Photobucket

boerenblog

zaterdag, juni 30, 2007

Te Werchter op een weide ...

...staat nu onze oudste dochter zich te pletter te amuseren.

Het laatste dat ik van haar hoorde was dat ze op weg was naar Arno.

Komaan zeg, dat was in onzen tijd al een ouden .....






Ik had gedacht om ze vannacht na het laatste optreden aldaar af te halen, maar ik ben na samenspraak met andere verantwoorde ouders tot besluit gekomen dat ze beter morgenochtend met de eerste trein naar Brugge komt.

Dit is Werchter LIVE !

vrijdag, juni 29, 2007

Dag van de Hoeveklant in de Vlaamse Ardennen.

DAG van de HOEVEKLANT
H O E V E P R O D U C T E N in de VLAAMSE ARDENNEN
ZONDAG 8 JULI 2007
13 hoeves nodigen u op 8 juli persoonlijk uit op hun bedrijf voor rondleidingen, proevertjes, promoties…
U wordt die dag extra verwend.
U kan er eendaguitstap van maken.
De hoeves zijn in 4 groepen opgedeeld naargelang hun ligging


Je kan het zo gek niet bedenken ...

Bokano automatisch kuilafdeksysteem
29 jun 2007 11:25
Bokano bedacht een systeem waarbij één man in 15 minuten een complete sleufsilo kan instoppen of blootleggen.
Dat heeft z’n prijs. (ongeveer 50.000 €?)
Inmiddels draaien er twee systemen.
De interesse is groot.


Bekijk de volledige foto reportage in Boerderij.nl

John Deere Festival in Dadizele.



De vzw John Deere Boys werd opgericht in 2006 met als doelstelling een groots John Deere evenement te organiseren.

In samenwerking met het V.V.V. Dadizele werd deze doelstelling al gauw een concreet plan want op 1 juli 2007 is er te Dadizele het 1ste Nationale John Deere Festival

Via deze website kan u op de hoogte blijven over alles van het festival.

Alle praktische inlichtingen zijn reeds voorhanden.

Via de fotopagina kan u meevolgen waar de John Deere Boys heentrekken of hoe de voorbereidingen naar het Festival toe verlopen.

Wenst u meer te weten over John Deere zelf kan u uiteraard op de historiek-pagina terecht. Voor de produkten en machines van John Deere kun je terecht op de officiële websites van John Deere of Cofabel, de invoerder in België van John Deere Landbouwmachines.


Op donderdag 21/06 en op zaterdag 23/06 telkens om 17u30 kunt u op uw regionale TV (Focus-WTV) een reportage zien over het John Deere Festival en de Fietstocht Leiestreek.

10u00 Officiële opening door de bellemannen van Gent en Dadizele
10u30 Rondrit voor John Deere en Lanz Bulldog traktoren van 1900 tot 2007
11u00 Receptie + wijding van de traktoren
12u00 Doorlopend warme beenhesp - animatie - springkasteel
14u00 Demonstratie Trekker Trek met Oldtimers - Mini Trekker Trek voor kinderen
16u00 Voorstelling in de ring van de traktoren volgens leeftijd
18u00 Prijsuitreiking

Wie wenst deel te nemen aan het 1ste Nationale John Deere Festival dient zich vooraf in te schrijven.De inschrijving is enkel voor John Deere en Lanz Bulldog traktoren van eender welk jaartal en is GRATIS.De inschrijving dient te gebeuren uiterlijk op 15 juni 2007. Personen die niet met een traktor komen en toch 's middag willen genieten van de warme beenhesp dienen vooraf kaarten te bestellen bij Dieter (0477/40.65.21.). De kaarten kosten 10 euro voor een volwassene en 6 euro voor de kinderen.


woensdag, juni 27, 2007

De stoelendans van de ministers

Regering-Peeters I krijgt voordeel van de twijfel

De Vlaamse regering kan doorstarten met Hilde Crevits en Steven Vanackere als nieuwe CD&V-ministers.
De leden van het Vlaams Parlement vergaderen vandaag in een vacuüm: minister-president Yves Leterme en minister Inge Vervotte, beiden CD&V, hebben gisteren hun ontslagbrief ingediend bij Vlaams-Parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten om de eed te kunnen afleggen als federaal parlementslid, maar ze kunnen nog vragen krijgen van Vlaamse parlementsleden.
De nieuwe regering-Peeters I zal pas morgen aantreden, met aan CD&V-zijde totaal nieuwe ministers. Kris Peeters wordt minister-president, minister van Landbouw en Haven.
Zijn bevoegdheden van Leefmilieu en Openbare Werken worden overgenomen door het West-Vlaamse parlementslid Hilde Crevits, nu schepen in Torhout, die zich dus ook over moeilijke dossiers als de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) zal moeten buigen.
Steven Vanackere, nu de Vlaamse schepen in Brussel, neemt de bevoegdheid Welzijn over van Inge Vervotte.
De coalitiepartners van CD&V reageren tevreden op de herschikking. 'Vlaanderen heeft recht op een voltijdse minister-president', vindt vice-minister-president Fientje Moerman. SP.A-fractieleidster Caroline Gennez zegt blij te zijn dat Leterme 'eindelijk het signaal van de kiezer respecteert'.
Achter de schermen leeft er nog wel ongerustheid over de toekomst van de Vlaamse regering. De voorbije jaren heeft Kris Peeters zich als minister van Milieu en Openbare Werken sterk geprofileerd als 'verstandig groen', vaak tegen de milieubeweging in. Dat leidde vaak tot grote ergernis van de socialistische coalitiepartner, die zich aangevallen voelde op zijn groene flank.Als Peeters zich zo blijft profileren, stevent de Vlaamse regering in de kortste keren op problemen af, luidt het bij zowel SP.A als Open VLD, al geven ze hem het voordeel van de twijfel. Peeters moet nu aantonen dat hij ook diplomatisch kan zijn en een ploeg kan samenhouden. De taak is des te gevoeliger omdat een van de coalitiepartners, SP.A/Spirit, federaal in de oppositie zit en de neiging zal hebben om zich meer te profileren.
Oppositiepartij Groen! ziet in de ministerwissel geen blijk van goed bestuur. 'Yves Leterme heeft de Vlaamse regering zes maanden gegijzeld', reageert fractieleidster Mieke Vogels. Ze vindt ook dat Peeters zich als minister van Milieu als 'een pure middenstander' gedroeg. 'Ik hoop dat hij als minister-president iets minder de kruidenier en iets meer de man met een echte visie voor Vlaanderen zal worden.'
Door ontslag te nemen als Vlaams minister-president houdt Yves Leterme zijn belofte om tijdig duidelijkheid te scheppen over zijn situatie en kan de Vlaamse regering een doorstart nemen. Hij valt even terug op het mandaat van senator, tot hij formateur kan worden.
Leterme moet nu volop gaan voor de vorming van de federale regering.
Een weg terug is er niet meer.

Wim Winckelmans in De Standaard

Lees ook dit:

Peeters lost Leterme af als landbouwminister
Met Kris Peeters (45) komt de minister met de minste politieke ervaring uit de huidige Vlaamse regering aan het hoofd van de bewindsploeg. Als minister-president neemt hij de bevoegdheden van zijn voorganger Yves Leterme over, dus ook de landbouwportefeuille. Voor hij in 2004 deel ging uitmaken van de regering, was Peeters het boegbeeld van de kleine ondernemer. Als milieuminister profileerde hij zich met zijn "verstandig groen beleid", een concept dat Peeters ook toepaste op het nieuwe mestdecreet. Meer bij VILT»

Hilde Crevits is nieuwe minister van Leefmilieu
De algemene vergadering en de CD&V-fractie in het Vlaams parlement hebben dinsdagavond voor Hilde Crevits en Steven Vanackere de weg vrijgemaakt naar het ministerschap. Crevits volgt Kris Peeters op als minister van Leefmilieu en Openbare Werken. Als schepen in Torhout heeft ze net dezelfde bevoegdheden. In het Vlaams Parlement was de ACW'ster - die ook lid is van Natuurpunt - bezig aan haar eerste legislatuur. Ze kwam onder meer in de aandacht met haar voorstel om luierafval selectief in te zamelen. Meer bij VILT »

Vale gieren op den dool in Europa.

Met toestemming gekopieerd uit "Boer & Tuinder":

Vale gieren, met de groeten van Europa

“Vale gieren uit Ninove vetrokken zonder eten.”
Het was een van de hoofdpunten van het Radio Eén-nieuwsbulletin op dinsdagavond en gespreksonderwerp alom. Terwijl informateur Didier Reynders pogingen deed om het land samen te houden, was heel Vlaanderen in de ban van vale gieren. Niemand had er eerder van gehoord, zoals van de knut maar dan met een grotere spanwijdte.

De vetpotten van Europa
Enkele honderden vogelspotters kenden deze week de dag en de nacht van leven. Zij hebben met eigen ogen en die van hun verrekijker en joekels van lenzen tientallen vale gieren kunnen spotten.
Met dank aan Europa!
Of andermaal de schuld van Europa?
Wij beschreven de problematiek van de Spaanse vale gier (Gyps vulvus) enkele maanden geleden reeds in Groene Kring Magazine niet wetende dat de gieren hun actieterrein naar Vlaanderen zouden verleggen. Zij bereikten ons land zonder in Frankrijk door de media opgemerkt te zijn. Nu, zij bevonden zich reeds in de Schengenzone en hoefden zich aan de grensovergangen niet te melden. Bovendien was er in Frankrijk niets te beleven of te eten, de socialisten partij was bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen dan toch niet op sterven na de dood. Dan maar naar België. Ook daar zijn socialisten en ligt Europa op apengapen. Omdat niemand ze eerder had opgemerkt zou men bijna denken dat zij ontsnapt zijn uit een container van een vale vogelhandelaar in de haven van Zeebrugge. Misschien werden zij wel door Chinezen overboord geduwd? Zij slaagden in Vlaanderen wel te doen wat weinigen hen hebben voorgedaan, met name tweespalt zaaien in het kamp van Natuurpunt en vogelbeschermers. Het is geleden van de wolf uit het Waasland dat er nog pogingen waren gedaan.
Waren de vale gieren nu op de vlucht voor de honger of niet? Wetenschappers vielen elkaar voor het scherm niet voor de voeten zoals bij de dioxinecrisis. Blijkbaar zijn vale gieren minder gegeerd om fondsen voor onderzoeksprojecten te werven dan dioxine en BSE. Proeven met vale gieren vergt geen dure apparatuur. Een enkelband volstaat. Hoe dan ook werd gedaan wat geen enkele Europeaan meer mag doen, met name stukken vlees uitgelegd. Natuurpunt nam inmiddels Europese parlementleden van meerdere Vlaamse partijen onder de arm om een Europese hygiëneverordening te versoepelen om de vale gier te redden.

Vale gieren leggen de vinger op de wonde, zelfs op meerdere wonden en enkel Europa kent de oplossing. Worden we, met dank aan of door de schuld van Europa, niet te proper? Straks zijn er ook geen ratten meer en kunnen ziektes helemaal niet meer worden overgedragen. Gelukkig is er nog de knut, een nieuwkomer, en zijn er de nachtvluchten om blauwtong, varkenspest, mond- en klauwzeer en maïswortelboorder te verspreiden. Om van vogelgriep nog te zwijgen. De vale gieren mochten het eens horen!

De mens laat nu eenmaal graag vuiligheid rondslingeren maar mag niet meer van Europa. Waar moeit die zich mee? Geen wonder dat onze noorderburen tegen Europa hebben gestemd. Straks mogen onze kinderen van Europa hun handen niet meer wassen vooraleer zij aan tafel gaan. Is hygiëne aan tafel niet oorzaak van de toename van allergieën? Kinderen kunnen tegen niets meer. Conceptie gebeurt in proefbuis, bevruchte eicelletjes worden met zorg ingeplant, meer zelfs dan strikt nodig, zwangerschappen worden op de voet gevolgd met dure apparatuur want die moet met hulp van de ziekenkas kunnen worden afgeschreven. Geboorte gebeurt steeds meer met kiezersnede, wat Europa nochtans bij koeien zou willen verbieden, en de eerste weken brengen mensenkinderen steevast in een couveuse door. Bij de eerste schimmel of bacterie die zij vervolgens tegenkomen is het dan ook prijs.
Werd parfum enkele eeuwen geleden niet uitgevonden omdat de mensen zich destijds niet wilden of zelfs mochten wassen? Vandaag brengt men zeep met parfum op de markt, een interne tegenstelling.

Nieuwe randvoorwaarden
De vale gieren leggen de vinger ook op een andere wonde. Met name de mens laat te weinig voedsel voor de natuur over. De oogst van mosselzaad wordt aan banden gelegd in de Waddenzee omdat eidereenden eerst aan hun trekken moeten komen en dan pas de Belgen. Noteer dat bijna 70% van de Zeeuwse mosselen door de Belgische maag gaan. Hoe meer de mosseloogst wordt ingekrompen, hoe meer eider-eenden en dus hoe minder er het jaar nadien op mossel mag worden gevist.
Er zijn geen mussen meer omdat de boer zijn graanveld te zorgvuldig oogst. Oogstmachines werden immers geperfectioneerd. Er wordt minder graan op het veld achtergelaten. Gelukkig zijn er nog jaren van veel aardappelopslag maar daar hebben mussen niets aan, wel de aardappelplaag en de coloradokever. Zal de EU straks de boer bij wet verplichten om 10% van zijn oogst op het veld te laten liggen? Niet alleen van zijn oogst, ook van zijn afval! Vertel dat aan een Vlaming die Europa’s beste sorteerder van vuilnis is geworden.
Inmiddels weet nog steeds niemand uit welke dierentuin de vale gieren zijn ontsnapt. Doet er weinig toe, want ook dierentuinen zullen straks door Europa bij wet worden verboden. Zij zijn immers zo lek als onze gevangenissen en … zij bijten. Kinderen zullen toch alle dieren, exoten inbegrepen, kunnen spotten van op de speelplaats.
Wanneer er straks een leeuw of tijger in de maïs sluipt bent u dan ook goed bezig. Aanwezigheid van roofdieren in het veld zal deel uitmaken van de randvoorwaarden voor het bekomen van de toeslagrechten. Er zal door het FAVV worden gecontroleerd of u wel genoeg slachtafval en andere troep laat rondslingeren op uw bedrijf, want ook de consument moet opnieuw immuun worden gemaakt tegen allerhande ziektes. Trouwens hebben Europeanen niet precies de wereld veroverd dankzij hun staal, wapens en ziektekiemen waartegen zij maar niet de vijand immuun waren? Ook al omdat Europeanen (en ook Aziaten) altijd dicht bij huisdieren hebben geleefd. Dus waarom niet opnieuw landbouwhuisdieren verplichten in de woonkamer? Geen hygiënische sassen meer, maar onhygiënische sassen.
Of we ernstig zijn? Helemaal niet. Wie zou dat nog zijn wanneer Europa nu opeens de schuld krijgt van vale gieren, vogelspotters hun geluk niet opkunnen en staatshoofden en regeringsleiders hun hoofd breken over zin en onzin van Europa. De Nederlandse radioreportage over de uitstap van Nederland uit de EU, naar analogie met de RTBF-reportage over de splitsing van België, deed bij onze verwende noorderburen niet eens wenkbrauwen fronsen. Maar misschien redden de vale gieren Europa wel. Of kwamen zij nu juist naar Brussel afgezakt om zich te goed te doen aan de zieltogende vetpotten van Europa? We zouden het gauw weten want zij hadden ons nochtans een interview toegezegd maar zijn met de noorderzon naar het zuiden verdwenen.

© Jacques Van Outryve, redacteur “Boer & Tuinder”

Labels: ,

zondag, juni 24, 2007

Medewerking gevraagd.

Bij deze wil ik even jullie medewerking vragen.

De zoon van een kennis van ons heeft een soort taalstage gewonnen voor een maand in Parijs.
Eerst was dit uiteraard met huisvesting inbegrepen, door omstandigheden echter gaat dit niet door, en daardoor zou deze unieke taal-stage voor deze jongeman in het water vallen.

Mijn vraag via deze Internetvorm:
Heeft iemand kennis van een logementsplaats in Parijs (familie, vrienden, een student die daar niet aanwezig is in de zomervacantie, ...) en wil die dat laten weten aan mij?

Er zijn ook voordelen aan:
-het is een hele nette jongen, elke dag fris gewassen achter zijn oren
-spreekt steeds met twee woorden
-verheft zelden zijn stem
-is bijna twee meter groot, dus misschien een ideale gelegenheid om wat plafonds af te wassen

Graag een dringende reactie.

Met zeer veel dank.

zaterdag, juni 23, 2007

Kermis te Snellegem met Schotse Highland games

Snellegem kermisweekend
Zaterdag 2 3 juni om 13u30
wielerwedstrijd wbv dames jeugd
15 u: wielerwedstrijd wbv nieuwelingen
19u: kermisbarbecue
In de Schelpe Vooraf inschrijven
Kinderen tot 12 jaar : € 8 volwassenen : € 14
Optreden alleen : kinderen tot 12 jaar : gratis
Volwassenen : € 5
Optreden: cabaretier karel declercq
**********
zondag 24juni vanaf 6u
Vernieuwde rommelmarkt
Tussen kerk en isenbaertstraat :
info 0485 10 46 90 / 0486 03 67 92
met Harmonie,vrij uurke volksdans/vlaggezwaaiers taikwondo,springkastelen,trampoline,grime,clown,
10 u start : highland games
vanaf 10 u : spelen voor kinderen tussen 10 en 14 jaar
Vanaf 13 u : spelen voor volwassenen
Inschrijving : € 50 /team van 6 + 1 coach (volwassenen)
Meer info : 050 39.55.64 rek n° : 853-8502722-25 met vermelding "highlandgames" + naam team en verantwoordelijke
tonyenanja@skynet.be of www.vrij-actief.be
Vanaf 13 uur : roofvogelshows,demo schaapdrijven Schaapscheren,doedelzakspelers (red lions pipe band) beithar pipes & drum band
schotse markt :
met kledij,haggis,whiskey Souvenirs, schotlandreizen enz….
keltisch dorp :
games voor kinderen,oude ambachten,zwaardvechter en boogschieten,kookkkunsten enz..
18.30u:prijsuitreiking highlandgames
Aansluitend sluitingsbal met euro-beat (gratis ingang)

Boerenbedrog/Boerenbedrogen?

Een paar weken geleden, net na de verkiezingen, las ik in de Standaard een artikel over het bedrog van de verkozenen.
Ik weet niet meer hoeveel senatoren en volksvertegenwoordigers er op de lijsten stonden die niet eens verkiesbaar waren omdat ze al op andere vaste plaatsen stonden.
De kandidaten, die wisten het natuurlijk.
De kiezers meestal ook, toch soms niet.
Waren er geen 800.000 kiezers bedrogen ofzo door al die verkeerde voorstellerij?

Vandaag praat men in het nieuws volop over de Ministerwissels in het Vlaams en Federaal Parlement.
Verhofstadt die gaat naar Toscane.
Vandelanotte blijft (voorzitter van de basketbalclub) in Oostende.
Yves Leterme, onze Minister van Landbouw laat ons in de steek en is kandidaat Premier.
Kris Peeters, onze milieuminister wordt Minister President.
Inge Vervotte, ook Ministra van Iets zal ook verhuizen.

Zo worden wij landbouwers onthoofd en en op de grond geslagen tergelijkertijd.

Wie wordt onze nieuwe Minister van/voor Landbouw? (gedwongen of verplicht?)
Wie wordt onze nieuwe Minister van Milieu?
Een groene goeroe?

Wat een zootje!
.

Labels:

Open Tuinen, in een organisatie van Landelijke Gilde

WANNEER?
Open Tuinenweekend op 23 en 24 juni 2007
Tientallen andere openingsdagen: zie tuingids Open Tuinen 2007
WAT KUNT U BELEVEN?
15 jaar Open Tuinen!
In 2007 presenteert Open Tuinen, een organisatie van de Landelijke Gilden, u zowat 300 van de mooiste tuinen van Vlaanderen. En zelfs van een stukje van Nederland!
De tuingids 'Open Tuinen 2007' geeft een tuinbeschrijving, een kleurenfoto en de wegbeschrijving naar alle tuinen die u wenst te bezoeken.
NEEM DEEL AAN DE WEDSTRIJDEN!
De tuingids geeft ook het wedstrijdreglement voor de KBC Fotowedstrijd waaraan een aantal mooie prijzen verbonden zijn en er is de 'Tuinontwerpwedstrijd' voor laatstejaarsstudenten van het secundair land- en tuinbouwonderwijs.
Maar de tuingids geeft de tuinliefhebber ook tuintips en stelt de plant van de maand voor.Helemaal gezellig wordt het als u de 'tuincircuits' volgt waarmee u van de ene naar de andere tuin geloodst wordt!
Open Tuinen wordt een feest!

Kijk hier voor de detailkaart van de OpenTuinen
Voor u en voor duizenden andere tuinliefhebbers.

Folkfestival Dranouter, op zoek naar medewerkers.

Medegedeeld, naar aanleiding van mlijn bericht over Werchter.

Beste Luc,
Zoals je misschien al zal weten is het Dranouter folkfestival een festival voor jong en oud in het eerste weekend van augustus met natuurlijk vele bekende en vooral onbekende folkgroepen op de verschillende podia. Voor een volledige programmalijst verwijs ik graag door naar de website http://www.folkdranouter.be/.
Elk jaar opnieuw ben ik dus op zoek naar vrijwillige medewerkers die graag een handje meehelpen op de camping. Het werkdomein is de grote camping of ook wel camping Koudekot (naar de Koudekotstraat) genaamd en situeert zich het dichtst van de festivalterrein met een oppervlakte van ongeveer 10 à 11 ha. Het takenpaket:
Campingoppasser: de bezoeker ‘begeleiden’ naar de campeerplaatsen, zorgen dat deze binnen de lijntjes de tenten opslaan, orde en rust handhaven
Milieu: ronddelen van vuilniszakken en nadien de mensen mobiliseren het afval te sorteren en klaar te zetten voor de dagelijkse ophaalronde
Sanitair: permanentie bij de betalende douches en een oogje in het zeil houden bij de toiletten
De taken worden verdeeld over 3 shiften van 8 uur = 24 uren werken verdeeld over een 3 tot 5 dagen aangezien de camping van de donderdagmorgen open gaat en maandagmiddag afsluit.

Het profiel:
Geen speciale opleidingen noodzakelijk.
Vanaf een leeftijd van 16 jaar en onder begeleiding van een volwassene.
Als campingoppasser moet men minstens 18 jaar oud zijn.

De verloning:
Eén toegangsticket voor het weekend
Een parkeerkaart voor de medewerkerscamping/parking
Een aantal drankbonnen
Een T-shirt
Aparte medewerkersfeer

Mocht je interesse hebben, dan kan je gerust een emailke sturen naar campingckk@hotmail.com.
Dan stuur ik de nodige documenten door.

Enkele sfeerbeelden van de medewerkers kan je terugvinden op http://campingckk.spaces.live.com/

Groeten,

Katrien B

Labels:

vrijdag, juni 22, 2007

Over het Dagboek in De Boer ...

Wie de Boer gelezen heeft vond onderaan het Dagboekartikel een linkje naar de foto's van de reis naar Portugal.

Wegens "omstandigheden" zal u een beetje verder moeten naar beneden scrollen.

donderdag, juni 21, 2007

Kakelvers en net van de pers: nieuwe blog (1)

Een collega melkveehouder mailde me met de medeling dat men actie aan het voeren is om de melkprijs op een waardig niveau op te krikken ter hoogte van de boer-producent.
Wereldwijd komen er geruchten over schaarste aan melk en melkproducten.
Er is tekort aan melkpoeder (voor de melkpoederfabrikanten, de koekjes,bakkerijen....)
Er is tekort aan boter. (koekjesindustrie, bakkerijen, ...
Er is tekort aan kaas. (Fast food met geraspte kaas, ....)
Dit vertaalt zich meteen in een hogere prijs van groothandel naar eindverbruiker.
Toch blijft het bizar om vast te stellen dat de link naar een hogere melkprijs voor de boer niet meteen duidelijk wordt.
Er mag dus best wat aan de boom geschud worden.
Voorlopig het meest bekende initiatief van enkele Danone leveraars, de blog "Danoon"
Allen daarheen dus!

Originele tekst:

Hallo Luc,

collega melkveehouder zijnde, hadden we reeds enkele keren contact.
We startten zopas een
http://danoon.skynetblogs.be/ blog op naar aanleiding van hert trage begrip van onze afnemer van onze melk, Danone Hombourg Recolte, kortweg Danone/DHR, of nog korter Danone.
Ze zijn zo traag van begrip dat ze niet door hebben dat de prijs van de zuivel overal stijgt, en -door het duurder wordende poeder ook- de andere zuivelproducten op de distrubtiemarkt duurder worden. Nu is deze traagheid niet zo erg, ware het niet, dat wij de dupe zijn van deze 'trein der traagheid'.

Enkele landbouwers hebben gelukkig- de koppen bijeengestoken om op een georganiseerde manier gesprekken op te zetten met de directie van Danone om 1. meer voor de melk te krijgen en 2. voor een nabetaling te gaan voor de voorbije afgelopen tijd. Ook hier was er 'minstens sprake van ' achterstand tov andere melkerijen.

Nu is het niet nieuw dat boeren zich verenigen als het erom spant, maar we proberen wel al deze mensen te informeren/organiseren dmv een blog waarop we de mensen oproepen zich kenbaar te maken.
Het ligt namelijk voor de hand dat we de adressen van onze collega-leveraars niet krijgen om ons te 'organiseren'.
Het leuke eraan is dat we zelf initiatief nemen en zelf stuctuur proberen te brengen in de communicatie tussen boeren en private afnemer.
Een afnemer die de mogelijkheid heeft om misbruik te maken van verdeeldheid, en zo hier voordeel uit kan puren.

We meenden de 12 afgevaardigde boeren geografisch, representatief gekozen te hebben, en menen zo -nadat de vraag door Danone aan al de leveraars om een mandaat te mogen hebben namens al deze leveraars- om onderhandelingen op te starten.

Je kan alles volgen op de blog (met een speciaal voor de gelegenheid genomen titelfoto).

Graag mag je melding maken op uw boeren.blog , in een poging deze link wereldkundig te maken.
We menen dat het een vernieuwende vorm van samenwerking is om via electronische weg front te vormen tegen onrecht.
Dit kwam eerder enkel maar voor in de alternatieve sfeer van andersglobalisten en andere -veel linksere- bewegingen.
Met veel goede hoop gaan we er uiteraard voor !

Maak het
http://danoon.skynetblogs.be/ wat wereldbekend?

Groetjes, V. B. , collega melkveehouder.

Labels: , , , , ,

Kakelvers en net van de pers: nieuwe blog (2)

Buddha liet me weten dat hij met een nieuw initiatief bezig was.
Een echt "eureka-gevoel".
Dat kan ik geloven, dit wordt een hit:
De helpdesk en ontmoetingsplaats voor alle bloggers www.blogdesk.be
.

Labels: ,

woensdag, juni 20, 2007

Ouders spreken kinderen spreken ouders (Part I)

Verhaal in episodes.


Episode 1 (15 juni)
Op de blog van Dochter komt de affiche van Werchter te staan.
Héééél toevallig waarschijnlijk.

Episode 2 (16 juni)
Aan tafel wordt gesproken over Werchter.
Hoe leuk dat blijkt te zijn zo'n festival met al die optredens.
"Papaa, ben jij nooit naar Werchter geweest?"
"Nee mijn kind, ik deed dat niet."
(even stilte)
"Maar papaa, jij bent toch ook wel geïnteresseerd in muziek. Had je dan nooit geen goesting om naar zo'n festival te gaan als Werchter?"
"Nee, voor Werchter had ik nooit geen interesse."
"Maar papaa, misschien ben je wel naar Torhout geweest? "(in hun gedachten is dit de prehistorie, maar ze hebben wel al eens van Torhout/Werchter gehoord)
"Oja, naar Torhout ben ik een keer of 4 geweest:
1981 : TC Matic,The Undertones, Toots & The Maytals, Elvis Costello and the Attractions, The Cure, Robert Palmer, Dire Straits,
1982 : Allez Allez, The Members, U2, Steve Miller Band, Mink DeVille, Tom Tom Club, Talking Heads, Jackson Browne
1983 : U2, The Scabs, Warren Zevon, John Cale, Eurythmics, Peter Gabriel, Simple Minds, Van Morrison
1984 : The Alarm, Chris Rea, Nona Hendryx, David Johansen, John Hiatt, Joe Jackson, Simple Minds, Lou Reed"
Even wordt het stil.
"Papaa, zou ik dan ook naar Werchter mogen gaan?"
"Nog even over nadenken. En met moeder overleggen."

Episode 3 ( ook 16 juni)
"Papa, mama, ik heb het eens nagekeken, en ik zou met de laatste trein kunnen naar huis komen, dan mis ik wel de laatste groep, maar dat is niet zo erg, die hoor ik toch niet graag, en waarschijnlijk ben ik dan om 01.30 uur thuis."
"Da's wel al laat hé, en je gaat dat toch niet alleen doen?"
"Nee, Kameraad gaat mee (jullie willen toch niet dat ik hier namen op de blog zet zeker? Luc) en dat komt allemaal in orde."
"Wel, als 't zo zit, en als je nog op een fatsoenlijk uur thuis bent, dan kan het wel."

Episode 4 (ook 16 juni)
"'t Is goed, we kunnen de laatste trein nemen."
"Hoe weet je dat?"
"Papaaa! Ben je op de hoogte van internet, chat, sms, mail, telefoon, ?"

Episode 5 (17 juni)
"Papaa, we hebben een probleem. Kameraad zou dan toch echt wel graag de laatste groep willen zien, en dan missen we onze laatste trein, en dan moeten we in Werchter de eerste trein pakken, maar dat is maar 's morgens om 05.00 uur, dus dan is het maar omstreeks 7.00 uur dat we kunnen thuiszijn."

Episode 6 (wordt verwacht, de vraag is op welke dag ..... )
"Papa, mama, als we dan toch zouden moeten wachten tot 's morgens om de eerste trein te nemen, misschien kunnen we dan beter daar blijven slapen, en dan komen we tenminste fris terug thuis?"

"Forget it, dan kom ik je wel halen!"

Links naar de groepen vanaf Wikipedia, gevonden onder de naam Woodland-festival.

Labels: ,

Ouders spreken kinderen spreken ouders (Part II)

Vrijdagavond aan de keukentafel:
"Papaa, zou ik eens je GSM mogen gebruiken?"
"Voor wat, mijn kind?"
"Awel, 't is eigenlijk voor een hele week."
"Is de jouwe dan kapot?"
"Euhh nee, maar het zit zo, wij moeten iedere avond onze gsm inleveren op het internaat, en de meeste meisjes gaven dan een oude gsm die niet meer werkt, en zo wordt die dan de hele avond en de volgende dag bijgehouden, want het zijn examens hé."
"En wat is dan het probleem?"
"Wel, onze internaatsverantwoordelijke is er achter gekomen dat dat oude gsm's waren die ze afgaven. Nu eist ze van ons dat de gsm die we inleveren nog werkt op het ogenblik dat hij aan de internaatsverantwoordelijke wordt getoond, en dat hij dan uitgeschakeld wordt."
"En daarvoor had je MIJN gsm willen hebben?"
"Awel ja, ik zou dan de jouwe kunnen achterlaten, want ik heb de mijn wel nodig hé."

(Tijdje stilte) "Maar eigenlijk zou ik met je SIM kaartje al genoeg hebben hoor, ik zou dat in een oude gsm kunnen steken ...."

Zondagavond, aan de keukentafel.
"Papaaa, mag het nu?"
"Wat?"
"Je gsm ....."
"Nee zulle, wat denk je zelf wel?"

"Owkay"
.

Labels: ,

Overheid waarschuwt voor internetoplichters

BRUSSEL - 'Phishing', een oplichterspraktijk op internet, dreigt nieuwe slachtoffers te maken.
Recent werd een aantal internetgebruikers per e-mail verzocht om hun persoonlijke gegevens bij te werken. Het verzoek diende zich aan als een zogenaamd bericht van Citibank.
De cellen 'Consumentenbedrog' en 'Internetbewaking' van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie vrezen daarom voor een nieuwe golf van 'phishing'.
Het principe is eenvoudig: de bedriegers ontfutselen, onder het mom van een welbekende firma, persoonlijke en confidentiële gegevens zoals kredietkaartnummers, persoonsgegevens van de bank en paswoorden. Die wenden ze bijvoorbeeld aan om hun eigen aankopen te doen op internet.
Internetgebruikers die deze e-mail ontvangen hebben mogen onder geen beding het aangifte-formulier met hun persoonlijke gegevens invullen, waarschuwt de FOD.
Citibank is verzocht om haar antifraudedienst maatregelen te laten nemen om de valse website te desactiveren.

wle

Gezien in De Standaard

Labels: ,

dinsdag, juni 19, 2007

Hebbes ! (zonder punt .be)

Deze namiddag passeer ik aan de tuin.
Ik zie daar een hoopje aarde liggen.
Ik dacht, zou dit van eene mol kunnen zijn, en inderdaad, een beetje verder, aan de kant van het gazon, een verse molshoop.
Dat was een hele tijd geleden.
Ik duw de aarde wat rond in het gras om het te verspreiden, en druk ook wat in de mollengang.
Tot mijn verbazing beweegt daar wat onder ??
Twee seconden later duw ik met mijn hiel op dat mollenhoopje, en er beweegt niks meer.

Beetje later graaf ik dat putje uit, en ik heb hem toch wel gepakt zeker?

Met een grote gooi in de gracht gezwierd.
Nah, dat is er eentje voor de vale gieren, als ze nog honger hebben.
.

Labels:

Ouders spreken kinderen spreken ouders (Part III)

Verhaal in episodes.

Dag 1
Ouders: Kinderen, wij zouden graag binnen een paar weken eens een dag naar Nederland gaan, zouden jullie de koeien kunnen melken dan?
Kinderen: hmm, ja, als 't echt nodig is zal dat wel gaan.

Dag 4
Ouders: Kinderen, wij denken daar de nacht uit te slapen, kunnen we in de ochtend nog wat bezoeken afleggen.
Kinderen: Heu, en 's morgens zoooo vroeg opstaan? Jakkes

Dag 5
Ouders: Kinderen, we blijven 2 dagen weg, tot de tweede dag 's avonds.
Kinderen: Werkplanning, zoals gewoonlijk .......

Labels:

zondag, juni 17, 2007

Oplossing van het raadsel "Veel te kort ...."

Na enkele keren raden was het dan toch "anoniem" die het juist had.
Ik kom "tijd" te kort.
De dagen blijken precies korter te worden, of gaat de tijd te snel?

Een resumeetje:
dinsdagavond terug thuis van Portugal.
Woensdagmorgen beginnen met kalverstal spuiten, met een helper erbij, werken tot 's avonds laat.
Donderdag de Agra van Kortrijk op bezoek. De kalverstal is amper droog, maar alles is netjes.
Vrijdag 88 leerlingen van Ter Groene Poorte. 's avonds helpt Lies me om een foto-album over de reis naar Portugal via Picasa up te loaden naar Internet. Dat duurt een uur of 4, maar ik laat hem gedurende de nacht zijn ding doen.
Zaterdag klusjesdag op de boerderij.
Zondag ... weet ik niet meer, jawel, in de vooravond zijn we eens over en weer geweest naar de zee, kwestie van de studenten wat te verstrooien.
Maandagmorgen beginnen we om 05.00 uur om alle melkproductie-activiteiten rond te krijgen. Krista vertelt me dat ze tegen 's avonds een inox bak nodig heeft voor haar melkproducten, ik ga (telefonisch) op zoek naar materialen, ik denk gevonden te hebben wat ik zoek in Bovekerke. Ik moet toch achter mijn sproeivat naar beyne in Ichtegem, dus ik besluit door te rijden met de traktor. Middageten wordt bijna staande opgegeten. In de namiddag moet ik terug naar Ichtegem met de auto, Krista moet daar de marktauto afhalen bij Anseeuw. Ik breng enkele inox platen mee. Daarna moet ik naar Verwilst om andere velgen voor de traktor, want anders kan ik niet tussen de maïs rijden. Tegen 20.00 ben ik terug, ik kan dan pas beginnen aan die inoxconstructie. Rond 23.00 uur krijgen we nog enkeele cow-boys op bezoek om een CD af te halen met de foto's van Portugal, we eten een stukje taart en een koffietje. Daarna heb ik nog wat werk aan die inox dinges, het wordt dus heel laat (of heel vroeg).
Dinsdag hebben we weer een groep van Ter Groene Poorte, dit keer 66 jongeren. In de namiddag kan ik beginnen maïs sproeien, dat gaat door tot 's avonds. Op de middag en avond werk ik nog wat aan Mijn Dagboek dat al had moeten klaar zijn.
Woensdag eerst de afgewerkte tekst doorsturen naar redactie Boer & Tuinder, (zie verder) daarna heb ik weer een helper en we verzamelen afval van her en der rond de stallen, oud ijzer, hout, plastiek. Ik voer nog vlug een vrachtje siloplastiek naar het containerpark. 5 min voor 06.00 uur, net op tijd, maar ondertussen ruim ik met de verreiker ook een beetje hun groenafval op, dus dat compenseert.
Donderdagvoormiddag steek ik opa op de traktor, hij mag rijden en ik stap mee met de handspuit om langs de weidekanten de netels en de distels dood te sproeien (Bofix)
Op de middag moet ik een pakket ophalen tegen de Franse grens, en daarna wordt ik dichtbij Kortrijk verwacht voor de bedrijfsleiderskring onder leiding van melkveeconsulent Jan Halewijck.
's Avonds is er VRV vergadering gepland in Lichtervelde in de Voerman, maar dat wordt uitgesteld.
Vrijdag is weer voedertijd voor melkvee en jongvee, en in de namiddag wordt wat grasland zaaiklaar gelegd (plaats waar vroeger een grassilo lag)
Zaterdag probeer ik wat in de omgeving van de studenten te zijn, er komt ook een jury-comité langs voor het beoordelen van de hoeveverfraaiing, een wedstrijd van de plaatselijke Landelijke Raad, in de namiddag rij ik naar Kanegem naar Verwilst om mijn kipper op te halen (herstelling aan piston-dichting) met ook nog nieuw gemonteeerde (gebruikte) dubbelluchtbanden voor de traktor (18.4-38) . Ik gebruik de GPS voor de kortste weg met de traktor, en kom op een adres op 10 km van de juiste plaats uit (Poeke). Verdorie toch.
En dan is het nu zondag, rustdag.
(Niet vergeten dat de koeien ook nog elke dag gemolken zijn en dat Krista ook nog een paar keer kaas heeft gemaakt, en ook naar de markt is geweest.

Labels:

zaterdag, juni 16, 2007

Ze spelen daar met mijn ..... geloof ik.

Verleden week werd mij gevraagd om een Dagboek klaar te maken.
Het was zo druk rond het weekend dat ik er niet toe gekomen was om het te schrijven, ik weet uit ervaring dat men het graag ten laatste op dinsdag wil ontvangen om eventueel nog te verbetere, en dan wordt het donderdag gedrukt om vrijdag te bedelen onder de leden van Boerenbond.
Dinsdagvoormiddag was ik nog niet helemaal klaar, via mail vroeg ik nog even uitstel, in de veronderstelling dat wanneer ze dat weten dat het eraan komt, dan kunnen ze daar nog een beetje tijd voor uittrekken.
Niet dat dit veel nodig is, wanneer ik een Dagboek aflever dan is dat volledig af, misschien staat er nog een klein schrijffoutje in, maar het indelen in alinea's, het kontroleren van de werkwoord-tijden, de zinsbouw, de juiste hoeveelheid tekst (4000 lettertekens is het maximum) dat doe ik helemaal zelf.
Dus als ik dat opstuur naar de redaktie is dit kwestie van nog eens te overlezen, klaarmaken voor druk, en dat is het.
Wanneer ik een Dagboek zal zien verschijnen in De Boer, dan neem ik een beetje mijn voorzorgen.
Ik kondig dat aan op mijn blog, zorg dat iedereen het goed weet, en dan op donderdag bezorg ik dit Dagboek aan de lezers van mijn blog als "previeuw".
Een primeur voor de vaste lezers dus.
Zo deed ik het ook weer deze week, met het Dagboek over pOrtugal.
Ik had dan netjes mijn tekst ingeleverd (doorgemaild) tegen woensdagmorgen, er kwamen nog een paar mailtjes met vragen om verduidelijking, een kleine aanpassing (ik was vergeten te vermelden dat we hoofdzakelijk Nederlandse bedrijven hadden bezocht).
Zo plaats ik netjes Mijn dagboek op de blog.
Vol verwachting sla ik als abonnee van De Boer & Tuinder de bladzijden om, en bemerk tot mijn ontzetting dat het dagboek niet van mijn hand is.
Zonder verwittigen had men dus een ander Dagboek genomen.
Mijn humeur ziet er dan ook zo uit:

Wel, als de dames van de redactie van De Boer denken dat ik dat leuk vind, nee hoor!.
De ene keer veranderen ze de titel zonder navragen, dan eens een stukje tekst, en nu dit !
Denken ze misschien dat ik daar alleen voor mijn plezier een uur of 3 – 4 aan werk???

Ik vind dat ze dat minstens eens mochten vermeld hebben!


Oja, in plaats van de puntjes in de titel mag u hetvolgende woord invullen:........ = geduld.

Labels: ,

donderdag, juni 14, 2007

Dagboek: Portugal, land van melk en ... droogte.

Hierbij in previeuw het Dagboek over onze studiereis naar de melkveehouderijbedrijven in Portugal.

Portugal, land van melk en ….droogte.

Verleden week had ik het genoegen om mee te gaan met de jaarlijkse meerdaagse studiereis van Melkveeclub Westhoek Holstein. Verleden jaar was Krista mee naar Ierland, dus was het dit jaar mijn beurt.
Hoewel Krista alle taken van het melken en kalveren voeren op zich nam (soms tot net voordat ze naar de markt in Brugge vertrok) zijn er nog tal van zaken te regelen voordat een boer van zijn boerderij wegkan. Zo heb ik de laatste avond nog een tiental koeien drooggezet, dat waren er dan toch al zoveel minder om te melken.
Reizen is wel leuk, jammer dat die vervelende tijd op en rond het vliegtuig daar altijd bij staat. Maar eens we voet op Portugese bodem gezet hadden konden we weer ons hartje ophalen want meteen reden we naar ons eerste melkveebedrijf. Oorspronkelijk was dit bedrijf opgezet als (Havep) fokbedrijf, nu was dit geëvolueerd naar enkel nog economisch produceren. Meteen werd duidelijk dat dit de doelstelling is van de melkveehouderij in Portugal.
De meeste bedrijven die we bezochten waren van Nederlandse origine en hadden ongeveer 200 – 300 koeien. Volgens de bedrijfsleiders is dit de schaalgrootte waar men met 2 à 3 personeelsleden behoorlijk goed kan ronddraaien. Zijn er minder koeien, dan werkt het personeel minder efficiënt, zijn er meer dan moet serieus geïnvesteerd worden in melkcapaciteit en personeel. De echte Portugezen zijn niet erg werkzaam, vertelde men. Dat is goed te begrijpen, want de slimme Portugezen trekken naar het buitenland en verdienen een veelvoud van wat op de boerderij te verdienen is. Dus wat overblijf dat zijn de minder werkzame of minder betrouwbare arbeiders. In de meeste gevallen echter werd beroep gedaan op (nog goedkopere) buitenlandse arbeidskrachten. Polen, Roemenen, Georgiërs, Oekraïeners, en noem maar op.
Ondanks het feit dat de meeste boeren die we daar bezochten daar al een tiental jaar waren zijn ze nog druk bezig om hun boerderij op punt te zetten, en werd luidop gedroomd van bepaalde wensen rond erfinrichting en sleufsilo’s. Dit ontlokte aan menig Vlaamse boer de bemerking dat het dan eigenlijk niet anders is dan bij ons, er is goed te leven van wat de boerderij opbrengt, maar vooral de overheid en de milieumaatregelen zorgen ervoor dat we er net niet toe komen om een spaarpotje aan te leggen.
Onze indruk van Portugal is dat daar geen grote bergen geld verdiend worden. De melkprijs ligt weliswaar enkele centen hoger dan de onze, quotumprijs is miniem, of zelfs over quotum melken is eerder standaard dan uitzondering. Maar de bijkomende kosten aan ruwvoederwinning liggen bijzonder hoog. Sinds mei had het niet meer geregend en dat zou dan ook zo blijven tot eind september, begin oktober. Dus alle gras is dood, en moet standaard heringezaaid worden. De eerste maaisnede komt er in januari en dan volgt een tweede en eventueel een derde snede, afhankelijk van het weer. Maïs is voldoende te krijgen op contract, maar wie enige opbrengst wil halen moet de hele zomer beregenen.
Hoewel het Portugese onderwijs geroemd wordt omwille van zijn degelijkheid volgen de meeste kinderen nog de Nederlandse school in Portugal, enkele uren per week. De meeste jongeren worden na hun middelbaar weer naar Nederland gestuurd om verdere studies te voltooien. Het verwondert ons dan ook helemaal niet dat de meeste emigranten na hun avontuurlijke loopbaan van plan waren om terug te keren naar hun thuisland. De vraag die velen van ons dan stelden was wat ze dan eigenlijk bereikt hadden? Vertrokken ofwel met een zak geld vanwege ergens (duur) onteigend ofwel met veel ambitie om echt te willen boeren, maar geen plaats op het ouderlijk hof. Aankomen in den vreemde, al of niet voor een bepaald deel bedrogen in de aankoop van een boerderij, zeer moeilijk of niet kunnen integreren, de kinderen die toch een stuk van je weggroeien als ze een vreemde taal beginnen te spreken, hen dan wegsturen naar Nederland naar school, vreemde arbeidskrachten in een steeds wisselende taal en voor korte duur, voeder is zeer duur in aankoop, net als de goede (beregenbare) grond. En na hun loopbaan terugkeren naar het thuisland, waar de bekenden van vroeger ook hun eigen leven leiden.
Mijn bijzondere aandacht ging ook uit naar de werking en organisatie van De Kennisclub, een poging tot netwerkvorming onder de Nederlandse emigranten. Er worden studievergaderingen, feestjes en bedrijfsbezoeken georganiseerd, er is het online contact via de website en Nieuwsbrief. Toch loopt het niet allemaal op wieltjes. De meeste boeren die ik daar sprak kenden de werking, maar namen er niet actief aan deel. Toch had het volgens sommigen een bijzonder bindende waarde voor de emigranten, volgens anderen leek de info soms op koffieklets.
Boeren onder de bakkende Portugese zon, het is in Vlaanderen niet slechter zeker?
Kijk voor alle foto’s op http://www.boerenblog.blogspot.com/

Luc Callemeyn

Voor het foto-album over onze reis naar Portugal:
Portugal 2007

(Klik op de foto)

Labels:

Foto-album over onze studiereis naar Portugal.


Hierbij een voorproefje van de bedrijven die we bezochten in Portugal.

Het meest geziene landschap in Portugal.

Een dor landschap met hier en daar wat kurk-eiken.

Alle percelen aan de rand bewerkt met een brandgang.

Droog en warm.



Het eerste bedrijf, geleid door Daan Van Puyenbroek.



Voor alle ontvangende bedrijfsleiders een geschenkje.


Wat zouden ze meest appreciëren, het bovenste of het onderste?



Eduard de Meester, Vlaming van origine, 700 koeien met herdmanager en gezin




Onze dappere gidse, Lucia




Geert en Marvi Roothans, 300 koeien


De plaatselijke ambachtelijke pottenbakker.

Bekijk vooral het filmpje!





Bloemenbedrijf




En nog een bloemenbedrijf (gestuurd vanuit Nederland)




Dinant van Kooten en Patty, 300 koeien

Loonbedrijf Georg Van Der Feltz met 8 druivenplukmachines



Het afscheid van onze gids viel zwaar na 2,5 dagen.


Wijnproeverij in Seis Reis, het landgoed van de "zes koningen"

Bezoek aan de marmerindustrie


Lammert en Gerrie Van der Linden, 220 koeien.




Olaf en Tessa Maat, 200 koeien.




En dan nog eens het landschap in Portugal.




Het volledige fotoverslag met niet minder dan 500 foto's kan je bekijken in het onderstaande webalbum via Picasa.
Via bepaalde bewerkingen kan je een diashow instellen, of zelfs bepaalde foto's selecteren en uitvergroten, ja zelfs downloaden en online laten afdrukken.
U zoekt het maar uit.

Veel plezier ermee.
Portugal 2007
(klik op bovenstaande foto voor het volledige album)

Labels: ,

zaterdag, juni 09, 2007

Oei, oei, straks krijg ik heel Portugal op mijn dak.

Ik heb gisteravond nog maar pas iets geschreven over de eerste indrukken van onze studiereis naar Portugal met onze melkveeclub Westhoek Holsteins, en dit is blijkbaar al zo vlug gelezen en overgenomen door Josien Kapma die het virtuele voortouw neemt van De Kennisclub uit Portugal.
Dit is de vereniging en de netwerkvorming van de Nederlandse boeren aldaar.

De bloggende zelfkazer Luc Callemeyn uit Vlaanderen is met zijn studieclub op studie tour in Portugal geweest. Hij lijkt niet overtuigd van de charme van zuid - Portugal voor koeienboeren.

Dit is zijn eerste reactie, overgenomen vanaf Boerenblog:

en dan de tekst die u wat verder in deze blog kan lezen



Maar niet gevreesd, er bevinden zich 2.200 km tussen ons .....

Wacht nog maar tot ik mijn Dagboek geschreven heb.

Labels: ,

vrijdag, juni 08, 2007

Een bedrijf gezocht in Canada of meer ....

Hoi Luc,
al enige tijd ben ik vertrouwd met het lezen van je blog en vindt het een schitterende blog.
Maar ik had een vraag, of u soms geen contacten hebt met landbouwers in Canada of Zuid-Amerika daar het een grote droom van mij is om na men drie jaar durende studie van agro-industrie te vertrekken naar een van deze twee landen om daar een bedrijf te runnen.
Maar daar je op internet niet zoveel vindt over de landbouw in deze streken heb ik al enkele landbouwers waaronder u gecontacteerd om dit even te vragen.
Ik zou zeggen doe zo verder en mocht je iets weten mag je het altijd latenweten.
Mvg Jeroen

Dus als u ergens een bedrijf weet staan, of eventueel eerst een stageplaats voor Jeroen, dan mag u dat altijd via mijn mailbox laten weten.

Veel bezoekers

De laatste tijd zijn hier veel bezoekers aan onze "Balie" gepasseerd.

Ik was nog maar thuis van studiereis, of ik mocht al beginnen met opruimen van de jonge kalverstal.

Dat was inderdaad twee jaar geleden dat deze nog eens helemaal gereinigd werd (lees: uitgespoten met hogedrukspuit) Ja, het was nog een heel werkje, eerst alle hokjes uitmesten, een paar jonge kalveren verplaatsen, alle losse stro wegdoen, ook touwen en papoieren en plastieken zakken die her en der gestapeld waren.


Daarna alles natspuiten om te "weken".


En dan zowat het verstand op nul, en spuiten maar.

Pittig detail: als je volop in de vuiligheid spuit vliegt dat meestal alle kanten op. Voortgewerkt tot woensdagavond laat, donderdagmorgen vlug voortgedaan, want er werd bezoek verwacht.


Rond 14.00 was alles opgeruimd, halfdroog en bijzonder netjes.


Juist op tijd, want de bus was daar al met 49 Agra leden (actieve boerinnen) vanuit het Kortrijkse. We deelden de groep in twee, Krista gaf de uitleg bij de verse producten, ik deed hetzelfde bij de kaas, en halfweg eens wisselen.


Toen ze vertrokken zijn de meesten nog eens bij de marktwagen langsgeweest, en pas toen kwamen we tot de constatie dat ze niet eens in de kalverstal geweest waren!


Enfin, gedane zaken nemen geen keer, en 't is ondertussen maar weer een gedaan hé!




Enkele sfeerfoto's:




De sfeer zat er al meteen in met een lekkere chocomousse als opener






Er werd zeer aandachtig geluisterd naar de uitleg.


Vandaag was een ander paar mouwen.


Via een afspraak met de vaklerares kwamen vanuit Ter Groene Poorte uit St Michiels Brugge 2 bussen met niet minder dan 88 leerlingen en een viertal begeleiders naar onze zuivelboerderij om de verwerking van melk tot kaas en andere melkproducten een live en van dichtbij te zien en mee te maken.


Tot onze grote voldoening was de leerstof over bijvoorbeeld kaasmaken al zeer goed voorbereid in de klas (niet minder dan 6 volle lesuren over zuivelbereiding) en door een wisselwerking van uitleg door ons, oplossen van een vragenblad en het helpen oplossen van die vragen werden de leerlingen in een recordtempo nog eens met eigen ogen op de werking van ons bedrijf gewezen.


Laat ik dit schoolbezoek toch wel echt als ideale voorbeeld noemen van hoe wij graag een groep ontvangen, en hoe wij zelf ook nog wat plezier berleven aan het geven van de uitleg. De zeer positieve houding van de leerkrachten en de leerlingen was hierin natuurlijk een uitstekende stimulans.




Hierbij ook enkele sfeerfoto's, let vooral ook op de nette (werk)uitrusting die ze al van school meegenomen hadden.











En hierbij ook nog een filmpje:

Helemaal terug.

Ik ben al helemaal terug van weggeweest na 5 dagen Portugal melkveehouderij.
Het was er goed om rond te kijken, bedrijven te zien, van 200 tot 700 koeien (kleiner is niet interessant, groter is moeilijker te overzien), de streek te bekijken, te ervaren dat het vanaf nu tot september daar niet meer zal regenen, dat alles zal verdorren en afsterven, en dat ze alles terug zullen moeten inzaaien in september-oktober.
Tenminste, alles wat niet beregend is, maar dat kost handenvol geld en veel moeite en vooral veel water.
Ik verschiet er niks in dat de ruwvoederprijzen daar heel hoog zijn, als ze al te vinden zijn.
Ze mogen daar dan nog een iets hogere melkprijs hebben, 't is niks voor mij denk ik.

Zoals men zo dikwijls zegt, weer een ervaring rijker.
Zo winnen we altijd wel iets. Is het geen geld, het is dan wel verstand.

Men heeft mij vanuit de redactie Boer & Tuinder gevraagd om nog eens een Dagboek te produceren, ik denk dat ik het daar maar eens zal over hebben.

Labels: , ,

vrijdag, juni 01, 2007

Kaas maken met de kinderen van De Boomhut

Vandaag hadden wij een groep van 19 kinderen + 3 begeleiders van De Boomhut uit St Andries Brugge. Het Is een Freinet-school waar de kinderen vooral leren door het opdoen van ervaringen.
Vandaag kwamen ze met de klas kaas (helpen) maken.

Krista doet dan alle uitleg.


Wij hadden een zeer aandachtige groep kinderen op bezoek.

En vragen dat ze stelden!

Het gebeurde wel eens dat er wat tijd over was.
Tijd voor een spelletje!



De melk van een uurtje geleden is al wrongel geworden
En straks is dit lekkere kaas



Goed op toezien dat de handjes goed gewassen en ontsmet zijn.


De leerlingen mochten elk een bolletje kaas maken.
Natuurlijk moesten ze zelf hun vormpje vullen en aanduwen.







Labels: