Photobucket

boerenblog

vrijdag, juni 30, 2006

Uitgaan is lastig.

Ik had u al verteld over het hard labeur" van het uitgaan, waarbij wij ons als boer constant moeten bijscholen voor allerlei nieuwigheden.
Jammer dat vele van die activiteiten zo dicht bij elkaar vallen. Het lijkt wel of men een nieuw vergaderseizoen heeft uitgevonden, in plaats van in de wintermaanden probeert men nu vlug nog enklele vergaderingen te plannen na het zaaien en sproeien, en voor de vakantie en voor de oogst.
Ik zal u niet vevelen met een volledig verslag van de voorbije activiteiten, toch enkele kerngedachten.
Bij Campina stimuleert men verder de levering van CLA en Omega3 melk, men zoekt naar uitbreiding van een derde meer melkplas (men wil dringend kaas gaan maken maar heeft geen melk genoeg), maar men is niet bereid om de boer echt veel meer te geven voor de melk die in exclusiviteit aan Campina geleverd wordt. Een break-even voor de boer vindt men al heel netjes. En rantsoenproblemen moet ie maar zelf oplossen, er wordt een hint gegeven naar een snel rantsoen, met toch voldoende structuur. Voederfirma Dumoulin heeft het signaal in de markt begrepen en biedt nu ook een soort Nutex aan met koolzaadkoek in gemengd.

Bij Geert Keirsebilck zagen we een mooi verzorgde hoeve, een uitbating zonder veel franjes en een bedrijfsleider met een duidelijke visie, maar die toch niet bang is om zijn visie regelmatig bij te stellen.
Hierbij enkele foto's.


In de zeer ruime afkalfstal


Een woord van uitleg bij de plannen voor een nieuwe 24 stands carroussel.
Kalveropfok: het kan ook goedkoop (en goed).We zagen een unieke eigen uitvinding van een regelbare knieboom: een aangespannen staaldraad, beschermd door een polyethyleendarm, en door middel van veren kan die uit veiligheid nog vooruitschuiven.

.Photobucket - Video and Image Hosting

Dit lijkt u ook wel wat ? Klik dan hier voor een detail-opname

Op verschillende plaatsen werd deze knieboom nog eens tegengehouden op de ligboxen. Knap bedacht!

Ik heb een beetje problemen om de foto's op te laden, ik denk dat mijn quotum een beetje vol is. Voorlopig zal je het moeten doen met de links

Er was ook een opklapbare buis met tegengewichten die de wachtruimte moest afscheiden van de ligboxen.

Nadien werd nog enige uitleg gegeven over de VRV producten in het kader van de MPR, de MelkProductieRegistratie

dinsdag, juni 27, 2006

Niet te druk bezig?

Waar zijn we zoal mee bezig op de boerderij?
Het gras is gemaaid, de maïs is gezaaid en gesproeid, de dieren lopen buiten.
Je zou gaan denken dat het al wat rustiger is geworden.
Maandagmorgen om 05.00 opstaan om op tijd klaar te zijn met melken zodat ik Lies en Sarah nog naar school kon voeren voor hun laatste examen. Daarna was ik heel de dag in Ichtegem, je verneemt later wel waarom.
Vandaag haalden we 5 jonge vaarzen uit de weide bij nonkel Gaston, eentje ervan moet algauw kalven, de andere zaten er teveel, het gras minderde te snel. Daarna weer heel de dag naar Ichtegem. Krista ging met Lies de internaatskamer in Brugge bij de Jozefienen gaan leeghalen.
Morgen in de voormiddag vergadering met onze melkafnemer Campina voor de deelnemers aan het project van Campina van de verrijkte melk met Omega 3 en CLA, in samenwerking met voederfirma Dumoulin. In de namiddag bedrijfsbezoek aan het bedrijf van Geert en Els Keirsebilck-Bulcke te St. Joris Nieuwpoort, georganiseerd door de VRV het gewest Het Brugse. Krista doet 's morgens de markt en komt dan ook naar het St Jorishof.
Donderdag ga ik heel de dag op studiereis met de bedrijfsadvisering melkveehouderij. Krista gaat in de namiddag naar de REO veiling te Roeselare om daar enkele Amerikaanse jongeren af te halen die een toer maken in Europa georganiseerd door de FFA, de Future Farmers of America. Wij werden door Groene Kring aangezocht om gastgezin te spelen voor twee dagen.
Op vrijdag moet ik samen met de dierenarts drachtcontroles uitvoeren bij melkvee en jongvee, daarna ga ik weer naar Ichtegem, eerst moet ik nog een boodschap doen in Bredene. Met de Amerikaanse jongeren plannen wij een uitstap in de avond naar Brugge, zij zijn met 5 en verblijven in 3 gastgezinnen die elkaar zeer goed kennen,nl fam Callemeyn in Jabbeke, fam Laukens en fam Schouteeten in Nieuwmunster.
Zaterdag mogen wij ze weer om 07.15 afleveren in Roeselare, Krista gaat dan naar de markt, op de middag komen hier 27 jongeren van Avanti picknicken en ondertussen uitleg krijgen over de boerderij en de melkverwerking in het kader van de landbouwverbreding.
Zondag start hier een familie fietstocht met een 30-tal personen die hier ook wat uitleg krijgen en hun tocht starten met een versnapering. Die dag vieren de ouders van Krista ook hun 50-jarig huwelijksjubileum en is er in de namiddag groot feest te Oedelem.
En we mogen de week afsluiten (zoals elke dag) met het melken van de koetjes.
En dan volgt een nieuwe week.

Gluren bij de buren.

Vandaag een mooie foto gekregen van Tony.

Bloembollenveld in Nederland.

U zal zich nog wel herinneren dat ik eens een prijsvraagje lanceerde over dit bloembollenveld.
De oplossing is gegeven, de prijzen zijn verdeeld.

Bij deze wordt dit item afgesloten.

't Is voor de rappe.

Hierbij nog een oproep naar geïnteresseerde melkveehouders voor de studiereis van de Bedrijfsadvisering Melkveehouderij naar Noord-Frankrijk.
Er zijn nog een 5-tal plaatsen op de bus.
De busreis wordt betaald vanuit de Provincie, u betaald enkel het middagmaal.
Voor meer info.

maandag, juni 26, 2006

Opendeur bij de Vierhoekhoeve te Gijzenzele.

Na het organiseren van een Opendeurdag op ons bedrijf verleden jaar 14 augustus zijn wij natuurlijk wel zeer geïnteresseerd hoe anderen het ervan af brengen die hetzelfde doen.
U hebt al de aankondiging gelezen dat bij de Schoonste Boerein van Vlaanderen gisteren Opendeurdag was, dus toen Krista thuis was van de markt zijn wij ook eens tot daar gereden om te "proeve op de hoeve". Het was bijzonder jammer dat het zo'n slecht weer was, want alles was daar eigenlijk tot in de puntjes verzorgd om daar een massa volk te ontvangen.
Trouw aan de missie van de Vierhoekhoeve met zijn Plattelandsklassen waren de meeste activiteiten toegespitst op de kinderen, je zag hen van de ene stal naar de andere rennen op zoek naar een nieuwe ervaring, of enthousiast deelnemen aan de activiteiten die her en der over het grote terrein verspreid lagen.
Ik moet zeggen, kinderen kunnen daar alleen of met de klas echt hun hart ophalen. Zoveel verschillende kleine dieren, de broodzolder, de wolklas, de stallen voor het actieve landbouwbedrijf met 50 melkkoeien. En het overnachten bij de "rode haan" of het "gele ei" zal wel een echt avontuur zijn.
Geen wonder dat de klassen er jaar na jaar terugkomen.
Voor het bezoek had ik al een beetje prospectie gedaan, kwestie van zeker een wegbeschrijving te vinden, en was ik al eens op de site van de Vierhoekhoeve geweest.
Ik viel bijna van mijn stoel!
Zo mooi!
Zo professioneel!
En tegelijk zo toegankelijk voor de kinderen. Dit verdient een dikke dikke pluim!
Dit is met afstand echt het mooiste wat ik al gezien heb op het wwweb!
Geen wonder dat Minister-President Leterme dit dynamisme ook ontdekt heeft en de Schoonste Boerin gevraagd heeft om twee dagen per week deel uit te maken van zijn Ministrieel kabinet om de verbreding van de educatie in de landbouw een krachtige impuls te geven.
Hierbij nog enkele sfeerfoto's .

Een "klaslokaal" op zolder

Elke klas maakt een fotoreportage over zijn verblijf.

De verhalen van Boerenblog gaan wereldwijd.

De verhalen op het Internet gaan de wereld rond. Alles is nu op een muisklik van ons verwijderd.
Zo zijn een groep van jonge boeren in Portugal op mijn Boerenblog gedwaald en hebben met veel interesse het relaas gelezen hoe ik een contract versierd heb voor de aankoop van soja voor het jaar 2007.
Ja, misschien zijn ze wel een beetje jaloers dat ik voor die scherpe prijs heb ingekocht !
Blij toe dat ik deze mensen ook een handje kan helpen, of ook anderen aan het denken kan zetten dat met de computer veel meer informatie op ons kan afkomen dan vroeger.
Zijn er nog boeren van "all over the world" die ook deze blog lezen?
Wat denken jullie dan over het landbouwnieuws in Vlaanderen en Nederland dat ik hier voor jullie breng op deze Blog?
Blij dat je hier weg bent?
Of toch een beetje heimwee?
Laat het maar weten in de comment.

zaterdag, juni 24, 2006

Ginette en de angst voor de computer.

Ben je bang voor de computer, durf je de stap niet zetten in het onbekende?
Ginette kan je helpen.

donderdag, juni 22, 2006

Wordt wereldhandelaar.

Omdat de voerkosten een groot deel van onkosten betekenen op een melkveebedrijf moeten wij er natuurlijk sterk op toezien dat die niet de pan uitswingen.
Reeds lang was ik op zoek naar een site die me wat inzicht kon verschaffen in de (wereldwijde) handel in landbouwgrondstoffen. In het bijzonder had ik aandacht voor de prijsevoluties in de soja, omdat de prijs die we daarvoor betalen zeer sterk afhankelijk is van de werldmarktprijs. Daarbij mag ook nog gerekend worden dat de prijs van de soja een fluctuerend verloop kent, met perioden van hoge en lage prijzen, al of niet veroorzaakt door droogte, regenval of andere klimaatsomstandigheden, en ook nog de speculatieve acties van de grote inkopers, hoofdzakelijk voor de productie van soja-olie voor de menselijke voeding.
Na onze studiereis naar Amerika en Canada met Westhoek Holsteins in 2004 had ik nog contact met Bart Desaegher die me de website van de "Chicago Board Of Trade" doorspeelde, kortweg de CBOT.
Hierbij wil ik u met deze website laten kennismaken.
Bij CBOT kan u alles kopen en verkopen, nu of in de (verre) toekomst, zelfs van graan tot melk tot goud, dit is de beginpagina.
Leggen wij onze focus wat meer op de landbouwgewassen, dan kan je hier een eenvoudige tabel vinden met de granen, en met de evolutie sedert het laatste afsluiten. Ik denk dat de prijzen vermeld zijn in Dollar per ton, opgeslagen in de haven (en per transactie van 100.000 kg, dus let een beetje op waar je allemaal op klikt).
Wil je dit nu specifiek nader bekijken voor sojaschroot (Soybeanmeal), dan zie je in deze tabel een enorme opsomming van cijfers, zelfs tot december 2007 kan je nu al vastleggen. Je zou daaruit misschien een prijsevolutie kunnen uit afleiden (zou ...).
Iets interessanter is misschien om de evolutie van de prijzen in het nabije verleden even onder de loupe te nemen. Misschien vind u daar wel de inspiratie om sojaschroot te bestellen voor de komende winter als de prijs net op zijn dieptepunt is, en de neiging heeft om weer te gaan stijgen.
Zo kocht ik een maand geleden, met kennis van bovenstaande cijfers, soja voor heel het jaar 2007 aan een prijs van 182,2 € per ton, thuis geleverd en geblazen in silo per 7 ton. Kan het nog scherper ?
Ik hoop dat je het net zo goed mag doen.

Evolutie van melkprijzen

Lees, en oordeel maar zelf

Milcobel verwacht melkprijsdaling van vier procent
De melkprijs van het grootste Belgische zuivelbedrijf Milcobel daalt dit jaar vermoedelijk met ongeveer vier procent. Dat heeft directievoorzitter Patric Buggenhout gezegd na afloop van de algemene ledenvergadering. Milcobel verwerkte vorig jaar 906 miljoen liter melk, afkomstig van 4.200 melkveehouders.
Het boekte daarmee een omzet van 686 miljoen euro. Vanaf 1 september gaat Milcobel het eiwit in de melk extra vergoeden, vetten minder.
Meer » Bron VILT

Directie Milcobel verwijt Dairyboard "handel in hoop"
De leiding van de Belgische zuivelonderneming Milcobel, een indexonderneming van Friesland Foods, onderhandelt onder geen beding met buitenstaanders over de hoogte van de melkprijs.
Bron Zibb.nl

Supermarktprijzen melk dalen verder
De prijs voor consumptiemelk is de afgelopen maand opnieuw gedaald. Volgens het consumentenprijsindexcijfer is de prijs in mei met 1 procent teruggelopen in vergelijking met april.
Bron Zibb.nl

dinsdag, juni 20, 2006

Bedrijfs Advisering Melkveehouderij naar Noord Frankrijk.

Dit is een uitnodiging voor een studie-uitstap naar twee bedrijven in Noord Frankrijk, georganiseerd door de BedrijfsAdvisering Melkveehouderij.
Ik ben een beetje lui om het over te typen, dus hierbij een afbeelding van de uitnodiging. Kan u het niet zo goed lezen zonder bril, klik dan hier.
Is de afbeelding nog niet helemaal duidelijk, heb dan even geduld, er komt een knopje in de rechterbenedenhoek waarmee je nog eens kan vergroten.

De nadruk zal liggen op de jongvee-opfok, lees hier meer over de twee te bezoeken bedrijven.

zondag, juni 18, 2006

Koetjes kijken.

Even ter herinnering.
Op woensdag 28/06 bezoeken we met het VRV-gewest Het Brugse het bedrijf van Geert en Els Keirsebilck-Bulcke te St Joris, Nieuwpoort.
Het bedrijf verzorgt 85 koeien met een gemiddelde melkproductie van 10.444 kg M, 3,85 V en 3,40 E met een TKT van 379 dagen.
Er is een uitgekiend graslandmanagement, tot in de puntjes uitgerekende rantsoenen, verstrekt aan verschillende productiegroepen met een voermenbgwagen. Verschillende interessante uitwerkingen van stallenbouw, boxmatrassen, zelfgevonden knieboom, grasland met klaver.
Intensieve deelname aan de VRV productiehulpmiddelen waarbij rendement voorop staat, ook duidelijke keuze voor gebruik van VRV sperma voor de inseminaties.
Om nog wat klaarheid te brengen in de nieuwe MPR-cijfers zullen Daniel Vermeire, Benny Declerck en Etienne Demûelenaere daar ook aanwezig zijn om desgevallend nog een woordje uitleg te geven.
Nog meer uitleg op de site van de VRV gewesten, te vinden op de links onder "voor de koeienfokker".
Tot dan ?

zaterdag, juni 17, 2006

Het "Open Tuinen weekend" van Landelijke Gilde.


Landelijke Gilden, de Plattelandsbeweging van de Boerenbond organiseert in het weekend van 24 en 25 juni een Open-Tuinen-weekend.
Talrijke particulieren stellen hun tuin open voor het publiek.
Op de webpagina ontdekt u waar u in Vlaanderen overal terecht kan.
U kan ook vooraf een boek bestellen, de Tuingids, die loodst u mét uitleg naar de mooiste adressen.
De meeste van deze OpenTuinen zijn bij enthousiaste tuinierders op het platteland, soms ook op de hoeve, zoals hier in Ten Thorre bij Karel en Katrien te Lo-Reninge.

vrijdag, juni 16, 2006

Claas Scorpion-verreikers in Nederland : Boerderij rij-impressie.


De eerste Claas Scorpion-verreikers staan nu in Nederland.
Claas-ingenieurs ontwikkelden deze machine samen met de Duitse shovelfabrikant Kramer.
Op deze link extra beeldmateriaal dat hoort bij de rij-impressie van de Scorpion 7030 die 20 juni is verschenen in Boerderij.

Wie is in gebreke?

Een persbericht van Bernard De Cuyper, Provincieraadslid W-Vl., onder zijn verantwoordelijkheid. ‘Akkerrandbeheer’ wint steeds meer veld binnen de landbouw.
Deze positieve evolutie heeft echter een schaduwzijde.
In het contract, opgesteld door de VLM, staat duidelijk dat de jaarlijkse vergoeding wordt uitbetaald vóór 30 april. Dit jaar werd pas op 24 mei een eerste reeks landbouwers uitbetaald. Op vandaag wachten nog 40% landbouwers op hun vergoeding. Volgens de VLM administratie te Brussel komen de middelen te traag binnen. Er zijn verschillende fondsen die deze korf dienen te spijzen. Naast de co-financiering vanuit Europa dienen per decreet ook AMINAL-land en AMINAL-natuur hun inbreng te doen. Daarnaast zijn er heel wat gemeentebesturen die een extra financiële ondersteuning geven om het project ‘akkerrandbeheer’ te bevorderen. De VLM heeft de opdracht al deze fondsen te verzamelen en na terreinonderzoek de vergoeding tijdig uit te betalen.
Volgens de VLM komen de gelden vanuit AMINAL-natuur te traag binnen en remmen opzettelijk de dossiers! AMINAL-natuur beweert van haar kant te laat de nodige documenten te krijgen van de VLM. Wie is in gebreke?
Een landbouwer staat voortdurend onder administratieve en financiële druk. Als hij één dag te laat de nodige documenten indient of wanneer hij een administratieve vergissing begaat geeft dit grote financiële consequenties. Facturen en andere rekeningen dienen tijdig te worden betaald.
De overheid heeft een voorbeeldfunctie.
Naast de politici draagt de administratie een verpletterende verantwoordelijkheid om het vertrouwen van de burger te krijgen. Dit vertrouwen in de overheid is bij de landbouwer toch o zo belangrijk. Pas zo kan de overheid resultaat behalen en de boer overtuigen en motiveren om aan natuurbeheer te doen. Kennelijk zijn er personen binnen de administratie die er een verdoken agenda op nahouden en liever een positieve evolutie tegenwerken! Het is een publiek geheim dat de groene overheidsadministratie met lede ogen kijkt naar deze positieve evolutie in de landbouw. De groene lobby verkwanselt liever overheidsgeld en onze vruchtbare landbouwgrond!
Bernard De Cuyper, Brugge Assebroek

woensdag, juni 14, 2006

Familiehappening Landelijke Gilden, zondag 2 juli 2006 in Bellewaerde (Ieper)



Speciaal ledenaanbod voor de leden van de Landelijke Gilden uit West- en Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant!
Een magnifiek aanbod voor jouw gilde!
Hoe verwennen we jullie?
Een hele dag Bellewaerde + exclusieve show van X!NK voor maar 16 euro/persoon!!!
Alle leden krijgen uiteraard toegang tot het volledige park en alle attracties.
Daarna, dé kers op de taart van een dagje Bellewaerde: een optreden waar alleen onze leden van kunnen profiteren.
Speciaal voor de leden van Landelijke Gilden hebben wij de jongens van X!NK kunnen strikken.
Zij zijn bekend van Eurosong for Kids en zorgen ook voor de muziek van de razend populaire film ‘Ice Age 2’, die nu in de bioscoop te zien is.
Samen met je ticket voor het park krijg je ook een armbandje dat je toegang geeft tot de Landelijke-Gilde-festivalweide. Want de rockers van X!nk treden op in een heuse festivalweide in de open lucht!
Ambiance verzekerd!
Meer info bij Landelijke Gilde

dinsdag, juni 13, 2006

Feest op de Vierhoekshoeve bij de Schoonste Boerin van Vlaanderen.


Het is groot feest bij de Schoonste Boerin van Vlaanderen.

Hun project Boerderijklassen bestaat 15 jaar, en wordt nu uitgebreid met een hoevewinkel met zelf bereide ijs en desserten. Een reden temeer dus om daar (nog) eens langs te gaan.

Afspraak van 23 tot 25 juni te Gijzenzele in de Vierhoekhoeve.

vrijdag, juni 09, 2006

Meer nieuws over het oprichten van de DDB.

Het lanceren van de DDB ofte de Dutch Dairy Board heeft wel heel wat gemoederen losgemaakt.
Ziehier een overzicht van in Boerderij (de filmpjes laden wat traag, maar, even geduld, het loont de moeite).

DDB wil hogere melkprijs
De Dutch Dairymen Board wil door bundeling van boerenmacht een hogere melkprijs afdwingen.
DDB-bestuurslid Sieta van Keimpema legt uit hoe, DDB-lid Kees Groenestein legt uit waarom.
Bekijk de video »

Kritisch op Dutch Dairymen Board
LTO rundveehouderij en PVDA Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens zijn kritisch op de Dutch Dairymen Board (DDB).
Ze roemen de inzet van de DDB-leden maar zien het als onrealistisch.
Bekijk de video »

DDB of tucht van de markt
Eindelijk! De melkveehouderij staat op een tweesprong.
Kiezen we voor de tucht van de vrije markt, of bundelen we onze krachten en vervangen we het Europese zuivelbeleid door Europees boerenbeleid gaat.
Lees de weblog en reageer »

En ook:
Zuivelcoöperaties zien niets in DDB
De grote zuivelondernemingen zien niets in de komst van de Dutch Dairymen Board (DDB).
Lees meer bij Zibb.nl

Meeste reacties overgenomen van de nieuwsbrief van Boerderij.

Het minste wat men kan zeggen over de oprichting van de DDB is dat men toch eens is gaan nadenken over de vraag of een lage melkprijs wel zo algemeen aanvaard moet worden.
De slogan "De melkprijs moet in de markt verdiend worden, niet aan de onderhandelingstafel" is al vaak gehoord.
Maar evengoed mag men nadenken over de vraag of alle sociale partners, inclusief de boer, wel reden hebben om verder te bestaan.

donderdag, juni 08, 2006

Veehouders kunnen kiezen uit zes oormerktypes.

Veehouders kunnen kiezen uit zes oormerktypes
De voorbije jaren werd Dierengezondheidszorg Vlaanderen geconfronteerd met meer en meer klachten over het verlies van oormerken en de financiële gevolgen en administratieve last hiervan.
Sinds kort is de markt van de oormerken geliberaliseerd.
Meerdere oormerktypes zijn erkend waardoor de veehouders voortaan de keuze hebben uit zes oormerktypes van drie fabrikanten.
Meer » Bron VILT

We zouden moeten blij zijn, mocht het een einde kunnen betekenen voor een bijzonder moeilijke periode.
Sedert een tweetal jaar is de kwaliteit van de oormerken die aangeleverd worden door het DGZ of Sanitel van een slechte kwaliteit gebleken. Er is slechts één aanbieder, en het oormerken is verplicht bij wet voor de registratie van de dieren. De oormerken die geleverd werden tussen de vier en vijf jaar geleden blijken na verloop van tijd niet geschikt voor hetgeen waar ze voorbestemd zijn. Ofwel scheuren ze af, ofwel breken ze . Wie in deze tijd een serie oormerken heeft besteld wordt nu geconfronteerd met het feit dat met de regelmaat van de klok oormerken moeten nabesteld worden.
Cocreet komt het hierop neer dat wanneer een veehouder bemerkt dat een dier één nummer kwijt is, dat hij direct een nieuw moet bestellen. Bij controle door Sanitel mag slechts een vastgesteld aantal of % van de dieren slechts één nummer bevatten. Na een tweetal weken worden de oormerken per post bezorgd, de veehouder moet ze onmiddellijk plaatsen. Mocht het onverhoopt blijken dat het tweede oormerk (van dezelfde slechte kwaliteit en ouderdom) er binnenkort ook uitvalt, dan is er een probleem. Sanitel gaat er dan van uit dat dit een geval van fraude zou kunnen zijn, en stuurt een merker, door hen aangesteld. Telkens moeten de oormerken betaald worden à 1,75 €, een plaatsbezoek kost 17 €, een onregelmatigheid wordt dikwijls bedacht met een "voorstel tot minnelijke schikking" van 500 €.
Na herhaaldelijk aandringen van de veehouders in het bestuur van DGZ heeft men nu via een lastenboek offertes opgevraagd van verschillende fabrikanten, handicap is wel dat de fabrikanten geen sluitende garanties geven. Het ware niet meer dan fatsoenlijk als ze zouden levenslange garantie geven, met gratis heraanmaak als gevolg indien zou blijken dat hun oormerk niet goed genoeg is.
En nu hebben we dus de keuze uit zes verschillende oormerken. Dat wil dus zeggen dat de boer zelf moet beslissen aan wie hij zijn oormerken aankoopt, dat hij zelf de kwaliteit moet inschatten (op welke basis?) en als het verkeerd is, dan heeft hij een verkeerde keuze gemaakt. En mag hij weer betalen om nieuwe te bestellen.
Lang leve de keuzevrijheid!
Meer info bij DGZ

Dutch Dairymen Board opgericht

Melkveehouders hebben besloten tot de oprichting van de Dutch Dairymen Board.
Deze melkgeldvereniging heeft vandaag bekendgemaakt 5.800 aanmeldingen te hebben. Deze veehouders beschikken met elkaar over een kwart van de Nederlandse melkplas. Dat is minder dan de initatiefnemers hadden gehoopt.
Volgens voorlopig voorzitter Bennie Storkhorst biedt dat voldoende basis om verder te gaan.
Indien de ledenmelkplas 30 procent bedraagt, opent de nieuwe organisatie de onderhandelingen met zuivelfabrieken over een hogere melkprijs.
Bron : Zibb.nl

woensdag, juni 07, 2006

Een vruchtbare dracht.

Een roodbonte koe in het Westvlaamse Poperinge is bevallen van een drieling.
Dit is een vrij uitzonderlijk gebeuren, temeer dat de twee stiertjes en het vaarsje kerngezond zijn.
Bekijk het filmpje en het artikel bij Het Nieuwsblad.

maandag, juni 05, 2006

Goed gewerkt ?

Op donderdag 18 mei moest ik nog eens in Brussel zijn in de gebouwen van IKM en VLAM voor een vergadering over de goedkeuring van de Autocontrolegids voor Hoevezuivel. Wie een tijd deze blog heeft meegevolgd zal begrijpen dat dit nog in een drukke periode viel, net na het hakselen van het gras , en na het zaaien van de maïs. Toen deze vergadering geschikt werd had men natuurlijk wel rekening gehouden met de leden van de vergadering die producent en dus ook landbouwer zijn (twee Vlamingen en vier Walen). En aangezien het een vergadering is over zuivel moet men rekening houden met het feit dat het begin van mei altijd druk is voor een veehouder. Dus werd een datum na half mei aangeduid, in de goede hoop dat...
Maar neen, het werk was nog niet allemaal gedaan. Bij mij toch niet.
Even resumeren in de tweede week van mei:
  • woensdag 10 mei maaien
  • 11 mei gras schudden
  • 12 mei gras schudden en in rijen steken. In de avond tot groot jolijt (!?) van mijn kinderen een oude plastiek op de muren gelegd ter bescherming.
  • 13 mei om 05 uur hakselen, daarna put toeleggen met plastiek, banden opgooien, afwerken. Op dat moment was Leon ook al drijfmest aan het voeren, ik heb dan geploegd tot 23 uur, maar moest de vooreinden overlaten vanwege een bijzonder pijnlijke rug.
  • zondag 14 mei, de vooreinden worden afgewerkt van 2 percelen.
    15 mei verder drijfmest spreiden, en loonwerker Patrick Stroo komt ploegen. Het ploegen verloopt sneller dan het voeren, dus Leon heeft geen tijd van stoppen om te eten en verorbert zijn patatjes terwijl zijn vat volzuigt.
  • 16 mei begin ik klaar te leggen met een (gehuurde) TM 135 New Holland, ik heb slechts een lichtere tractor, en voor die 15 uur in voorjaar en najaar huur ik tractor en rotoregge met zware packerwals.
  • 17 mei begin ik te zaaien, de omstandigheden zijn goed. Ik heb zelf een maïszaaiertje van vier rijen, ooit eens gekocht voor 850€, en nog steeds goed. Ik heb zo'n vermoeden dat het weer wel eens zou kunnen omslaan. Op het internaat van Lies wordt 's avonds een leerlingenshow gegeven, ik besluit van daar niet naar toe te gaan en om verder te zaaien. Ik neem het besluit om niet eerder naar de vergadering te gaan de volgende dag tot mijne maïs in de grond zit. Het werk gaat voor. Dat betekent doorzaaien tot 01 uur in de nacht. Het begint bij momenten water te gieten. De vermoeidheid slaat toe, en nog geen klein beetje, ik zal er maar niet letten of de rijen wel allemaal recht zijn in het opkomen van de maïs. Al die dagen heb ik tussenin natuurlijk het gewone werk gedaan op het melkveebedrijf zoals koeien melken, voederen, kalveren verzorgen, andere dingen.
  • donderdag 18 mei, de dag van de vergadering. Ik sta op om 05 uur om de koeien op te halen in de weide (slapen buiten), Krista begint te melken en ik ga weer zaaien. Om 09.30 heb ik gedaan, om 10.15 vertrek ik van huis. De vergadering begint om 10 uur, ... in Brussel.
  • Ik rij naar het station in Brugge, koop mij een boekske voor op de trein, bij toeval sta ik op het verkeerde perron wegens de werken aldaar. Ik neem de trein en spoor naar Brussel, nog voordat ik in Gent ben krijg ik mijn beloning voor het vele werk, ik val in slaap. Ik word wakker in Brussel Kongres, spoor nog even door en kom aan de Noord. Maar ik moest er dus wel af in Brussel Centraal ...Omdat onze vergaderlocatie op het Leuvenseplein een klein beetje tussenin ligt besluit ik te voet weer te keren, ook dat is een lichte misrekening. Het is toch verder dan ik dacht. Maar enfin, na een wandeling in Brussel Nieuwstraat en de Grasmarkt bereik ik dan weer het Centraal Station, van daaruit kan ik me weer oriënteren, en om 13.uur stipt kom ik in de vergadering, lap ....net na de broodjesmaaltijd. Gelukkig was er nog iets over.
  • Bon, dat alles belet niet om er in de namiddag nog eens goed in te vliegen, de stemming tussen de discussiepartners over de Controlegids Hoevezuivel is zo mogelijk nog positiever dan de vorige keer, in de pauze heb ik een chocomousse meegebracht die al een beetje op temperatuur is, maar het smaakt blijkbaar toch.
  • Op de terugweg mis ik net de trein naar Oostende, geen nood, 16 minuten later staat er een nieuwe, en van de rest van de rit zal ik niks navertellen, want weeral de verloren nachtrust ingehaald. Gelukkig toch net wakker gekomen in Brugge station (anders was het "met de trein naar Oostende, tsjoeke tsjoeke tuuut tuuut), met de auto naar huis, en daar wachten uiteraard de ... koetjes, want Krista haar devies is "wie kan uitgaan moet ook kunnen werken".


Eigenlijk vertel ik dit allemaal omdat ik wel content ben dat ik op dat ogenblik mijn werk op de voorgrond heb gesteld, want onmiddellijk daarna is het beginnen regenen, en tot op vandaag hebben we al 95 liter water gehad. En zeggen dat er nu nog mensen moeten maïs zaaien.

De mijne staat al boven!

zondag, juni 04, 2006

Blij met een dooie mus.

Wanneer ik met de trein reis heb ik de gewoonte mij een boekske aan te schaffen, neen, geen Story of Panorama of Humo. Ik ga voor het echte werk en koop mij dan eens een Clickx-magazine. Dit keer werd mijn aandacht getrokken door de uitgebreide CD die bijgevoegd werd, met onder andere een volledig programma voor het nemen van Backups. Dat kon me wel interesseren.
Thuis installeer ik me dat programma "Acronis True Image 9 PE", dat loopt goed, ik heb goede hoop dat ik eindelijk eens deftige Backups zal kunnen maken, want in XP-Home zit dat daar niet ingebakken. Op het einde van de installatie vraagt hij me naar een serienummer dat ik blijkbaar moet aanvragen aan Easy-Computing. Heb ik vroeger al eens slechte ervaringen mee gehad, maar kom. Op hun website vul in een formulier in met vraag naar dat serienummer .... en daar wacht ik tot op vandaag nog op.

Lezen die mannen dan hun mails niet ?
Of moet ik het twee keer vragen misschien ?
Ben ik in een val gelopen ?
Of ben ik gewoon bedonderd ?
En door wie ?

donderdag, juni 01, 2006

Typen : het kan beter.

Velen onder u zullen zitten stuntelen met twee of vier vingers om op hun computer te tokkelen. Nochtans, in de school had men goede intenties om het ons te leren.
Wil je zelf nog eens oefenen, dan kan dat hier met dit typ-spelletje.
En op deze link vind je er nog veel meer.