anderen hadden het begin van een nierblokkage. (belga/dm)

woensdag, november 21, 2007

Ik zou eigenlijk een patent moeten aanvragen ......

Op de vergadering van VRV verleden week was er sprake dat de manier van het ontdooien van sperma veel delicater is voor gesekst sperma dan voor gewoon sperma.
De temperatuur moet veel beter in de gaten gehouden worden, en zou zelfs de 37° mogen benaderen.
Zoals ik een snuggere jongen ben ontlokte mij dit na de uiteenzetting de vraag aan de spreker hoe de KI dierenartsen dit doen om dat water voor het ontdooien van het sperma juist op die 37° te houden, gedurende een hele dag, en in hun wagen.
Uit het antwoord van de spreker en de aanwezige inseminatoren bleek het om een soort veredelde baby-flessenwarmer te gaan. Toch nog wat omslachtig, niet?
Ik heb dat vroeger ook nog geprobeerd, maar dat bleef niet duren.

Daarom mijn voorstel.
Maak een incubator, beetje zoals de Delvotest-incubator. Die kan een aantal buisjes met testvloeistof bevatten (10) die 3 uur op precies 64° dienen te worden gehouden.
Maak echter een andere versie, meer langwerpig, zodat daar een sperma rietje in past (holte van 12 cm lang en 3 mm breed). Of neen, maak er twee holtes in, eentje voor smalle rieten en eentje voor dikke Amerikaanse rieten.
Of nog beter, maak er een nog bredere opening in zodat de inseminatorpipet met rietje + gaine in past, en maak dit zodanig dat het past in het plooi-meter-zakje van een gewone werkoverall.
De temparatuur moet kunnen ingsteld worden tussen 34° en 38° met een handmatige knop en met digitale aflezing.
De stroomvoorziening is best 12 Volt voor gebruik in de wagen (sigarenaansteker), voor gebruik binnenhuis op 220 Volt kan een adapter gebruikt worden.
Bezorg dit toestel een slagvaste behuizing of een draagriempje (om mee te nemen in de stal) en een proper design.
Wat denkt u, is dit geen skitterend idee, alweer van mij?

En nu zal ik dit eens even laten weten aan Schippers uit Bladel, en als zij dit op de markt brengen, dan wordt dit een succes zonder weerga, wereldwijd zit men op dit dingetje te wachten.

Dus, als u binnen enkele maanden zo'n toestel te koop krijgt aangeboden, dan weet je dat ik dit idee heb gelanceerd, in de VRV vergadering te Snellegem, met alle aanwezigen als getuigen.

Experiment "radio Donna top 2000" bij Google Search

Onze oudste dochter Lies maakt een eindwerk voor het laatste jaar middelbaar over Google.
Het is en blijft moeilijk te doorgronden hoe Google zijn zoekopdrachten uitvoert, en welke oplossingen daarbij de voorkeur krijgen.

Een heleboel bezoekers komen hier langs op Boerenblog omdat zij op zoek zijn naar de eindejaars-top of de Lijstenbrij van Radio Donna.
Dit komt omdat ik daar net na nieuwjaar eens een bericht heb aan gewijd.
Voor de zoekopdracht "Donna Top 2007" sta ik zelfs tweemaal op de eerste plaats, en dat voormeer dan 8 miljoen mogelijke links naar Donna+top+2007. Raar, toch wel?
Daarbij sta ik zelfs voor de eigen site van Radio Donna, waarvan ik veronderstel dat die wel populairder is dan dit Boerenblog.

Nu zou ik eens een klein experiment willen wagen.
Radio Donna heeft zijn eindejaars-top nu veranderd van naam naar "Donna's Top 2000" (toch niet omdat ik ....?)
Ook in die zoekopdracht komt Boerenblog voor, en wel op de dertiende plaats (dat durft soms een beetje te wisselen, per dag, per week).

Nu wil ik even uw medewerking vragen:
Typ in uw Google zoekvenster "donna top 2000"
>klik op zoeken
>klik daar op het bericht dat verwijst naar Boerenblog.
>en klik binnen het bericht op Boerenblog op de link naar radio Donna, alwaar je zelfs misschien kan stemmen voor hun Donna Top 2000, en misschien kan je wel een prijs winnen ?

Als binnen enkele dagen de zoekopdracht "Donna Top 2000" als eerste verwijst naar Boerenblog, dan is dat jullie verdienste.

En zo kunnnen wij ons kleine experimentje afsluiten door te stellen dat Google Search wél enigzins te beïnvloeden is.

Doen ! (bedankt)

dinsdag, november 20, 2007

Nederlandse onderzoekers bewijzen gevaar acrylamide

Acrylamide in het eten verhoogt de kans op baarmoeder- en eierstokkanker.
Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, meldt het NRC Handelsblad.
Het is voor het eerst dat bij mensen een verhoogd risico op kanker door acrylamide wordt aangetoond.
Tot dusver was het voedselbestanddeel alleen bij proefdieren kankerverwekkend gebleken.
Acrylamide zit in voedingsproducten zoals chips, frieten, peperkoek, speculaas, crackers en brood.

Bron lees het artikel bij VILT

Tip: zou men niet beter zijn basisproducten kopen binnen een zo kort mogelijke keten (dus rechtstreeks van de boer), dus proef de Smaak van het Echte.

maandag, november 19, 2007

Drukke dagen.

Verleden week dinsdag was een drukke dag.
De wekker liep af om 5.45, de koeien melken en dan voederen zijn zowat standaard dagtaken, daarna samen ontbijten met Krista.
Om 9.00 uur had ik een afspraak met mijn ouders met een Officieel Iemand, daarna voerde ik hen naar het H Hart hospitaal te Roeselare waar zij een afspraak hadden.
Ik had ook een afspraak, namelijk een vergadering voor de hoeveproducenten, georganiseerd door de Provincie West Vlaanderen, in de Katho van Roeselare, dus net naast de kliniek.
Mijn vergadering begon al om 10.00 uur, maar ik was er pas om 10.45, dat was jammer, maar dat Eerste had voorrang. Toch kon ik nog het laatste deel meevolgen van de workshop rond afvalwater zuivering door Dominique Huits. Even onderbreken met koffie, daarna volgde de workshop rond "bekendmaken van je bedrijf", dus op zoek naar media-aandacht door VLAM medewerkster Sara Depreter . Het ging daar over folders, advertenties, klantenacties en zoveel meer.
Ook over Internet en websites, waarom keken ze dan allemaal naar mij?

Onder de vergadering ontdekte ik nog een bekend gezicht, namelijk Jef Geldhof, die ik gerust de pionier van de ondersteuning aan hoeveproducenten durf te noemen. Reeds in de jaren 1981 volgde ik een vergadering van hem, georganiseerd door KLJ Gistel, over het organiseren van boerenmarkten. In de jaren nadien was hij steeds een voorvechter voor de ontwikkeling van het platteland, inderdaad voor Plattelandsontwikkeling.
Hij was de eerste die het hormonenvrije vlees durfde te promoten door het organiseren van slagers mét label en ook later hoeveslagerijen. Later werd dit alles in een wettelijk kader gegoten, zodat hij zichzelf bijna overbodig maakte.
Jaren stond hij op de bres voor het ondersteunen van hoeveproducenten in hun zoeken naar een meer-inkomen door het beoefenen van verbredings-activiteiten. Ook dat werd later door ALT, Provincies, VLAM en anderen overgenomen, zodat Plattelandsontwikkeling, destijds de grootste (en enige) weer wat meer overbodig werd.
Uiteindelijk is Jef Geldof samen met de inboedel van Plattelandsontwikkeling op straat gezet (zo zie ik het) en is de vzw opgedoekt.
Het doet eens deugd om met zo'n man te kunnen praten, doch dit sloot niet uit dat wij niet altijd punten hadden waarin wij overeen kwamen, en dat wij elkaars beweringen en bezigheden dikwijls in vraag stelden.
Door diverse gebeurtenissen is de vurige voorvechter wijzer en bedaarder geworden, en leidt nu zijn eigen adviesbedrijf voor communicatie en media, namelijk ZoZie.
Neem maar eens een kijkje op zijn website voor advies http://www.zozie.be/

Na de middag (ik ben weer aan de vergadering) gaf Lieven Louagie uit naam van Deputé Bart Nayaert ons nog een spreekwoordelijk duwtje in de rug door onomwonden te stellen dat het provinciebestuur de inspanning van de landbouwers in de verbreding van hun activiteiten sterk weet te apprecieren, en ook nog verder financieel ondersteunt.
Daarna werden een aantal micro-biologische parameters belicht die bij de ontleding van hoeveproducten soms een knelpunt vormen, maar ik kon niet langer blijven.
Ik moest mijn ouders terug ophalen in de kliniek, vlug huiswaarts, want inderdaad, ik was nog op de ring van Roeselare toen men mij belde dat er 2 heren op mij zaten te wachten.
Niks speciaals hoor, gewoon een afspraak, maar wel belangrijk voor mij.
Pas rond 18.00 uur waren die weg, en toen was het vlug tijd om koeien te melken, want in de avond had ik alwéér een vergadering, namelijk van VRV, waar ik ondervoorzitter ben. Ik dacht dan ook de avond te moeten inleiden, gelukkig was de voorzitter Jan Wallays ook present.

En daar wachtte alweer een verrassing, want in de voorste rij bemerkte ik CRV directeur Denis Volckaert die (zonder stropdas) eens naar Snellegem was afgezakt om onze vergadering bij te wonen. CRV is de fusie van CR Delta (Coöperatieve Rundveeverbetering Ndl) en VRV (Vlaamse Rundveeteelt Vereniging ). Er zijn 5 directeuren, 4 van Ndl zijde en 1 Vlaamse, en dat is Dhr Volckaert. Zijn eerste stappen bij de VRV zette hij in de toenmalige KI vereniging, daarna werd hij directeur VRV, later lag zijn functie in Ndl. Doorheen zijn vele jaren dienst was hij de meest onderlegde foktechnisch verantwoordelijke in Vlaanderen, en op menig vergadering was hij de enige die met overtuiging de waarde van stieren en bloedlijnen tot op de draad wist uit te leggen.
Het was dan ook uiterst interessant om na de vergadering nog even een informele babbel met hem te hebben over ...., ja .... koetjes en kalfjes.(spreekwoordelijk dan, want zijn verantwoordelijkheden binnen de grote CRV organisatie liggen op vandaag veel breder natuurlijk, en daar hadden wij het ook over, maar dat kan ik natuurlijk hier niet wereldkundig maken)

zondag, november 18, 2007

OPA in de Boerderij.

Elke week zorgt de strip van Opa in het weekblad Boerderij voor wat leuke afwisseling.

Opa loopt vaak in 7 sloten tegelijk, maar uiteindelijk komt alles toch weer op z'n pootjes terecht. Al denkt zijn familie daar soms anders over!

Kijk maar deze week:


Photobucket

Copyright Boerderij

Labels:

De duurzaamheidstrofee van CRV

Binnenkort valt bij ongeveer 750 Nederlandse en Vlaamse veehouders een brief in de bus. De brief bevat een uitnodiging om deel te nemen aan de
competitie om de CRV-Duurzaamheidstrofee.
CRV (fusie CR delta en VRV) looft de prijs uit aan het meest duurzame melkveebedrijf van Nederland
en Vlaanderen.
Waarom lanceert CRV deze duurzaamheidstrofee?
‘Door deze prijs wordt op positieve wijze blijvend aandacht aan
duurzaamheid gegeven’, licht Jos Buiting, manager communicatie en verenigingszaken van CRV, toe.

De eisen?
Welke bedrijven komen in aanmerking voor de trofee en de hoofdprijs van 10.000 euro?
CRV heeft een aantal criteria opgesteld waaraan bedrijven in ieder geval moeten voldoen. De gemiddelde levensproductie van de afgevoerde koeien op het bedrijf moet in het jongste afgesloten mpr-jaar minimaal 35.000 kg melk hebben bedragen, het rollend jaargemiddelde
meer dan 7000 kg melk en het economisch jaarresultaat moet ten minste 2200 euro zijn geweest. Het gemiddelde celgetal mag bovendien niet uit zijn gekomen boven de 200.000 cellen
per milliliter melk. Voor Nederland geldt als aanvullende eis dat het bedrijf minimaal 45 koeien telt, voor Vlaanderen 30 koeien.

De voorzitter van de vakjury is de Vlaamse veehouder Peter Broeckx. Hij is momenteel ondervoorzitter van de Belgische Boerenbond en voorzitter van Vlam, de stichting die de Vlaamse landbouw promoot. Broeckx nam in 2006 afscheid van de raad van commissarissen van CRV Holding en heeft een lange staat van dienst in de veeverbetering.
De winnaar van de trofee en de tienduizend euro wordt bekend gemaakt op het
CRV-jaarcongres eind februari 2008, vertelt Buiting. ‘Ik hoop dat veehouders het belang van een duurzame melkveehouderij onderstrepen en meedoen aan deze competitie.’
Lees meer over de duurzaamheidstrofee in het artikelenarchief van Veeteelt.
Auteur: Inge van Drie

Omdat het zondagmorgen is ....

H E E T E P O O T J E S
Guido Gezelle 1860

Een schalkaard had een bie gevaân
en hield ze bij heur vleren:
"Komt hier! - hij zag een jongske staan!
-komt hier mijn knappe kerel!

Hier heb ik zulk een schoon fatsoen
van beestje, ik wil ‘t u geven:
past op maar van ‘t niet dood te doen,
en laat het beestje leven.

Kom aan;
jen hand;
doet toe, ‘t vliegt weg;
doet toe want ‘t gaat ontsnappen!
"‘t Kind hield zijn handje toe:
"Nie' waar,hoe schoon dat is,
hoe lieflijk!

"Ha! ‘t kindje wierd te laat gewaar
hoe schoon en hoe bedrieglijk.
Het liet het beestje los,
en ‘t loegde traantjes uit zijn oogskes,
en zei ‘t: "Het beestje is schoon genoeg,
maar ‘t heeft zulke heete pootjes."

zaterdag, november 17, 2007

Uit het leven gegrepen ...

Het leven van een controleur is niet altijd even makkelijk ....



Tip: laat het filmpje nog eens herspelen voor een vlotte weergave.

donderdag, november 15, 2007

Mmmm ....melk, lekkerrrrrr.

Kinderen leren via een bezoek op de hoeve vanwaar de melk komt.

Kijk naar het VRT filmpje

Dagboek 24 : Project zkt Boer

U kan het al bekijken op http://www.mijndagboeken.wordpress.com/


Opgemaakt 12 nov 2007
Zo’n jaar of vijf-zeven geleden werd er beslist dat het platteland wat meer aandacht verdiende. En kijk, daar wonen zowaar de boeren. Dus werden die onder impuls van toenmalig minister Dua aangespoord om de burger iets te doen beleven op het platteland.Tonnen subsidies werden uitgetrokken om meer landbouwgebieden aan te kopen. Er kwamen projecten om boeren aan te zetten tot hoevetoerisme, tot groenaanplanting, tot hoeveproductie, tot landbouweducatie, tot zorgverstrekking.
Ik herinner mij in 2002 een voorstellings vergadering voor het Brugse Ommeland waar wel een paar tientallen boeren aanwezig waren. Iedereen op zoek wat men voor het platteland kon betekenen (of om te kijken of er geen massa subsidies uit de lucht zou vallen). Ik meen dat er toen 1,5 miljoen € beschikbaar was over 6 jaren binnen dit project. Domper was wel dat er geen rechtstreekse subsidies zouden gegeven worden. Bij de volgende denk-vergadering waren we dus nog met zeven, en erg luxueus, er was een moderator (die niks opschreef), en een secretaresse (die geen woord zei). De nieuwe overlegkultuur dachten wij toen. Er werd ons een lelijk logo opgedrongen, er werd uren vergaderd over het huishoudelijk reglement waarin de toelatingsmodaliteiten werden gepreciseerd. Uiteindelijk deden we verder met een 15-tal zelfzuivelaars maar jammer genoeg was er naast de jaarlijkse algemene vergadering weinig dynamiek in de begeleiding, en van netwerkvorming was al helemaal geen sprake. Onder strikte voorwaarden was wel eens een projectje met wat subsidie mogelijk, wij hebben er zelf ook eens aan gewerkt. Het heeft mij bloed, zweet en (bijna) tranen gekost om het project op te stellen, om het goedgekeurd te krijgen, en om dan nog eens aan de toegekende subsidie te raken, later kreeg ik Europese controle erbovenop.
Het is niet echt aan mij besteed, heel dat circus van die administratieve molen, en volgens mij is dat ook de doodsteek voor vele van die projecten.Ik heb het dan evengoed over projecten binnen landbouwonderzoek, studiediensten of begeleiding. Hoe is zo’n project meestal opgebouwd? Er moet voordien een uitgebreide omschrijving gemaakt worden van de inhoud, het beoogde doel, de middelen, de tijdslijn, een samenstelling van de kosten/baten analyse. Wanneer het project van start gaat moet de medewerker van dienst zich eerst inleven in de materie, dit duurt ongeveer 2 à 3 maanden, afhankelijk van de technische inhoud, de wetgeving, de medespelers in die branche. Daarna wordt het project in vorm gegoten met een huishoudelijk reglement. Eindelijk zijn we dan aan de actieve werving, laat het ons uitdrukken als “projectleider gaat de boer op”. Er volgt een periode van kennismaking, van gewenning, en algauw zijn er enkele gegadigden die in het project willen meestappen. Er komt wel iets van in de pers, er wordt een brochure gemaakt, een lijst van deelnemers. Er komt zelfs iemand op het lumineuze idee om er een website van te maken, bijvoorbeeld www.projectvoorboeren.be en hop, iedereen kan een fiche invullen, wat foto’s plaatsen, de webmaster doet zijn werk, en dan staat het project al online. Proficiat! Wie zichzelf een beetje respecteert lanceert ook een Nieuwsbrief, een jaarlijkse verplichte vorming, een receptie en een uitstapje. Uren wordt er vergaderd, liters koffie worden gedronken.
Eenmaal het project goed loopt is er al bijna een jaar of twee voorbij, en dat is meestal ook de levensduur ervan. De laatse maanden kan het wel wat afvlakken. De eerste voorlopers zijn al meegestapt en de anderen laten zich niet gemakkelijk over de streep trekken, en de projectleider is eigenlijk al weer enthousiast aan het werk aan het ontwerp van het volgende project waarna …. Of hij/zij is al weggekocht door de privé.
Ik wordt daar allemaal zo verschrikkelijk moe van. Niet dat elk van die projecten op zich niet interessant zijn, maar teveel is trop, en trop is teveel. Ik noem er enkele op waar wij bij aangeloten zijn: Brugse Ommeland, Belgische Kazen, Fermweb, Hoeveproducten, Hoeveproducten W Vl, Het beste van bij ons, Innovatiesteunpunt, Melk4kids, Met de klas de boer op, Onthaal op de boerderij, VLAM, ….
Ooit was er een project van de provincie waarbij boeren 25 € kregen om een klas te ontvangen. Eindelijk eens een beetje vergoeding om educatie te verzorgen op de boerderij terwijl mijn collega-boeren dapper op hun land aan het werk zijn? Mis hoor, een jaar later werd 30 € subsidie rechtstreeks aan de scholen gegeven. Aan de boer iets geven kan niet. Aan een school wel. Is dat dan boerengeld besteden aan scholen?

Ik wil nog eindigen met een doordenker: wij hebben 15 jaar keihard moeten werken om een meerprijs te realiseren voor onze melk, door de melkverwerking, door onze educatieve opstelling, en door vallen en opstaan. Dezelfde melkprijs is in 3 maanden tijd evengoed bereikt door een beetje tekorten en door de marktwerking.

maandag, november 12, 2007

Nieuw Dagboek voor Boer en Tuinder

Er werd mij gevraagd vanuit de redactie Boer & Tuinder om een nieuw Dagboek te schrijven.

Het is er, en klaar voor verzending.

De titel is "Project zkt Boer"

Ik houd u nog even in spanning (tot donderdag, de dag voor publicatie) , maar ik stel mij de vraag of u al mijn nieuwste www.projectje gezien hebt waar alle Dagboeken samen staan.

Ik zou zeggen: klik, lees en geniet.

www.mijndagboeken.wordpress.com

En uw commentaar is ook daar nog steeds welkom.

zondag, november 11, 2007

De diesel is duur.

Deze avond even de tank van onze dieselwagen (VW Passat, 14 jaar oud) volgegooid langs de autostrade ('t was van moeten).
Aan 1,25 € per liter, alstublieft.
Dat betekende 86 € voor een volle tank.
Wil je weten waar je goedkoper kan tanken, dan kijk je hier op voordeligtanken.be, en zoek op postnummer.
Het kan je honderden euro's per jaar besparen.
Doen!

Koe 80 heeft een probleem

VRT-journalist Dirk Barrez (51) heeft ruim 50 televisiereportages en elf boeken op zijn actief, waaronder vier bestsellers die het tot de top-10 schopten in ons land.
Hij maakte een ophefmakende dubbeluitzending over de Bende van Nijvel, maar evengoed pronkt een bekroonde documentaire over het spanningsveld tussen boeren en groenen op zijn palmares.
Rode draad doorheen de carrière van Barrez is zijn passie voor de globaliserende wereld, die hem naar zowat alle continenten voerde.
“En wie rondreist in arme landen, komt onvermijdelijk in contact met heel veel boeren”.

Wat hem na talloze gesprekken met landbouwers over de hele wereld het meest is bijgebleven? “Met hun grond en productiemiddelen genoten zelfs de armste boeren in Afrika vroeger een flinke portie autonomie. Ze hadden greep op hun bestaan en waren in die zin vrije mensen. De voorbije decennia is die vrijheid vrijwel totaal verloren gegaan als gevolg van de wurgende omhelzing door de multinationals van input en output. Leveranciers zoals Monsanto verhogen hun prijzen, terwijl afnemers zoals Wal-Mart ze verlagen. Alle slogans over maatschappelijk verantwoord ondernemen ten spijt, blijven de boeren doodgekust en platgewalst achter”.

Deze vaststelling lag Barrez zodanig op de maag dat hij er een boek over schreef, met koe 80 als symbool voor de tredmolen van de schaalvergroting.


“De industriële landbouw kiepert de zwakkere boeren overboord. Altijd opnieuw blijken er nog zwakkere landbouwers te zijn die eruit moeten. Maar zijn de overblijvers dan de sterkeren? Hartstochtelijk storten ze zich op de vrijgekomen grond, ze lenen zich te pletter om meer opbrengsten te realiseren, gooien zich op de export, alleen maar om vast te stellen dat ze nog altijd zwak zijn”.

Barrez Dirk, Koe 80 heeft een probleem (video te downloaden)
boek, 2007, 254 p. + DVD 52', 25 euro
25.00 EUR

Bron: VILT

Kijk ook op www.detijdloopt.be

Superstorm op komst

... is dit prietpraat of niet?"


"Een superstorm voorspellen op basis van zonnevlekken, daar geloven wij niet in", zegt meteoroloog Jarco van den Brink van Meteo Consult.

De Britse weerkundige Piers Corbyn zorgde gisteren voor paniek met de voorspelling dat Nederland en België tussen 24 en 28 november met een zekerheid van 80 procent te maken krijgt met een 'superstorm' met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur.

Komend weekend zou er al een voorproefje komen met windsnelheden tot 175 kilometer per uur, wat in Nederland nooit eerder is voorgekomen.


(dat weekend was dus vandaag. Veel van gemerkt?)


Lees verder in HBvL

woensdag, november 07, 2007

We zijn er weer vanaf, van Countryside.

Ik hoor soms bezoekers klagen dat het zo lastig is om daar een dag rond te slenteren, maar je mag ook geloven dat het 4 dagen constant bezig zijn daar voor ons ook heel zwaar is.
Krista vertrekt hier al 's morgens rond 8.00 uur, de beurs begint om 10.00 uur, en eindigt zo rond 19.00 uur. Dat wil zeggen de 12 uur rond aan het werk.
En het is niet alleen het werk en het presenteren (en verkopen) wat zwaar is, ook de voortdurende spanning van "is alles wel in orde, niks vergeten". Ook de constante druk van de stroom bezoekers met hier en daar bekenden ertussen is niet te onderschatten. En natuurlijk de wetenschap dat er niets mag foutlopen in de afrekening van het geld aan de klanten weegt voortdurend door.
Enkelen hadden woorden van lof voor de opbouw van de stand. We zijn daar inderdaad al weken mee bezig. Het uittekenen van tafels en stapelplaats, het versturen van honderden brieven met reductiekaarten en uitnodigingen, maar ook het maken van de kaas en alles in de voldoende hoeveelheid bezorgt ons heel wat kopzorgen.
In de week voor Countryside ben ik drie keer naar Gent gereden voor de opbouw, dat begint met een naakte vloer, dan tapijt erop (is mooier en nog zo aangenaam om op te lopen), dan de paalvoeten (eigencreatie), de palen en panelen (zelf op maat gemaakt), het ophangen en aansluiten van de verlichting, plaatsen van tafels en tafelkleedjes, de reclamepanelen, en dan een lading lekkere kaas erop.
Alles natuurlijk beschermen tegen grijpgrage handen (altijd wel ergens aanwezig).
Voor de opbouw is het altijd spannend om daar toe te komen in Flanders Expo, en maar hopen dat je dicht bij de stand geraakt. Want er zijn natuurlijk terzelfdertijd tientallen schrijnwerkers en schilderaars en standenbouwers aan het werk. Meestal staan alle gangen vol, en je moet al een mens van goede wil vinden die even zijn wagen een paar meter wil verplaatsen.
Gedurende de beurs hebben de exposanten hun eigen parking dicht bij de achteringang, ideaal dus om 's morgens en 's avonds nog wat bij of weg te brengen. De parking is even duur als voor andere bezoekers, maar is wel voorbehouden.
Aan de poort van de hallen is een zeer strenge ingangscontrole, iedereen heeft een gepersonaliseerde badge met barcode, en die wordt gescand bij het binnen komen. Je krijgt dan dus de status "binnen". Je kan dus niet stiekem je badge doorgeven aan iemand anders (familie of medewerkers), want een badge die niet "uit" -gescand werd, kan ook niet binnenkomen.
Extra badges moeten bijbetaald worden.

Het drukste is het net nà de beurs op zondagavond. De toegangswegen naar de hallen staan dan al uren vol met camionetten die de kostbare koopwaar zo vlug mogelijk willen naar huis brengen. Liefst allemaal tegelijk natuurlijk. Ja, daar is gevloek en geknars van tanden!
Ik heb het ooit wel al gepresteerd om daar de eerste in de rij te staan. O, wat was dat fijn om de stand af te breken en alles in te laden.
Ja, maar daar sta je dan ook. Want als je de eerste staat is het een mathematisch gegeven dat ... alle anderen achter jou staan. En daar is geen wagentje door te drummen om weer weg te rijden. Geduldig wachten is dan de boodschap.
Krista bracht al de losse stukken mee op zondagavond. Ik ging op maandagnamiddag terug om de stand af te breken. Als je daar de vorige dag al die mooie en kostelijke standen hebt gezien, dan geloof je je ogen bijna niet. Alles is er al weg!. Ik reed daar binnen in de hall aan 50/uur, slalomde wat tussen de countryside-huisjes tot aan de stand, die daar bijna als op een eiland stond. Gemakkelijk is het wel, zo te kunnen afbreken!
Alles netjes op de aanhangwagen laden (en na enkele keren weet ik wel hoe het moet) en anderhalf uurtje later was ik weer weg. Mijn tapijt heb ik laten liggen, het leek me meer moeite om het mee te nemen, het was ook vuil en gedeeltelijk afgesleten waar ze gestaan hadden. Ik blijf nog even bang afwachten of ze zullen reklameren over de dubbelzijdige tape die misschien nog aan de grond kleeft ...
Ja, alles samen is er heel wat werk aan geweest, maar wees gerust, een passende verkoop verzacht natuurlijk de arbeid. En hopelijk hebben we veel bezoekers kunnen overtuigen om later bij ons klant te worden op de markt te Brugge of in de hoevewinkel
Toch hebben we beiden nog enkele dagen nodig om fysiek te recupereren (de benen zeer moe, de armen, altijd maar rechtstaan), want het werk hier thuis is natuurlijk ook gewoon doorgegaan, koeien melken, eten geven, melkproductie verzorgen, markten, ....
Toch kijken we alweer reikhalzend uit naar volgend jaar ....

Het is toch wat met die rare beesten ...

Gezien bij Het Laatste Nieuws


Visser vindt zes biggen in net
03/11/07
Aap als babysitter in India
02/11/07
Hond wint prijs voor Heimlich manoeuvre
02/11/07
Agressieve krokodil brengt nachtje door in Australische cel
31/10/07
Hond loopt huis binnen met afgehakte voet
30/10/07
Koe laat zich niet vangen voor kookboek
30/10/07
Britse Bulldog onder de graffiti gespoten
30/10/07
Varken krijgt monument in Rusland
30/10/07
Is dit Bigfoot?
30/10/07
Zwitserse schapen voeren de grote verdwijntruuk op
29/10/07
Jachthonden schieten jager neer
29/10/07
Nederlands dorp loopt uit voor ontsnapte kangoeroe Berend
28/10/07
Man steekt politiehond neer
26/10/07
Eland neemt frisse duik in zwembad
25/10/07
Zuid-Afrikaan vervoert koeien en geiten in Fiat

Herinnering aan lang vervlogen dagen ...

Maandagmorgen, net iets voor 8.00 uur op de radio, misschien hebt u het ook wel gehoord.

Neil young : Heart of Gold (klik voor de muziek)


Neil Young - Heart Of Gold Lyrics

I want to live,
I want to give
I've been a miner
for a heart of gold.
It's these expressions
I never give
That keep me searchingfor a heart of gold
And I'm getting old.

Keeps me searching
for a heart of gold
And I'm getting old.

I've been to Hollywood
I've been to Redwood
I crossed the ocean
for a heart of gold
I've been in my mind,
it's such a fine line
That keeps me searching
for a heart of gold
And I'm getting old.
Keeps me searching
for a heart of gold
And I'm getting old.

Keep me searching
for a heart of gold

You keep me searching
for a heart of gold
And I'm getting old.
I've been a miner
for a heart of gold

Labels:

Boeren met een rode sjaal, meisjes met vlechten in het haar ...

Niet alle landbouwprogramma's vallen in de smaak

Enkele jaren geleden was de boer persona non grata op het scherm, maar de televisiemakers hebben de landbouw herontdekt.
De voorbije week was het drie keer prijs: 'Boer zkt Vrouw' op VTM, 'De jeugd van tegenwoordig' op VT4 en 'Beauty & de nerd', ook op VTM.
Waar Boer zkt Vrouw ook in de landbouwsector een kijkcijferkanon is, krijgen de andere programma's een portie kritiek van Boerenbond.
"Iedereen een rood sjaaltje, de meisjes vlechtjes in het haar en maar ploeteren in de stront.
Dat blijft blijkbaar een klassieker", luidt het.
Meer bij VILT »

zaterdag, november 03, 2007

Geniet je wel genoeg?

In de meelbox gevallen:

Beste luc callemeyn,
Het afgelopen jaar ben je virtueel bij Campina op de koffie geweest voor een lekkere Cappuccino of Wiener Melange met Campina Melkschuim: even genieten van een moment voor jezelf!
Zo'n genietmoment kun je natuurlijk ook hebben als je lekker een tijdschrift zit te lezen.
Lees daarom nu ons nieuwe online magazine, doe de test om te zien wat voor geniettype je bent en lees je Chinese horoscoop om te zien hoe jij in 2008 gaat genieten.
En het blijft niet bij lezen over genieten: je maakt ook kans om één van de 500 thermen arrangementen te winnen of één van de vele andere ontspannende prijzen!

Bekijk hier ons nieuwe online Magazine. Veel leesplezier!

Campina "Durf te Genieten!"

Jezus Van Malderen signeert op Boekenbeurs

De dichtbundel 'Verzen van te lande' werd afgelopen weekend officieel voorgesteld in 't Hof van Mienen in Malderen. In de bundel geven een twintigtal agrarische amateur-dichters een bloemlezing van het boerenleven.

Samensteller Wilfried Verdoodt, alias Jezus van Malderen, die zelf acht gedichten voor zijn rekening nam, en ook de meeste andere auteurs tekenden present.
Later deze week trekt Jezus naar de Boekenbeurs in Antwerpen om er te signeren.

Aanvulling:
Wilfried Verdoodt kwam aan zijn bijnaam "Jezus van Malderen" omdat hij op diverse boerenbetogingen in een boetekleed rondliep en voorzien van een groot kruis zijn ongenoegen kenbaar maakte over de lopende regelgeving of moeilijke werkomstandigheden. Voeg daarbij een lange baard, én een uitgesproken visie en spreektalent en de media verhief Wilfried tot "Jezus".
Wilfried Verdoodt laat geen gelegenheid voorbijgaan om de boerenstiel in een positief daglicht te stellen.
Lees meer bij VILT»

Gistel-Zevekote: Boer dreigt na nieuw ongeval voet te verliezen

Landbouwer Rik Deschoemaeker (53) uit Zevekote is zwaargewond geraakt toen hij maïs aan het pikdorsen was op een veld in Keiem. Hij struikelde en raakte met zijn voet in de machine. Het is nog altijd niet zeker of zijn voet gered kan worden.
In de zomer van 2004 raakte Rik nog zwaar verbrand toen hij een brandende frietketel wou blussen. "De wonden van dat ongeval zijn nog niet geheeld, en nu krijgen we dit".
Het gemengd landbouwbedrijf 't Cleenhof van Rik Deschoemaeker in de Healinckstraat in Zevekote is een familiebedrijf. Naast het werk op zijn boerderij werkt Rik ook in loondienst voor andere boeren. Net zoals zaterdagmiddag, toen hij maïs aan het pikdorsen was op een veld in Keiem. Rik kent de stiel door en door, maar toch liep het mis."Ik was maïs aan het pikdorsen aan de rand van het veld", zegt Rik vanop zijn ziekbed. "Plots blokkeerde de machine, wat wel meer gebeurt. Ik ging kijken wat er foutgelopen was, maar de machine draaide nog. Ik trok aan vastzittende maïsstengels, maar plots struikelde ik en kwam met mijn linkervoet in de pikdorser terecht. Ik weet zelf niet meer goed wat er precies gebeurd is. Gelukkig heeft een boer die samen met mij aan het helpen was meteen de hulpdiensten verwittigd". Rik liep verscheidene breuken op en ook zijn slagader was geraakt. Hij werd in allerijl overgebracht naar het Damiaanziekenhuis in Oostende, waar hij met spoed geopereerd werd. Momenteel is zijn toestand stabiel, maar het is nog altijd niet zeker of zijn voet gered kan worden.
Het is niet de eerste tegenslag die het gezin kent. Drie jaar geleden, in de zomer van 2004, raakte Rik zwaar verbrand toen hij een brandende frietketel wou blussen en er een steekvlam ontstond.
Vrienden Patrick Cobbaert en Lieve Willaert willen een actie op het getouw zetten om Rik Deschoemaeker en zijn gezin financieel te steunen. Twintig jaar geleden werd de arm van Patrick Cobbaert afgerukt, eveneens door een pikdorser. "Ik weet hoe Rik zich nu voelt en ik zou hem graag helpen", zegt Patrick Cobbaert. "
Rik heeft het financieel niet altijd makkelijk, al zal hij dat niet snel toegeven. Maar de ziekenhuis- en revalidatiekosten zullen een hele hoop geld kosten. Ik zou graag een solidariteitsactie starten".
(KS)Bron: Het Laatste Nieuws
Iedereen die Rik wil helpen kan contact opnemen via gsm 0475/34.negen-zeven.43 of depoorter. bvba apenstaartje skynet.be.

donderdag, november 01, 2007

Countryside 2007: Het landelijke leven op zijn best

Voor de 13de keer verenigt Countryside alle charmante en sfeervolle aspecten van de ware landelijke levensstijl.
Welkom op Flanders Expo te Gent! ( wegbeschrijving)
Meer dan 300 exposanten zorgen voor een exclusief en kwalitatief productaanbod. Van knusse huiselijkheid tot een weelderig groene oase, van artisanale lekkernijen tot creatieve ambachten …
Liefhebbers van de landelijke stijl kunnen op Countryside terecht voor hun wintervoorraad gezelligheid.
Traditiegetrouw is Countryside onderverdeeld in zes grote luiken: Sfeer in huis, Hobby & Mode, Arts & Crafts, het Groenpaviljoen, het Culinair Paviljoen en het Brits paviljoen.
Maar traditiegetrouw zorgen we dit jaar ook voor een reeks unieke blikvangers en een gloednieuwe themahal!
Kom en ontdek het zelf tijdens het verlengde weekend van Allerheiligen!

Brocante in een zuiders decor
Countryside 2007 presenteert een bruisende nieuwe themahal met de betere brocante en curiosa. Je kan hier snuisteren tussen oude tuinornamenten, fraai maar toch betaalbaar antiek en andere curiositeiten. Drommels Goed uit Nederland is ongetwijfeld de hoofdexposant van deze nieuwe themahal. Hun zeer ruim aanbod aan 'hystorische lifestyle' zal u zeker kunnen bekoren. Geniet van het assortiment aan specifieke, authentieke en nostalgische dingen tegen de achtergrond van een Provençaals pleintje. Een glaasje pastis en een spelletje jeu de boules op de petanque baan maken de sfeer compleet.
Beleef 'NEST' in het grote auditorium
Nest, Vlaanderens country magazine, presenteert centraal in de hoofdhal een uitgebreid demoprogramma ( Klik hier ). U kan er kennis maken met de 5 peilers van Nest aan de hand van diverse kookdemo's met topchefs, bloemschikdemonstraties met Vlaanderens bekendste floristen, presentaties van schilder- en decoratietechnieken en nog veel meer.


Reserveer nu reeds je tickets aan reductietarief !
Via de website kan je tickets in voorverkoop verkrijgen.

U wil een beter idee krijgen van Countryside?
Op deze site vindt u een uitgebreide galerie met foto's van voorbije edities.

Wij staan er ook!
Ontdek op onze stand de lekkerste kazen van Vlaanderen, gemaakt van de hand van de boerin.
Jonge kaas, met en zonder kruiden, Kaas uit het land van Permeke, Boerenwitten, en vooral voor de fijnproevers, onze oude kaas van meer dan 3 jaar oud!
Hall 4, stand 4117 (bij het binnenkomen van hall 4 gaat u rechtsaf, wij staan in de buitenrij)

Aanvulling:
op deze site kan je een uitgebreid (foto)verslag lezen over een tevreden bezoeker aan de beurs Countryside 2007.