Photobucket

boerenblog

dinsdag, mei 30, 2006

Bouw nieuwe loods uit de startblokken.

Gisteren hadden we na de ondertekening van het contract met de Bouwfirma Lafaut uit Pittem een eerste werfvergadering op het terrein met de werfleider en de verkoopsafgevaardigde.
Het terrein werd bekeken, opgemeten, situatie ingeschat.
Er komt een loods aan de kopzijde van onze sleufsilo's over een lengte van 45 m, een breedte van 12 m en een hoogte onder de dakgoot van 4.25 m. Een volledige lange kant blijft open, wel voorzien om later enkele schuifpoorten aan te hangen. De zijkanten worden aan drie zijden afgewerkt met een betonplint van 1,00 m hoogte en 14 cm dik, de rest van de hoogte wordt afgewerkt met metalen profielplaten die we (later) zelf zullen monteren.
De opbouw is al voorzien voor week 24, dat is dus al binnen 2 weken. De staalstructuur is al klaar gelast en gegalvaniseerd.
Maar eerst moet nog de oude en kapotte beton uitgebroken worden tussen de voorziene loods en de sleufsilo's, die wordt afgevoerd en gemalen en teruggebracht als onderfundering voor een nieuwe beton voor de koer en voor in de loods. Normaal is dit voor de firma RTS uit Zedelgem.
Dat beloofd weer druk te worden!

maandag, mei 29, 2006

Karate-koetje.

Deze koe heeft wel uitzonderlijke talenten, maar ook verrassende wapens.
Benieuwd wie de winnaar wordt?
Kijk dan hier eens op deze link.
(Het downloaden van dit filmpje kan nogal lang duren, dus lees gerust verder op deze blog om de tijd te passeren, eventueel kan je het voortgangsbericht van het downloaden naar de Explorerbalk onderaan verslepen. Het filmpje zal dan vanzelf wel openen. Vergeet het geluid niet aan te zetten)

Persmededeling van het kabinet van Minister-President Leterme.

Betreft : Bedrijfs-toeslagregeling.
Slecht weer maakt uitstel van de uiterste inzaaidatum noodzakelijk tot 15 juni 2006.

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Yves Leterme heeft beslist dat met het oog op de activering van toeslagrechten de uiterste inzaaidatum van 31 mei 2006 wordt verlengd tot 15 juni.

Door de uitzonderlijk natte weersomstandigheden van de afgelopen dagen hebben heel wat landbouwers hun akkers onvoldoende kunnen voorbereiden. Deze weeromstandigheden lieten niet toe om onder goede omstandigheden te kunnen inzaaien. Om te vermijden dat landbouwers hun rechten zouden verliezen, is beslist om de uiterste inzaaidatum van percelen en braakgronden dit jaar uitzonderlijk te verlengen tot 15 juni e.k.. Landbouwers die na 31 mei maar ten laatste 15 juni inzaaien blijven dus in regel voor de activering van toeslagrechten en met de goede landbouw- en milieucondities, die een onderdeel vormen van de na te leven randvoorwaarden.

De uiterste indieningsdatum van wijzigingen aan de verzamelaanvraag 2006 die een verhoging van de bedrijfstoeslag tot gevolg zouden hebben, blijft echter vastgesteld op 31 mei. De aandacht van de landbouwers wordt erop gevestigd dat deze wijzigingen aan de verzamelaanvraag steeds onmiddellijk en schriftelijk dienen te worden gemeld. Alle wijzigingen van de gegevens vermeld in de verzamelaanvraag nà 31 mei dienen ook onmiddellijk en schriftelijk gemeld maar kunnen geen verhoging van de bedrijfstoeslag tot gevolg hebben.
Alle wijzigingen moeten, om in aanmerking te kunnen worden genomen, steeds vóór controle of aankondiging ervan, meegedeeld worden aan de buitendienst van de administratie Beheer en Kwaliteit Landbouwproductie, afdeling Uitvoering Markt- en Inkomensbeleid.

Contact: Miet Deckers, woordvoerster Yves Leterme, 0475 76 65 26

vrijdag, mei 26, 2006

Uitnodiging vergadering over de (verhoging van de) Melkprijs.

Geachte melkveehouder,
U bent allen van harte welkom op onderstaand debat georganiseerd door kring melkvee gistel
De Melkprijs van morgen: Hoger? Lager?
Op zoek naar een betere melkprijs!
AAN: melkveehouders met toekomst
Geachte Melkveehoud(st)er,
Door de Mid Term Reform beslissingen van de Europese Unie wordt de ondersteuning aan de melkprijs door de Unie verlaagd, onder druk van WTO moet de Europese Unie exportrestituties op zuivelproducten afbouwen vanaf 2013. Volgens analisten zal dit onvermijdelijk leiden tot lagere melkprijzen, volgens anderen kunnen melkveehouders daar zelf iets aan (tegen) doen.
Welke is onze melkprijs van morgen? Met welk soort melkprijs blijven we langst melkveehouder? Wat kunnen we zelf doen?
De kring melkvee Gistel van Boerenbond organiseert in dit kader een debatavond, waarop u allen als melkveehouder van harte welkom bent op dinsdag 6 juni 2006 om 20u in CC Kruispunt, Maria Doolaeghestraat 2B, 8600 Diksmuide.
Panel:
Renaat Debergh, secretaris-generaal BCZ (Belgische Confederatie Zuivel ·
Eddy Leloup, zuiveladviseur Boerenbond ·
Sita van Keimpema, Belgian Dairy Board ·
Guido Van Huylenbroeck, professor landbouweconomie Universiteit Gent Jacques Van Outryve, adjunct hoofdredacteur Boer&Tuinder, modereert. Inkom gratis.
Allen graag tot dan, breng gerust vrienden en buren mee.
Het bestuur

Computertip : mailen met Gmail van Google.

Reeds een hele tijd gebruik ik een bijkomende e-mail account, naast de gebruikelijke mailadres dat ik ontving van mijn provider (Scarlet).
Het gaat hier over de dienst Gmail, uit de stal van Google. Het systeem is heel gebruiksvriendelijk, en het verschil zit hem vooral hierin dat Gmail werkt vanuit een webpagina, dit wil zeggen dat de berichten bij het ontvangen geplaatst worden op de pagina, en bij het openen staan ze al klaar. Daarnaast kan je vanop gelijk welke plaats of computer deze webpagina oproepen en je mails lezen.
De hoeveelheid gegevens of bestanden die via Gmail kunnen bewaard worden is enorm, tot meer dan 2.700 Mb (in mensentaal is dit bijvoorbeeld meer dan 1.000 foto’s). Zo is dit systeem ook veelgebruikt door computergebruikers die daar belangrijke bestanden op parkeren, Zo zijn die overal beschikbaar én veilig in geval van een computercrash of brand of diefstal.
De ondersteunig door Google doet vermoeden dat dit een zeer uitgedokterd en stabiel systeem is, en dat is ook zo.
Ik gebruik het al een hele tijd, en met volle tevredenheid.
Wilt u dit ook uitproberen, stuur mij dan een mail, en per kerende stuur ik u een uitnodiging terug (want zo werkt het nu eenmaal).
Veel succes.

donderdag, mei 25, 2006

Opendeur in de Landbouwschool te Roeselare.

Vandaag was de traditionele Opendeurdag in de landbouwschool te Roeselare.
Hoewel het op Hemelvaartdag dikwijls heel mooi weer kan zijn was het heel de dag zeer bewolkt en eerder koud, maar het bleef toch droog.
Natuurlijk werd regelmatig gepraat over de droeve gebeurtenissen die plaats grepen in de voorbije weken. Waar droefheid heerst past het niet om te feesten. Daarom werd de bar uit respect voor de bedroefde families om 17.00 uur gesloten.
Het is altijd leuk om als BB (Bekende Boer) nog eens onder studiegenoten en collega's te vertoeven, dikwijls wordt dan een woordje geklapt over mijn bijdrages aan het Dagboek, of over mijn activiteiten als BB (Bloggende Boer).
Meestal veel lof, soms hoor ik wel iemand vragen om nog wat meer over persoonlijke belevenissen te schrijven. Zal ik aan denken.
De mooiste opmerking kwam van boerin Francine, na een klapke namen we afscheid en zei ze me " Als er nog nieuws is, dan lezen we het wel !"
En dat was fijn om te horen !

Pausbezoek 1985, terugblik.

ROME - Paus Benedictus XVI is donderdag vertrokken voor een vierdaags bezoek aan Polen, het thuisland van zijn voorganger en mentor Johannes Paulus II. Het is zijn tweede buitenlandse reis sinds zijn aantreden op 19 april 2005. Eerder deed hij al Keulen aan, voor de wereldjongerendagen, maar die trip was nog gepland door Johannes Paulus.
Bron : De Standaard.
Ik hoorde het bericht op de radio, en moest onwillekeurig denken aan het jaar 1985 toen de toenmalige Paus Johannes Paulus II te gast was in Ieper.
Door onze vertegenwoordiging met KLJ (Katholieke Landelijke Jeugd) in het JVKA (Jeugd Verbond voor Katholieke Actie) kwam de toenmalige Provinciale Proost Roland Decloedt met het voorstel om een stuk van het voorprogramma te helpen verzorgen voor de wachtende bezoekers. Wie KLJ nog in actie heeft gezien zal wel weten dat het hoogtepunt van de zomerwerking het jaarlijkse Sportfeest is, met meestal als afsluiter de "menselijke piramide".
Binnen de provincie West Vlaanderen blonk de KLJ van Oostkamp uit met zijn piramides, dikwijls met vier lagen, en de vlag in de top. Zodoende werden zij aangezocht voor het ontwerp, de deelnemers werden uitgezocht uit heel het gewest Brugge-Zuid.
Van de piramide zelf heb ik geen foto's meer, de digitale camera was nog niet zo in opmars weet je, toch hoort men nog regelmatig de muziek waarop de piramide werd opgebouwd.
Als rechtstreekse link naar onze vereniging met agrarische wortels werd gekozen voor de muziek van Louis Neefs : Laat ons een bloem.
Geniet nog even van de tekst, u kent de melodie wel.

LAAT ONS EEN BLOEM
Louis Neefs (Belgium)

Dit is een lied voor de mensen die zorgen
Dat morgen de mensen al dood zullen zijn
Dit is een lied voor de doden van morgen
Begraven, bekist in een stenen woestijn

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is
Laat ons een boom en het zicht op de zee
Vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is
De wereld die moet nog een eeuwigheid mee

Je breekt en je hakt en je boort door de bergen
Je maakt elke heuvel gelijk met de grond
De reuzen van nu lijken morgen maar dwergen
Vooruitgang vernield wat er gisteren nog stond

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is
Laat ons een boom en het zicht op de zee
Vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is
De wereld die moet nog een eeuwigheid mee

De vis in de zeeën vergiftigd, gestorven
Het zand op de stranden vervuild door mazout
En jij door je tankers en chequeboek bedorven
Je weet zelfs niet meer waar de meeuw heeft gebroed

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is
Laat ons een boom en het zicht op de zee
Vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is
De wereld die moet nog een eeuwigheid mee

En zo zal dan morgen het leven verdwijnen
Verslagen door staal en gewapend beton
De maan zal dan koud op je nachtmerrie schijnen
Geen mens die nog weet hoe het einde begon

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is
Laat ons een boom en het zicht op de zee
Vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is
De wereld die moet nog een eeuwigheid mee
De wereld die moet nog een eeuwigheid mee
Een eeuwigheid mee ....

woensdag, mei 24, 2006

Bezoeker nummer 7.500.

Ik vroeg me al af wie bezoeker nummer 7.500 zou geworden zijn.
Enig speurwerk doet me vermoeden dat dit niemand minder dan The Saint, Robert voor de vrienden, moet geweest zijn.
Tegelijk heeft hij nog een commentaar geplaatst over de foto van het bloembollenveld.
Er is nog steeds maar één juist antwoord binnen, en de prijs is verschrikkelijk lekker....
Aan alle bezoekers, regelmatig of toevallig, bedankt voor jullie bezoek, ik hoop dat het een tijdje leuk vertoeven was op Boerenblog..

dinsdag, mei 23, 2006

Hof & Huis in Kasteel d'Aertrycke.

Kom langs gedurende het Hemelvaartweekend op "Hof & Huis" en voel de natuur in levende lijve!
Het prachtige park van het neogotisch Kasteel d'Aertrycke te Torhout is perfect onderhouden met daarin een prachtige verzameling aan in- en uitheemse bomen, duiventil, badhuis, boothuisjes en twee grote vijvers die het kasteel als het ware omarmen. Door zijn jarenlange traditie is deze stijlvolle tuinbeurs uitgegroeid tot een ware topper voor bezoeker en exposant!
De samenwerking met Nest zorgt voor een vlekkeloze organisatie.
Momenteel zijn al meer dan 180 exposanten en demonstranten ingeschreven!
Algemene inkom: € 7,50jongeren (12 j - 18 j) en 60+: € 6 kinderen: gratis
(Honden aan de leiband toegestaan)
Adres
Kasteel d'Aertrycke
Zeeweg 42
8820 Torhout
Plan hier je route
Bij de links aan de rechterkant (ik weet het, het klinkt een beetje verwarrend) kun je zien dat ik een hoofdstukje heb toegevoegd, namelijk "de agenda", zo kan je enkele data van belangrijke activiteiten zien, en mleteen kan je ook nazien of wij daar aanwezig zijn met onze producten.
Wel, in dit mooie kader van "Hof en Huis" mogen de ambachtelijke kazen van het Baliehof toch niet ontbreken?
Welkom !

Meer dan 100 "Erkende Verkooppunten Hoeveproducten"

Eind 2005 startte VLAM met het label “Erkend Verkooppunt Hoeveproducten”. Bedoeling is de landbouwers die eigen producten op hun bedrijf verkopen meer zichtbaar te maken en hen te helpen bij hun verkoop en marketing.

Marketingdoelstelling is eerst en vooral de bestaande klanten frequenter te doen langskomen en meer te doen kopen op de hoeve. Nieuwe klanten zijn uiteraard ook meer dan welkom.

Stand van zaken ?
De lancering van het label “Erkend Verkooppunt Hoeveproducten” gebeurde in november 2005. Hiervoor werd een oproep tot deelname gepubliceerd in de landbouwvakbladen. Verder ontvingen de aanbieders van hoeveproducten die reeds bekend waren bij VLAM een persoonlijke brief waarin het label werd toegelicht.
De reacties waren zeer positief. Enkele maanden na de lancering heeft VLAM de kaap van 100 Erkende Verkooppunten Hoeveproducten overschreden.
Samen met voogdijminister Yves Leterme, bevoegd voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid, grijpen we deze gebeurtenis aan om het label wereldkundig te maken. Dit gebeurde afgelopen zaterdag ten huize van Lieven en Kristien Verhaeghe-Vandelanotte in Zwevegem. Zij telen kleinfruit en verkopen dit vers en verwerkt op de hoeve. Van collega-landbouwers verkopen ze fruitsap, ijs en yoghurt. VLAM heeft de ambitie om tegen het einde van 2006 250 Erkende Verkooppunten Hoeveproducten geregistreerd te hebben.
Eind 2007 zouden dat er al 500 moeten zijn.

Zo hoeft de klant zich geen vragen te stellen over de kwaliteit en de dienstverlening bij de Hoeveproducenten.

vrijdag, mei 19, 2006

Foto van bloembollenveld in Nederland.

Het is lang geleden, hierbij nog eens een prijsvraagje.
Misschien wel iets meer voor mijn Nederlandse bezoekers.
Waar heb ik deze foto genomen van dit prachtige West-Friese landschap?

Klik hier om de foto nog iets te vergroten.


Het is zo een week of drie geleden.
En om in de sfeer van de melkveehouderij te blijven, ernaast in de wei liep een hele bende mooie zwartbonte koeien.
Tip : we waren met de auto op weg van Enkhuizen naar Winkel.
Reageren via de "comment" knop, de eerste drie hebben prijs.

Men zegge het voort.

Een beetje verliefd.

Een paar weken geleden was ik op de Tuinbeurs "Tuin en Beeld" te Kemmel, en in een hoek van het wandelpad kwam ik deze jonge vrouw tegen.
De kunstenaar/maker is Yves Delplace uit Ieper.

Klik hier voor een grotere foto.
Dit beeld leek mij zo levensecht, zo uit het leven gegrepen, een jonge vrouw die even uitrust na een zware taak, maar vol levenslust en goesting om er straks nog eens in te vliegen
Ja, ik zag het beeld zo graag, ik zag het bij wijze van spreken al bij ons in de tuin staan, dat ik Krista om toestemming vroeg om de kunstenaar te contacteren. Dat deed ik dan ook, en de liefde was eigenlijk al een heel stuk over toen ik de prijs hoorde. Ja, voor een "piece unique" was dit misschien wel relevant, maar voor mijne portemonnee niet.
Jammer.
Maar ja, twee vrouwen op 't hof, dat zou maar voor hommeles gezorgd hebben.

donderdag, mei 18, 2006

Dagboek : Hoe is het zover kunnen komen?

Mijn voorraad oude Dagboeken zit erdoor, u hebt elke week op vrijdag een oud Dagboek kunnen lezen. Hier ligt nu voor u een kakelvers Dagboek. Misschien moet ik vanaf volgende week dan wel iets anders uitvinden. Ik zoek wel iets ...
Veel leesgenot.

Hoe is het zover kunnen komen ?

In de jaren zeventig wilden de jonge afgestudeerden die mee hadden helpen betogen in mei ’68 hun vrijheid verder tot uiting brengen door een huisje op de buiten te kopen, liefst een vervallen boerderijtje met wat land dat ze rustig konden laten verwilderen, een voortzetting van hun hippie-dromen. We moeten dat zover niet laten komen dacht men, en er werd een gewestplan opgesteld die ervoor zorgde dat het platteland aan de boeren bleef.

Toen de boeren in de jaren tachtig volop aan het produceren waren om al die monden in Europa te voeden gingen ze een beetje over de schreef, er kwamen overschotten zoals de boterberg. Hoe hebben we het zover kunnen laten komen, vroegen de Brusselse mannen zich af. En alras werden quota’s ingesteld in suikerbieten en melk, zodat het zullegeld in deze sectoren meteen zorgt voor een onoverkomelijke hypotheek voor tientallen jaren.

Maar boeren zijn slim, en als er in de ene sector geen geld meer te verdienen is, dan zoeken ze iets anders. En ze schakelden over op grondloze landbouw zoals varkens en pluimvee. En weer hadden ze dat in Brussel gezien! Verdorie, die beesten zitten daar maar in hun kot, en ze produceren veel te veel mest die op veel te weinig grond afgezet wordt. Er kwamen MAP’s en LAT-relaties, mest werd verplaatst en geïnjecteerd in de bodem en nog is het niet goed genoeg. Jamaar, zeggen de boeren, het zijn de overheid en de landbouworganisaties die ons gestimuleerd hebben, ze mochten het nooit zover hebben laten komen. Maar in het jaar dat er een bouwstop was in de varkens zijn er nog nooit zoveel stallen gebouwd als toen.

Ooit hadden we Vera Dua die Groen uitsloeg, er volgden nog anderen. De Groene Hoofdstructuur was een eerste proeve, maar het massale protest van de boeren zorgde ervoor dat dit project diep in de kast werd gestoken. Maar toch nooit diep genoeg om niet als basis te dienen voor alle verdere natuurprojecten. Die boeren maken alle land vlak, de beken recht en de landerijen te groot, we moeten dat zo ver niet laten komen. En met het geld van de belastingbetaler werden gronden aangekocht die dan gratis aan Natuurpunt werden gegeven. Die dat (laten) beheren met één of ander soort verwilderingsbeheer. Maaien na 15 juni betekent automatisch dat er veel minder moet bemest worden, of zelfs helemaal niet. Waar zich voorheen donkergroene weiden bevonden met groeizaam Poldergras zie je dat nu overgaan van bleekgroen tot geel, een teken van armoe in de grond. Belgie voert nu al meer voedingsgrondstoffen in dan dat ze uitvoeren, we hebben momenteel al een negatieve handelsbalans. Als we nog minder intensief zullen werken zal dit zeker niet verbeteren. Misschien zal men binnen tien jaar zeggen dat we het nooit zover hadden mogen laten komen, als we al niet meer voor ons eigen eten kunnen zorgen.

Enkele jaren geleden werd ik benaderd door de Schepen van Milieu om me in te schrijven voor een project van landschapszorg, en ik kon daarvoor 2500 € subsidie krijgen. Dat is niet mis, ook wij konden dat gebruiken, dus, laat maar komen. Een jongeman kwam bij ons langs en wilde samen met ons een volledig plan uitteken van het groen op ons bedrijf. We hadden al één en ander, maar daar was weinig goed aan: Canadapopulieren, een Leylandi haag en een dubbele rij fruitbomen konden hem niet echt bekoren. Een drie meter brede haag met struiken was zijn droom, rond heel de hofplaats als het kon. En hier en daar in de weiden een verspreide bomengroep. En een poel, fantastisch! Uiteindelijk kwam het er op neer dat ik voor 750 € aan plantgoed kon krijgen, en dat de andere 1750 € moest dienen om de mannen te betalen die het planten en het eerste jaar onderhoud kwamen doen. Dus geen blote cent voor mij? Ach, ik moest alleen een contractje tekenen waarop ik stelde dat ik meedeed met het project, ze kwamen dan alles voor niks doen. Ik moest wel de aanplant de eerste tien jaar goed onderhouden, daarna mocht ik er vrij over beschikken (met erbij in kleine lettertjes) “behoudens kwaad opzet”. Wat dus betekende dat ik er nooit meer vanaf raakte. En als puntje bij paaltje kwam bleek zelfs dat de Provincie West-Vlaanderen eigenaar werd van die struiken (later bomen). Ja man, die kerel kon niet vlug genoeg van mijn hof zijn! Ongetwijfeld zullen er nu andere lezers die wél in dit project hebben meegestapt even nadenken : hoe heb ik het ooit zover kunnen laten komen? Ik was eens bij een Hollander die al jaren ervaring had met zulke praktijken en die verwoordde het als volgt : je geeft die lui een vinger, ze pakken je hand, trekken aan je arm en steken vervolgens een mes in je rug.
Mijn collega-Dagboekschrijver Johan was fier om onlangs een nieuwe beschrijving in te voeren van een landbouwer die zijn weg niet vindt in de doolhof van regels : een “zoekboer”.
Ik heb er ook eentje. Hoe noemt men een boer die zijn inkomen moet halen door mee te doen aan allerlei projectjes en beheersovereenkomsten en subsidies?
Een “scharrelboer” !

Luc Callemeyn.

dinsdag, mei 16, 2006

Bezoek aan de boerderij van de afdeling St Katarina van het OLV-college.

We hebben enkele groepen bezoekers gehad op de boerderij, meestal zijn het dan klassen die al eens terugkomen na een bezoek verleden jaar.
Ik plaats er hier enkele achter elkaar, en in volgorde van datum, dit is misschien wat duidelijker.
Eind april hadden wij 3A en 3B van St Katarina van het OLV-College uit Assebroek op bezoek.

Juf Katie was al eens op voorbezoek geweest en had al eens op een vroege ochtend meegeholpen met het melken van de koeien, zo kon ze zich al wat beter inleven in de dagelijkse gang van zaken op de boerderij.


Wat zijn de voorwaarden voor een bedrijfsbezoek aan het Baliehof?
Vooreerst moet het natuurlijk passen in onze werking in de boerderij, maar ook in de zuivelverwerking. Zo kan het nooit op maandag, omdat we dan volop bezig zijn met het maken van de lekkere hoeveproducten. Toekijken of uitleg krijgen kan dan niet, alle processen vragen een strikte en voortdurende opvolging.
Ook op woensdag kan het niet, omdat Krista dan naar de markt is in Brugge.
Op vrijdag is de hoevewinkel open, en moeten er klanten besteld worden.
Andere dagen kan het wel, mits een duidelijke afspraak, en liefst lang genoeg op voorhand, want de agenda begint al aardig vol te raken.
Omdat wij dat ook niet helemaal gratis kunnen doen vragen wij een bijdrage van 4 € per bezoeker voor een halve dag, het leuke is dat elkeen dan een pakketje hoeveproducten meekrijgt naar huis voor die waarde. Om aan eventuele onkosten gemaakt door de school tegemoet te komen kan een subsidie van de provincie West-Vlaanderen aangevraagd worden binnen het project "Met de klas de boer op", meer inlichtingen vind je hier.
Soms komen klassen voor een hele dag, de prijs is dan bespreekbaar, picknicken kan dan in de tuin.

Bezoek aan de boerderij met Juf Rita uit Brugge.

Verleden week hadden wij een bedrijfsbezoek van de 2de klas van Juf Rita van het St. Lodewijkscollege uit de Zandstraat in St. Andries.


Hier geeft boerin Krista uitleg over de levensloop van de kalveren.
Geboren worden, de eerste biest van de moeder, daarna drinken uit de fles, leren drinken uit een emmer, eten van de cornflakes, en langzaamaan de vier magen van het kalf leren ontwikkelen door het eten van droge voeding en stro, hooi, maïs en gras.

Het is fijn als een Juffrouw al verschillende jaren terugkomt, zo kan ze ook inspelen op het verhaal van boerin Krista.

Bedrijfsbezoek: de klas van Juf Charlotte uit Brugge.

Vandaag hadden wij een bedrijfsbezoek van de 2de klas van Juf Charlotte van het St. Lodewijkscollege uit de Zandstraat in St. Andries.


Ook hier was er heel wat belangstelling voor de kalveren.
Er waren deze week drie kalveren geboren, twee ervan waren vaarskalveren, dus er werd even de medewerking gevraagd om een naam te zoeken voor de kalveren. Voorwaarde was wel dat de namen dit jaar met een "B" beginnen. Zo werd het "Babette", één van de leerlingen heette zo, en dan ook nog "Brenda".

Voor het stierkalfje was er ook een oplossing: Stijn en Gilles zouden hun zakgeld samenleggen en dat kalfje meenemen naar huis. Ze dachten er blijkbaar niet aan dat dit kalfje ook ooit groot wordt.
Kinderen vinden het ook altijd heel leuk om als activiteit de kalveren te mogen helpen voeren.

Hierbij een tweetal filmpjes :

(Even geduld aub, mocht de kwaliteit niet al te schitterend zijn, misschien nog eens direct opnieuw afspelen)

Filmpje 1

Filmpje 2


Veel plezier bij het bekijken !

maandag, mei 15, 2006

Boek : De mooie beloften van de biotechnologie.

Medegedeeld : uitgave van een nieuw boek :
Milieuvriendelijke varkens, genezende genen, wijn zonder hoofdpijn, groene energie en gekloonde troeteldieren… Een fantastisch toekomstscenario dankzij de biotechnologie, maar wat komt er van de mooie beloften in huis?
Gengewassen verspreiden zich in de natuur. Gewijzigd voedsel ontkomt aan de controles. En de gevaarlijke virussen en bacteriën die gentechnologen in elkaar knutselen, worden misschien ooit door bioterroristen gebruikt. Stamcellen en nieuwe vruchtbaarheidstechnieken maken bizarre manieren van voortplanting mogelijk. En misschien kunnen gentherapeuten binnenkort het prestatievermogen van atleten opdrijven of ‘verbeterde’ baby’s maken.
Waar de biotechnologie nieuwe mogelijkheden schept, brengt ze ook nieuwe gevaren en controverse met zich mee. Dit boek geeft een helder antwoord op vragen als ‘Wat hebben we eraan?’, ‘Is het gevaarlijk?’, ‘Willen we het wel?’ en ‘Wat brengt de toekomst?’.
Bio-ingenieur en wetenschapsjournalist Kim De Rijck (De Standaard) schreef een boek voor een breed publiek over de toepassingen en de gevaren van biotechnologie. Ze legt op een boeiende manier uit hoe biotechnologie onze wereld verandert en wat de gevolgen zijn voor mens, dier, plant en milieu. Een hallucinant verhaal met tientallen verrassende voorbeelden.
Meer ... (hoofdstukken)

Dagboek : Roza, onze promotie-Vlam

Ik heb eens nagekeken, en ik geloof dat ik ooit eens een Dagboekje vergeten heb te plaatsen hier. Dit werd gepubliceerd in Boer en Tuinder in het voorjaar van 2005.
Wegens de drukke verldwerkzaamheden heb ik het vrijdag niet kunnen plaatsen. Hierbij mijn excuses. Ik hoop dat u er toch kan van genieten.
En voor vrijdag heb ik al een nieuwe klaar, de titel wil ik u wel al verklappen : "Hoe is het ooit zover kunnen komen".
U mag alvast beginnen fantaseren.

Roza, onze promotie-vlam
Toen wij twee jaar geleden met onze oudste dochter Lies naar de opendeurdag gingen van de Jozefienen in Brugge was ik aangenaam verrast daar een melkautomaat te vinden op de speelplaats. Als melkveehouder kon ik het niet nalaten om die eens van dichtbij te bekijken en het assortiment na te zien. De gedachte dat deze school ook gezonde voeding promoot heeft ons ook gesterkt in onze beslissing om onze kinderen daar school te laten lopen.

Tot mijn verbazing vernam ik een jaar later dat deze melkautomaat weggenomen of verplaatst zou worden omwille van niet rendabel genoeg. Dit was echter buiten de leerlingen zelf gerekend. Bij de vierdejaars kwam een spontaan protest op gang, zelfs met affiches, pamfletten en een heuse handtekeningaktie om die melkautomaat toch maar op zijn plaats te houden. Uiteindelijk is hij er toch gebleven en heeft hij zijn positie versterkt ten opzichte van de frisdranken. De jongeren genieten nu van een gezond tussendoortje in plaats van de traditionele Mars of Cola. Op termijn zullen de snoepbakken zelfs geheel verdwijnen, aldus de enthousiaste directeur.

Als melkleveraar storten wij per 100 liter geproduceerde melk 12.4 € ct. in het promotiefonds van de VLAM. Dit lijkt niet veel, maar bij een leefbaar quotum van 400.000 liter spreken we toch algauw van 500 € per bedrijf en per jaar. VLAM voert daarmee reklame voor de melk in het algemeen, dus niet merkgebonden, en sponsort daarmee de gekende ‘melksnor’ en ‘Roza’ en ‘koe van you’ - akties. Ook de zuivelcentra in Drongen en Peer krijgen daaruit ondersteuning en ontvangen jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers.

Ondanks de aktieve deelname van boeren in het bestuur van de VLAM is er vanuit de melkveehouderij zeer weinig interesse van wat precies met dat geld gebeurt. Misschien komt dat doordat men zelf niet op de hoogte is van marketingstrategiën, of gaat het te gemakkelijk dat de bijdrage gewoon van de faktuur afgetrokken wordt ? Moest er een aparte faktuur te betalen zijn voor de promotie, er zou wel meer interesse zijn. Positief is zeker dat via de verkoop van de producten ook wat geld binnenkomt voor de VLAM, waardoor die relatief dure toestellen (zo’n 5000 € per stuk) toch over 5 jaar af te schrijven zijn. Het vinden van een goede partner die de bevoorrading doet is daar zeker ook niet vreemd aan.

Feit is zeker, als je gezonde producten kunt aanbieden aan de jongeren op de juiste plaats waar zij geconsumeerd kunnen worden, alleen dan kan je goede gewoontes aanleren die het melkverbruik in het algemeen kunnen verhogen.
Maar niet alleen de melkveehouders treft het verwijt dat zij enkel geïnteresseerd zijn om voor hun eigen promotie te zorgen, ook de melkerijen gaan niet vrijuit, want in de VLAM heeft men blijkbaar moeite om de juiste formaten te vinden die passen in die automaat. En ik heb ook nog niet veel gehoord dat de verwerkende industrie (op hun eigen kosten) gezamenlijk promotie voert. Hebt U er trouwens ook op gelet dat er op het voorbije landbouwsalon geen enkele afnemer te zien was, geen melkerij, geen slachterij, geen groentenveiling… Blijkbaar is de boer ook hier weer de laatste schakel in de economische ketting.

Promotie voeren is een werk van zeer lange duur. In dat kader werden wij gevraagd om mee te werken aan een interview op Focus over de ondersteunende werking van de provincie West-Vlaanderen. Grote problemen hebben wij daar niet mee, en als meewerkend lid van de werkgroep denk ik dat wij ook voldoende achtergrond hebben om de kijker wat mee te geven.
Wat echter aangekondigd was als een kort interview bleek een heuse reportage te zijn over de boerderij, de melkverwerking en het aan de man brengen van hoeveproducten. Alle ingrediënten van een heuse TV-opname waren aanwezig zoals een voorbereidend gesprek, de ondervrager die alles netjes geregisseerd had en de cameraman voor wie we soms tot 5 keer toe hetzelfde pasje en zinnetje moesten herhalen. We werden net niet geschminkt, maar toch zorgden wij er voor om in de stallen en in de melkverwerkingsruimte netjes gekleed te zijn en ook alle hygiëneregels netjes zichtbaar naar voor te brengen. Heel het gezin werd er ook bij betrokken, ook de tekenwedstrijd die de kinderen organiseren en zelfs de vertederende bedrijfspoezen werden niet vergeten.

We zijn benieuwd op welke manier het uiteindelijk zal uitgezonden worden. Wij hebben alleszins ons best gedaan om de landbouw een positieve uitstraling te geven.
Afspraak nu zondag 21 maart 2005 Focus-WTV in het programma “Uit in West op zondag” van 12.00 tot 18.00 uur.

zaterdag, mei 13, 2006

Graskuil 2006 gelukt !

Vanmorgen om 04.45 begonnen, om 09.30 was dit de laatste rij gras :
En dit was het resultaat :

En om 11.30 gedekt met plastiek.

vrijdag, mei 12, 2006

Beslissing.

De loonwerker kon hier maar rond 22.30 zijn, maar hij wilde gerust afkomen.
Er is hier ongeveer 5 à 6 uur werk tegen dat alle gras in de kuil zit.
Daarom heb ik in samenspraak met Patrick, de loonwerker, de beslissing genomen om nu niet meer te beginnen, maar dan wel morgenochtend om 05.00 uur.
Het wordt anders toch weer heel de nacht klooien in de donker.
Ik heb mijn beslissing genomen, onder andere op basis van volgend weerbericht :
Vanavond en vannacht: licht bewolkt maar later drijven er meer wolken binnen. Tegen morgenvroeg kan er her en der een mistbank opduiken. Minima rond 10 graden en het zicht is goed, later plaatselijk matig tot slecht. De wind waait zwak (1 à 2) uit veranderlijke richting, later draaiend naar ZZW en toenemend naar zwak tot matig (2 à 3).
Morgen: zwaarbewolkte perioden met af en toe een opklaring. Geleidelijk neemt de kans op een bui toe en ook een onweer is niet uitgesloten. Maxima rond 16 graden en het zicht is matig tot slecht tijdens de buien. De wind waait matig (3) uit ZW, ruimend naar W en toenemend naar matig (4).

Ik hoop dat ik de juiste beslissing heb genomen.

Het wordt spannend : blijft het droog ?

Het is nu 14.00 uur, het schudden is gedaan, de zon schijnt nog dapper.
Straks beginnen we met z'n drieën te harken, de loonwerker komt (hopelijk) om 18.30.
Dit zegt het weerbericht :
Weerbericht voor de volgende uren
Vrijdag 12 Mei om 12 uur 45
Het weer nu : Overal droog en overwegend zonnig weer met enkele stapelwolken of hogere wolken. In Hoog-België is het eerder halfbewolkt. Meestal temperaturen van 19 tot 22° en lokaal in de Kempen tot 25°; aan zee is het duidelijk koeler (14/16°). De wind is zwak veranderlijk en in de kuststreek is hij westelijk.

Voorspellingen voor de volgende uren :Afwisselend (brede) opklaringen en wolkenvelden. Stilaan vorming van enkele lokale buien met kans op onweer. De neerslagkansen zijn over het centrum en in Hoog-België groter terwijl het over het westen van het land grotendeels droog blijft. Maxima van 20 tot 26° maar amper 15° aan de kust.
Zwakke veranderlijke wind.
Volgend bericht : omstreeks 17.30u.

woensdag, mei 10, 2006

Druk.

Het wordt druk vandaag en de volgende dagen.
Danny is al een paar uur aan het maaien, straks ga ik voor de eerste keer openschudden. Voor die 16 hectare zal dat tot in de late namiddag zijn denk ik.
Morgen nog eens openschudden, vrijdag hetzelfde, vrijdagavond samenharken in rijen en vrijdagavond (nacht?) komt de hakselaar om het te versnijden en netje in de silo te komen brengen op de boerderij.
Voor het starten met maaien hebben we dus drie dagen mooi weer nodig, ik heb me dus gebaseerd op hetvolgende (kust-)weerbericht :
Mariene meteoverwachting 08u00 woensdag 10/05/2006
Weersverwachting tot zaterdagavond.
Een uitloper van het hogedrukgebied, met kern ten noorden van
IJsland, breidt zich uit naar onze regio en zal geleidelijk ons weer gaan bepalen. Zaterdag zorgt een frontale depressie opnieuw voor meer wolken en neerslag.
Vandaag: na het verdwijnen van de ochtendnevel en -mist wordt het zonnig en droog. Na de middag vormen er zich wolken die uiteindelijk kunnen resulteren in een lokale bui.
Maxima rond 19 graden en het zicht is eerst matig tot slecht, later goed. De wind waait zwak (1 à 2) uit veranderlijke richting,
draaiend naar NNO en toenemend naar matig (3 à 4).
Vanavond en vannacht: aanvankelijk kan er nog een bui vallen maar later verbreden de opklaringen en tegen de ochtend vormt er zicht opnieuw nevel en mist.
Minima rond 10 à 11 graden en het zicht is eerst goed, later matig tot slecht. De wind waait matig (3 à 4) uit NNO, krimpend naar N en afnemend naar zwak tot matig (2 à
3).
Morgen: na het verdwijnen van de ochtendmist wordt het zonnig en blijft het droog. Na de middag vormen er zich stapelwolken. Maxima rond 16 à 17 graden en het zicht is eerst matig tot slecht, later goed. De wind waait zwak tot matig (2 à 3) uit N tot NO.
Vrijdag: na de ochtendmist wordt het zonnig en droog.
Maxima rond 20 graden en het zicht is eerst matig tot slecht, later goed. De wind waait zwak (2) uit veranderlijke richting, draaiend naar ZO tot Z en toenemend naar matig (3).
Zaterdag: zwaarbewolkt tot betrokken met perioden
van regen, overgaand in wisselende bewolking met kans op een bui. Maxima rond 17 à 18 graden en het zicht is matig tijdens de neerslag. De wind waait matig (4) uit Z, ruimend naar ZW tot W en toenemend naar vrij krachtig tot krachtig (5 à
6).

Hoopt u mee op goed weer ?

dinsdag, mei 09, 2006

Wij wisten het al lang !

Melk tijdens zwangerschap maakt baby groot
Vrouwen die tijdens de zwangerschap te weinig melk drinken, krijgen kleinere kinderen.
Een team van Canadese wetenschappers vergeleek het gewicht van baby's wiens moeders een kop melk per dag dronken, met die van moeders die het niet op het witte goedje begrepen hadden.
De melkdrinkers zetten stuk voor stuk grotere kinderen op de wereld, van gemiddeld 41 gram zwaarder.
Meer »Bron : Vilt

maandag, mei 08, 2006

Mopje over vliegen.

Een vrouw hoort lawaai in de keuken, gaat benieuwd gaan kijken, en ziet haar man rondlopen met een vliegenmepper.
"Wat doe je", vraagt ze, eigenlijk een beetje overbodig.
"Ik sla de vliegen dood", zegt hij.
"Oh", zegt ze, "en, heb je er al kunnen pakken ?"
"Ja hoor", zegt de man, "drie mannelijke en drie vrouwelijke."
"Hoe weet je dat", vraagt de vrouw verwonderd.
"Wel, er zaten er drie op een bierflesje, en twee zaten al heel lang aan de telefoon."

Hoe was het einde van het melkjaar op 31 maart ?

Spectaculaire inhaalbeweging melkleveringen in maart
Tot voor kort leek het er sterk op dat de Vlaamse melkveehouders dit jaar veel minder melk zouden leveren dan het quotum toestaat.
Door een spectaculaire remonte in maart, de maand dat het boekjaar wordt afgesloten, is het echter een dubbeltje op zijn kant of er ook dit jaar weer een superheffing volgt wegens overschrijding van het quotum.
Dat blijkt uit berekeningen door Eddy Leloup van BB.
Meer » Bron Vilt.

Nutriënten verhandelen van verschillende diersoorten.

Boerenbond blij met tussenschot tussen diersoorten
Het samenvoegen van de nutriëntenhalte kan sinds 28 april enkel nog met nutriënten die afkomstig zijn van de diercategorie waarin men wenst uit te breiden. "Deze wijziging hing al maanden in de lucht omdat de nutriëntenprijs voor rundvee- en pluimveehouders onhaalbaar werd", zo staat te lezen in Boer&Tuinder. Boerenbond vraagt een oplossing voor een aantal kneldossiers, maar verdedigt het principe.
Meer » Bron Vilt.

zondag, mei 07, 2006

Welkom aan de tafel van Tine.

Medegedeeld :
Een nieuwe website voor culinaire genieters : De Tafel van Tine.
Van een simpele snee brood, gebakken in een stokoude stenen oven, tot een achtgangenmenu gelardeerd met de meest exclusieve ingrediënten.
Van een klein boerderijtje waar de heerlijkste asperges worden gestoken tot een pronkerig kasteel waar in de kelders de meest prestigieuze wijnen rijpen.
Als culinair journaliste en auteur van smakelijke boeken heb ik het heerlijke genoegen om telkens weer op gastronomische ontdekkingstocht te mogen.
Het is een voorrecht de boer te volgen naar zijn akkers, mee te stappen met de herder en zijn kudde, druiven te plukken op een mistige morgen.
Het wordt pas echt een feest als de beste producten van de akkers, de zee, de wouden... door getalenteerde chefs tot gastronomische kunstwerkjes worden omgetoverd.
Kwaliteit en schoonheid samen op een bord.
Ik nodig u graag uit aan mijn 'virtuele' tafel.
Ga met me mee op stap langs steden en streken op zoek naar authentieke smaken en producten.
Luister samen met mij naar de chefs als ze hun culinaire geheimen prijsgeven en originele recepten uit hun toque schudden.
Haal uit mijn boekenkast de kookboeken die u interesseren en duik in mijn archief waar de informatie van de voorbije maanden bewaard wordt.
Contact : Tine

zaterdag, mei 06, 2006

Urenteller van trekker terugdraaien.

Gezien op de Weblog Mechanisatie van het weekblad Boerderij.
(Auteur Bas van Hattum)
Geplaatst maandag 03 april 2006
Urentellers trekkers terugdraaien
"De afgelopen weken heb ik me verdiept in urentellerfraude op trekkers; oftewel het terugdraaien van urentellers.
Het doel van het terugzetten is simpel: met een aantrekkelijke urenstand (5.000-8.000 draaiuren) is het makkelijker om een koper vinden en brengt de trekker een stuk meer op"
Het resultaat van deze studie ?
lees meer : »

Opendeurdag Landbouwschool Roeselare.

Op donderdag 25 mei 2006 wordt in het VRIJ AGRO- EN BIO TECHNISCH INSTITUUT de jaarlijkse OPENDEURDAG georganiseerd.
Er wordt een EXPO gehouden van land- en tuinbouwgereedschap, machines, beregening, klimaatregeling, stallen- en serrenbouw, materiaal voor dierenzorg enz..., kortom, alles wat de sector aanbelangt.
Zo'n 10.000 mensen bezoeken de school.
In de praktijkhal van het PCLT gaat een demonstratie door in het thema: Gebruiksmogelijkheden en vergelijk van verreikers
Inlichtingen: PCLT bij Dhr.Decorte Iwan Tel: 051/24.58.84 Fax: 051242368

vrijdag, mei 05, 2006

Dagboek : Je geld of je leven!

Dit Dagboek werd gepubliceerd in november 2005.

Je geld of je leven…..

Toen de melkkwota ingesteld werden in 1984 was ik nog meewerkend helper bij mijn ouders. Ik herinner me nog levendig de infovergaderingen die toen ingericht werden, het onbegrip waarmee de nieuwe regels onthaald werden en de krasse uitspraken van de consulenten van Boerenbond die een vermindering van de melkplas en van de melkveestapel toen al bijna als een voldongen feit zagen.
Ondertussen zijn we, jawel, 21 jaar verder, de ervaren consulent van weleer is topambtenaar geworden op het kabinet Landbouw bij Leterme, en met de vermindering van de veestapel heeft het in het begin nog zo’n vaart niet gelopen.
Na enkele jaren werden de kwota een beetje verhandelbaar, en alerte marktspelers zagen spoedig in dat het altijd wel voor iemand goed was als er een pak geld verlegd wordt. De overnemer die moet lenen bij de bank om kwota te kopen, de overlater die datzelfde geld op de (zelfde) bank kan zetten, of direct kan uitdelen aan zijn kinderen. Met als logisch gevolg dat dit kapitaal ook definitief uit de landbouw verdwijnt.
Wie in die jaren een beetje heeft vooruitgekeken en zijn bedrijf actueel heeft gehouden zal ook hierin de nodige investeringen gedaan hebben. Ook wij zijn op die kar meegesprongen en hebben zo sinds de overname van het bedrijf van onze ouders onze omvang verdriedubbelt. Onze laatste aankoop in 1995 was meteen ook de grootste en is lange tijd een drukbesproken onderwerp geweest voor boeren “na de hoogmis”. Op het moment dat wij die overname deden verklaarde iedereen ons voor gek, bij wijze van spreken was het enkel wachten op de deurwaarder, maar toen de verkoop van kwota daarna voor enkele jaren vastlag kwam men ons soms vertellen dat wij veel “chance” gehad hadden. Het is maar hoe je het bekijkt zeker. Toch moet het mij van het hart dat wij voor een bijzonder hoge prijs enkel een standaard bevestigingsbriefje van het Ministerie kregen met daarop de vermelding dat wij het “recht” kregen om zoveel liter te produceren. Voor eenzelfde bedrag krijg je van de notaris bij aankoop van grond een officiële akte in viervoud.
Omdat wij toen kozen voor een langlopende lening (jonge boer en nog vele andere plannen) zijn wij die zware investering in productierechten nog altijd aan het afbetalen. Ik durf het hier aan om U even te laten meerekenen, bij een aankoopprijs in 1995 van meer dan 1 Euro per liter komen wij inclusief intrest aan een afbetaalde prijs van 1.65 Euro per liter. Wie de prijzen op vandaag hoort verschiet daar misschien niet van, maar wie even realistisch is en die kwotakosten afschrijft over een periode van 10 jaar komt dan logischerwijze aan een netto kwotumkost van 16 cent per jaar. En als dat cijfer in de bedrijfsboekhouding nu precies de vergoeding is voor arbeid en investeringen, dan betekent dit dat wij tien jaar op een derde van ons bedrijf voor niks gewerkt hebben.
Wij hebben ons wel altijd opgetrokken aan de gedachte en de hoop dat wij die liters ooit weer zouden kunnen verkopen (bijvoorbeeld overlaten bedrijf) maar als wij de geruchten binnen Europa zo een beetje volgen, lijkt daar van langs om minder kans toe te zijn. Zelfs binnen Boerenbond heeft men de discussie rond het afschaffen van de kwota opgestart.
Dit alles kwam bij mij op toen ik onlangs een paar kinderen bezig hoorde in een spelletje, en waarin de vijand de keuze gelaten werd: “Je geld of je leven!”. Maar het lijkt me nu wel dat men ons bij die investeringen in melkkwota of “gebakken lucht” maar meteen ons geld én ons leven genomen hebben.
Nog niet zo lang geleden kwam bij ons in de hoevewinkel een vroegere “marchand” (handelaar) en ik vond dat al lichtjes verdacht, ik was nog iets meer op mijn hoede toen hij tot bij mij kwam om een beetje te klappen. “Het is nogal wat hé bij de boeren, niks verdienen, heffingen, investeringen. De melk is toch nog altijd het beste. Maar dat kwotum, wat peins je daarvan, zoveel geld, wie kan dat nog betalen. Hoeveel zouden ze nu durven vragen zo, voor een liter?” Ik hield me wat op de vlakte, vertelde dat dit afhankelijk was van het vetgehalte en van de voorwaarden rond de meegaande grond. En ik noemde een actuele prijs. “Is’t waar, zoveel? Zo kleden ze de boeren helemaal uit!” En bijna direct daarna “ Maar apropos, ik weet nog een plaats waar ze 150.000 liter zouden verkopen, en ik kan wel een goed woordje doen …” Wat een “geluk” dat er nog mensen rondlopen die ons een beetje willen “helpen”.
Overigens, bij het bovengenoemde gangsterspelletje van de kinderen op de speelplaats was er eigenlijk nog een derde optie : “Je geld of je leven of … je broek afgeven!”.
Dat is nog een andere optie.
Luc Callemeyn.

donderdag, mei 04, 2006

Even uw medewerking aub.

Verleden week had ik een probleempje met die linkjes die opschoven in de tekst, dat is nu opgelost.
Een bezorgde vriend kwam me te melden dat het nogal lang duurt eer Boerenblog op zijn scherm verschijnt.
In Opera en Firefox zelfs tot één minuut.
Bij mezelf is dit al na 5 à 7 seconden met Internet Explorer.
Wat is uw ervaring, laat het me aub weten, dan kan ik het oplossen.

woensdag, mei 03, 2006

Mijn mobieltje rinkelt weer.

Vandaag moest ik wat jonge dieren verjagen van een weide voor het hof naar de stal om ze dan weg te voeren naar een verre weide.
Zie ik daar op de grond toch wel mijn GSM liggen zeker die ik bijna vier maanden kwijt was !
En het beste van al, zelfs 4 maanden buiten liggen in alle weersomstandigheden (regen, sneeuw, ...) kan hem niet weerhouden om met een vrolijk piepje weer op te laden en aangestoken te worden. Hij zat wel in een leren hoesje, dat zal wel geholpen hebben.
Ik wist niet waar ik hem kwijt was, maar ik denk dat ik hem gedurende deze activiteit, of misschien wel hierbij ben kwijtgeraakt.
"Lucky me" vandaag dus.
Of misschien zal eentje van mijn familieleden hier bij ons blij zijn dat er nu een GSM op overschot is ...?

Elke dag een vers tekstje.

U hebt het wel al gemerkt.
De teksten komen hier niet meer elke dag even vlot.
Het is niet van niet willen hoor !
Maar het is voorjaar, en dan zijn er dringender werken buiten te doen, gras maaien (volgende week), jongvee buiten laten, silo klaarmaken voor de graskuil, daarna ploegen en klaarleggen en maïs zaaien, ...
Als je niet van de boerenstiel bent zegt het je misschien niks, maar voor ons betekent dit nu (veel) werken, en niet volgende week of op een geplande datum.
Daarom, ik doe mijn best, en u leest de rest.
Groetjes.

Tante Zuster wordt 80 jaar !

Hierbij een berichtje uit eigen familie.
Tante Zuster, de zus van mijn moeder, werd vandaag 80 jaar.
Zr. Renildis, is in het klooster van Knokke-Heist, waar ze nog geniet van een rustige oude dag samen met de medezusters.
Vele meisjes en jonge vrouwen uit de streek van Heist en Blankenberge zullen haar herinneren als de lerares Godsdienst en Nederlands in de school in de Kursaalstraat, maar ook als internaatsverantwoordelijke, en begeleidster op ontelbare kampen van VKSJ.
Daarna was ze Overste van de Congregatie Onbevlekte Ontvangenis, nu helpt ze nog mee aan de parochiale activiteiten waar mogelijk.
Haar hoge leeftijd en het kloosterzuster-zijn verhindert haar echter niet om deze blog van haar neef intensief te volgen.
Omdat haar meisjesnaam Maria is, en we in de meimaand zijn heb ik een populair Marialied opgezocht, dat ik hier aan haar wil opdragen.

Liefde gaf U duizend namen.

1.Liefde gaf U duizend namen
Grooten edel, schoon en zoet
Maar geen een die 't hart der Vlamen
Even hoog verblijden doet
Als de naam, o Moedermaagd,
Die gij in ons landje draagt.
Schoner klinkt hij dan al d'andren.
Onze Lieve Vrouw van Vlaandren,Onze Lieve Vrouw van Vlaandren.

2.Waar men ga langs Vlaamse wegen
Oude hoeve, huis of tronk,
Komt met U, Maria, tegen,
Staat Uw beeltenis te pronk
Lacht ons toe uit lindegroen
Bloemenkrans of blij festoen
Moge't nimmer hier verand'ren
O gij Lieve Vrouw van Vlaand'ren (bis)

3.Blijf in 't Vlaamse herte tronen
Als de hoogste koningin
Als de beste moeder wonen
In elk Vlaamse huisgewin
Sta ons bij in alle nood,
Nu en in het uur des dood
Ons, Uw kin'ren, en ook d'and'ren
Liefste Lieve Vrouw van Vlaand'ren (bis)

Ik wens haar nog vele jaren in een goede gezondheid !