Photobucket

boerenblog

woensdag, augustus 30, 2006

De enthousiaste dakdekkers (update)

Ja, de vorige keer kon u lezen dat ik niet zo tevreden was over de voortgang van de werken aan het leggen van het dak.
Je zou bijna denken dat ze mijn blog hier gelezen hadden.
Gistermorgen stonden ze daar al van kwart na zeven, vol goede moed, en met de goede intentie om alles af te werken.
Dat er nog een fikse regenbui tussen viel kon hun enthousiasme niet bederven, en zo raakte het dak plaat per plaat dichtgelegd, dan de windveren eraan en de nokken erop, en inderdaad, tegen 17 uur lag alles "winddicht".
Na de middag was ook de camion toegekomen van de montageploeg van de dakgoten. Ik had gekozen om dakgoten in alluminium te laten plaatsen.
Op de vrachtwagen bevindt zich dan een machine met in het begin een vlakke rol alluminium plaat in groene of bruine kleur. De plaat rolt af, en door rolletjes en wieltjes die zich binnenin de machine bevinden komt er aan de andere kant een geprofileerde dakgoot uit, die blijft maar doordraaien tot de gewenste lengte bereikt is in één stuk. Omdat er drie afleiders per kant voorzien zijn bij mij heeft men drie stukken van 15 meter lengte achter elkaar gemonteerd, netjes vastgevezen op de voorgemonteerde planken.
Het resultaat ziet er heel mooi en afgewerkt uit.
Dus, tegen de avond was alles uitgevoerd zoals voorzien.
Dat moest ook wel, want voor het verjaardagsfeest van onze Lies hadden ze hun "fuif"locatie voorzien in de nieuwe loods, en eigenlijk hadden ze begin deze week storm uitgegeven voor de nacht van dinsdag op woensdag.
Dat is er dus niet van gekomen.
En het fuifplezier was navenant, de meeste hebben "de slaap niet kunnen vatten", ik had er zelfs drie om te helpen melken.
Dat zijn meiden met karakter!

maandag, augustus 28, 2006

De enthousiaste dakdekkers.

Gisteren nog vertelde ik u het verhaal van de dakdekkers die niet te geweldig vlug voortdoen naar mijn gedacht.
Vanavond rond 7 uur belde hun baas.
Of ze vandaag bij mij geweest waren om aan het dak te werken.
Nee dus.
Hij was al heel da dag aan het proberen om hen te bereiken en dat lukte niet.
Dus was hij op zoek waar ze zich konden bevinden ....

Ik denk dat er morgen een paar een heel goede uitleg zullen moeten verzinnen ....

zondag, augustus 27, 2006

Dak leggen op de loods.

Verleden week zijn ze dan volgens afspraak begonnen met het leggen van het dak op de loods. Dat was dan uiteraard na die nachtelijke storing toen ze die netten kwamen hangen.
Met een camionette kwamen ze aan, twee jongemannen en ze zagen het al meteen zitten. De één trok al direct zijn T-shirt uit, die had al te warm. Ik vond dat het nogal meeviel, het was tenslotte nog maar iets van 18°.
Hup, op de verreiker, een pak golfplaten de lucht in, en ze konden beginnen.
Alhoewel, toen was het negen uur, dus eerst een boterhammetje eten.
Een halfuurtje later kwam de andere kerel vragen of ik geen smet-touwtje had. Dat is een touwtje dat in een reservoir van blauw poeder uitgetrokken wordt, en als ze dat touwtje spannen en daarna eens opheffen en laten schieten, dan staat er een rechte lijn uitgetekend. Ik wist wel dat ik het had, maar toch was het flink zoeken. Ik ben dan ook geen toonbeeld van orde in mijn smidse.
Heel de ochtend werd er flink gewerkt, tegen de middag sprongen ze in de camionette op zoek naar een frituur. Eerlijkg gezegd had ik gehoopt en gedacht dat ze in een lange dag gingen klaar zijn, maar plots rond vier uur kwamen ze zeggen dat ze ervandoor waren. Ik was nogal verwonderd, nog geen derde van het dak was gelegd? Hij mompelde een beetje onduidelijk van een herstelling hier of daar, en er werd van hen maar verwacht dat ze 100 m² op een dag deden, en weg waren ze. Morgen komen we terug! Hun kabels lagen er nog, de radio stond nog buiten. Foetsie. Maar, de volgende morgen regende het, en ook vrijdagmorgen. Ik heb toen eens gebeld met de werfleider, ik wilde zeker hebben dat een hoek dichtlag tegen dinsdagavond, want we waren daar iets van plan, en het zou comfortabel zijn om droog te zitten. Jaja, komt in orde.
Zaterdagmorgen stonden ze daar terug, een beetje slaperiger dan de vorige keer, de radio die ondertussen flink natgeregend was werd zwijgend in de bestelwagen geplaatst, en weer deden ze ongeveer een derde van het dak. En om 13.15 waren ze weer weg: ze hadden genoeg gewerkt voor hun dag.
Het al me al bijna verwonderen als ze al met de rest en met de nokken en de windveren zullen klaar zijn de volgende keer (normaal morgen maandag).
Die mannen hun werkwijze staat wel in schril contrast met hetgene de metaal-monteerders van Lokra presteerden, die van 's morgens 6 uur tot 's avonds 23.00 bezig waren.

vrijdag, augustus 25, 2006

België volledig in BeschermingsGebied.

Volgende maatregelen staan te lezen op de website van het FAVV:

In het BG (BeschermingsGebied), t.t.z. het hele grondgebied België met uitzondering van de 20 km zone, zijn de volgende maatregelen van kracht:

Het is verboden om herkauwers naar buiten het gebied te verplaatsen, met uitzondering van
*het rechtstreekse vervoer naar een slachthuis in de 20 km zone ;
*het rechtstreekse vervoer vanuit België, van levende herkauwers bestemd voor slachting en niet afkomstig van de 20 km zone, naar een slachthuis gelegen in een beschermingsgebied of een 20 km zone in Nederland. Bij dit intracommunautair verkeer zijn de normale regels van certificatie van toepassing.

- Het is toegelaten :
*om levende herkauwers bestemd voor slachting rechtstreeks te vervoeren vanuit andere Lidstaten door BT getroffen naar een slachthuis gelegen in het beschermingsgebied voor zover de dieren niet afkomstig zijn van een 20 km zone. De normale regels van certificatie bij intracommunautair verkeer zijn van toepassing.
*om herkauwers gehouden voor de kweek en verkoop , afkomstig van Groot-Hertogdom Luxemburg of afkomstig van zones van ander Lidstaten, die niet onderworpen zijn aan restricties inzake BT, te vervoeren.


In alle bedrijven of op alle plaatsen waar herkauwers worden gehouden, dient de verantwoordelijke een inventaris op te maken. Deze inventaris wordt door de verantwoordelijke dagelijks bijgewerkt met het aantal dieren dat wordt geboren of sterft. De gegevens moeten desgevraagd worden voorgelegd;

Het is verboden om sperma, eicellen, en embryo's van herkauwers buiten het gebied te brengen. Dit verbod is niet van kracht voor de bovengenoemde biologische materie geproduceerd voor 1 mei 2006.

In het geval er symptomen worden vastgesteld die kunnen wijzen dat het om blue tongue gaat, dient de bedrijfsdierenarts onmiddellijk verwittigd te worden.

Het wordt sterk aangeraden om de herkauwers en de gebouwen van het bedrijf te behandelen met een goedgekeurd insecticide dat actief is tegen de culicoïdesvector

6. Timing
Deze maatregelen zijn van kracht vanaf 25.08.2006 om 17h00

De nieuwe kaart van het beschermingsgebied ziet er zo uit:
Meer info over het verzamelen of vervoeren van dieren bij FAVV

woensdag, augustus 23, 2006

Opnieuw blauwtong in Luik en Voerstreek

BRUSSEL - In de provincie Luik en in de Voerstreek zijn vier nieuwe haarden van blauwtong vastgesteld. Dat brengt het totaal aantal haarden op vijftien, meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Lees meer in De Standaard.

Voor alle info, raadpleeg de laatste updates bij het FAVV

België is voorlopig ingedeeld in drie zones met beperkte transport en vervoersmogelijkheden. Grofweg ziet het er zo uit :

vrijdag, augustus 18, 2006

Afwerking van de loods.

Vandaag zijn ze nog eens met een ploeg volk afgekomen voor de afwerking van de loods.
De betonpanelen moesten nog opgespuit worden, bandijzer slaan op de balken, een rij van 45 gaten boren om later een rail te kunnen aan bevestigen voor de poorten. Ook de bovenkant van de metaalplaten moest nog schuingezaagd worden volgens de helling van het dak.
Bij dit alles konden ze dankbaar gebruik maken van mijn verreiker, want met mijn werkplatform kan ik tot 7 meter hoog, en het is veilig om er op te staan en te werken.
Volgende week wordt de vezelcement golfplaten roodbruin) geplaatst, maar dat is nog weer een ploeg apart die niks anders doet dan dekken.
En dan zitten we eindelijk "onder dak".

De mannen van de nacht.

In de nacht van woensdag op donderdag werden wij om halfvier gewekt door onze hond (een flinke Bouvier, en een zeer goede waker) die geweldig aan het blaffen ging. Direct daarna ging de bel enkele keren en ik hoorde twee auto's oprijden.
Toen ik ging kijken zag ik licht achteraan op 't hof, en nogal bizar zag ik verschillende bewegingen in het schijnsel van het licht. Maar meer kon ik niet zien want ze waren bezig achter de koestal in de omgeving van de nieuwe loods. We stonden daar maar wat op te kijken van binnen, maar toen we plots een acht-tal koeien zagen komen van vanachter in de richting van de tuin, toen vonden we het welletjes. Wat kon daar in hemelsnaam aan de hand zijn. En dat bleef maar duren. Was men iets aan het meenemen? Ze kwamen niet op het hof en niet in de richting van de verreieker.
We hebben toen die koeien teruggejaagd, en toen we achter de hoek van de koestal kwamen zagen we dat de prikkeldraad openlag en voor de nieuwe loods stonden twee cammionettes met hun lichten aan.
In de loods liep een man rond, en, u kan het zich niet voorstellen, maar op het dak van de loods, eigenlijk nog op de blote balken, daar liepen twee mannen. Vier meter en een half hoog. In het donker, of toch in het schijnsel van hun koplampen.
Weet je waar ze mee bezig waren ? Ze waren bezig om de veiligheidsnetten te spannen onder de balken tegen dat het dak zou gedekt worden, als daar iemend misstapt en naar beneden tuimelt, dan valt ie in zo'n veiligheidsnet.
Kan u zich dat voorstellen, in het holst van de nacht op de balken lopen op een hoogte van vier en een halve meter zonder enige vorm van beveiliging, met de bedoeling op netten te spannen voor en ander zijn veiligheid !
Ik heb daar een keer ferm van mijne foert gemaakt, maar zij kwamen in onder aannneming voor bouwfirma Lafaut, en zij hadden die opdracht gekregen, en zij dachten dat men 's morgens het eerste werk al ging beginnen te dekken, dus, "laat ons maar eerst naar daar gaan".
Enfin, we waren er toch een driekwartier mee bezig geweest, maar ware het niet van ons geweest, dan liepen alle koeien in de tuin en op het hof, want zij kwamen op het schijnsel van het licht af (de boer brengt vers eten dachten de koeien.)
We zijn dan maar weer gaan slapen. Een halfuur later hoorden we weer de bel over onze slag en de waakhond blaffen. De mannen waren weer vertrokken.
Dus uit veiligheid is ondergetekende dan maar nog eens opgestaan om te controleren of de draad nu wel toe was.
Toen ik de werfleider van Lafaut daar de volgende dag over aansprak relativeerde hij dat nogal: "Er is veel werk in de bouw, en als je er vindt die willen werken mag je ze niet tegenhouden, ook al is dat vroeg in de morgen maar meestal zitten ze ergens in een industriegebied waar geen kat van gestoord wordt".
Vroeg in de morgen ? Bij mij is halfvier midden in de nacht !
Met zo'n uitingen van werkvaardigheid ben ik niet te straf gediend!

maandag, augustus 14, 2006

14 augustus : een memorabele dag.

Ja, want precies een jaar geleden hebben wij onze Opendeurdag georganiseerd.
Hierbij al een eerste reeks foto's over het opzetten van de tent.
We hadden een hele bende volk opgetrommeld, buren, familie, vrienden.
Vele handen maakten dan ook licht werk.

Een hele wagen vol met materiaal.

Pure handenkracht komt er ook nog altijd aan te pas.


En uiteinelijk was dit het resultaat. Tent 45 x 12 meter.

Voor nog meer foto's, kijk in mijn Foto-album.

De foto's volgen elkaar automatisch op om de 5 sec.

donderdag, augustus 10, 2006

Verwondering.

Regelmatig bekijk ik de statistiek van deze blog die me verteld hoeveel bezoekers er nu weer langsgekomen zijn, en ook vanwaar jullie afkomstig zijn.
Tot mijn niet onaangename verwondering tikte deze teller eergisteren door tot aan 99.
Ja, dat wil dus zeggen dat deze blog door 99 bezoekers werd gelezen.
Een kleine euforie maakte zich van mij meester. Zou de erkenning van deze blog dan toch een feit zijn? Is er een gestage groei te noteren zodat ik nu toch blijk boven de 100 bezoekers per dag uit te komen?
Verder onderzoek leerde me dat veel bezoekers hier langsgekomen waren na klikken op de link op de pagina van Mechanisatie en wel op het item "vette pech". En daar staat ook een foto in die ik instuurde van de trekker met de doorgezakte dissel vanwege een overladen kipwagen. Toch begreep ik nog niet direct wat de beweegreden was van al die bezoekers om plots naar die site van machine-leed te gaan.
Vandaag heb ik het begrepen toen ik het weekblad "Boerderij" in handen kreeg: op de laatste pagina staat altijd de strip van de Opa(boer) en zijn gezin, en daar stond een vermelding in over foto's over "vette pech". En de Nederlanders ontvangen hun "Boerderij" altijd enkele dagen eerder dan de Vlamingen, zodoende.
En de eerlijkheid gebiedt me te melden dat ik niet meer aan de 99 bezoekers toe gekomen ben, maar toch nog een 80-tal.
En dat is ook niet slecht.
Op gevaar van verwijt van schending van copyright plaats ik hier een kopietje. (Kan wel even zeker, redacteurs van Boerderij?)
(Klik om te vergroten)
Photobucket - Video and Image Hosting

dinsdag, augustus 08, 2006

Perspublicaties Fokwaarden

Vier keer per jaar publiceert NVO de fokwaarden voor stieren en NRS de fokwaarden voor koeien in Nederland. De fokwaarden voor productie en exterieur zijn geschat conform de aanbevelingen van Interbull. Ook voor de perspublicatie data volgen NVO en NRS het advies van Interbull. Publicatie van de NVO fokwaarden vindt plaats op de tweede maandag van van hieronder genoemde maanden maanden. Een uitzondering is augustus 2006.
Perspublicatie data van fokwaarden
maandag 7 augustus, 2006
maandag 13 november, 2006
maandag 12 februari, 2007
maandag 14 mei, 2007

De perspublicatie van fokwaarden is in vijf groepen in te delen :
Stieren met een nationale fokwaarde.
Stieren met een Interbull fokwaarde.
Stieren Nederland en Interbull gecombineerd. (lijkt mij het meeste bruikbaar)

Dit is een kopie van de homepage van www.cr-delta.nl

Nieuwe koploper stierenlijst uit Frankrijk.

Roumare heet de nieuwe koploper van de internationale stierenlijst, gerangschikt op productie, duurzaamheid en exterieur.
Stier Roumare. Foto uit Veeteelt.

De stier is in Frankrijk koploper als exterieurvererver en komt omgerekend uit op 114, wat nog niet eerder is vertoond. De zoon van Jocko uit een Gibbon-moeder combineert zijn extreme exterieurscore met een goede productievererving van 114 euro netto melkgeld met een plusje voor eiwit en hoge scores voor duurzaamheid (108) en uiergezondheid (106).
Meer info bij Boerderij, op Zibb.nl

donderdag, augustus 03, 2006

Sojaprijs op een dieptepunt ?

U zal zich herinneren dat ik u een tijd geleden gewezen heb op het bestaan van de site C B O T , zijnde de Chicago Board Of Trade.
Daar kan men de wereldhandelprijzen volgen, uiteraard is de sojaprijs diegene die mij het meeste interesseert.
Als u nu eens een kijkje zou nemen, dan kan je zien dat die prijs zich (waarschijnlijk, misschien) op een dieptepunt bevindt.
Ik denk dat het wel zou kunnen verstandig zijn om nu eens contact op te nemen met uw lokale handelaar om te vragen wat de sojaprijs doet momenteel, en voor contract voor volgend jaar.
In tegenstelling tot wat sommigen wel denken koop ik dus uiteraard niet aan de CBOT zelf, en ook niet aan bijvoorbeeld Cargill die mij dan een boot(je) toesturen met sojaschroot.
Neen, ik werk ook met mijn lokale handelaar, en enkele weken geleden heb ik vastgelegd voor 18,22 €cent per kg + BTW, te leveren doorheen het jaar 2007, op afroep, per 7 ton en te betalen na levering. De commissie is inbegrepen in die prijs, er zijn geen contractkosten.
Misschien is de prijs nu nog gunstiger?
Als u zou een prijsvergelijking maken met sojaschroot / eiwitkern mag u niet vergeten dat er ook nog mineralen moeten bijgevoederd worden.
Succes (en laat het hier eens weten !).

dinsdag, augustus 01, 2006

Vlaamse landbouwers ontdekken koolzaad

De teelt van het gewas koolzaad gaat met reuzensprongen omhoog.
De forse toename is volledig te wijten aan de zoektocht naar alternatieve brandstoffen, zoals biodiesel.
Lees meer in Gazet van Antwerpen

Haar eerste keer.

Omdat wij hier in de vakantie een paar loslopende jonge dochters hebben deinzen wij er niet voor terug om ze nu en dan in het werk te steken.
Ja, aan de loods hebben ze al wat kunnen helpen, en ook in de melkverwerking is nu en dan een nuttige activiteit te vinden.
Een week of twee geleden kwam ik op het lumineuze idee om onze oudste dochter Lies (bijna 16) maar eens te laten werken met de traktor en de weidebloter (machine om de verdorde toppen van het gras af te maaien zodat het gras opnieuw uitschiet en de koeien weer smakelijk voer hebben). Sarah had de dag voordien al een beetje rondjes gereden, voor enkele verdere weiden had ik een dame met iets meer ervaring in gedachten.
Zo mocht ze eerst twee weiden doen, en daarna verleggen en dichter naar 't hof komen met de traktor en de weidebloter.
Plots kwam ze me zeggen dat de traktor het nog wel goed deed, maar de machine draaide niet meer.
Niks speciaal gehoord, het werkte gewoonweg niet .
Bleek dat ze na het verleggen van weide verder was blijven rijden met volle gas, en dat ze dan de half-hydrolische aftakas had ingeschakeld. Dat wil dus zeggen dat 65 pK van nul naar volle kracht werd overgebracht op de cardan. Omdat de weidebloter een machine is met een zekere traagheid is het aanbevolen om die zeer langzaam op toeren te laten komen, en hier was juist het tegenovergestelde gebeurd. Tja, en dat had ik haar niet helemaal uitgelegd.
Na contact met de traktor-hersteller komen we tot de conclusie dat waarschijnlijk de tandwielen van de aandrijfas inwendig zullen afgebroken zijn.
Dat betekent dat de traktor middendoor moet gedemonteerd worden om die assen te kunnen bereiken. Een prognose van 1500 à 2000 € kosten wordt vooropgesteld.
Kinderarbeid loont niet, zeggen ze dan.

Een alternatief zou zijn om op zoek te gaan naar een goede tweedehands, onder andere bij Machine Finder, ofwel een geheel nieuwe.

Mijn oud beestje was dan ook al 22 jaar en heeft dan ook al 13.000 uur op de teller. Jammer van die schade, we konden nog jaren verder! Ik ben er dan ook nog niet uit wat we zullen doen, maar zo (zonder cardan) kan het toch niet verder.